Niğde Şehir Rehberi

niğde ili

Niğde Hakkında

İlin Adı: NİĞDE (Niğde ili Merkez ilçesiyle birlikte 6 adet ilçesi vardır.)

Niğde İlçeleri: Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik, Merkez, Ulukışla

Niğde Plaka Kodu: 51

Niğde Telefon Alan Kodu: 388

Niğde Nüfusu: 352.727

Niğde Bölgesi: İç Anadolu

Tarih ve kültür turizm kenti Niğde, İç Anadolu Bölgesi’nde Kapadokya da yer almaktadır. Niğde Kapadokya bölgesinde olmasıyla eserleri, doğa varlıkları ve zengin müzesiyle ülkemizin turizm merkezi konumundadır.

Niğde Tarihi

Niğde Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Niğde, XV. yüzyılda adı Pehlevaniye olan kent, ilk çağlarda Nahita diye anılan bir yerleşme merkezidir. Ortaçağ kaynaklarına göre Niğde adı; Nekida, Mekida ve Nikde kelimelerinden gelmektedir.

Niğde'nin Tarihi

Kentin Hitit döneminde kurulduğu yapılan kazılarda anlaşılmıştır. Niğde, Bizanslılarla Araplar arasındaki savaşlarda önemli rol oynamıştır. Sırasıyla 1071’de Selçukluların, 1308’de Moğolların, 1335’de Ertenoğullarının ve 1467 yılına kadar da Karamanoğullarının egemenliği altında kalmıştır. XIV. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Ankara Savaşı’nın ardından Timur, bölgeyi yeniden Karamanoğullarına vermiş ve 1466 yılında da bu kez kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Niğde, 1849’da sancak merkezi, 1924 yılında da il yapılmıştır.

Niğde'nin Coğrafyası

Niğde, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Kayseri ve Adana, batısında Konya, kuzeyinde Ankara, Kırşehir ve Nevşehir, güneyinde de Mersin illeri ile çevrilidir. Niğde’nin yüzölçümü 14.84 kilometrekare’dir.
İl toprakları bütünüyle İç Anadolu platosu üzerindedir. Kuzey ve doğu kesimi dağlıktır.
Başlıca yükseltileri; Medetsiz Dağı, Kızıldağ, Aladağlar, Pozantı Dağı, Melendiz Dağı, Hasan Dağı ve kuzeyindeki Ekecik Dağı’dır. Bu dağlık alanlar arasında ovalar; Altunhisar, Emen ve Misli ovalarıdır. Ayrıca bunlarla birlikte Obruk Yaylası’nın doğu uzantıları ve Tuz Gölü havzanın güneydoğu bölümü vardır.

 

Suların çoğunluğunu Tuz gölü havzasına boşaltan ilde, büyük akarsu yoktur. Akarsularına Karasu, Ecemiş Suyu Melendiz Çayı sayılabilir.
Niğde Gölleri; Tuz gölü, Kartal, Öküz, Uyuz gölleri ve Gebere, Mamasın, Akkaya ve Gümüşler baraj gölleridir.

Niğde’nin İklimi

Niğde ilinde sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.

Niğde'nin Ekonomisi

Niğde ilinin gelir kaynağı tarıma dayanır. Ülkemizde en fazla elma yetişen bir ildir. Bunların yanında; baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, fasulye, şekerpancarı, nohut, arpa, çavdar ve sarımsak da yetişir.
Meyvecilikte gelişmiştir. Bor, Çamardı ve Kemerhisar ilçelerinde büyük elma bahçeleri vardır. Bağcılık da önemli yeri vardır.
Niğde de çoğunlukla küçükbaş hayvancılığı yapılmaktadır.

Niğde Ulaşım

Niğde Karayolu Ulaşımı:

İl merkezinde bulunan Niğde Otogarı ile ülkenin her iline ulaşım sağlanmaktadır.

Niğde Otogarı Telefon Numarası: 0388 232 35 37

Niğde Demiryolu Ulaşımı:

Niğde Tren İstasyondan Erciyes Ekspresi ile Çukurova Ekspresi ile ulaşım vardır.

