Salda Gölü Gezi Rehberi

 
salda gölü

Renklerin Buluştuğu Yeryüzü Cenneti Salda Gölü

Türkiye'de son yıllarda hem turistik hem doğal bir yeri olması hem de bazen zarar görmesi gibi birçok farklı konuyla giderek daha popüler bir hale gelen Salda Gölü mavi, yeşil ve beyazın bir araya geldiği bir cennet görüntüsü oluşturuyor. Bir diğer lakabı Türkiye'nin Maldivleri olan Salda Gölü suyu, kumsalı, çevresi ve görselliği ile büyüleyici bir güzellik oluşturuyor.

 

Burdur ilinin Yeşilova ilçesi sınırları arasında bulunan Salda Gölü, kapalı bir havzada bulunmak ile birlikte derinliği 184 metredir. 44 kilometrekare bir alanı bulunması ile birlikte yüksek alkali niteliğe sahip olan suyu dışarı akmayan yani içe akan yapısıyla kendini korumakta fakat hem kuraklık hem de çevreden gelen zararlar nedeniyle sürekli değişim geçirmektedir.

Konumu itibariyle denizden 1193 metre yükseklikteki Toros Dağları arasında yer alan bu göl, hem su hem de kumsalında bulundurduğu yoğun Magnezyum miktarıyla beyaz bir renk ortaya çıkarmaktadır. Aslında jeolojik oluşumunda da biyokimyasal etkiler sonucunda tabanı beyaz hidromanyezit ile kaplı olduğu için bu görüntü ortaya çıkmıştır.

Kapalı havza yapısı ile birlikte hem görsel güzellik hem doğal güzelliği hem de turizm açısından çok önemli bir yere sahip olan Salda Gölü ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Çok derin bir yapısı olması ile birlikte de hem çevresindeki iklimi hem florası hem faunası hem de hidrolojik özellikleri birçok göle göre farklılık göstermektedir.

Salda Gölü Özellikleri

Burdur kentinde bulunması ile birlikte Salda Gölü ve çevresinde genel olarak Akdeniz iklimi görülmektedir. Yani bölgede çoğu zaman ortalama sıcaklık 15 santigrat derece olmakla birlikte yaz aylarında 30 santigrat ve kış aylarında en soğuk mevsimlerde 2 santigrat derece gibi bir yükseklik görülmektedir. Genellikle kış ayında yoğun bir yağış alırken, yaz aylarında da ortalama yağış miktarına sahip olan Salda Gölü kapalı havzası ile yağışlar sayesinde yapısını korumaktadır.

Görsel özelliklerine bakıldığında özellikle suyunun çok temiz bir yapıya sahip olması ve turkuaz rengi gölün manzarasını da çok özel bir hale getirmektedir. Gölün güney kıyılarında birçok kumsal bulunmakla birlikte bu kumsallar rekreatif amaçlı kullanım için de fırsat sağlamaktadır. Türkiye'nin bilinen en temiz ve en berrak renkli, aynı zamanda en temiz gölü olarak su yapısındaki Magnezyum, soda ve kil sayesinde de hem cilt hastalıkları hem de birçok farklı sorunda önemli faydalar oluşturmaktadır.

Gölün bulunduğu coğrafyada orman örtüsü içerisinde keklik, tavşan, tilki, yaban ördekleri ve yaban domuzu gibi doğal yaşam habitatı bulunurken gölün içerisinde yine yaban ördekleri ve salda yosun balığı, ot balığı, damalı su yılanı ve ova kurbağası gibi türler bulunmaktadır. Özellikle suların çekildiği dönemlerde 7 beyaz ada ortaya çıkarken, bu adalarda birçok yaban hayvanı görmek mümkün olmaktadır. Göl etrafında karaçam ormanları yer almak ile birlikte aynı zamanda bölgede iklime uygun olarak birçok bitki türü ile karşılaşılabilir.

Salda Gölü sert ve yüksek alkali özelliğe sahip bir su içerdiği için fakir besin maddelerinin rağmen yoğun klorofil sahibi olması ile kendine has rengini kazanmaktadır. Birçok farklı akarsu ve yağış ile beslenen bu göl, bugün doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir ve koruma altına alınmıştır. Bu bağlamda da bölgede turistik açıdan faaliyetler gerçekleştirildiği gibi hem yerli hem yabancı turistler tarafından ilgi gösterilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Salda Gölü'nde Turizm

Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırıldığı için Salda Gölü özellikle Türkiye'de ve dünyada bilinen yapısı ile bir turizm bölgesi oluşturmaktadır. Turizm faaliyetleri açısından özellikle gölün etrafını arabayla veya yürüyerek gezmek gibi bir fırsatınız bulunduğu gibi gölün Doğu yakasından gün batımını izlemek muhteşem bir manzaraya sahip olma şansı sunmaktadır.

