Şirince Gezi Rehberi

 
şirince köyü

Ege'de Küçük Bir Cennet Şirince

Ege'nin her noktası ve her toprağı yemyeşil bir coğrafya oluştururken, Şirince bu coğrafya içerisinde küçük ve adı üstünde şirin bir cennet parçası olarak görülmektedir. Dünya edebiyatında dahi adı geçen ve özellikle 2012 Maya takvimi kıyamet senaryosu ile büyük bir şöhret kazanan Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan bir tepe kasabasıdır. Kasabanın en önemli özelliği ise yapısı korunmuş Rum evleri, pazarı ve meşhur şaraplarıyla bir turizm cenneti oluşturmasıdır.

 

Şirince Tarihçesi

Şirince çok eski bir tarihe sahip olarak yine M.Ö. 5. yüzyıl dönemlerinde kurulmuş olduğu tahmin edilmektedir. Kurulmuş olduğu bu dönemlerde gerçek adı Kırkınca olarak bilinen kasabanın bu ismi de ilginç bir efsaneden gelmektedir. Efsaneye dayalı olarak kasabaya isim verilen dönemde kendini dağlara vurmuş 40 kişinin yaşadıklarından esinlenerek Kırkınca adı verildiği bilinmektedir.

Kırkınca tarih içerisinde önemli bir Rum köyü olarak medeniyetin sürdüğü bölgelerden birisi olurken, gerçekten de hatırı sayılır bir nüfus ile yaşamına devam etmiştir. Tarih boyunca farklı devletlerin idaresi altında bulunan Şirince, Anadolu'da Selçuklu ve Osmanlı hakimiyeti sonrasında varlığını sürdürmüş ve yine bir Rum köyü olarak özellikle şarap üretimi konusunda çok önemli bir nokta oluşturmuştur.

Kasabanın aslında Kırkınca olan ismi, tarih içerisinde yerel halk tarafından kimi zaman Kirkice kimi zaman ise Kirkince olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyet tarihi ile birlikte özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde köyün güzelliğini gören derebeyleri bu köye yerleştiğinde insanlardan köyün güzelliğini saklamak için Çirkince olarak isim değişikliği oluşturmuştur. Kasabanın bugün bilinen ismi ise 1926 yılında İzmir valisi Kazım Dirik talimatıyla Şirince olarak düzenlenmiş ve bu isim günümüze kadar gelmiştir.

Tarih içerisinde Şirince köyünde özellikle ihracat gerçekleştirmek acısından incir, üzüm ve zeytin yetiştiriciliği yapılmış ve yaklaşık 2000 hanesi ile birlikte bir Rum kasabası olarak bu faaliyetler başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir. 1926 yılında yaşanan Türk-Yunan mübadelesi sonrasında Rum vatandaşlar bu köyden ayrılmış ve Kavala bölgesinden gelen Türk vatandaşları Şirince köyüne yerleştirilmiştir.

Şirince Hakkında Güncel Bilgiler

Şirince kasabası sınırlarında yer alan tarihi Rum yapıları, halen mimarisi ve güzelliği korunan özel yapılar oluşturmaktadır. Bu yapılar çok özel bir geometri ile inşa edilmiş olduklarından dolayı evler hiçbir zaman birbirinin manzarasını kapatmaz ve aşağıya doğru inen yemyeşil Ege manzarası her evden rahatlıkla seyredilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Günümüzde Şirince kasabası halkını Türk nüfusu oluşturmak ile birlikte zamanında halk tarafından gerçekleştirilen tarım yetiştiriciliği bugün de yine kasaba halkı tarafından sürdürülmektedir. Tepeler arasında kurulmuş bu kasabada bugün halen zeytin ağaçları, mandalina ağaçları, incir ağaçları ve eski zamanlardan kalmış kısmen sürdürülen tütün yetiştiriciliği yer almaktadır.

Kasabanın bugün takriben yerleşik 500 nüfusu yer almak ile birlikte bu küçük nüfusa rağmen yıl boyunca kasabayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler her gün binlerce kişinin Şirince içerisinde bulunmasını sağlamaktadır. Çünkü köy yemyeşil doğası, tarihi Rum evleri, sunduğu özel lezzetleri, keyifli yapısı ve şöhreti sayesinde her gün binlerce turisti ağırlamayı sürdürmektedir.

Şirince Ve Turizm

Şirince'de turizm denince akla 2012 yılında yaşanan ilginç olay gelmektedir. Bilindiği üzere tarihte binlerce yıl öncesinde var olmuş Mayalar yaptıkları bir hesaplama ile birlikte kıyametin 12 Aralık 2012 tarihinde kopacağını ifade etmişlerdir. 2012 yılında tarihler Aralık ayını gösterdiğinde dünya genelinde birçok zümre bu inanışa biat ederek, kıyamet öncesi hazırlık yapmayı ve kendini korumayı düşünmüştür.

Kıyamet senaryolarının dolaştığı 2012 yılında dünyanın birçok farklı yerinde kıyametten korunma ihtimali bulunduğu ve bazı kasaba ya da bölgelerin kıyamette güvenli bölge olacağı senaryoları geliştirilmiştir. Bu senaryolardan en önemlisi Şirince kasabasının kıyamette güvenli bölge olacağı ve kıyametten etkilenmeyeceği söylentisi olmuştur. Bu dönemde dünyanın dört bir tarafından kasabaya turist geleceği düşünülerek, hazırlıklar gerçekleştirilmiş ve dünya basınında dahi haberler yapılmıştır.

