Nevşehir Şehir Rehberi

nevşehir ili

Nevşehir Hakkında

İlin Adı: NEVŞEHİR (Nevşehir ilinin 8 adet ilçesi vardır.)

Nevşehir İlçeleri: Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı, Merkez, Ürgüp

Nevşehir Plaka Kodu: 50

Nevşehir Telefon Alan Kodu: 384

Nevşehir Nüfusu: 298.339

Nevşehir Bölgesi: İç Anadolu

Nevşehir ili günümüzde, peri bacaları ve yeraltı şehirleri ile dünyaca ünlü Kapadokya’da yer almaktadır. Kapadokya, benzersiz özelliğe sahip olmasıyla, tarihiyle, kültür ve inanç turizmi merkezlerinden olup yılın her mevsiminde yüzlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Nevşehir Tarihi

Nevşehir Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Hititler döneminde verilen adıyla “Nyssa” olan kent, Türklerin döneminde ise adı “Muskara” idi. Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı eserler ile kent büyümüş ve adı “Nevşehir (Yenişehir)” olarak değişmiştir.

Nevşehir'in Tarihi

Nevşehir, Peri bacaları ile kayaları ve Türk din ulularının merkezidir. Prehistorik dönemlere kadar inen Tümülüslere ve Hititler dönemine ait kabartma ve hiyerogliflere rastlanır. Lale Devri’nin burada doğmuş sadrazamı Damat İbrahim Paşa nedeniyle kent büyümüştür.

Kent ve yöre sırayla Roma, Bizans, Selçuklu, Haçlı ve Karamanoğulları egemenliğinin ardından Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1402 Ankara Savaşı ile yöreyi eline geçiren Timur, Nevşehir’i yeniden Karamanoğullarına vermişse de 1466’da bölge Osmanlılarca fethedilmiştir.

1924 yılında Kırşehir’e bağlı bir ilçe olan Nevşehir, 20 Temmuz 1954 yılında il olmuştur.

Nevşehir'in Coğrafyası

Nevşehir, Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Kayseri, batısında Kırşehir ve Niğde, kuzeyinde Yozgat, güneyinde de Niğde illeriyle çevrilidir. Nevşehir yüzölçümü 5.467 kilometrekaredir.

İl Kızılırmak’ın Doğu-batı doğrultusunda ikiye bölündüğü, hafif dalgalı bir plato yüzeyi üzerindedir. Ortalama yükseltisi 1000 metre olan bir plato yükselen Erdaş Dağı en yüksek noktasıdır. Kızılırmak Vadisi'2'nin kuzeyindeki Kızıldağ, Kayseri il sınırındaki Hodul Dağı ilin diğer önemli yükseltilerindendir.

İldeki akarsu ağı: Kızılırmak ve kollarıdır.
Nevşehir Gölleri: Tatların ve Bozkır Baraj Gölleridir.

 

Nevşehir'in Ekonomisi

Turizm sektörünün Peribacaları ve kayalara oyulmuş kiliseleri ile yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir kent olan Nevşehir turizmin yanında ekonomisi büyük ölçüde tarıma da dayanmaktadır. Patates, şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek, üzüm, elma, zerdali, armut, kayısı, ceviz, dut, iğde, ayva ve badem ürünleri yetiştirilmektedir. Yörede geçim kaynaklarından bir diğeri ise üzüm ve üzümcülüğe dayalı şarapçılıktır.

Nevşehir Ulaşım

Nevşehir Karayolu Ulaşımı:

Nevşehir'e ülkemizin her yerinden otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Nevşehir Otogarı Telefon Numarası: 0384 213 40 25

Nevşehir Havayolu Ulaşımı:

Nevşehir'e Kayseri Havaalanı ve Nevşehir-Kapadokya Havaalanlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Nevşehir-Kapadokya Havalimanı Telefon Numarası: 0384 421 44 55

Kayseri Havalimanı Telefon Numarası: 0352 337 52 44

Nevşehir Gezilecek Yerler

Nevşehir ilinin, Kapadokya kesimi UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması ile Türkiye’nin ve dünyanın kültür ve inanç turizm merkezlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Coğrafik olaylarla oluşmuş peri bacaları ve kayalara oyulmuş kiliseler, yeraltı şehirleri, Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı ve birçok tarihi eserlerle yabancı ve yerli turistlerin her mevsimde tercih ettiği cazibe merkezidir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Nevşehir Kalesi: Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olan kale bir tepenin üzerindedir.

Damat İbrahim Paşa Külliyesi: Nevşehirli olan Osmanlı Sadrazamı Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı, külliye, medrese, cami, imaret, hamam, kervansaray ve çeşmeleriyle kentin görülmeye değer yerlerinden biridir.

Hacıbektaş-ı Veli Türbesi: Hacı Bektaş-ı Veli’nin mezarının olduğu yerdir. Şehir şehir gezmiş Hacı Bektaş-ı Veli, gelenek ve görenekleri İslam inancıyla birleştirerek Sulucakarahöyük’te kurmuş olduğu okulda öğrenciler yetiştirmiştir. Bir dergahı, 1925 yılında çıkan tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla müzeye dönüştürülmüştür.

