Hatay Mutfağı

 
hatay baharatları

Dünyayı Hayran Bırakan Hatay Mutfağı

Türkiye’nin 67. Vilayeti olarak 1939 yılında Türkiye topraklarına katılan Hatay, bugün yine Türkiye’nin 30 büyük kentinden birini oluşturmaktadır. Bu büyük kent özellikle ülkemizde dinlerin ve milletlerin buluştuğu kentlerden birisi olarak mutfak kültürü ile de rengarenk bir yapıya sahiptir. Çünkü kentin her köşesinde ve her sokağında yerel baharatları ve tarifleri ile eşsiz kokular yükselmektedir.

Hatay mutfağı denildiğinde bugün herkesin aklına gelen meşhur yemekler yer almaktadır. Örneğin kağıt kebabı ya da biberli ekmek gibi örnekler Hatay’ı ziyaret eden herkesin tattığı lezzetlerdir. Bu lezzetler gibi onlarca lezzet Hatay sofralarını süslerken, kimi zaman çarşı içinde bir lokantada kimi zaman lüks bir restoranda kimi zaman ise bir ev sofrasında bu damak tadına ulaşmak mümkündür.

 

Zengin Hatay Yemek Kültürü

Çok uzun yıllar boyunca Suriye topraklarında yer alarak Arap kültürü ile yoğrulmuş olan Hatay, 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Bu noktadan sonra ise Arap ve Türk kültürünün birleşimi ile etnik bir yapı bir araya gelmiş ve daha özel bir yemek kültürü ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet öncesinde yani 1. Dünya Savaşı sonrasında Fransız mandası altında da kalan Hatay’da kültürel değişim sürmüştür.

Bugüne kadar devam eden Hatay kültürüne bakıldığında yemek çeşitliliği içinde et, bakliyat, bulgur, ekmek, baharat ve sebzeler bir araya gelerek en özel lezzetleri ortaya çıkarmaktadır. Bu lezzetlerde de özellikle baharatlar her zaman başrolde yer almaktadır. Baharatlar ile birlikte acı ve salça gibi katkılar yemeğe ayrı bir keyif katmaktadır.

Hatay Yemeklerinde Baharatlar

Baharat sadece Hatay mutfağında değil Türkiye mutfağında her noktada çok fazla kullanılan ve lezzeti daha özel ve güçlü bir hale getiren gıdalar arasında bulunmaktadır. Örnek olarak kekik yani Hatay kültüründe farklı bir isim ile bilinen zahter sabah kahvaltıları, öğlen yemekleri, atıştırmalıklar, ana yemekler veya salatalar gibi her tarifte yer almaktadır.

Hatay yemeklerinde yerini almaya başlayan yerel baharatlar içinde zahter kadar en önemli baharatlardan birini de yine sumak oluşturmaktadır. Sumak aslında Türkiye mutfağında her kentte bir yere sahip olsa da Hatay yemeklerinde geleneksel ve vazgeçilmez ekşi tadı sürdürmek için daha farklı bir yere sahip olmaktadır.

Hatay’da dört mevsim yine sofralarda lezzet ile tüketilen biber ise acının temsilcisi olarak yemeklerde yerini almaktadır. Acı biber yemeklerde hem baharat olarak hem de acı biber salçası ile birlikte lezzet katan bir yere sahiptir. Örneğin, Hatay yemekleri içinde en lezzetli örneklerden biri olan biberli ekmek hazırlanırken acı biber bu özel yemeğe kendine has tadını vermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Hatay Yemeklerinde Etin Yeri

Hatay mutfağında bilhassa kağıt kebabı başta olmak üzere köfteler, kebaplar ve sulu yemek çeşitleri içinde et en önemli malzeme olarak kullanılmaktadır. Bölgede gerçekleştirilen hayvancılık ile birlikte et ürünleri yerinde elde edilerek, yemeklere de kendi yağı ve tadı ile ayrı bir kalite katmaktadır. Bu sayede baharatlar ve salça gibi katkılar ile et birleşirken yine yemeklere katkı sağlayan ve sıklıkla kullanılan soğan ve domates de renklendirici bir yere sahiptir.

Hatay’da Ne Yenir?

