Doğubayazıt Gezi Rehberi

 
doğubayazıt ilçesi

Ağrı'nın Eski Adı Doğubeyazıt

Doğubeyazıt, bugün Ağrı'nın bir ilçesi olarak ifade edilse de aslında eskiden Ağrı değil Doğubeyazıt il olarak yönetilmekteydi. Bu nedenle Ağrı'nın eski adı sorulduğunda, Doğubeyazıt kelimesi akıllara gelmektedir. Bugün ise Doğubeyazıt, Anadolu'nun en doğu uçlarından biri olan Ağrı ilinin köklü tarihe sahip ilçelerinden birisidir. Ağrı iline bağlı ve merkezin 93 kilometre doğusunda bulunan bu ilçe, İran ile ise 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

 

Doğubeyazıt İlçe Tarihçesi

Doğubeyazıt aslında Türkiye'nin en eski kentlerinden biri olsa da Ağrı ilinin ise günümüzdeki en eski ve tarihi ilçelerinden birini oluşturmaktadır. İlçenin Güneydoğu bölgesinde çok eski zamanlardan bu yana verimli şekilde tarım yapılan Doğubeyazıt ovası yer alır. Keza ilçe ismini bu ovadan almıştır.

Bugün Türkiye'de Ağrı'nın tarihi olarak anlatılan birçok farklı gerçek ve bilgi aslında Doğubeyazıt ilçesinin tarihini ifade etmektedir. Çok eski zamanlarda Selçuklu ve Osmanlı gibi devletler zamanında dahi İran sınırında transit bir noktada bulunduğu için tarih ve ticaret açısından çok önemli bir yere sahip olmuştur. Öte yandan Eski Beyazıt bölümünde Urartu mezarlarının ve kalesinin bulunması çok daha eski bir tarihe işaret ettiğini göstermektedir.

Doğubeyazıt ilk kuruluşunun gerçekleştirildiği dönemde yukarı Beyazıt olarak adlandırılan bölgedeki eski kalede inşa edilmiştir. Bu kare bir zamanlar bir gümrük merkezi olarak da kullanılmış ve sonrasında her farklı medeniyet kendi izlerini bırakarak, özellikle M.S. 625 yılına kadar da Hazar Türkleri tarafından medeniyet sürülmüştür. Aslında daha eski tarihlerde Pers krallığı, Romalılar, Küçük Arsaklılar ve sonrasında da Bizans tarafından Doğubeyazıt'ta hüküm sürülmüştür.

Selçuklular tarafından Bizanslılardan alınan Doğubeyazıt, sonrasında sürekli olarak bir Türk toprağı olarak yerini korumaya devam etmiştir. Bu dönemlerde birçok farklı Türk beyliği ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu Bayazıt Kalesi'ni kullanmış ve Yavuz Sultan Selim zamanında gerçekleştirilen bir İran seferinde Beyazıt Kalesi Osmanlı'ya bağlılığını bildirilmiştir. Ancak Doğubeyazıt denildiğinde herkesin aklına ilk gelen ayrıntı olarak İshak Paşa Sarayı da tarih içerisinde en önemli yerleşimlerden biri olarak ilçeyi daha anlamlı bir hale getirmiştir.

Doğubeyazıt Hakkında Güncel Bilgiler

Yüksek bir tepeden düzlüğe doğru inen şekilde kurulmuş olan Doğubeyazıt ilçesi, cumhuriyetin ilanından sonra bugün ayrı bir il olan Iğdır ve Tuzluca ilçesini sınırlarında bulundurarak il ilan edilmiştir. 1934 yılında ise Iğdır ve Tuzluca Kars iline bağlanırken, aynı yıl Doğubeyazıt il statüsünden ilçe statüsüne dönüştürülmüş ve Ağrı iline bağlanmıştır. 1959 yılında da ilçede yapılan tarihi çalışmalarda Durupınar sit alanının keşfi ile birlikte Nuh'un gemisinin kalıntılarının ilçede bulunduğu tahmin edilmiştir.

İran sınırında yer alan Doğubeyazıt, 14 Nisan tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. İlçe toprakları volkanik bir yapıya sahip olmakla birlikte bir tarafında Büyük Ağrı Dağı, öbür tarafında Küçük Ağı Dağı, Tengürek Dağı ve birçok farklı dağ ile çevrilidir. Etrafında bulunan verimli ovalar, bugün ve tarım için avantaj oluştururken, aslında ilçe dört bir yanda turistik değerleri ile Türkiye'nin Doğu Anadolu'daki en önemli turistik noktalarından birisidir.

Doğubeyazıt günümüzde merkezinde 120 bin üzerinde kişiye ev sahipliği yapan bir ilçe olmak ile birlikte özellikle Gürbulak sınır kapısının ilçede bulunması ve turizmin çok güçlü bir noktada yer olması ilçeyi önemli bir konuma ulaştırmaktadır. 2019 yerel seçimlerinde ilçenin belediye başkanı Yıldız Acar seçilirken, bugün ilçenin kaymakamlığını ise Mehmet Kemal Akpınar yürütmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Doğubeyazıt İlçesi Ve Turizm

Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan ve aslında Ağrı ilinin geçmişini oluşturan Doğubeyazıt, bugün her köşesinde farklı bir tarihi eser ve farklı bir medeniyet parçası ile kendine hayran bırakmaktadır. Kış turizminde farklı ve yaz turizminde farklı bir yapı ile birlikte misafirlerini ağırlayan ilçede, turistik faaliyetlerin güçlü bir şekilde devam ettirilmesi açısından konaklama işletmelerine önem verilmektedir. Bugün ilçe sınırları içerisinde Turizm Bakanlığı tarafından belge verilmiş 4 adet olmak üzere toplam 18 farklı otel ve toplam 1500 yatak kapasitesi bulunmaktadır.

