Elazığ Şehir Rehberi

elazığ ili

Elazığ Hakkında

İlin Adı: ELAZIĞ - (Elazığ ilinin merkez ilçeyle beraber 11 adet ilçesi vardır.)

Elazığ İlçeleri: Merkez, Karakoçan, Palu, Kovancılar, Arıcak, Baskil, Sivrice Maden, Alacakaya, Ağın ve Keban

Elazığ Plaka Kodu: 23

Elazığ Telefon Alan Kodu: 424

Elazığ Nüfusu: 595.638

Elazığ Bölgesi: Doğu Anadolu

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer almaktadır. Elazığ’ın yerleşim yeri yeni olmakla birlikte bölgenin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Tarihi eserleri ve doğal güzelliklerinin yoğun olduğu Elazığ, gezilip görülmeye değer bir şehirdir. Geçmişten ülkemize miras kalan mimari yapısı, mutfak kültürü, zengin folkloru ile kültür ve sanata değer vermektedir. Kentte toprağın altı ve üstü de oldukça zengin ve verimlidir. Hazarbaba Kayak Merkezi ile Türkiye’nin kış turizmi açısından önemli bir konumda yer almaktadır.

Elazığ Tarihi

Elazığ Şehrin Adı Nereden Geliyor?

Sultan Abdülaziz döneminde XIX. yüzyılda küçük bir köyden geliştirilerek kurulan büyük ve planlı ilin adı “Mamüre-tül Aziz”di. Halkın dilinde kısaca Elaziz’e çevrilmiştir.

Cumhuriyet Dönemi’nde Atatürk, 1937 yılında bolluk ve bereket anlamına gelen El'azık adını vermiştir. Ancak zamanla Türkçe ses uyumuna uyması ve telaffuzunun doğru kullanılması için Elazığ olarak kullanılmıştır.

Elazığ'ın Tarihi

Elazığ’ın tarihi Hititlerle başlayıp, Mitanni döneminde krallıkları ile sürer. Antukoğulları, Eretneoğulları, Dulkadiroğulları ve Akkoyunlular gibi büyük boylar hep bu topraklarda egemenliklerini sürdürmüşlerdir.

Bugün Elazığ’ın yerini Harput kasabasından XIX. Yüzyıl gezgini Hommair de Hell: “Masallarda tasvir edilen doğu kentlerinin gerçek örneği” diye söz eder. O tarihte Harput’ta 843 dükkan, 10 Cami, 8 kilise, 10 medrese, 8 kütüphane, 12 han ve 90 hamam vardır.

Harput kalesi günümüzde yıkıntı halinde ve içinde 1364 tarihli bir onarım yazıtı vardır. Harput ve çevre bölgesi eski devirlerden Osmanlı dönemine kadar, kültürel bakımdan tarihte önemli bir yer olmuştur.

 

Elazığ'ın Coğrafyası

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yukarı Fırat bölümünde yer alır. Doğusunda Bingöl, batısında Malatya, kuzeyinde Tunceli ve Erzincan, güneyinde Malatya ve Diyarbakır illeriyle çevrilidir.

İl toprakları dağlık ve ovalıktır. İlin güney bölümünde Güneydoğu Toroslar yükselir. Burada yükseltileri 2000 metreye kadar olan Mastar, Hızarbaba, Karaoğlan, Hacıali Dağları ve Akdağ uzanır. Kuzey bölümünde alçak dağları yer alır. Bu dağlar arasında geniş ve çukur alanlar vardır. Bunlardan biri Hazar Gölü çukur alanıdır. Elazığ, yüzölçümü 8.455 kilometrekaredir.

İlin batısındaki Baskil Dağları diğer alanlardan ayrılmıştır. Burası doğuda Uluova ve Murat Suyu, batıda Fırat Kavsi ile çevrilmiştir. Kentin başlıca akarsuyu Murat ve kollarıdır. Murat, Karasu ile birleşerek Fırat’ı meydana getirir. Diğer akarsuları; Hazar ve Keban barj gölleridir.

Elazığ'ın İklimi:

Eskiden karasal iklimin hakim olduğu Elazığ, yapılan ve yapılmakta olan barajların etkisiyle ılıman bir iklime geçiş yapmıştır. Bundan dolayı önceleri soğuk ve yoğun kar yağışlı geçen kışlar nispeten daha ılıman geçmektedir. Yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir.

Elazığ'ın Ekonomisi

Elazığ, tarım, sanayi ve ticarete dayalı bir ekonomisi vardır. Kentte toprağın altı da, üstü de çok zengindir. Elazığ’ın ovaları oldukça verimli ve bereketlidir. Topraklarda yetiştirilen, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarmısak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, bâdem ve dut'tur. Bunun yanında en fazla yetiştirilen Lahana, kavun ve çilek tarımda bölge halkına önemli gelir kaynağı olmuştur.

