Paros Adası (Πάρος)

paros adası

Paros Adası Hakkında

Yunanistan’a bağlı popüler turistik adalardan biri olan Paros adası Kiklad takım adalarından biridir. Mikonos’un güneyinde Nakşa’nın batısında yer almaktadır. Ege Denizi’nin güney kesiminde yer alan Paros Adası yaklaşık 13bin nüfusa sahiptir. 196,3 km² lik yüzölçümüne sahip olan ada zeytin ağaçları, meyve ağaçları ve üzüm bağları ile kaplıdır. Ovalık alanları bulunan adanın temel malzemesi saf mermerdir. Ortaçağ mimari eserlerinin çokça görüldüğü bu şirin adanın beyaz badanalı evleri, rengarenk begonvilleri ve butik mağazaların yer aldığı sokakları muazzam bir görselliğe sahiptir. Genellikle Avrupalı ve varlıklı turistlerin tercih ettiği Paros Adası, bir Mikonos kadar olmasa da eğlence hayatıyla ve lüks tatil olanakları ile gözde tatil yerlerindendir.

 

Paros Adasının tarihi geçmişinden bahsetmek gerekirse, adanın ilk yerleşimi Tunç Çağı’na kadar dayanmaktadır. Antik çağda, Arcadia Kolonilerinin yaşadığı adanın o dönemlerdeki isimleri tarihi kayıtlarda “Plateia” ve “Pactia” olarak geçmektedir. Sonraki yıllarda İyon Medeniyetinin hakimiyetine giren Paros, zaman içerisinde Persler tarafından kuşatılmışsa da başarılı olunamamıştır. Mısırlıların da bir dönem yönettikleri ada Romalılara ve sonrasında da Bizanslılar’a geçmiştir. 1537 senesinde Osmanlılar tarafından Venediklilerden teslim alınan Paros Adası, 1830 yılına kadar Osmanlı Devletinin yönetiminde kalmıştır. Ada, Osmanlı zamanında “Para” “Bara” ve “Berre” adlarını almıştır.

 

Paros Adası Gezilecek Yerler

Parikia

Paros adasının merkezi olan Parikia kenti, aynı zamanda bir liman kentidir. Turistik gemilerin varış noktası olan Parikia limanı adanın giriş kapısı özelliği taşımaktadır. Kiklad mimarisine sahip beyaz badanalı evlerin kapı ve pencereleri mavi, pembe.. farklı renklerde boyanmıştır. Dar sokaklarında begonviller ve rengarenk çiçekli saksılar yer almaktadır. Pahalı markaların butikleri, hediyelik eşya dükkanları ve kuyumcular Parikia sokaklarında turistlere hizmet vermektedir. Sosyal hayatın ve eğlence hayatının baskın olduğu kentte, restoranlar, barlar ve tavernalar oldukça popülerdir. Parikia’da bulunan en önemli tarihi eser Bizans döneminden kalma Panagia Ekatontapiliani Manastırı’dır. Limana yakın bir konumda bulunan tarihi manastır, imparator Konstantin’in annesi Aziz Helene adına yaptırılmıştır. 4.yy’da yaptırılan tarihi manastır, günümüze kadar çok iyi korunmuştur. “Yüz Kapılı Kilise” adıyla anılan Manastırın 99 adet kapısı mevcut olup, rivayete göre gizli bir kapısı daha bulunmakta ve bu gizli kapının İstanbul’da bulunan Ayasofya Camii günün birinde tekrar Ortadoks Kilisesine dönüştürüldüğünde açılacağına inanılmaktadır. Parikia kentindeki diğer bir tarihi yapı da Venedik Sanoudos’u tarafından 1200lerde inşa edilen Frankis Kalesidir. Muhteşem mimarisi ve görkemli taş işçiliği ile dikkat çeken eser, Paros Adasının en sağlam anıtlarından biridir. Parikia’ya 5km mesafede bulunan Petaloudes, Kelebekler Vadisi olarak bilinen yemyeşil ağaçlık alanlarla kaplı bir doğa harikasıdır. Ada turizminin popüler bölgelerinden biri olan vadi, ormanlık alanları, bitki örtüsü ve çeşit çeşit kelebeklerin doğal yaşam alanları ile görülmesi gereken bir yerdir. Kelebekler Vadisine ulaşım için eşekler kullanılmaktadır. Kent merkezinde bu saydıklarımız dışında ada tarihine ışık tutan eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesini, Bizans müzesini, Asklepios Tapınağını, Logovarda Manastırını ve tepelik bir alanda muhteşem manzarası ile İsa Manastırını görebilirsiniz.

