Dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahip olan Ihlara Vadisi, Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisindeki Yaşamın ana kaynağı ise Melendiz Nehri’dir. Tarihi kaynaklarda ismi Peristremma olarak geçen Ihlara Vadisi, tarih, sanat, kültür ve doğa olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardan birisidir. Vadide bulunan yüzlerce kilise ve mekan Ihlara Vadisi'nin dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden Biri haline getirmiştir. Bu nedenle Ihlara Vadisi, kilise ve şapelleriyle dikkatleri üzerine çeken Ihlara Vadisi, Doğa ve inanç yolu olarak da bilinmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ihlara Vadisi'nin oluşumunda hasan dağı ve Melendiz Çayı’nın önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür. Hasan Dağı'nın aktif bir yanardağ iken püskürttüğü lavların bölgede farklı türde bir kayaç yapısı meydana getirmesi ve çatlakların Melendiz çayının da etkisiyle bugünkü halini alması Ihlara Vadisi'ne meydana getirmiştir.
Aksaray il merkezine 36 kilometre mesafede bulunan Ihlara Vadisi, yaklaşık 14 kilometre uzunluğundadır. Yüksekliği yer yer 150 metre derinliğe ulaşan vadinin genişliği ise yaklaşık 200 metreyi bulmaktadır. Yüzlerce metre yükseklikteki kamyonların arasından Ihlara Vadisi'ne ve Melendiz çayına inebilmek için tam 394 merdiven bulunmaktadır.
İçerisinde yüzden fazla Manastır ve inanç merkezinin bulunduğu Ihlara Vadisi, eski zamanlarda on binlerce insanın üzerinde hayat sürdüğü bir yerdir. Zamanında at yetiştirici yapıldığı bilinen vadide şimdilerde çeşitli doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Ihlara Vadisi gezisi sırasında görebileceğiniz başlıca yerler şu şekildedir;
Eğritaş Kilisesi: 9. asırda inşa edildiği bilinen Eğritaş Kilisesi, Ihlara Vadisi’nde bulunan en eski yapı olarak kabul edilir. Hz. Meryem’e ithaf edilen bu kiliseyi mutlaka ziyaret etmeniz önerilir.
Sümbüllü Kilisesi: : Tarihi 10 asra kadar dayanan Sümbüllü Kilisesi, adına bölgede yetişen sümbüllerden almıştır.
Ağaçaltı Kilisesi: : Merdivenlerden inince sağ tarafınızda kalan Ağaçaltı Kilisesi, girişe yakın olması nedeniyle en çok ziyaret edilen kilisedir.
Pürenliseki Kilisesi: : İsmini vadide yetişen püren otlarından alan Pürenliseki Kilisesi’nin 10 – 12. Yüzyıl arasında yapıldığı düşünülmektedir.
Direkli Kilisesi: : 6 direk üzerine oturtulmuş merkezi kubbe mimarisine sahip olan Direkli Kilisesi aslında bir manastır olarak yapılmıştır. Direkli Kilisesi’nde bulunan Bizans Dönemi’n, yansıtan Latince kitabesi olması Direkli Kilisesi’ni önemli kılmaktadır.
Kokar Kilisesi: : Ihlara Vadisi’nin en eski kiliselerinden birisi olan Kokar Kilisesi’nin 11. Yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünülmektedir.
Derinkuyu Yeraltı Şehri: : Tarihi milattan önce 3000 yıllarına kadar dayanan Derinkuyu Yeraltı Şehri, 1967 yılından bu yana turizm açık bir yer haline gelmiştir. Yer altına doğru 8 farklı kattan meydana gelen Derinkuyu Yeraltı Şehri, içinde farklı bölümleri oluştuğu mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Derinkuyu yeraltı şehri aynı zamanda dünyanın en eski akıl Hastanesi'nin oldu yer ünvanlına da sahiptir.
Ihlara Vadisi Nisan ayından Ekim ayına kadar 7.00 - 19.30 saatleri arasında Kasım ayından Mart ayına kadar ise 8.00 - 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Haftanın tüm günü ziyarete açık olan Ihlara Vadisi'nin giriş ücreti ise kişi başı 20 TL'dir. Müzekart kullanılarak da ziyaret edebileceğiniz Ihlara Vadisi’nde unutulmaz anlar yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. (Not: Giriş ücretleri 2020 yılına aittir)
Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu / Bekir Pekyiğit