Elazığ’da yer altıda madencilikte oldukça iyi düzeyde gelişmiştir. Bakır, krom, simli kurşun ve betonit gibi maden kaynakları bulunuyor. Alacakaya ve Arıcak ilçelerinde çıkarılan mermer dünyada meşhurdur. Maden ve sanayi bakımından zengindir. Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santralinin bu ilde oluşu sanayi ve fabrikaların olmasıyla oldukça gelişmiştir.

Elazığ hayvancılığa çok elverişlidir. Arazinin meralara müsait olmasıyla koyun, kıl keçisi, sığır, at ve katır beslenir. Arıcılık da gelişmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Elazığ Ulaşım

Elazığ Karayolu Ulaşımı:

Elazığ Doğuyu batıya bağlayan yolların ortak noktasındadır.

Elazığ Otogarı Telefon Numarası: 0424 224 20 02

Elazığ Demiryolu Ulaşımı:

Elazığ'a Fırat Expresi ve Van Gölü Expresi ile hergün demiryolu seferleri yapılmaktadır.

TCDD Elazığ İstasyon Telefon Numarası: 0424 212 18 67 - (Çalışma Saatleri: 05.00 - 18.00)

Elazığ Havayolu Ulaşımı:

Elazığ Havalimanı'ndan belirli illere seferler yapılmaktadır.

Elazığ Havalimanı Telefon Numarası: 0424 255 14 10 (5 Hat)

Denizyolu Ulaşım:

Keban Baraj Gölü üzerinde Ağın ilçesi ile Tunceli’nin ilçeleri arasında feribotla ulaşım imkanı vardır.

Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, ülkemizin önemli barajları arasında yer alan Keban Barajıyla, zengin folkloruyla turisti çeken yüksek derecede turizm potansiyeli olan bir ilimizdir. Kent, coğrafi konum bakımından yer üstü ve yer altı zenginlikleriyle tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Türkiye’de Doğu Anadolu’nun gelişen en büyük şehirlerinin arasında yerini almaktadır. Bir gün Elazığ’a yolunuz düşerse, gezilmesi gereken yerleri ziyaret etmeniz hem tarih hem de lezzet açısından güzel bir zaman değerlendirmesi olacaktır.

Üryan Baba Türbesi: Seyitgazi ilçesi Yazıdere Köyündedir.
Üç Lüleli Çeşme,
Ulu Cami: Harput ilçesinde bulunuyor. Anadolu’daki en eski Türk camilerindendir.
Sori Şelalesi: Elazığ’ın Alacakaya İlçesindedir.
Meryem Ana Kilisesi: Anadolu’nun en eski mabetlerinden biridir. Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi adlarıyla da biliniyor.
Mansur Baba Türbesi,
Keban Baraj Gölü: Elazığ’ın Keban İlçesinde yer alıyor. Türkiye`nin ikinci büyük suni gölü’dür.
Kazım Efendi Türbesi,
Şefik Gül Kültür Evi,
Belek Gazi Anıtı,
İzzet Paşa Cami: İl merkezinde yer almaktadır.
Hoca Hasan Hamamı: Osmanlı hamamlarındandır.

Hazar Gölü: İl merkezine 26 km. uzaklıktadır. Tektonik bir göldür ve turistik olarak da yararlanılmaktadır.
Hazarbaba Dağı: Kış turizminde “Hazarbaba Kayak Merkezi” hizmet vermektedir.
Harput Kalesi: Harput Kalesi hakkında çeşitli efsaneler bilinmektedir. Bir söyleyişe göre Kalenin yapımı sırasında harcın hazırlanmasında su yerine süt kullanılmış ve bu yüzden kaleye “Süt Kalesi” dendiği bilinmektedir.
Golan Kaplıcaları: Elazığ’ın Karakoçan İlçesine 18 km uzaklıktadır. Turizm bakımından doğal güzelliklere sahiptir ve her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir.
Refik Saydam Merkez Hıfsı Sıhha Enstitüsü’nün raporuna göre bu kaplıcaların romatizma, nevrit, poli-nevrit, kırık-çıkık,kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisine iyi geldiği belirtilmektedir.

Golan Kaplıcaları ve Peri Suyu’nun güzel bir manzara teşkil ettiğini de göz önüne alırsak, iyi bir eğlence ve dinlenme yeri olarak görebiliriz. Ayrıca Karakoçan İlçesi madensel sular bakımından zengindir.
Demirkapı Han: Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde Çakmakkaya köyündedir. Karadeniz'e giden kervanların konaklaması için yaptırıldığı bilinmektedir.
Buzluk Mağarası: Mağarayı yerli ve yabancı turistler ziyaret etmektedir.
Kapalı Çarşı: Elazığ merkezde yer alan çarşı da ilin yöresine ait her şeyi bulabilmek mümkündür.
Çirçir Şelalesi: Türkiye’nin en büyük ikinci yapay gölüdür.

