Batman Şehir Rehberi

batman ili

Batman Hakkında

İlin Adı: BATMAN - (Batman ilinin merkez ilçeyle beraber 6 adet ilçesi vardır.)

Batman İlçeleri: Batman il merkezi, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Kozluk, Sason.

Batman Plaka Kodu: 72

Batman Telefon Alan Kodu: 488

Batman Nüfusu: 599.103

Batman Bölgesi: Güneydoğu Anadolu

Batman, Türkiye Cumhuriyeti'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Türkiye’nin petrol mecrası olarak biliniyor. Dicle Nehri, Batman ve Garzan çayları arasındaki bölgede kurulmuş bir şehirdir.

Batman Tarihi

Batman Adı Nereden Geliyor ?

Kentin ilk ismi Ela Khan olarak bilinmaktadir. Bu isim zamanla telaffuz çeşitliliğine uğrayarak İluh şeklinde hitap edilmiştir. Yakın çevresinden geçen Batman Çayı ismi verilmiştir.

Başka bir rivayete göre; Yörede yapılan petrol araştırmaları sırasında, kurulan ambar yerinin çökmesi ile batmıştır. Sonradan İluh köyünü de içine alan bölgeye Batman adı verilmiştir.

Batman İlinin Tarihi

Batman'ın tarihi M.Ö. beşinci asırda yaşayan Medlerle birlikte başlamaktadır. Yöreye yerleşen Medler, buraya Ela Khan adını vererek egemenlik sürerek rahat yaşamışlardır. Büyük İskender'in yayılmasına uğrayan bölge, daha sonradan Selepkoslar, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizans'ın egemenliği altında kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferine kadar İslam orduları ile Bizans arasında el değiştiren yer, kazanılan zaferden sonra Türk egemenliği altına girmiştir. Artukluların merkezi olan bölge daha sonra Moğol, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Safevilerin ellerine geçmiştir. Yavuz Sultan Selim Han, Safevilerin elinden alarak Batman bölgesini Osmanlı Devlet’i topraklarına katmıştır.

İstiklal Savaşı sırasında işgale uğramayan bölgede, 1950'den sonra petrolün çıkarılmasıyla bir gelişme sağlamıştır. Daha sonra il 1957'de ilçe merkezi olup, Siirt iline bağlı bir ilçe olarak kalmıştır. Tarih 16.5.1990 yılında resmi olarak il ünvanını almıştır.

Batman'ın Coğrafyası

Batman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Batman’ın yüz ölçümü 4.649 kilometre karedir.

İlin ikliminde kışlar bazen sert ve soğuk, yazları ise sıcak geçmektedir. İlkbahar aylarında Batman ovalarında bol otluk alanın olmasıyla İç Anadolu ve Doğu Anadolu'dan mevsimlik küçükbaş ve büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.

Batman'ın Ekonomisi

Batman'ın ekonomisi tarım, hayvancılık ve petrole dayanmaktadır. En önemli tarım ürünleri, buğday, arpa, mercimek, nohut, üzüm, ceviz, nar bunlardan bazılarıdır. Hayvancılık da ise küçükbaş hayvancılık önemli olup tercih edilir. Ayrıca Batman ülkede ilk petrol yataklarının bulunduğu Raman Dağı'na sahiptir.

 

Batman Ulaşım

Batman Karayolu Ulaşımı:

Doğu, Batı ve Kuzeyden gelen yolların kesişim noktasında kurulu bulunan Batman il merkezinden 24 saat süreyle ülkemizin bütün illerine kesintisiz sefer yapılmaktadır.

Batman Otogarı Telefon Numarası: 0488 -

Batman Havayolu Ulaşım:

T.H.Y. tarifeli uçağı her gün Batman hava alanından Ankara ve İstanbul’a direkt, diğer illere de aktarmalı sefer yapmaktadır.

Batman Havalimanı Telefon: 0488 218 04 44

Batman Demiryolu Ulaşım

Haydarpaşa-Kurtalan D.D.Y. hattı Batman il merkezinden geçmektedir.