Naoussa

Paros adasının merkezine 10km mesafede bulunan Naoussa Köyü, geniş bir koyda kuruludur. Kiklad köylerinin en güzelleri arasında sayılmaktadır. Beyaz badanalı evleri, çiçekli saksıları, labirent gibi dar sokakları, kıyısındaki balıkçı tekneleri ile tablolara konu olan bir görselliğe sahiptir. Tavernaları, eğlence yerleri ve barları ile oldukça hareketli bir hayata ev sahipliği yapan Naoussa köyü, üzüm bağlarından üretilen kaliteli şaraplarının imal edildiği bir şarap müzesine de sahiptir. Köyde ayrıca Bizans eserlerinin sergilendiği Bizans Müzesi, tüm balıkçıların koruyucusu olduğuna inanılan tarihi Agios Antonios Kilisesi ve köy limanında gözetleme kulesi maksadı ile inşa edilmiş tarihi Venedik kalesini görebilirsiniz.

Lefkes

Paros ada merkezine 11km mesafede yer alan Lefkes köyü zeytin ve çam ağaçları ile kaplı güzel bir tepe üzerinde kurulmuştur. Nakşa adasının muhteşem manzarasına sahip olan Lefkes, popüler turizm yerlerinden biridir. Venedik dönem mimarisinin görülebildiği köyde 15.yy’dan kalma kiliseler, yel değirmenleri ve geleneksel evler yer almaktadır. En popüler eseri Agia Triada Kilisesidir. Kutsal üçlü anlamına gelen kilise, beyaz Paros mermerinden yapıldığından, üzerine güneş vurduğunda hayranlık uyandıracak şekilde parlamaktadır. İç kısmında nadir Bizans ikonları yer almaktadır. Lefkes köyünde ayrıca Ege Halk Kültür müzesi ve Halk Sanatları Müzesi’de görülebilir.

Aliki

Parikia kent merkezine 13km uzaklıkta bulunan Aliki köyü, Paros adasının en sakin yerleşimlerinden biridir. Yaz sezonunda dahi huzurlu bir atmosfere sahiptir. Geleneksel tarzdaki bu sahil köyü, balık restoranları ve sahildeki tavernaları ile ünlüdür. Adanın en iyi yemeklerini yiyebileceğiniz işletmelere sahiptir. Aliki ayrıca, hafif esintili sahilinde rüzgar sörfü yapmak için uygun özelliklere sahiptir. Ziyaret edilecek yere gelince Aliki köyünde Kiklad Halk müzesini gezebilir, geleneksel el sanatlarına ait ürünleri ve minyatür tekneleri görebilirsiniz.

Marpissa

Parikia kentine 18 km mesafede bulunan Marpissa Köyü, Kefalos tepesi etrafında kurulmuş bir yerleşimdir. Beyaz badanalı kübik evlerin kapı ve pencereleri renkli tarzda boyanmış olup, genellikle de canlı mavi renktedir. Dar taş döşeli beyaz sokakları, antik kiliseleri ve yel değirmenleri ile otantik bir ambiyansa sahiptir. Eski bir Bizans kalesi ile Agios Antonios Manastırına ev sahipliği yapmaktadır.

Piso Livadi

Paros ada merkezindeki Parikia kentine yaklaşık 19km uzaklıktadır. Önceleri küçük ve sakin bir köy iken popüler olması ve turizme daha çok hizmet etmesi için son yıllarda geliştirilmiştir. Yunan mutfağının lezzetlerinin servis edildiği çok sayıda restoran ve kafeleri bulunmaktadır. Köye yakın konumdaki sahillerde rüzgar sörfü ve su sporları için elverişli bölgeler yer almaktadır. Ayrıca Piso Livadi limanından Santorini, Nakşa ve Amargos adalarına günlük tekne turları organize edilmektedir.

Paros Adası Plajları

Paros Adasının kıyılarında altın renkli kumsalları olan ve kristal berraklığında denize sahip plajları vardır. Bu plajların bazıları organize ve su sporlarına elverişli, bazıları eğlenceli aktivitelere açık ve dalış kulübü bulunan, bazıları ise mahremiyet ve sakinlik içeren özelliklere sahiptir. Toplam 39 adet plaja sahip olan Paros adası lüks tatil seçenekleri ile de öne çıkmaktadır. En popüler plajlarından bir kaçını saymak gerekirse, ada merkezine 24km mesafede bulunan Altın Plajı, ada merkezine 10km mesafede bulunan Kolymbithres Plajı, ada merkezine 15km mesafede bulunan Santa Maria Plajı, ada merkezine 12km mesafede bulunan Manastiri Plajı, ada merkezine 4km mesafede bulunan Parasporos Plajı, ada merkezine 3km mesafede bulunan Krios Plajı, ada merkezine 18km mesafede bulunan Logaras Plajı, ada merkezine 2km mesafede bulunan Livadia Plajı, ada merkezine 2km mesafede bulunan Marchello Plajı, ada merkezine 18km mesafede bulunan Agali Plajı Paros Adasının gözde plajları arasında sayılabilir.

