Kışın Donan Ardahan Çıldır Gölü
Milyonlarca yıl önce oluştuğu tahmin edilmekle beraber son derece etkileyici bir görünüme sahip olan Çıldır Gölü, ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Toprak yapısı volkanik olurken kumlu ve çakıllı bir kuzey bölümünü içerir. Doğal bir baraj gölü kabul edildiği gibi bir lav akıntısı tarafından oluşturulmuştur.
Çıldır Gölü Özellikleri Neler?
Birçok efsaneye sahip olan Ardahan Çıldır Gölü doğal güzellik denilince akla gelen göller sıralamasında öncüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olup en derin noktası ise 49 metredir. Doğu Anadolu Bölgesi için inanılmaz bir önemdedir. En büyük tatlı su gölü olması da birçok faaliyetin yapılmasını sağlar. Yılın dört mevsimi aralıksız bir şekilde balıkçılık yapılabilir ve bu da yöre halkının geçim kaynağı olarak kabul edilir. Tektonik oluşumlu gölün bir başka önemli noktası ise 123 km2’lik alanda olmasıdır. Etrafında yeşillik alanların olmaması da belirgin bir bitki örtüsü oluşumunu engeller.
Çıldır Gölü Gezisi
Kış aylarında gölün buz tutması çokça kere haber olurken yaz aylarında ise insan aktivitelerinde de kullanılır. Kuzey batı kısmında bataklık alanlar mevcuttur. Kurak geçen yıllarda daha çok sazanlar avlanır. Son yıllarda turistik amaçlı kullanım artmış ve insan müdahalesi olmuştur. Ancak buna karşın yine de doğal bir güzellik olma bakımından Ardahan Çıldır Gölü gezilecek yerler arasında bulunur. Doğu Anadolu’nun turist çeken nadir yerlerinden olması da tatlı su gölünün değerini gösterir. Yaz aylarında gölün tatlı halini görebilmek adına gezilere katılabilirsiniz. Kış zamanında ise donmuş bir doğal gölün nasıl olabileceğini görmek için Çıldır Gölü sizleri bekliyor. Çok geniş bir alana yayılmış olması da ve dağların kapalı etkisi de ihtişamlı görünümün ortaya çıkmasına katkı sunuyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Çıldır Gölü Nerede, Nasıl Gidilir?
Kar ve Ardahan il sınırlarında olan gölün Ardahan merkeze uzaklığı 44 kilometre Kars merkeze uzaklığı ise 65 kilometredir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir. Yine en büyük ikinci göl olurken kuzeybatı bölümünde Ermenistan toprakları vardır. Arpaçay çıkışlı olan gölün Akçakale harabelerine yakın olduğu da bilinir. Ardahan açısından da belki de en önemli merkezdir.
Şehir dışından Çıldır Gölüne ulaşım için havayolunu tercih etmek isteyen doğa severler Kars Harakani Havalimanını kullanarak kente ulaşabilirler. Yine tren yolu ile de Kars iline ulaşmak mümkündür, bunun için Ankara Kars arası çalışan Doğu Ekspresini kullanabilirler. Karayolunu tercih edecek yolcular için ise Ardahan Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Ardahan Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Fotoğraf: Milliyet Gazetesi