Bugün ilçede gerçekleştirilen turizm faaliyetlerine bakıldığında, özellikle doğal güzellikler ve tarihi yapılar bir arada ayrı bir zenginlik sağlamaktadır. Bu kapsamda ilçede doğal yapısı ile turizme katkı sağlayan Ağrı Dağı, Küçük Ağrı Dağı, meteor çukuru, buz mağaraları ve Nuh'un gemisinin yer aldığına inanılan Eski Beyazıt Kalesi gibi noktalar yer almaktadır. Öte yandan ilçenin simgesini oluşturan İshak Paşa Sarayı, Eski Beyazıt Camii, Urartu krallarının döneminden kalan tapınak ve saray kalıntıları, meşhur Kürt Alim Ahmed-i Hani'nin türbesi gibi birçok yapı yer almaktadır. Ayrıca ilçede birçok dini değeri bulunan ziyaret ve yapı da bulunmaktadır.

Doğubeyazıt İshak Paşa Sarayı

1744 yılında yaşadığı saldırılar sonrasında boşalmış olan Doğubeyazıt ilçesine farklı bir beylik yerleşmiştir ve bu ünlü beyin ismi İshak Paşa’dır. İshak Paşa, 1776-1798 arasında bu noktada Sancak beyliği gerçekleştirirken, şehrin doğusunda bugün tüm dünyanın hafızalarına kazınan muhteşem bir tarihi eser inşa ettirmiştir. Şehrin doğusunda bir tepe üzerinde yontma taş ile inşa edilmiş İshak Paşa Camii, İshak Paşa Sarayı, hamam, medrese ve külliye gibi birçok farklı bölümü ile birçok mimari çalışması sayesinde bir şaheser ortaya çıkarılmıştır.

İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı'na çok yakın bir konumda bulunmak ile birlikte ilçenin 5 kilometre uzağında yer almaktadır. Mimari yapısı gereği içeriğinde 116 adet oda bulunurken, aynı zamanda etrafındaki surlar, iç ve dış avlu, divan, harem salonu, koğuşlar, zindanlar ve türbeler gibi birçok yapıyla saatlerce gezilecek bir mimari harika oluşturmaktadır. İshak Paşa Sarayı, yılın farklı dönemlerinde ziyarete açık olmakla birlikte sürekli olarak restorasyon ve koruma altında yer almaktadır.

Doğubeyazıt Ahmed-i Hani Türbesi

1651 yılında Doğubeyazıt'ta doğmuş olan Ahmed-i Hani bugün Türk tarihinin en büyük alim ve filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Ahmed-i Hani, Mem u Zin olarak adlandırılan Bir efsanenin yazarı olması ile birlikte Kürtçe Kurmanci lehçesi ile yazılmış bu eser kavuşamayan iki aşığın trajik öyküsünü anlatmaktadır. Bu büyük filozof, ilçede hayatını sürdürmüş, farklı dönemlerde dünyanın farklı ülkelerine dahi ulaşmış ve sonrasında 1706 veya 1707 yılında vefat ettikten sonra İshak Paşa Sarayı'nın 500 metre doğusundaki kabristanına defnedilmiştir.

Ahmed-i Hani'nin vefatı sonrasında 1990 yılında Doğubeyazıt halkı ve belediye çalışmalarıyla kabristan üzerinde bir kümbet inşaatı yapılmıştır. Bugün bölge hem bir mesire yeri hem de inanç anlamında önemli bir ziyaret yeri olmakla birlikte kutsal olarak kabul edilen bu bölge yıl içerisinde sürekli olarak ziyaretçi kabul etmektedir.

Doğubeyazıt Nuh'un Gemisi

Ağrı Dağı'nın tam Güney taraftan karşısında yer alan ve doğal anıt olarak gemi şeklini andıran Nuh'un Gemisi, Türkiye-İran transit yoluna sadece bir kaç kilometre mesafededir. İnanışlara göre Nuh Tufanı sonucunda geminin karaya oturması sonrasında Cudi Dağı olarak adlandırılan bu bölgeye yerleştiği ifade edilmektedir. Bu konuda çok uzun yıllardır bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmiştir ve dünyanın birçok büyük bilim adamı bölgede araştırmalar yapmıştır. Keza fiziksel olarak Nuh'un gemisi şeklinde adlandırılan bu kalıntının boyutları 165x50x13 metre ölçülerinde olduğu için kutsal kitaplar ile de uyum oluşturmaktadır.

Doğubeyazıt Mutfağı

Doğubeyazıt ülkemizin birçok farklı Doğu ilinde yer alan mutfak kültürüne benzer bir kültür ile bugün birçok farklı yemeği sofralarına taşmaktadır. Aslında ilçenin bilinen en ünlü yemeklerinden birisi de Abdigör köftesidir. Anadolu'da bilinen en eski diyet yemeklerinden biri olan Abdigör köftesi, yaklaşık 4 yıl önce Doğubeyazıt sancakbeyi Çolak Abdi Paşa için yapılmış bir yemektir. Bugün ilçe mutfağı ile özdeşleşmiş olan bu yemek dışında ilçede saç kavurma, beyaz bal, halise, alabalık ve hasude gibi yemek örnekleri yer almaktadır.

Doğubeyazıt Sur Ulaşım

Doğubayazıt'a ulaşım için Ağrı Havalimanı sayfamız ile Ağrı Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Ağrı Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.