Ceylanpınar Gezi Rehberi

 
ceylanpınar ilçesi

Ceylanların Koruyucusu Ceylanpınar

Türkiye'de bilinen en fazla ceylanın yer aldığı ilçe olarak Ceylanpınar, ismini de ilçede yaşayan bu ceylanlardan almıştır. Tarihin bir dönemlerinde dört bir tarafında ceylan sürüleri dolaşan bu ilçe, bugün Şanlıurfa sınırları içerisinde Suriye sınırında bulunmaktadır. Takriben 5000 senelik bir tarihi bulunan Ceylanpınar, bugün bir sınır ilçesi olarak tarım açısından da ülkemizin en önemli kentlerinden birisidir.

 

Ceylanpınar İlçe Tarihçesi

Anadolu'nun en bereketli topraklarından biri olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Yukarı Mezopotamya'da kurulmuş olan Ceylanpınar, bu bölgede yaklaşık 5000 yıl öncesinde yaşamın yer aldığı topraklar arasında yer almaktadır. Onlarca medeniyetin hüküm sürdürdüğü bu topraklarda Asurlulardan başlamak üzere Hitit devleti, Bizans İmparatorluğu, Abbasiler ve sonrasında da Türk beylikleri olarak Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür.

Aslında bugün coğrafi sınırları farklı bir noktaya doğru ulaşmış olsa da eski tarihlerde Ceylanpınar farklı medeniyetler ve beylikler döneminde bugün kullanılan tarım toprakları üzerinde yer almıştır. Bu bölge sınırları içerisinde yer alan Kepez Tepesi, Ceylanpınar'ın tarihi yerleşim bölgelerinden biri olarak bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında toprak sistemi dahilinde Ceylanpınar ve Suriye'ye bağlı olan Resulayn ilçesi aynı has arazi içerisinde bulunuyordu ve bu has Suriye'nin sınırları içerisinde yer alan Resulayn ilçesi idaresinde yönetiliyordu. Bölgenin son yöneticisi ve sahibi olarak ise İbrahim Paşa yöneticilik yapmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu yıkıldıktan sonra cumhuriyetin kuruluşu öncesinde farklı devletler tarafından işgal edilmiş olan Şanlıurfa toprakları içerisinde Ceylanpınar toprakları da işgal altında kalmıştır. Bu bağlamda Kurtuluş Savaşı ile birlikte tekrardan işgalden kurtulan ve 1921 tarihli Ankara Anlaşması sayesinde Türkiye-Suriye sınırının da çizilmesi ile Türkiye'ye geçmiş olan Ceylanpınar, bugün Şanlıurfa'nın ilçesi olarak halen önemli bir ikamet alanı oluşturmaktadır.

Ceylanpınar İlçesi Hakkında Güncel Bilgiler

Tarihin eski dönemlerinde tarım arazileri üzerinde bulunan Ceylanpınar, 1937 yılında bir yerleşim yeri olarak özellikle demiryolu kenarında inşa edilen evler ve sonrasında inşa edilen devlet üretme çiftliği ile önemli bir noktaya kavuşmuştur. 3130 sayılı kanun ile Zirai Kombinalara bağlı Şanlıurfa Grup Amirliği adıyla kurulmuş olan bu çiftlik, 1943 yılında faaliyete başlamıştır. 1950 yılında geliştirilen yeni bir kanun ile birlikte Devlet Üretme Çiftliği olarak adlandırılan bu tesis, bugün bilinen ismiyle ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı TİGEM işletmesi olarak tanınmaktadır.

Şehir yapılaşması ve köy yapılaşması özellikle çiftlik sonrasında gelişim gösteren Ceylanpınar'da bugün TİGEM işletmesinin sağladığı önemli bir nüfus da yer almaktadır. Bu kapsamda günümüzde takriben 80 bin üzerinde bir nüfusa sahip olan ilçe, halen hem il içinden hem de il dışından nüfus almaktadır. Bugün ilçenin idari yönetimi kaymakam Cüneyt Caner tarafından gerçekleştirilirken, ilçenin belediye başkanı ise 2019 seçimlerinde Abdullah Aksak olarak seçilirken, sonrasında Başkan Aksak YSK kararıyla görevden alınmış ve Feyyaz Soylu belediye başkanı seçilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Ceylanpınar İlçesi Ve Turizm

Ceylanpınar bugün tarihi ve kültürel açıdan çok köklü bir geçmişe sahip olsa da ilçede turizme katkı sağlayacak şekilde önemli yapılar ve tarihi kalıntılar yer almamaktadır. Ancak ilçede yer alan TİGEM Çiftliği sayesinde koruma altında bulunan ceylanlar, ilçenin turistik değerleri olarak kabul edilmektedir. Bir dönemler Şanlıurfa'da binlerce sayıya ulaşan ceylanlar nesillerinin tükenmesi sıkıntısı ile karşılaşırken, Ceylanpınar'da gerçekleştirilen koruma faaliyetleri sonrasında tekrardan önemli bir sayıya ulaşmıştır. Sonraki dönemlerde de ilçede koruma altında bulunan ceylanları görmek için dahi dünyanın dört bir tarafından ilçeyi ziyaret eden turistler bulunmaktadır.

