Karaman Şehir Rehberi

karaman ili

Karaman Hakkında

İlin Adı: KARAMAN (Karaman ilinin merkez ilçe ile birlikte 6 adet ilçesi vardır.)

Karaman İlçeleri: Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir, Merkez ve Sarıveliler

Karaman Plaka Kodu: 70

Karaman Telefon Alan Kodu: 338

Karaman Nüfusu: 251.913

Karaman Bölgesi: İç Anadolu

Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Karaman, ticaret, kültür ve sanat merkezidir. Karaman, yeraltı şehirleri, mağaraları, inanç merkezleri, yaylaları ve doğal güzellikleri, el sanatlarıyla şehre gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Karaman Tarihi

Karaman Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Bizanslılar döneminde kente Larenda adı verilmiştir. Selçuklular bölgeyi alınca şehre Larende demişlerdir. Daha sonra bölgeye hakim olan Karamanoğulları Beyliğinin başşehri olmasıyla kente Karaman ismi verilmiştir.

Karaman’ın Tarihi

Kesin tarihi bilinmemesine rağmen yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Karaman ve çevresinin M.Ö. 8000 yıllarında ticaret, kültür merkezi ve yerleşim bölgesi olmasıyla ortaya çıkmıştır. Karaman kenti sırayla Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar, Romalılar gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

İslam orduları tarafından iki defa fethedilmiş olsa da kent, Bizanslıların elinde kalmıştır. Malazgirt Zaferinden sonra, Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasıyla kent, önce Danişmendlilerin, daha sonra Haçlı seferleri sırasında Hristiyanlar tarafından işgal edilmiş olsa bile yine 1190 yılında Selçukluların egemenliğine geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin çökmesiyle yeni kurulan Türk beyliklerinden Karamanoğullarının başşehri olarak kültür ve sanat merkezi konumundadır. Karaman, bu beylik zamanında en parlak döneminde yaşamıştır. Karaman kesin olarak Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethetmesiyle Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Karaman, Konya’ya bağlı bir yerken 15 Haziran 1989 yılında il olmuştur.

Karaman'ın Coğrafyası

Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alır. İlin kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli, Silifke, batısında Antalya ile komşudur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metre olan Karaman ova görünümündedir. Karaman yüzölçümü 3.686 kilometrekaredir.

İl topraklarının büyük bir kısmı geniş ovalarla kaplıdır. İlin güneyi ise Toros Dağları ile kaplıdır. Kuzey batıdaki Karadağ, volkanik sönmüş bir yanardağdır. Yuntdağı, Oyukludağı, Özyurt Dağı ve Kartaltepe dağlarıdır.

 

İl geniş ovaların üzerine kurulmuştur. Ovaları; Karaman Ovası, Ayrancı Ovası ve Ereğli Ovası’dır. Yüksek dağlardan akan sular bu ovaları suluyor.

Karaman ilinde en büyük akarsuyu Göksu Çayı’dır. İbrala Deresi Toros Dağlarının kuzey yamaçlarından doğar ve Akgöl bataklığına dökülür.

Karaman İklimi;

Karaman’da kara iklimi hüküm sürüyor. Kışları soğuk ve sert, yazları sıcak ve kurak geçmektedir.

Karaman'ın Ekonomisi

İl toprakları, bozkır alanı olmasıyla bölgeye özgü bitki örtüsü vardır. Dağlık bölgelerde meşe, ardıç, karaçam, kızılçam, dişbudak ve akasya ağaçlarından meydana gelen ormanları vardır.

Karaman’ın ekonomisi genel olarak tarıma dayalıdır. Nohut, buğday, mısır, mercimek ve pamuk yetişen ürünleridir. Halı, çuval dokumacılığı da ekonomisine önemli bir oranda katkı sağlamaktadır. İlde, meyvecilik ve ormancılık da gelişmiştir.

Karman Ulaşım

Karaman Karayolu Ulaşımı:

Karaman İç Anadolu Bölgesi’nin Akdeniz’e geçiş noktasıdır. Terminal il merkezine 3 km uzaklıktadır.

Karaman Otogarı Telefon Numarası: 0338 213 24 65

Karaman Demiryolu Ulaşımı:

Karaman ili Konya üzerinden hızlı tren ağına bağlanarak ulaşım hizmeti vermektedir.

Karaman Tren Garı Telefon Numarası: 0338 213 33 60 - (Çalışma saatleri: 05.30 - 20.30)

Karaman Havayolu Ulaşımı:

Karaman ilinde havalimanı bulunmamaktadır. Şehre en yakın Konya Havalimanı’ndan ulaşım sağlanmaktadır.

Konya Havalimanı Telefon Numarası: 0332 239 13 43

Sponsorlu Bağlantılar

 

Karaman Gezilecek Yerler

Karaman ili, tarih boyunca önemli bir ticaret, kültür ve sanat merkezi olmuştur. Kentin şehirleri, mağaraları, inanç merkezleri ve tarihi yapılarıyla gezilecek ve görülecek yerlere sahiptir.