Bilhassa yaz aylarında çekilen sular sonrasında ortaya çıkan 7 beyaz ada ile birlikte Salda Gölü daha keyifli bir görüntü sağlarken, bazı mevsimlerde adalara ulaşabilecek kadar ortaya çıkan bir yol dahi bulunmaktadır. Göl etrafından sunulan birçok farklı alan ile birlikte kamp yapma fırsatı, piknik gezileri tabiat parkında Salda Gölü'nde yüzme imkanı gibi birçok turistik aktivite gerçekleştirilebilir.

Salda Gölü Plajları

Bugün Salda Gölü'nün kıyısında birçok noktada plaj olarak kullanılabilecek alan yer alsa da bu bölgelerde “yüzmek yasaktır” ibaresi ile net bir şekilde karşılaşabilirsiniz. Bu konuda gölün su yapısının sanki bir bataklık etkisi oluşturduğu ve inanılmaz derin bir yapıya sahip olduğu için yüzmenin zor olduğu gibi noktalardan dolayı boğulma olayları yaşandığı için yüzmenin yasaklandığı ifade ediliyor.

Belirli noktalarda yüzmek yasaklanmış olsa da hem yerel halk tarafından hem de turizm açısından kullanılan farklı noktalar sayesinde yani belirlenmiş plajlarda Salda Gölü'nde yüzme keyfi yaşamak mümkün oluyor. Bu açıdan öncelikle Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı içerisinde Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı içerisinde Salda Gölü yüzme keyfi yaşayabiliyorsunuz.

Salda Gölü'nde Kamp

Bu kadar muhteşem bir coğrafya ve görsel güzelliğe sahip olan Salda Gölü çevresine ulaştığınızda, elbette ki bu bölgede kamp yaparak tatili geçirmeyi düşünebilirsiniz. Her ne kadar gölün bulunduğu Yeşilova ilçesi gayet küçük ve kendine has bir ilçe olsa da belediye tarafından kurulmuş Yeşilova Belediyesi Halk Plajı bölgesinde birçok farklı imkana ulaşarak keyifli bir kamp tatili yapabilirsiniz. Plaj içerisinde sunulan imkanlar arasında otopark, elektrik, ücretsiz su kullanımı ve tesis kullanımı gibi fırsatlar yer alıyor.

Kamp açısından seçebileceğiniz bir diğer bölgeyi ise Doğanbaba Halk Plajı oluşturuyor. Bu noktada bir tesis yer almasa da çevrede bulunan esnaf tuvaletlerini ve doğal imkanları kullanarak kamp yapma şansınız bulunuyor.

Salda Gölü Ulaşım Ve Konaklama

Bir yanda doğal güzelliği sayesinde büyük beğeni kazanan Salda Gölü, bir yanda zaman zaman gerçekleştirilen çalışmalar ve inşaatlar nedeniyle büyük tepkiler ile karşılaşılan noktalardan biri oluyor. Fakat her şeye rağmen Türkiye'de görülmesi gereken en önemli turistik alanlardan biri olan Salda Gölü’ne Burdur il merkezinden 60 kilometre, Isparta il merkezinden 107 kilometre ve Denizli il merkezinden 100 kilometre mesafe ile ulaşılabilir. Bu noktalardan ulaşım için öncelikle Türkiye'nin dört bir tarafında havayolu veya karayolu kullanıldıktan sonra Salda Gölü'ne ulaşabilirsiniz. Özellikle Antalya Havaalanı Salda Gölü'ne ulaşım için en yakın noktalardan birini oluşturuyor.

Ulaşım için Burdur Yeşilova ilçe merkezinden 4 kilometre mesafede bulunan Salda Gölü'ne yürüyerek veya arabanızla ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Hatta toplu taşıma açısından Burdur, Antalya ve Denizli otogarından kalkan otobüsler kullanılabilir. Konaklama açısından Salda Gölü etrafında sunulan kamp imkanlarından yararlanabileceğiniz gibi Yeşilova ilçesi içerisinde bulunan otelleri tercih edebilirsiniz. Bölgede göl etrafında hem Yeşilova ilçesinde hem de gölete yakın konumlarda birçok farklı restoran ve yerel işletme sayesinde yeme-içme hizmetleri ve alışveriş imkanları yer almaktadır.