Harput Kalesi

 
harput kalesi

Elazığ Simgesi Tarihi Harput Kalesi

Yapımı sırasında harcın hazırlanmasında süt kullanıldığı için Süt Kalesi olarak da geçen Harput Kalesi, mimari güzelliği ve tarihi dokusuyla tanınır. Elazığ şehrinin her anlamda bir yansıması olup günümüzde sembol niteliği taşır. Urartular tarafından yapıldığı düşünülürken kolaylıkla giderek tarihi öneme sahip yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

 

Harput Kalesi Özellikleri

İç ve dış olarak iki ayrı kısımdan meydana gelen Harput Kalesi, binlerce yıldır farklı medeniyetlerin kalıntılarını barındırır. Her anlamda kullanımı söz konusu olup burçlar ve surlar arttırılmıştır. Farklı dönemlerde basamaklar yapılırken yine odalarla gizli geçitlerde eklenmiştir. Milattan Önce 8.yüzyıla kadar tarihinin gittiğini söylemek yanlış olmayacak.

Farklı tarihlerde gerçekleştirilen kazılar sonrasında çıkarılan eserlerin Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde bulunduğu bilinir. Sergilenen kalıntıların sayısı da azımsanmayacak kadar çok olurken farklı medeniyetlere aittir. Dulkadiroğulları, Akkoyunlular, Osmanlı tarafından sıklıkla onarımı yapılan Harput Kalesi, Elazığ turizmi açısından da değerlidir.

Harput Kalesi Mimari

Kale girişi dörtgen planlı olurken yükseklik bölgelere göre değişir. İç kaleyle birlikte dış surlar ayrılır ve bu açıdan özgün bir mimari yapıdadır. Kale dış kısmı çokça onarım görmüştür. Kuşatılması zor olması da bu mimari farklılığından gelir. İç kısmında ise hastanesinden camiye, su sarnıcından cephanelik bölümüne kadar çok sayıda bölüm vardır. Tahıl ambarı da yine varlığını korurken ilk olarak ne amaçla kullanıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Uzun yıllardır iç bölümünde hem askeri koruma hem de halkın yaşadığı söylenebilir. Çünkü buna uygun bölümleri mevcuttur. Özellikle bu yaşayan dönem halklarının bilgisine ait çeşitli kazı çalışmaları da özel olarak yapılmıştır. 17.yüzyıl ile 20.yüzyıl Osmanlı Arkeolojisi kapsamında Osmanlı mahallesinin kurtarılması yürütülmüştür. Çeşitli zindanlar, konutlar, tüneller, kale ve camilerle ticarethanelere ait kalıntılara rastlanılmıştır. Bir zindanın 100 metre basamaklı olması ve 36 metre yer altında bulunduğu da anlaşılır. Sadece bir küçük kale değil, yaşamın sürüp gittiği bir mahalle olarak da Harput Kalesi değerlendirilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Harput Kalesi Nerede?

Doğu Anadolu’nun önemli kentlerinden Elazığ’ın Harput beldesinde yer alır. Güneydoğu tarafında bulunan ova üzerine yapılmıştır. Kayalara oyulmuş olması da binlerce yıllık varlığını gösterir. Harput Antik Kenti içerisinde olan kaleye ait çeşitli efsanelerde anlatılmaya devam ediyor.

Şehir dışından Harput Kalesi ulaşım için tren yolunu tercih edecek tarih severler Frat Ekspresi Treni ile Elazığ iline ulaşabilirler. Havayolunu kullanmak isteyenler için Elazığ Havalimanı karayolunu tercih edecek yolcular için ise Elazığ Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Elazığ Otobüs Biletini online satın alabilirler.

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı