Trabzon Müzesi

 
trabzon müzesi

Trabzon Müzesi Hakkında

İtalyan mimarlar tarafından yapılmış ve 1900lü yıllarda Banker olan Kostaki Teophylaktos tarafından kullanılmış konakta açılan Trabzon Müzesi, birçok farklı medeniyete ait eserleri bünyesinde bulundurur. 1924 senesinde Trabzon’a gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklaması için bu binanın kullanılması da manevi değerini ortaya çıkarır. Sonrasında Hükümet Konağı yapılırken 1987 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. 2001 yılından beri Trabzon Müzesi olarak konak kullanımı devam etmektedir.

 

Trabzon Müzesi Eserleri Neler?

Konağın bodrum katında arkeolojik eserler bulunur. Zemin katında konak teşhiri yapılırken etnografik eserler ise birinci kattadır. Bodrum haricinde tüm bölümlerde kalem işi beze vardır. 1500 m2 olup çeşitli doğal güzellikler, kültürel çalışmalar ve aynı azmanda tarihi unsurlarla donanımlı bir müzedir. Arkeolojik Eserler kısmında ilk olarak Erken Tunç Dönemi ürünleri dikkati çeker. Burada Osmanlı Dönemi’nden kalmış taş ve toprak eşyalar bulunur. Metal ve cam eserleri görebilmek de mümkündür. 4 mekandan oluşan Arkeolojik Eser Seksiyonları özelinde Roma Dönemi eserleri de dikkat çeker. Milattan sonra 2.yüzyıla ait Bronz Hermes Heykeli en çok merak edilenler arasındadır. Asurlu Dönemi olan silindir mühür yine var olan ilgi çekici eserler sıralamasında öne çıkar. Urartular ve Helenistik Dönemlere ait eserlerin çok olması da Trabzon kentiyle ilgili bilgi verir.

Etnografik Eserler Bölümü

İslami Eserler ve çeşitli yazma eserlerin sayısı bir hayli fazladır. Azımsanmayacak kadar çok el işi dokumalar sergilenir. Takı ve giysiler dönemlere göre ayrılırken hem Mustafa Kemal Atatürk’ün yatak odası hem de Cevdet Sunay seksiyonu vardır. Atatürk’ün kaldığı yatak odasındaki mobilyalar satın alınarak burada sergilenir. Geleneksel Osmanlı sanatı harici Avrupai olan barok rokoko üslubu eserleri de yine görülür.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Büyük Kültürel Mozaik Etkisi

Salon kısmında tavanda Venüs, Adonis ve Eros tasvirleriyle ortaya çıkarılan bir etki söz konusudur. Sağ ve sol bölümlerde yine mitolojik etkiyi gösteren kanatlı aslan vardır. Art-Nevo işlemelerin cam çerçeveler üzerinde yer alması da birbirinden farklı sanatsal çalışmaları gözler önüne serer. Tavan süslemeleri ve daha diğer portrelerde mutlak görülmesi gerekenlerdendir. Sade ve basit bir müzenin çok ötesine geçen Trabzon Müzesi, hem İslami ve Osmanlı hem de Batı ve Roma eserleriyle etkilerini yansıtır. Hermes ve Zeus tasvirlerini görmek şaşırtıcı olmayacağı gibi fal odasının tavanında da burçlar kuşağı sizleri kendisine hayran bırakacak cinstendir. Var olan söz konusu bahçe düzenlemesinde ise Neoklasizm etkisi ortaya çıkar. Konak girişinde hemen şehirlerin koruyucusu Tanrıça olan Tyke heykeli bulunması da aslında Trabzon Müzesi içerisindeki eserler hakkında fikir verir.

Trabzon Müzesi Nerede?

Kostaki Konağı olarak da ifade edilen Trabzon Müzesi, merkezde olup Cumhuriyet Mahallesindedir. Zeytinlik Caddesi üzerindeki müzeye şehir içi ulaşım araçlarıyla kolaylıkla gidilebilir.

Şehir dışından Trabzon Müzesine ulaşım için Trabzon Havalimanı sayfamız ile Trabzon Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Trabzon Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Karadeniz Kültür Envanteri