Ceylanpınar Ve Ceylanlar

Ceylanpınar, bugün turistik anlamda çok zengin bir yapıya sahip olmasa da özellikle şehirde bulunan TİGEM bu konuda ilçeye çok büyük bir katkı sağlamaktadır. Çünkü TİGEM sayesinde Ceylanpınar'da tüm dünya genelinde bilinen Ceylan üretimi ve koruma hizmetleri sağlanmaktadır. İlçeye ismini de veren ceylanlar, 1960 yılına kadar tarih boyunca ilçe topraklarında her zaman yer almıştır. 1960 yıllarında ve sonrasında ise Suruç'tan başlayarak Cizre sınırlarına kadar ulaşan kurulan işletme içerisinde koruma altına alınmıştır.

Yakın tarih içerisinde birçok bilinçsiz veya bilinçli hata sonucunda ceylan avcılığı gerçekleştirilmiş ve özellikle yavrulama döneminde ceylanların avlanması sonucunda ceylan popülasyonunda çok büyük bir düşüş yaşanmıştır. Yeni doğmuş ceylan yavruları yasadışı olarak doğal alanlarından kaçırılmış ve birer ticari ürün olarak satılmaya başlanmıştır. 1960'lı yıllarda bölgede ceylanlar hakkında toplanan bilgiler sonrasında ilk resmi çalışmalar başlarken, 1977 yılında nesli azalan ceylanları korumak için T.C. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Avcılık Genel Müdürlüğünce “Ceylan Üretim İstasyonu Projesi” için keşifler yapılmıştır.

1982 yılına kadar genel müdürlük tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında ceylan üretme, yetiştirme ve koruma hizmetleri Ceylanpınar TİGEM işletmesine devredilmiştir. Bugün çiftlik içerisinde yaklaşık olarak 1500 adet ceylan yer almakla birlikte TİGEM tarafından ceylanların bakımı, beslenmesi, doğum takibi ve koruma işlemlerinin tümü düzenli ve sorunsuz bir şekilde yürütülmektedir.

Ceylanpınar TİGEM Çiftliği

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yani bilinen kısaltması ile birlikte TİGEM, Ceylanpınar için en önemli noktalardan birisidir. Bugün Ceylanpınar TİGEM Çiftliği ülkemiz kapsamında en büyük devlet üretme çiftliği olarak faaliyet gerçekleştirmektedir. Aslında işletme, ilçe halkı için önemli bir gelir kaynağı sağlarken, bugün ilçe halkının büyük bir kısmı çiftçi, işçi veya farklı konumlarda işletme içerisinde çalışmaktadır.

TİGEM işletmesi içerisinde büyükbaş hayvancılık başta olmak üzere küçükbaş hayvancılık ve tarım üreticiliği yapılmaktadır. İşletme üzerinden elde edilen tarım ürünleri içerisinde buğday, nohut, mercimek, pamuk, mısır ve ayçiçeği ilk sıralarda yer alırken, bu ürünlerin büyük bir kısmı Batıda yer alan endüstri tesislerinde işlenmekte ve Türkiye'ye dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

Ceylanpınar İlçe Mutfağı

Ceylanpınar, yemek kültürü açısından Şanlıurfa merkez mutfak kültürü ile çok benzer bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda da ilçede Şanlıurfa'nın en meşhur yemeklerinden biri olan ve çiğ et ile hazırlanan çiğköfte yer almaktadır. Yine Şanlıurfa merkez mutfağının yemek kültürü ile benzer şekilde kazan kebabı, içli köfte, lahmacun, patlıcanlı kebap, sade kebap ve ciğer kebabı gibi birçok önemli yemek ilçenin mutfak kültürüne ayrı ayrı renk katmaktadır.

Ceylanpınar Sur Ulaşım

Ceylanpınar'a ulaşım için Şanlıurfa Havalimanı sayfamız ile Şanlıurfa Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Şanlıurfa Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.