Ihlara Vadisi: Kapadokya’nın en önemli vadisidir. Hristiyanlar için önemli bir dini merkezdir.
Burada yer alan kiliseler; Eğritaş Kilisesi, Kokar Kilisesi, Pürenli Seki Kilisesi, Daniel Kilisesi, Sümbüllü Kilise ve Yılanlı Kilise gezilip görülmesi gereken yapılarıdır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri: Kapadokya’da ziyaretçi alan 36 yeraltı şehri arasında en gösterişli yapılardan biridir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Kaymaklı’nın dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonları, şarap mahzenleri, su depoları, mutfak ve erzak depoları ile gezilecek birçok yerleri bulunmaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri: Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehri özelliğine sahiptir. 8 kata kadar inilebilen şehirde 12 kata kadar daha gidilebildiği bir yerdir. İçerisinde misyoner okulu, günah çıkartma yeri ve vaftiz havuzu bulunuyor.

Özkonak Yeraltı Şehri: Avanos ilçesine 14 kilometre mesafede yer almaktadır. Katlar arasında iletişimi kolaylaştıran dar ve uzun deliklerin olmasıyla dikkat çekici bir yerdir.

Açıksaray Örenyeri: Gülşehir’e 3 km mesafede tüf kayalar içerisine oyulmuş bir bölgedir. Piskoposluk merkezi olan Açıksaray’da yeraltı şehirleri ve mağaralar bulunuyor.

Mantarkaya: Gülşehir ilçesinin simgesin olan rüzgar aşındırması sonucunda mantar şeklini alan bir kayadır.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Göreme: Kente 15 km uzaklıkta Kapadokya’ya eskiden Korama denirdi. Erezyon sonucu oluşmuş vadilerle çevrili turizm bakımından en hareketli bölgesidir. Kaya oyulmuş evleri, otelleri, restoranları ve çarşısıyla yılın her mevsimi gezilecek bir yerdir.
Göreme’de gezilecek yerler: Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Peygamberler, azizler çarmığa gerilme sahnelerinin bulunduğu Elmalı Kilise, St. Barbara’nın resmi bulunan Azize Barbara Kilisesi, İmparator Kostantin ve eşi St. Helena’nın bulunduğu Yılanlı Kilise, İsa ve kralların resmedildiği Karanlık Kilise, İncil’i yazan dört aziz ve İncil konularının bulunduğu Çarıklı Kilise ve İncil’den sahnelerin Fresk olarak resmedildiği Tokalı Kilise olmak üzere çok sayıda kilise ve şapel görülmesi gereken yerlerden.

Ürgüp: Selçukluların en önemli kentlerindedir. Kapadokya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok fotoğrafı çekilen peribacası Üç Güzeller, Ürgüp’ün çıkışında Göreme yolunun sol tarafında yer alıyor.
Ürgüp’te gezilecek yerler: Pancarlık ve Keşlik vadileri, St. Theodore Kilisesi, Pancarlık Kilisesi, Rum Hamamı, Temenni Tepesi, Ayvasil Kilisesi, Mustafapaşa, Sarıhan, Pembe Vadi, Damsa Çayı. Ala Kilise, Kepez Kilisesi, Taşkın Paşa Cami, Kızılçukur Vadisi, Soğanlı Ören Yeri ve Ürgüp Müzesi görülmesi gereken yerleridir.

Mustafapaşa: 20. yüzyılda Türklerin ve Rumların bir arada yaşadıkları bir yerdir.
Mustafapaşa’da gezilecek yerler: Aios Vasilios Kilisesi, Sinasos Kilisesi, Alakara Kilisesi, Aios Nicholas Manastırı, Manastır Vadisi Kiliseleri ve Basil Kilisesi görülmeye değer yerleridir.

Avanos: Hititler döneminden bu yana seramik yapım geleneğinin devam ettiği bir bölge olrak bilinmektedir. Kızılırmak nehrinin kenarında olmasıyla taşıdığı kırmızı topraktan yapılan çamurla üretilen seramik ürünleriyle ziyaretçileri kendine çekmektedir.

Zelve Vadisi: Kapadokya’da 3 vadiden oluşan bir ören yerine sahiptir. Ören yerinde bulunan yüzlerce peri bacası, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Balıklı, Haçlı ve Üzümlü kiliseleri görülmesi gereken yerleridir.

Uçhisar: Kapadokya’nın en yüksek tepesine kurulmuş kalesi, kayaya oyulmuş evleri, konaklama tesisleri ile son yıllarda turizm açısından gözde bölgesidir. Kaleden tüm Kapadokya bölgesini izleyerek eşsiz manzarada seyire doyabilirsiniz.

Ortahisar: Ürgüp karayolu üzerinde yer almaktadır.
Ortahisar’da gezilecek yerler: Üzümlü Kilise, Sarıca Kilise, Cambazlı Kilise, Tavşanlı Kilise, Balkan Deresi Kilisesi ve Hallaç Dere Manastırı görülmesi gereken yerleridir.

Nevşehir İlinde Neler Yapılır?

