Diyarbakır Kalesi ve Surları

 
sur kalesi

Surlarıyla Dünya Mirası: Diyarbakır Kalesi

Güneydoğu özelindeki gezilerde mutlak surette görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda gelen Diyarbakır Kalesi, kapıları ve sağlam surlarıyla ihtişamlı görünmeye devam ediyor. Dünya Mirası olarak 2015 yılında UNESCO tarafından tescil edilmesi ve verilen önem de ne kadar değerli olduğunu gösterir niteliktedir. Sur ilçesinde yer alan Diyarbakır Kalesi’nin tarihi kadar mimari açıdan da araştırılmaya değer birçok yönü vardır.

 

Diyarbakır Kalesi Tarihi

Dicle vadisinde yükselen Diyarbakır Kalesi’nin tarihine baktığımızda kaynaklarda çeşitli düşünceler söz konusudur. Milattan Önceye kadar giden bir tarihi çizgi seyreder ve Hurriler tarafından yapıldığı güçlü iddialar arasındadır. Araştırmalar ise sonrasında 75’in üzerinde burçla kalenin desteklendiğini gösterir. 349 yılında ise Roma İmparatoru tarafından kent etrafı surlarla çevrilmiş ve imar çalışmalarına başlanmıştır. Ardından ise Abbasiler ve sonrasında Selçuklularda kentte hüküm sürmüştür. Diyarbakır Kalesi’nin çok farklı medeniyetler görmesi, devamlı takviye edilerek günümüze kadar ulaşması da bu şekilde olmuştur. Bir mozaik halini alması da bu iddiaların doğruluğunu ortaya koyar. Kitabelerde Diyarbakır Kalesi’nden çokça bahsedilir, çeşitli efsaneler anlatılır.

Diyarbakır Kalesi Mimarisi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tam ortasında kalan Sur ilçesi içerisinde yer alan Diyarbakır Kalesi, iki cepheli surlardan oluşur. Surların uzunluğu 5 kilometre olup yüksekliği ise 10 metredir. İstanbul surları ve Çin Seddi’nin ardından en büyük surlar olarak tanımlanır. İç ve dış surlar bulunurken son olarak iç bölümdeki surların restore çalışmalarını Kanuni zamanında Osmanlı gerçekleştirmiştir. Dairesel birçok burcun yanında dört, altı köşeli burçların sayısı da fazladır. Toplam burç sayısı 82 olmakla beraber bazısı üç ve hatta dört katlı olarak inşa edilmiştir. Bunların alt bölümleri ambar-depo olarak uzun yüzyıllar kullanılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Süslemeleri çok yoğun olan Diyarbakır Kalesi’nin hem tarihi hem de kültürel açıdan değeri yüksektir. Turistik ziyaretlerinin hemen hepsinde ilk olarak ziyaret edilen yerlerin başında gelmesi de bundan kaynaklıdır. Motifler incelendiğinde Roma ve Bizans kültürleri görülecektir. İslam medeniyetiyle beraber Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Eyyübiler, Osmanlılar, Akkoyunlular dönemlerinden kalma unsurlarda bulunur. Çift başlıklı kartal veya akrep ve at kabartmaları bulunması da bir mozaik görünümünü ortaya çıkarır.

Diyarbakır Kalesi Kapıları

Temel yapı malzemesi bazalt taşı olarak tespit edilirken surların ana malzemeleri ise tuğla ve taştır. Surlar özelinde Dağ Kapı, Urfa Kapı, Yeni Kapı ve Mardin Kapı vardır. Çok geniş bir alanda kent etrafını kuşatmış şeklindedir. Çok uzun yıllar kentin bu alanda kaldığı, insanların bu şekilde yaşadığı anlaşılır. İhtişamlı yapısı ve insan eli değmemiş bölümleriyle Diyarbakır Kalesi tarihe meraklı gezginleri beklemeye devam ediyor. Ulaşımı kolay ve gezmesi zevkli olan bu tarihi yapının içerisinde çok şaşıracak birçok unsurun olduğuna da şüphe yoktur.

Diyarbakır Kalesi Ulaşım

Diyarbakır Kalesi'ne ulaşım için Diyarbakır Havalimanı sayfamız ile Diyarbakır Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Diyarbakır Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz tren yolunu kullanarakta Diyarbakır'a ulaşabilrisiniz, bunun için Güney Kurtalan Ekspresine binmeniz yeterlidir.