Elazığ Şenlik ve Festivalleri

Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali: Elazığ Kültür ve Sanat Derneği tarafından tahminen her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir.

Birvan Piri Davut Şenlikleri: Elazığ, Keban içesine bağlı Ulupınar Köyü’nde tahminen her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.

Ağın Leblebi ve Dut Pekmez Festivali: Her yıl Elazığ’ın Ağın ilçesinde tahminen Ağustos ayında düzenlenmektedir.

Elazığ'da Ne Yenir?

Elazığ, geçmiş tarihiyle zengin mutfak kültürü ve yemek çeşitliliğine sahiptir. Mutfağında 150'ye yakın yemek çeşidi ile gastronomi turizmi açısından cazip bir kenttir. Geleneksel Elazığ mutfak kültürü, Geleneksel Türk mutfak kültürünün izlerini taşımaktadır. Günde üç öğünle beraber ara öğünlerde dahi sofralar kurulmaktadır.

Elazığ yöresel lezzetleri;
Kurut,
Kurutlu Çorba,
Kelecoş,
Lobik Çorbası,
Kaburga,
Ciğer kebabı,
Harput Köfte (İri Köfte),
Yemlik kuzukulağı,
Dağ pancarı,
Kenger,
Pirpirim (Semizotu )Boranı,
Tandır ekmeği,
Saç ekmeği,
Fetir ekmeği (yufka),

Top ekmeği,
Nohut ekmeği,
Sırın (Yuha Ekmeği),
Taş Ekmeği,
Tandır Ekmeği,
Su böreği,
Un Helvası,
Künefe ve Pestil (Pastuk)’dir.

Elazığ’dan Ne Alınır?

Elazığ, ziyaret edildiğinde Tarihi Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı’ndan gıda ve el sanatları ürünlerinden hediyelikler alınabilir. Bunlar; Dana Gözü üzümü, Sarı dut pestili, Şavak Peyniri, Şarap, İğne Oyası, Halı ve Bakır Eşyalar hediyelik olarak satın alınabilir.

Elazığ Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Elazığ Valiliği

Adres: Kültür Mah. Gazi. Cad. No:69 Elazığ
Telefon: 0424 237 45 99
Belge Geçer: 0424 238 44 66

Elazığ Belediyesi

Adres: Cumhuriyet Mah. Malatya Caddesi No:30 – ELAZIĞ
Telefon (Santral): 0424 248 47 01 (10 Hat) - Beyaz Masa 153
E-posta: elazig@elazig.bel.tr
PTT Kep Adresi: elazigbelediyesi@hs01.kep.tr

Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Çaydaçıra Mahallesi Şehit Üsteğmen Sami Çiftçi Bulvarı No:40. Posta Kodu 23100 ELAZIĞ
E-Mail: elazig155@egm.gov.tr
Telefon: 0424 241 10 00 - 0424 241 10 01 - 0424 241 10 02 - 0424 241 10 03
Faks: 0424 241 10 09

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi

Adres: Ulukent Mahallesi (Doğukent Depo Mevkii) Onbaşı Sokak No: 99 Elazığ / Merkez
Telefon: 0424 606 60 00--0424 238 10 00
Faks: 0424 212 14 61
E-Posta: elazigsehir@saglik.gov.tr

Elazığ Defterdarlığı

Adres: Ataşehir Mahallesi, Malatya Caddesi, Şelale Sokak, 47/2 – B /ELAZIĞ
Telefon: (0424) 212 44 70
Posta: elazigdef@maliye.gov.tr

Elazığ Tapu Müdürlüğü

Adres: Cumhuriyet Mah. Malatya Cad.No:116 / Elazığ
Telefon: 0424 280 10 74
Faks: 0424 248 38 09
E-mail: elazig-tsm@tkgm.gov.tr

Elazığ Kadastro Müdürlüğü

Adres: Cumhuriyet Mah. Malatya Cad.No:116 / Elazığ
Telefon: 0424 280 11 87 - 280 11 85
Faks: 0424 248 38 14
E-mail: elazig-km@tkgm.gov.tr

Elazığ İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Nailbey Mah. Vali Fahri Bey Cad. No:30 / Elazığ
Telefon: 0424 212 29 93
E-mail: elazigilnufus@nvi.gov.tr

Elazığ Haritası

Haritayı Göster