Balon Turu: Nevşehir’de Kapadokya turizm için yapılan en fazla tercih edilen aktivitelerden biridir. Sabah güneş doğmadan balon ile yükseldiğiniz de güneşin doğuşuyla beraber 50-70 dakika süreyle peribacaları arasında süzülerek eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Doğa sporları ve aktiviteleri: Kapadokya’nın birbirinden ilginç vadilerinde yürüyüş, balon uçuşları, atlı safari, dağ bisikleti ve trekking'e katılarak zamanınızı değerlendirebilirsiniz.

Çanak atölyeleri: Avanos ilçesinin tam merkezinde yöre halkın temel geçim kaynağıdır. Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müzesi’nin içerisinde yer alan çanakçılık ve seramik sanatını sergileyen bir yerdir.
Atölyeye geldiğinizde mutlaka çanak yapımını denemelisiniz. Eğlenceli vakit geçireceğiniz yaptığız çanağı da alabilirsiniz.

Şarap tadımı: Yöre halkının bir başka geçim kaynağı olan şarapçılıkta dünyada meşhurdur. Boğazkere, Öküzgözü, Kalecik Karası çeşit çeşit üzümden yapılan şarapları tadarak satın alabilirsiniz.

Nevşehir Şenlik ve Festivalleri

Uluslararası Kapadokya Kültürel İmece Festivali: Her yıl Nevşehir ilinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali: Her yıl Nevşehir ili Ürgüp ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kapadokya Bisiklet Festivali: Her yıl Nevşehir ili Ürgüp ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Üzümfest: Her yıl Nevşehir ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Kaymak Festivali: Her yıl Nevşehir ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Avanos Kapadokya Dünya Halk Dansları Festivali: Her yıl Nevşehir ili Avanos ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Trap Atışları Kültürel Etkinlikler Festivali: Her yıl Nevşehir ili Hasköy ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Kapadokya Uluslararası Sıcak Hava Balon Festivali: Her yıl Nevşehir ili Ürgüp ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Kapadokya Çadır Festivali: Her yıl Nevşehir ili Avanos ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Cappadox: Her yıl Nevşehir ilinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.

Nevşehir'de Ne Yenir?

Nevşehir, Kapadokya Bölgesinde olması ile mutfak kültürü zengindir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kenttin yöreye has lezzetleri vardır. Bölgede yetiştirilen üzümlerden şarap yapılmaktadır.
Nevşehir’in yöresel lezzetleri;
Testi Kebabı,
Yaprak Sarma,
Dolaz,
Köftür,
Kuru Kaymak,
Tandır ve Şarabı ile tadılması gereken lezzetleridir.

Nevşehir’den Ne Alınır?

Magnetler,
El Yapımı Çömlek,
Minyatür Peribacaları,
Şarap,
Dokuma Halı,
Seramik Eşyalar,
Kabak Çekirdeği,
El işi ayakkabılar ve Zultanit takıları sevdiklerinize ve kendiniz için hatıra amaçlı hediyelik olarak satın alabilirsiniz.

Nevşehir Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Nevşehir Valiliği

Adres: 350 Evler Mah. Milli İrade Cad. No: 38-40 NEVŞEHİR
E-Posta: nevsehir@icisleri.gov.tr
Telefon: 0384 212 42 22
Faks: 0384 213 05 85

Nevşehir Belediyesi

Adres: Camii Cedit Mah. Belediye Cad. No:73 Merkez/NEVŞEHİR
Telefon: 0384 213 12 20
E-mail: info@nevsehir.bel.tr

Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: 350 Evler Mahallesi Milli İrade Caddesi No:40-42 Valilik Yanı
E-Mail: nevsehir155@egm.gov.tr
Telefon: 0384 213 13 77-78-79 Santral 0505 318 50 00 - 01 – 02
Faks: 0384 213 39 19

Nevşehir Devlet Hastanesi

Adres: 15 Temmuz Mahallesi 148. Sokak No:1 Merkez / Nevşehir
Tel: 0384 228 50 50
Fax: 0850 259 32 88
E-Mail: info@saglik.gov.tr

Nevşehir Defterdarlığı

Adres: 350 Evler Mahallesi Milli İrade Caddesi Hükümet Konağı NEVŞEHİR
Telefon: 0384 213 10 79

Nevşehir Tapu Müdürlüğü

Adres: 20 Temmuz Mah. Mustafa Parmaksız Cad. No:37 Nevşehir
Telefon: 0384 280 10 39
Faks: 0384 213 13 59
E-mail: nevsehir-tsm@tkgm.gov.tr

Nevşehir Kadastro Müdürlüğü

Adres: 20 Temmuz Mah. Mustafa Parmaksız Cad. No:37 Nevşehir
Telefon: 0384 280 10 09
Faks: 0384 213 39 13
E-mail: nevsehir-km@tkgm.gov.tr

Nevşehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: 350 Evler Mah. Milli İrade Cad. No: 38-40 NEVŞEHİR
E-Posta: nevsehirilnufus@nvi.gov.tr
Telefon: 0384 213 17 13
Fax: 0384 213 29 64

Nevşehir Haritası

Haritayı Göster