Haydarpaşa-Kurtalan D.D.Y. hattı Batman Telefon Numarası: 0(488) 213 27 70 / (04.00 - 17.00)

Batman Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Batman, kuzeyinde sarp ve dağlık olup güneyi ise dağlık ve engebeli arazi yapısına sahiptir. Dicle nehri il topraklarının içinden geçmektedir. Batman çayı, Batman ve Diyarbakır il sınırını çizerek Dicle nehri ile birleşip oluşan bir doğal güzelliktir. Köklü tarihi geçmişini koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf, mağaraları, tarihsel kalıntılarıyla gezilip görülmesi gereken yerleri vardır.

Antik Kent Hasankeyf: Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Şehrin yapısı çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ifade etmektedir.

Memikan Köprüsü: İlde bulunan köprülerle aynı benzerlik göstermektedir.

Malabadi Köprüsü: Diyarbakır’ın Silvan ilçesine 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak yazmaktadır.

On Kemerli Köprü: Batman il merkezine 7 km. mesafededir. Batman Çayı üzerinde ve on kemerli olan köprü, tren geçişini sağlamanın yanında insan ve hayvanların geçişine uygun şekilde yapılmıştır.

Hızır Bey Camii: Batman’ın Kozluk ilçe merkezinde bulunuyor.

Mor Kiryakus Manastırı: Süryani Hıristiyanları tarafından kutsal kabul edilmektedir.

Bozikan Kalesi: Sason ilçesinin 25 kilometre kuzeyinde, Kaleyolu köyünde yer almaktadır.

Hasankeyf Kalesi: Dicle nehri kıyısında ve nehirden 200 metre yüksekliğindedir. Milattan sonra 363 senesinde bir Süryani piskoposluğunun merkezi olarak Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır.

Hallan Çemi Höyüğü: Batman’ın Kozluk ilçesi Kaletepe köyündedir. İnsanların ilk defa tarımla uğraştığı ve yabani tohum ekerek mercimek ve bezelye üreterek elde ettikleri anlaşılıyor.

Hasankeyf Yol Geçen Hanı: Bilindiği üzere kültürümüzde meşhur “YOLGEÇEN HANI” yaşantımızın birçok anında birbirimize karşı söylediğimiz bir deyimdir. Gerçeği de ifade adiyor. Çünkü gireni çıkanı, geleni gideni belli olmayan yerler için kullanılan bu deyimin aslını oluşturan “Burası Yol Geçen Hanımı?” olayındaki han, Batman ilinin antik kenti Hasankeyf ilçesinde bulunmaktadır.

Yüzyıllar önce ulaşımın su yolları ile yapıldığı zamanlarda, Dicle Nehrinin sahiline gidip gelmek için ulaşım aracı olan salların önünde sıralarını bekleyen insanların dinlendiği ve gecede kalanların da burada yatarak sabahladığı yerdir. İnsanın bünyesine uygun havasının yazın serin, kışın ılık olan mağaranın içinde dinlenmek için insanları kendine çekmektedir. Bu sebeple dini, dili, ırkı anlaşılmayan, geleni-gideni, gireni-çıkanı belli olmayan fakat her zaman bir insan akışının olduğu mağaraya binlerce yıldan beri YOLGEÇEN HANI denilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Hasankeyf Ören Yeri: Etrafında birçok mağaranın bulunduğu bu bölgede dünyada benzeri az bulunan doğa harikası bir yeridir.

El Rızk Camii: Eski bir dönemden günümüze gelmiş yapılarındandır.

Hasankeyf Mağaraları: Eski dönemlerden bu yana sağlamlığını koruyor.

Zeynel Bey Kümbeti: Anadolu’daki anıt mezarların ilk örneğidir.

İmam Abdullah Zaviyesi: Tarihte Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür. Her haziran ayında köylüler tarafından ziyaret edilerek, adaklar adanıp dilekler dilenmektedir.