Niğde İstasyon Telefon Numarası: 0388 233 94 76 - (Çalışma Saatleri: 10.00 - 18.00)

Niğde Havayolu Ulaşımı:

Niğde ilinde havalimanı bulunmamaktadır. İle en yakın havaalanı Nevşehir ilinde bulunuyor.

Nevşehir-Kapadokya Havalimanı Telefon Numarası: 0384 421 44 55

Sponsorlu Bağlantılar

 

Niğde Gezilecek Yerler

Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Niğde, Kapadokya bölgesinde yer almasıyla doğa ve tarihin birleşimiyle görülmeye değer bir şehirdir. Niğde’nin geçmişten kalan tarihi yerleri ve eserleriyle gezilecek görülecek yerleri oldukça fazladır.

Kuş Kayası ve Kaya Mezarları: Tarihte geçmişten bu yana ölülere önem verilmesiyle yüzlerce mezar yapılmış ve görülmeye değer yerler arasındadır.

Göllüdağ Ören Yeri: Niğde yolu üzerindeki Gölcük beldesi, Kömürcü Köyü’nde yer alır. Kapadokya’nın oluşumunda katkısı olan sönmüş volkan Göllü Dağ’ın olduğu yerde hem doğa hem de tarihi göreceğiniz ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

Tyana Ören Yeri: Bor ilçesi Kemerhisar beldesinde yer almaktadır. Roma zamanından kalan su kemerleriyle bilinen ören yeri; Arkeolojik Sit Alanı olarak korunmaktadır.

Göltepe Kestel Ören Yeri: Çamardı ilçesi Celaller Köyü’nde yer alıyor. Tunç Çağı’ndan kalma tarihi eserleri göreceğiniz bir yerdir.

Köşk Höyük: Kapadokya bölge kültürünün örneği Bahçeli beldesinde yer alıyor. Ölüleri değişik gömmeleriyle görülmeye değer bir yerdir.

Kavlaktepe Yeraltı Şehri: Kapadokya Bölgesinde meşhur yer altı şehirleriyle Niğde ili Çamardı ilçesinde yer alan bir tarihi şehirdir.

Çinili Göl: Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yöre halkının Bolkar dağlarındaki buzul gölleri arasında en bilineni olan Çinili Göl’ün rakımı 2600 metredir dibi göstermeyen karasuyun renginden “Dipsiz“ dediği yerdir. Yaz aylarında kampçıların akın ettiği bir yerdir.

Kayardı Bağları: “Dünyada malın olacağına Kayardı’nda bağın olsun” sözüyle tarihin doğal güzelliklerle birleşerek dinlenebileceğiniz ve seyre doyacağınız eşsiz bir yerdir.

Cımbar Vadisi: Aladağlar Milli Parkı içerinde yer alan vadi, yüksek kayalıklara tırmanmayı sevenlerin tercih ettiği bir yerdir.

Eski Gümüş Manastırı (Gümüşler Manastırı): Niğde il merkezine 10 km mesafededir. Kapadokya bölgesindeki günümüze kadar korunmuş yapılar arasında yer alır.

Niğde Kalesi: Her şehirde olduğu gibi Niğde ilinin de bir kalesi vardır. Kale üzerinde bulunan saat kulesiyle ilin sembolik yerleri arasındadır.

Alaaddin Camii: Selçukluların mimarisine bir kez daha hayran kalacağınız bir yerdir. Cami de yaz aylarında 09.30 ile 11.00 saatleri arasında güneş ışınlarının kadın silueti oluşturduğu kapısıyla tanınmaktadır.

Constantinus Ve Helena Kilisesi: Niğde il merkezine 8 kilometre uzaklıkta yol üzerinde yer almaktadır. Mimarisiyle ilgileri üzerine çeken tarihi yapı görülmeye değerdir.

Roma Havuzu: Roma döneminden kalan havuzu Bor ilçesi Bahçeli beldesindedir. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın da burada yüzdüğü söylenmektedir.

Niğde Müzesi: Niğde tarihi görebileceğiniz müzede, ilde yapılan kazı çalışmalarından çıkan tarihi eserler sergilenmektedir.

Ak Medrese: Karamanoğulları döneminde yapılmış olan medrese Selçuklu mimari tarzıyla dikkat çekmesiyle müze olarak kullanılmaktadır.