Aktekke Camii: İl merkezinde İmaret Mahallesi’nde yer almaktadır. Karamanoğullarından Alaaddin Bey tarafından Mevlana'nın annesi Mümine Hatun adına yaptırılmıştır.

Değle Ören Yeri: Madenşehri köyünde bulunan Bizans döneminden kaşme antik şehir.

İncesu Mağarası: Karaman ilinde Taşkale Köyü sınırları içerisindedir. Mağaranın içinde sarkıt, dikit ve travarten havuzları bulunuyor. Mağaranın bir özelliği astım, bronşit ve kalp yetersizliği gibi hastalıklara iyi gelmektedir.

Manazan Mağaraları: Mağara, Yeşildere Taşkale yolunun kenarında yer alır. Mağaraların Bizans Devrinde insan eli ile oyulmuştur.

Karaman Müzesi: İl merkezinde Turgut Özal Caddesi üzerinde yer alıyor. Müzede arkeolojik, etnografik ve sikke eserleri sergilenmektedir.

Madenşehir Ören Yeri: Karaman ilinin Madenşehir adında bir köydedir. Örenyerinde 4. ve 9. yüzyıllar arasında yapılmış kilise, manastır, lahitler, mezar, sarnıç, konut ve askeri yapılar vardır.

Karaman Kalesi: Kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Karaman ilinin tepeden seyredebileceğiniz bir kaledir.

Maraspoli Mağarası: Karaman ilinin Ermenek ilçesinde Ermenek Kalesi’nin altında yer alır. Mağarada yeraltı nehri, şehrin ve yöresinin su ihtiyacını karşılıyor. Dünyanın üç büyük mağara arasında yer alıyor.

Hatuniye Medresesi: Taşkale ilçesinde yer alan medrese, açık avlulu ve avlusunda revaklarla çevrili olup öğrenci hücreleri vardır. Karamanoğulları devri mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Taç kapısı’dır.

Zeyve Pazarı: 500 yıllık bir tarihe sahip olan Pazar, Ermenek ilçesinde İkizçınar Köyü ile eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Pazar günübirlik gidilebilen bir mesire yeridir.

Karaman Şenlik ve Festivalleri

Taşeli Kültür Sanat Ve Sıla Festivali: Her yıl Karaman ili Ermenek ilçesinde tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Sarıveliler Karacaoğlan Kiraz Bal Ve Sıla Festivali: Her yıl Karaman ili Sarıveliler ilçesinde tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Taşeli Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Karaman ili Ermenek ilçesinde tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.

Karaman'da Ne Yenir?

Karaman, birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla yemekleri de oldukça zengindir. Mutfağındaki lezzetler daha çok tarımsal ürün ağırlıklıdır.

Karaman yöresel lezzetleri;
Fırın Kebap,
Calla,
Lokur,
Batırık ve Töğmeken’dir.

Karaman’dan Ne Alınır?

Karaman’a ziyaret ettiğinizde gıda ve hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Karaman Elması,
Taşkale Halısı,
Lokur,
Karaman Ermenek Helvası ve Karaman Divle Peyniri’ni alabilirsiniz.

Karaman Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Karaman Valiliği

Adres: Sakabaşı Mah. Zeytindalı Bulvarı No:144/B / Karaman
Telefon: 0338 226 70 00
Faks: 0338 226 70 74

Karaman Belediyesi

Adres: Kirişçi, Atatürk Blv. No:79, 70100 Merkez/Karaman Merkez/Karaman
Çağrı Merkezi: 444 25 70 / 0338 226 40 00
Faks: 0338 226 41 72

Karaman İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Cumhuriyet, 703. Sk. No:9, 70100 Karaman Merkez/Karaman
Telefon: 0338 212 10 42

Karaman Devlet Hastanesi

Adres: Üniversite Mah. 1984 Sok. No:1 Merkez / Karaman
Telefon: 0338 226 30 00

Karaman Defterdarlığı

Adres: İmaret Mahallesi, 191. Sok. No:2, 70200 Merkez/KARAMAN
Telefon: 0338 214 04 05
Faks: 0338 213 72 96

Karaman Tapu Müdürlüğü

Adres: VALİLİK BİNASI D BLOK ZEMİN KAT KARAMAN
Telefon: 0338 280 10 47 – 0338 280 10 56
Faks: 0338 213 15 55
E-mail: karaman-tsm@tkgm.gov.tr

Karaman Kadastro Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası C Blok Kat:1 Karaman
Telefon: 0338 280 10 21 - 0338 280 10 03
Faks: 0338 212 49 31
E-mail: karaman-km@tkgm.gov.tr

Karaman İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Sakabaşı Mah. Zeytindalı Bulvarı No:144/B P.K. :70200 / Karaman
Telefon: 0338 226 70 00
Faks: 0338 226 70 00

Karaman Haritası

Haritayı Göster