21 Aralık 2012 gününde Maya takvimine göre kıyametin kopması beklenirken, hiçbir değişiklik yaşamaması sonucunda da efsaneler doğruluk payını yitirmiştir. Belirtilen bu tarihte kasabada güvenlik önlemleri sağlayabilmek açısından 150 farklı güvenlik güçleri ekibi bir araya gelirken, dünyanın dört bir tarafından gelen yüzlerce basın mensubu da hazır beklemiştir. Fakat 21 Aralık 2012 gününde dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi gelmesi beklenirken, normal zamanlara göre çok daha düşük sayıda ziyaretçi Şirince kasabasına gelmişti ve ilginç bir durum oluşturmuştur.

Şirince'de turizm denildiğinde akla gelebilecek en önemli noktalardan birisi kentin Rum halkı tarafından terk edilmiş ve Türk halkı tarafından yerleşilmiş evleridir. Bu evler aşağıdan başlayarak köyün üst kısımlarına doğru sırasıyla inşa edilmiş ve inşa edilirken de belirli bir yükseklik hesabı yapılarak evlerin hiçbir zaman birbirinin manzarasını kapatmaması sağlanmıştır. Alçak bir noktadan yukarıya doğru bakıldığında Şirince evleri, kartpostal tarzında çok güzel bir manzara oluşturmaktadır.

Şirince kasabası içerisinde bugün tarihi değerini koruyan ve halen turizm için önem arz eden 2 adet farklı Rum kilisesi yer almaktadır. Yapısı korunmuş ve restorasyon çalışmaları da gerçekleştirilmiş bu kiliselerden birinde çok eski tarihlerden kalan kitabe kilisenin tarihini ve açıklamasını içermektedir.

Tarihi Harran Evleri

Dünyanın dört bir köşesinde bölgenin özelliklerine göre mimari şekillenirken, Harran'da da kurak ve sıcak iklim dolayısıyla bindirme tekniği vasıtası ile inşa edilen külah şeklindeki konik kubbeli evler bulunmaktadır. Takriben 8000 yıl gibi bir tarihe sahip olan bu evler Mezopotamya'da yine binlerce yıldır inşa edilirken, Harran'da bugüne kadar aktarılmış yapılar bulunmaktadır. Evler kerpiç ile örülmüş olması ile birlikte kubbeleri tuğla ile inşa edilmiş ve kubbe tepesinde bırakılan açıklık ile dört mevsim iklimin doğru bir şekilde sağlanabilmesi için özel bir yapılaşma oluşturulmuştur. Bugün tarihi Harran evleri kültürel amaçlı olarak Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek koruma altına alınmıştır.

Dünyaca Meşhur Şirince Şarapları

Bugün İzmir gezilerinde Efes Antik Kentini görmek için Selçuk ilçesine gelen herkesin ziyaret etmesi gereken yakın mesafede bulunan Şirince köyü, özellikle dünya tarafından bilinen şarapları sayesinde de meşhur olmuştur. Aslında kasabada şarap üretimi ve üzümcülük köyün Rum sakinleri tarafından yüzlerce yıl öncesinde başlatılmıştır ve sonrasında yerleşen Türk sakinler tütün üretimine daha fazla önem vermiştir. Ancak belirli bir süre sonrasında tütün üretiminden istenilen sonuç elde edilmediğinde, kasabaya yerleşen Türk halkı da yine bağcılık, zeytincilik ve şarapçılık sektörüne yönelmiştir.

Köyde bugün pansiyon, otel ve restoran olarak hizmet veren tarihi Rum evleri ve yine taş yapılar içerisinde köyde üretilen meşhur Şirince şaraplarına ulaşmak mümkündür. Köy içerisinde yer alan Şaraphane mevkiinde birçok farklı marka ile üretilmiş Şirince şarapları kolaylıkla temin edilebilir. Bu şarapların en önemli özelliği ise tamamen el yapımı olmaları ve farklı meyveler ile üretilmiş olmalarıdır. Çünkü ilçede üzüm ve incir başta olmak üzere elma, kavun, şeftali, armut veya vişne gibi her meyveyle şarap üretimi yapılmaktadır.

Şirince Mutfağı

Kasabada haftanın belirli günlerinde kurulan organik ürünlerin sunulduğu ve köy kadınlarının kendi el emeği ürünlerini sattığı özel bir pazar yeri bulunmaktadır. Bu pazar yeri sayesinde Şirince şaraplarına da ulaşmanız mümkün olduğu gibi Şirince mutfağı içerisindeki önemli örnekleri oluşturan zeytinyağı, kuru meyveler, farklı reçel çeşitleri, damla sakızı macunu gibi damak tadına hitap eden ürünler bulabilirsiniz.

Şirince köyünde mutfak açısından ise yine İzmir ve Ege Bölgesi mutfağı ile benzer zengin bir yapı bulunmaktadır. Örnek olarak sazlıklar üzerinde özel bir şekilde pişirilen çöp şişler, sebzeli güveç, farklı salatalar, taze gözleme gibi lezzetler Şirince'nin en önemli yemekleri arasında yer almaktadır. Kasaba tamamen turistik bir yapı elde etmiş olduğundan dolayı gün içerisinde nefis bir kahvaltı için taze otlar ve reçel ile kurulan bir sofra tercih edilebilir. Gün içerisinde de popüler restoranlarda et yemekleri, yöresel kabak çiçeği dolması, ot kavurması, keşkek ve şevketi bostan gibi yemekleri bulmanız mümkündür.

İzmir Şirince Ulaşım

İzmir'in Selçuk İlçesinde yer alan Şirince Köyüne ulaşım için İzmir Adnan Menderes Havalimanı sayfamız ile İzmir Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek dilediğiniz ulaşım şekline karar verebilirsiniz.