Hoşgörü kentin yapısı ve kozmopolit dokusu ile birlikte her insanın damağına hitap edecek lezzetlere sahip olan Hatay; yüzlerce çeşit sağlayan sulu yemekleri, kebapları, çorbaları, mezeleri ve tatlıları ile ayrı bir yere de sahiptir. Bu lezzetlere bakıldığında adı mutlaka anılması gereken kağıt kebabı ve tepsi kebabı başta gelmek ile birlikte içli köfte ile benzer bir yere sahip olan oruk da denenmesi gereken yemeklerdendir. Ayrıca bugün bütün Türkiye’de bilinen soslu Hatay döneri gibi örnekler bulunmaktadır.

Ilıman Akdeniz iklimine sahip olan Hatay’da yılın dört mevsimi boyunca taze sebze, meyve ve ıspanak gibi yeşil otlar yetiştirilmektedir. Bu sayede de dört mevsim taze malzemeler veya yazın kurutulmuş domates, biber ve patlıcan gibi malzemeler ile çok lezzetli dolmalar ve yemekler hazırlanmaktadır. Yine bu yemeklerde bir örnek olarak ıspanaklı ekmek, pide ve ıspanaklı borani gibi yemekler yer almaktadır.

Kış mevsiminde çok özel bir lezzet olarak tüketilebilecek kıymalı şişperek çorbası, veya ekşiaşı çorbası da tercih edilebilir. Hem yemeklerin yanında hem de kahvaltılarda eşsiz bir lezzet oluşturan zahter salatası, yine sofralara renk katan muhammara, humus ve mütebbel gibi mezeler ve Hatay kömbesi gibi lezzetler yer almaktadır.

Hatay sofrasında son noktada ağızları tatlandırması açısından tatlılara bakıldığında da özellikle künefe ve kabak tatlısı ilk sıralarda yer almaktadır. Kahvaltı lezzetlerinde bakıldığında da Hatay ilinde çok önemli ve yöreye has kahvaltılıklar yer almaktadır. Örneğin, sürk kentin kahvaltı ürünlerinde bir peynir çeşidi olarak tek başına veya salatalar içinde tüketilmesi mümkün bir çeşittir.

Hamur işleri açısından da kekik ile yoğrulmuş peynirin katkısı ile hazırlanan börekler ve meşhur Hatay kömbesi gibi lezzetler göz önünde bulundurulabilir. Yine kahvaltılık olarak da kullanılan çökelek ve bölge zeytinleri sayesinde de hamur işleri hazırlanmaktadır.

Kağıt Kebabı

Hatay’ın en önemli lezzetlerinden biri olan kağıt kebabı, isteğe bağlı olarak acılı veya acısız olarak hazırlanan çok özel bir lezzettir. 72 çeşit farklı baharat, sinirlerinden arındırılmış satır kıyması ile yoğrularak, kağıda serilir ve sonrasında sacda pişirilir. Bilhassa kasaplarda özenle hazırlanan ve lokantalarda da tercih edilebilecek kağıt kebabı sarımsaklı ve salçalı yapısı ile yanında soğan, domates ve acı biber ile lavaşa sarılarak tüketilir.

Biberli Ekmek

Hatay’ın gündelik olarak en çok tüketilen lezzetlerinden biri olan biberli ekmek; soğan, çökelek, biber salçası, kara havuç (çörek otu), zahter ve susam gibi malzemelerin zeytinyağı ile karıştırılması sonrasında hamura serilerek taş fırında pişirilir. Bu lezzet ister kahvaltıda ister gün içinde çay ile birlikte tüketilebilir.

Oruk

Bugün ülkemizin birçok kentinde içli köfte olarak da adlandırılan oruk, kıyma etin bulgur ile yoğurulan köfte içinde kullanılması ile hazırlanır. Bu köfte içli köfteden farklı olarak tava veya sacda kızarılarak servis edilir.

Hatay Künefesi

Türkiye mutfağına Osmanlı tarihinden aktarılmış olan Hatay künefesi, şehrin özel yağlı peyniri ile hazırlanır. Her zaman sıcak sıcak tüketilmesi gereken künefe, dünyanın ilk peynir tatlısı olarak da bilinmektedir. Tereyağı ile kısık ateşte pişirilen ve sonrasında üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpilen bu tatlı, dört mevsim tüketilebilir.

Hatay Ulaşım

Hatay'a Türkiye'nin her yerinden ulaşmak ve Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimlemek için Hatay Havalimanı sayfamız ile Hatay Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek size en uygun ulaşım şekline karar verebilirsiniz.