Paros Adasında Yeme İçme

Adanın hem merkezinde hem de köylerinde birçok restoran bulunmaktadır. Yunan mutfağının lezzetlerini bulabileceğiniz bu restoranlarda deniz ürünleri de oldukça çeşitli servis edilmektedir. Kalamar ve ahtapotun ızgarasının hazırlandığı deniz kenarındaki mekanlarda balık çeşitleri ve salatalar sunulmaktadır. Et ızgara, börek türleri, musakka, caciki, zeytinyağlı yemekler, döner(gyros) ve sarmalar ile omlet çeşitleri, makarna, lokma, baklava Paros restoranlarında deneyimleyebileceğiniz lezzetler arasındadır. Közde mısır adada sık karşılaşacağınız yiyecekler arasındadır. Bazı restoranlarda ayrıca, Meksika mutfağına ait menüler bulunmaktadır. Kafelerde kahvaltı menüleri ve çörek çeşitleri ile aromalı kahveler bulunmaktadır. Barlarda ise Yunan Rakısı, Paros Şarapları ve likör çeşitleri ile diğer içkiler servis edilebilmektedir.

Paros Adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Paros Adası seyahatiniz boyunca, adada rahatça gezebilmek ve popüler yerlere daha kolay ulaşabilmek için, Paros Adasında araç kiralama seçeneklerine Paros Adası Araç Kiralama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Paros Adası Ulaşım

Türkiye’den Paros Adasına seyahat etmenin birkaç farklı alternatif yolu bulunmaktadır. Bu yolların ilki Atina aktarmalı uçakla seyahat etmektir. Paros adasının merkezindeki Parikia kentine 8km mesafede bulunan Paros Havalimanına, Yunanistan’ın başkenti Atina’dan karşılıklı uçak seferleri mevcuttur. Atina-Paros arası uçakla 30dk’dır.

Paros Adası seyahatinizi eğer Yunanistan’ın başkenti Atina’dan aktarmalı olarak planlayacaksanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ek olarak, uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Bunun dışında Atina’nın Pire limanından Paros adasına günlük feribot ulaşımı gerçekleştirilmektedir. Yaz sezonunda ilave olarak Rafina limanından da feribot seferleri düzenlenmektedir. Atina-Paros limanları arası feribot yolculuğunun süresi tercih edilen rotaya bağlı olarak 4 ila 6 saat arası sürebilmektedir.

Girit Adasında bulunan Kandiye Limanından da turizm sezonunda Paros Limanına feribot seferleri düzenlenmektedir.

Türkiye’den Paros Adasına seyahat etmenin bir diğer yolu ise Bodrum limanından Kos adasına oradan ise feribot ile Paros Adasına geçmektir. Ortalama 7 saat süren bu feribot yolculuğu, denizyolu ulaşımı tercih edecek olanlar için keyifli bir deneyim olacaktır.

Muğla’ya seyahat eden otobüs firmalarını görmek ve online bilet rezervasyonu yapmak için Muğla Otobüs Firmaları adresinden yararlanabilirsiniz. Kos Adası'na Muğla'nın turistik ilçelerinden biri olan Bodrum ilçesinden feribotla ulaşım için Bodrum Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Eğer, karayolu uzun sürer Muğla’ya havayolu ile gitmek benim için daha iyi diyorsanız Muğla Dalaman Havalimanı’na ya da Milas Bodrum Havalimanı’na uçup, havalimanlarından servis veya diğer ulaşım araçları ile Bodrum limanlarına kolayca geçebilirsiniz. Muğla havalimanlarına uçak seferlerini kontrol edebilir online bilet rezervasyonu yapabilirsiniz. 

Paros Adasına, Bodrum limanından Kos adası aktarmalı denizyolu ile seyahat gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden sizin için en uygun feribot seferlerini görebilirsiniz.

Paros Adası Nerede?

Paros Adası Ege Denizinin güneyinde, Yunanistan anakarasının güney doğusunda yer alan Kiklad Takım adalarından biridir. Paros, Mikonos ve Santorini adalarının arasında, Nakşa adasının batısında konumlanmıştır. Paros adasının coğrafi konumunu aşağıdaki harita üzerinde daha net görebilirsiniz.