Seyyid Bilal Türbesi: Gercüş ilçesine bağlı Vergili köyünde bulunmaktadır. Seyyid Bilal’in Hz. Muhammed (SAV)’in torunu Hz. Hüseyin’in soyundan geldiği bilinmektedir. Bundan dolayı İnanç turizmi her yıl Eylül ayının ikinci haftasında bu köyde Seyyid Bilal’i anma günleri düzenlenmektedir. Bu anma günlerinde yurdun dört bir tarafından insanlar Becirman’a gelmektedir.

Kozluk Kalesi: Günümüzde harap durumda olan kale, Kozluk ilçe merkezinde bulunmaktadır.

Rabat Kalesi: Kozluk ilçesine bağlı Rabat Köyü’ndedir.

Kandil Kalesi: Kozluk ilçesinin 6 km. kuzey batısında, Sason’a giden eski yol üzerindeki Bölükkonak köyünün güneyinde bulunan bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Beksi Kalesi: Sason ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Bekiş Köyü yakınlarındadır.

Pertükan Kalesi: Sason ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunan kale günümüzde harap bir durumdadır.

Batman Şenlik ve Festivalleri

Batman Hasankeyf Kültür Sanat Festivali: Batman Belediyesi tarafından Ekim başlarında üç gün düzenlenmektedir.

Batman'da Ne Yenir?

Batman Mutfağı

Batman, güneydoğuya yöresine has bütün yemekler genelde etli yemeklerdir. Bu yemekler; Güveç, Mehîr, İmam bayıldı, İçli Köfte, Sac Böreği, Yeşil Mercimek Çorbası, Kuru Dolma, Mirtoxî, Gebol, Avşork gibi kendine özgü yemekleridir. Kavurma, Kebap belli başlı etli yemeklerdendir. Tandır ekmeği ise ayrı bir lezzettir.

Batman’dan Ne Alınır?

Batman’da yöreye has hediyelikler; El yapımı bebekler, karpuz çekirdeği, sason cevizi, sason balı, tiftik secadde, tiftik battaniye, halı, klim, iğne oyası, dantel ve yün çorap satın alınabilir.

Batman Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Batman Valiliği

Adres: Kültür Mahallesi Adalet Caddesi Hükümet Konağı Pk:72070 Merkez- BATMAN
Mail: yaziisleri@batman.gov.tr
Telefon: (0488) 213 89 27 - (0488) 213 89 28
Fax: (0488) 212 69 53

Batman Belediyesi

Adres: Şirinevler Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 2 Merkez / Batman
Telefon: 0(488) 213 27 59
Çağtı Merkezi Telefon: 153
E-Posta: destek@batman.bel.tr

Batman İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Kültür Mah. Adalet Cad. 2606 sok. 72100 - BATMAN
Mail: batman@egm.gov.tr
Santral: (0488) 213 90 92 - (0-505) 318 72 00
Fax: (0488) 213 22 20

Batman Bölge Devlet Hastanesi

Adres: Gültepe Mahallesi Eflatun Caddesi No:1 Merkez, BATMAN
Tel: 0 488 221 30 66
Fax: 0 488 221 30 64
E-Mail: batmandhs5@saglik.gov.tr / batmandhs5.satinalma@saglik.gov.tr

Batman Defterdarlığı

Adres: Kültür Mah. Adalet Cad. Hükümet Konağı, Hükümet Konağı İçinde A Blok Kat-3 / 72060 Merkez/Batman
Telefon: 0488 213 27 81

Batman Tapu Müdürlüğü

Adres: Hükümet Konağı Kültür Mah. Turgut Özal Cad. A/Blok Merkez / Batman
Telefon: 0488 280 10 10
Faks: 0488 213 27 88
Email: batman-tsm@tkgm.gov.tr

Batman Kadastro Müdürlüğü

Adres: Hükümet Konağı Kültür Mah. Turgut Özal Cad.B Blok
Telefon: 0488 280 10 29
Faks: 0488 213 43 31
Email: batman-km@tkgm.gov.tr

Batman İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Kültür Mahallesi, Adalet Cad. 72060 Merkez/Batman
Mail: bekir.sentürk@icisleri.gov.tr
Telefon: 0488 213 40 89/213 33 47
Fax: 0488 213 40 89

Batman Haritası

Haritayı Göster