Kastamonu Gezilecek Yerler
Kastamonu, Batı Karadeniz’in incilerinden olan doğa ve tarih tutkunları için oldukça zengin bir şehirdir. Ilgaz ve Küre Dağları gibi dünyaca ünlü milli parklara ev sahipliği yapan ilde pek çok güzelliğe şahitlik edeceksiniz. Köklü bir tarihe dayanan Kastamonu'da, geçmişten günümüze kadar gelen pek çok eser ve tarihi kalıntıları ile mutlaka görülmesi gereken bir şehirdir.
İsmail Bey Külliyesi: İlin en eski tarihi kalıntılarından biridir. Külliye, şehre gelen turistler tarafından devamlı ziyaret edilmektedir.
Zımbıllı Tepe Höyüğü: Taşköprü ilçesinde gezi noktalarından biridir.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi: İl merkezine bağlı olan Cumhuriyet Caddesi üzerindedir. 1952 yılında müze olarak kullanılmaya başlanılmasıyla Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserler sergilenmektedir.
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi: Kastamonu’nun merkezinde yer alıyor. Kastamonu’nun el sanatları ayrı odalarda anlatılmaktadır.
Kuyluç Mağarası: Şenpazar ilçesindedir. Doğal oluşmuş olması ile turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor.
Sarpunalınca Mağarası: Küre ilçesinde Şenlik Köyü sınırları içerisindedir. Hala aktif bir mağara özelliği taşıyan Sarpunalınca Mağarası, içindeki sarkıt ve dikit oluşumu günümüzde de devam etmektedir.
Çatak Kanyonu: Dünyanın 4. büyük kanyonu özelliğini taşımaktadır.
Ilgarini Mağarası: Kastamonu’da Pınarbaşı ilçesinde varlığını göstermektedir. Mağarada sarkıt ve dikitlerin görüntüsüyle görülmesi gereken yerler arasındadır.
Horma Kanyonu: İlin eşsiz yerlerinden biri olan kanyon Pınarbaşı ilçesine bağlı olan Ilıca Köyü’nde yer alıyor.
Kastamonu Kalesi: Kastamonu’ya gelenleri ilk karşılayan ilin önemli tarihi miraslarından birisi olan kaledir. En son ise 2005 yılında Kastamonu Belediyesi tarafından restorasyon ve onarımı yapılmıştır.
Valla Kanyonu: Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan kanyon ilçe merkezine 26 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kanyon kilometrelerce uzunlukta ve vahşi bir güzelliğe sahip olmasıyla Türkiye’nin geçilmesi en zor kanyonları arasındadır.
İnebolu Abaş Tepesi: İnebolu ilçesinde bulunan tepesi eski döneminde Abraş olarak bilinmekte idi. İnebolu’nun manzarasını sunan tepede birçok tarihi kalıntı da bulundurmaktadır.
İnebolu Geriş Tepesi: İnebolu ilçesinde bulunan, Trekking bölgesidir. Yüksekliği 495 metre olan kale kalıntısı olan bir tepedir. Bunun yanında bir manastır kalıntısı da görülmeye değer niteliktedir.
Gideros Koyu: Kastamonu il sınırları içerisindedir. Güzel mi güzel bir dinlenme yeridir. Koyda yapıbilecek birçok aktivite vardır.
Ilıca Şelalesi: Eşsiz görüntüsüyle nefesinizi kesecek bir yerdir. Halk arasında Dev Kazanı olarak bilinen yere, şelale akmaktadır. Bitkiler ve ağaçlarıyla bir doğa harikası olan şelale Pınarbaşı ilçesindedir.
Mahmut Bey Camii: Kastamonu’nun Kasaba Köyü’nde yer alan camii, ahşap mimarinin örneklerindendir.
Küre Dağları Milli Parkı: Koruma altına alınan Küre Dağları’nın büyük bir kısmı milli park olmuştur. Bitki türleriyle ve kuş türleriyle eşsiz doğasıyla gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Kastamonu Yaylaları: Kastamonu ili sınırlarında bulunan; Sarıcaörük Yaylası, Asarbaşı Yaylası, Pınarbaşı; Suğla Yaylası, Küre; Ayrancı Yaylası, Tosya; Kösen Çayırı Yaylası, Araç ilçesi; Dereyayla Bölgesi, Daday; Oluklu Yayla, Bozkurt; Gürcü Yaylası, Karacaoğlan Yaylası’dır.
Kastamonu Plaj ve Koyları: Karadeniz’in uzun sahili ile eşsiz güzellikte Cide, İnebolu, Abana, Doğanyurt, Bozkurt ve Çatalzeytin’de yer almaktadır.
Pompeipolis Antik Kenti: M.Ö. 64 yılında Taşköprü’de, Roma dönemine ait bir yapıdır.
Kastamonunun Tarihi Hamamları: Yapılış tarihleri 14. ve 16. Yüzyılları arasında olan tarihi hamamlar; Çifte Hamam, Araba Pazarı Hamamı, Yeni Hamam, Saray Hamamı, Bey Hamamı, Dede Sultan Hamamı, Kale Hamamı, Frenkşah Hamamı, Ferhat Paşa Hamamı’dır.
Memleket Kütüphanesi: 1924 yılında yapılan tarihi yapı, Kütüphane olarak kullanılmış şuan resim ve fotoğraf müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Kastamonu El Sanatları Merkezi: Kastamonu’da 2001 yılında ziyarete açılan ahşap el işçiliğine örnek ürünler sergileniyor.
Kastamonu Tarihi Konakları: Kastamonu ziyaret edebileceğiniz; Livapaşa Konağı, Eflanili Konağı, Kırkodalı Konağı, Sirkeli Konağı, Sepetçioğlu Konağı, Konyalı Konağı, Osmanlı Konağı, Yücebıyıkların Konağı, Ellezler Konağı, Mazlumcuoğlu Konağı’dır.