Sungurbey Camii: İlhanlı zamanında yapılmış olan camii tarihi değerler arasında yer almaktadır.

Niğde Kaplıcaları: Niğde ilinde birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Çiftehan Kaplıcaları, Kocapınar Kaplıcas ve Kemerhisar İçmeleri yer almaktadır. Niğde ilimiz şifalı su kaplıcalarıyla gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Niğde Şenlik ve Festivalleri

Geleneksel Darboğaz Kiraz Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Niğde ili Ulukışla ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Cadı Çayı Kültürel Ve Yöresel Yayla Şenliği: Her yıl Niğde ili Azatlı ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Hasan Dağı Yayla Festivali: Her yıl Niğde ili Ulukışla ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Tyana Kültür Ve Turizm Festivali: Her yıl Niğde ili Kemerhisar ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Kale Festivali: Her yıl Niğde ili Keçikalesi ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Darboğaz Kiraz Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Niğde ili Ulukışla ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Cadı Çayı Kültürel Ve Yöresel Yayla Şenliği: Her yıl Niğde ili Azatlı ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Karakapı Kasabası Hasan Dağı Yayla Festivali: Her yıl Niğde ili Karakapı ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Darboğaz Kiraz Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Niğde ili Ulukışla ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Şehit Muallim Ethem Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Niğde ilinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.

Niğde'de Ne Yenir?

Niğde ili, Misket elması ve gazozu ile meşhurdur. Niğde mutfağı ile tanınmaktadır. Tarihinde Kapadokya Bölgesinde olmasıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir.
Niğde yöresel lezzetleri;
Niğde Tavası,
Ayva Boranası,
Elma Dolması,
Mangır Çorbası,
Halveter,
Tirit,
Tahinli Ekmek ve Niğde Gazozu tadılması gereken lezzetleridir.

Niğde’den Ne Alınır?

Niğde’ye geldiğinizde yöreye has hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Niğde ilini simgeleyen magnetler,
Misket elması,
Kiraz ve Niğde yöresine ait motiflerle yapılmış halı ve kilimleri alabilirsiniz.

Niğde Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Niğde Valiliği

Adres: Aşağı Kayabaşı Mahallesi, Feridun Zeren Caddesi,51200 - Merkez/Niğde
E-Mail: nigde@icisleri.gov.tr
Telefon: 0388 232 23 24
Faks: 0388 232 23 26

Niğde Belediyesi

Adres: Yukarı Kayabaşı Mah. Adliye Cad. No: 1 - 51100 - Niğde
Tel: 0388 232 35 50
Faks: 0388 232 35 68
E-Posta: iletisim@nigde.bel.tr

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Esenbey Mahallesi, Ayhan Şahenk Bulvarı No:20, 51100 Niğde Merkez/Niğde
E-Posta: nigde@egm.gov.tr
Telefon: 0388 232 40 00
Fax: 0505 318 51 00

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Aşağı Kayabaşı Mah. Hastaneler Cad. Kumluca Mevki 51100 Merkez, Niğde
Tel: 0388 232 22 20
Faks: 0388 212 14 11
E-Mail: nigdedhs5@saglik.gov.tr

Niğde Defterdarlığı

Adres: Ayhan Şahenk Bulvarı Cumhuriyet Meydanı Defterdarlık Binası 51200 Merkez/NİĞDE
Telefon: 0388 232 32 80 - 0388 232 32 81
Faks: 0388 232 03 84

Niğde Tapu Müdürlüğü

Adres: Valilik Ek Hizmet Binası Merkez NİĞDE
Telefon: 0388 280 10 11
Faks: 0388 232 70 70
E-mail: nigde-tsm@tkgm.gov.tr

Niğde Kadastro Müdürlüğü

Adres: Belediye Sarayı Kat: 2 NO: 5 NİĞDE
Telefon: 0388 280 10 31
Faks: 0388 2323462
E-mail: nigde-km@tkgm.gov.tr

Niğde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Valilik Ek Binası, Yukarı Kayabaşı Mah. Feridun Zeren Caddesi No:1/A Merkez/NİĞDE
Telefon: 0388 232 34 83
Belgegeçer: 0388 232 34 85

Niğde Haritası

Haritayı Göster