Çatalhöyük

 
çatalhöyük

Çatalhöyük Hakkında

Konya il sınırlarında yakın tarihte yapılan arkeolojik çalışmalar sonrasında ortaya çıkarılan Çatalhöyük dünya genelinde büyük yankı uyandırmış neolitik kent kalıntıları barındırmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi başarmış olan Çatalhöyük, Orta Anadolu'nun yaklaşık 10 bin yıllık bir yaşam ve yerleşim yeri olduğunu göstermektedir.

 

Çatalhöyük Tarihi

1958 yılında James Mellaart tarafından gerçekleştirilen Çatalhöyük veya diğer ismi ile Doğuhöyük bugüne kadar bulunmuş en eski neolitik çağ yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. 1960'lı yıllarda başlayan kazılar ile birlikte ilk çalışmalar gerçekleştirilip sonrasında ara verilse de 1993 yılında kazılara yeniden başlanılmış ve dünyanın dört bir tarafından gelen karma bir ekip çalışma gerçekleştirmiştir.

Genellikle daha büyük olarak görülen Doğuhöyük tarafında yapılan çalışmalar ile birlikte tarih öncesinde Tunç Çağı öncesi terk edilmiş yerleşim birimleri görülmüştür. Doğu ile Batı şeklinde ayrılan yerleşim yerleri arasında zamanında Çarşamba nehrinin aktığı ve tarım alanlarının bulunduğu düşünülmektedir.

Çatalhöyük Kalıntıları

Çatalhöyük çalışmalarında Doğu bölgesine bakıldığında kazı çalışmaları ile ortaya çıkan yerleşim yeri 18 parçadan oluşmak ile birlikte M.Ö. 7400-6200 yılları arasına kadar uzanmaktadır. Batı bölgesinde yapılan çalışmalarda ise erken kalkolitik çağ yerleşmesi olduğu düşünülen yerleşim yerleri bulunurken, bu tabakanın da benzer tarihlere sahip olduğu görülmektedir.

Tarihin en eski neolitik dönem yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük bölgesinde yine tarihin ilk ev mimarisi ve ana tanrıça kültü gibi birçok önemli eser yer almaktadır. İnsanlık yaşam tarihine ışık tutan bu tarihi bölge, bugün koruma altında bulunması ile birlikte 2012 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilmiştir.

Yapılan çalışmalarda tespit edilen birçok ayrıntı arasında örneğin mimari açıdan bir evde yaşayan bir ailenin yaşam süresi tamamlandıktan sonra bu evin üzerinin toprakla doldurulduğu ve sonrasında üzerine yeni bir ev yapıldığı tespit edilmiştir. Bu duruma bağlı olarak sürekli bir şekilde yapılan yeni evler ile 21 metre yükseklikte bir höyük ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar yapılan kazı çalışmalarında ise 18 yapı katı açığa çıkarılmıştır.

Dönemin insanları Neolitik çağ ile başlayan madencilik faaliyetleri, toplayıcılık ve avcılıkla yanı sıra çiftçilik ile uğraştığı için Çatalhöyük'te tüm bu noktalar ile ilgili buluntular elde edilmiştir. Yani buluntular arasında çanak-çömlek kalıntıları, takılar, mutfak eşyaları, öğütme taşları, dokuma ürünleri, duvar resimleri gibi birçok örnek yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Çatalhöyük Neolitik Kenti Giriş Ücreti

Yaz dönemlerinde 1 Nisan-1 Ekim tarihi arasında sabah 09.00 ve akşam 19.00 aralığında ve kış dönemlerinde ise 1 Ekim-1 Nisan tarihi aralığında akşam 17.00 saatine kadar antik kent ziyaret edilebilir. Tamamen ücretsiz bir şekilde giriş gerçekleştirilen neolitik kentin çevresinde sosyal tesisler ve imkanlar yer almasa da bu önemli ve insanlık tarihine ışık tutan bölgenin mutlaka ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Çatalhöyük Neolitik Kenti Ulaşımı

Konya ilinin 52 kilometre Güneydoğu bölgesinde yer alan Çumra ilçesinin 11 kilometre kuzeyinde bulunan Çatalhöyük, ovaya hakim bir arazide yer almakla birlikte gayet kolaylıkla ulaşılabilecek bir noktadadır. Ulaşım için Konya otogarındaki Çumra minibüsleri veya özel araçlar kullanılabilir.

Şehir dışından Konya Çatalhöyük ulaşım için hava yolunu tercih edecek tarih severler Konya Havalimanı sayfamızı inceleyebilirler. Karayolunu tercih edecek yolcular için ise Konya Otobüs Firmaları sayfamızdan Konya'ya sefer yapan otobüs firmalarına ulaşabilirler. Yine Konya iline Ankara ve İstanbul'dan Yüksek Hızlı Tren Seferleri de mevcut.

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı