Kos Adası (İstanköy)

kos adası

Kos Adası Hakkında

Kos Adası, Ege Denizi’nde Yunanistan’a bağlı, on iki adaların en büyük ikinci adasıdır. Ada, Türkiye’nin Bodrum yarım adasına çok yakın bir konumda yer almaktadır. Turizm açısından gelişmiş olan Kos Adası, şehir merkezi ve çevre köylerden oluşmaktadır. Toplam 287,2 km² lik yüzölçümüne sahip olan Kos Adası, Türk ve Yunan halkının bir arada yaşadığı yerleşim birimlerindendir. 112km uzunluğunda sahil şeridine sahip olan Kos Adası, deniz sezonunda tatilcilerin gözde merkezlerinden biridir. Kos adası ayrıca, kumsalları, tavus kuşları ve antik kentleri ile ünlüdür. Yunan adalarının ortak bitkilerinden olan meyve ağaçları ve zeytin ağaçlarının yanı sıra üzüm bağları adada oldukça fazladır. Kaliteli zeytinlerden elde edilen zeytinyağları, adanın yöresel ürünlerinin başında gelir.

 

Kos adasının tarihçesine de değinecek olursak, antik çağlarda adaya ilk yerleşen uygarlık Karyalılardır. Daha sonra Dorlar gelerek adaya hakim olurlar ve onları da Büyük İskender’in hükümdar olduğu Makedonya Devleti takip eder. Romalıların ardından Kos adasına sahip olan Bizans döneminde ada, piskoposluk merkezi konumunda olmuştur. Bir ara Arapların ve Perslerin istila çabaları baş gösterse de başarılı olamamışlardır. Bizanslılar uzun yıllar Türk akınlarından korunmak için birçok kale ve surlar ile savunma kuleleri inşa ettilerse de Osmanlıların Kos Adasına hakim olmalarını engelleyememişlerdir. O dönemde halkın büyük çoğunluğunu oluşturan Rum Ortadoksları, adayı terketmeye zorlanmamış, belirlenen alanda ikamet etmeleri sağlanmıştır. Osmanlı’nın en güçlü olduğu dönemde ada, ticari gemilerin uğrak yeri olan önemli bir liman özelliği kazanmıştır. II.Dünya Savaşının olduğu yıllarda İtalyanların işgali altında kalan Kos Adası, savaştan sonra İngilizlerin eline geçmiş ve 1947 senesindeki Paris Antlaşması ile Yunanistan’a bağlanmıştır.

Kos Adasının antik çağlardaki ismi “Merops” ve “Merope” olarak geçmektedir. Kos Adasını, Yunanlılar “Stincos”, İtalyanlar “Coo”, Latinler “Cos”, Türkler ise “İstanköy” olarak adlandırmışlardır.

 

Kos Adası Gezilecek Yerler

Kos Şehir Merkezi

Kos Adasının en merkez noktasında Eleftherias Meydanı, günün her saatinde işlek olan adeta adanın kalbi sıfatındaki bir yerdir. Kafeler, restoranlar, kahve dükkanları, turistik eşyalar satan mağazalar, tarihi camiler ve kiliselerin bulunduğu Eleftherias Meydanı’nda ilk olarak belediyeye ait yerel market ve alışveriş merkezi dikkatinizi çekecektir. Sebze ve meyveden tutun, hediyelik eşyalar, lokum çeşitleri, Yunanistan’ın meşhur bademli kurabiyeleri, baharat ve kuru otların satıldığı tezgahlar, hatta içkilerin satıldığı büyük bir kapalı pazar yeri burası. Alışveriş merkezinden çıktıktan sonra meydanda göreceğiniz, bir Osmanlı mimari eseri Defterdar Camii’dir. 1724 senesinde dönemin defterdarı İbrahim Efendi tarafından yaptırılan tarihi cami, 2017 depreminde büyük çapta hasar görmüş ve minaresi yıkılarak kullanılamaz hale gelmiştir. Meydanda gezebileceğiniz diğer mekan ise Arkeoloji Müzesidir. Adada bulunan antik kentlerden çıkarılan kalıntılar, Roma ve Bizans dönemine ait eserler, Yunan Heykelleri ve mozaikler Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Agia Paraskevi Kilisesi ise, mavi beyaz renklerde kubbeli tarzda inşa edilmiş, farklı mimarisi ile merkezde hemen göze çarpan yapılardandır. Kos adasının, özellikle dini günlerinde Yunan Ortadoks cemaatinin doldurduğu önemli bir ibadethanesidir. Ne yazık ki 2017’deki depremde o da oldukça hasar görmüştür. Adanın simgesi haline gelmiş olan Hipokrat ağacı ise, meydana yürüme mesafesindedir. MÖ.460 senesinde Kos Adasında dünyaya gelmiş olan İyonya’lı ünlü tıp alimi Hipokrat’ın kendi yetiştirdiği bu ağacın altında tıp öğrencilerine ders anlattığı söylenmektedir. Hipokrat ağacının yakınında görebileceğiniz bir diğer eser de Gazi Hasan Paşa Camiidir. 1786 tarihinde dönemin Osmanlı valisi Gazi Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Üç katlı planda yapılmış olan cami avlusunda begonvil ağaçları görsel anlamda oldukça güzeldir. 15. yy’da Bizanslıların Osmanlılardan korunmak ve adayı savunmak için inşa ettikleri Nerantzia Kalesi muhteşem deniz manzaralı bir yarımadanın üzerinde kurulmuştur. Eski adı Alicarnasus olan Bodrum Kalesi’nin tam karşısında kalan Aziz Peter Kalesi ile arada kalan bölgeyi Türklerden korumak maksadıyla stratejik bir konumda inşa edilmiştir. Ayrıca limana yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Roma Odeon antik kentini gezebilirsiniz. Burası MS.2.yy’da Romalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Roma hamamları, gymnasium ve amfi tiyatro kalıntıları özellikle tiyatronun granit kullanılarak yapılmış olan basamakları ve oturma yerleri oldukça ilgi çekicidir. Kos adasının en ünlü ve önemli antik kenti ise merkeze 4km mesafede yer alan Asklepion Antik kentidir. Mitolojide tıp tanrısının yaşadığı yer olarak kabul edilen Asklepion, muhteşem manzaralı bir tepenin üzerinde kurulmuştur. O dönemlerin tıp merkezi olma özelliğine sahiptir. İyonik Apollon Tapınağı kalıntılarının da bulunduğu antik kentte, bir kilise ile Asklepion Tapınağı’nın kalıntıları da görülebilmektedir.

Kos adasının merkezini gezerken bilmeniz gereken önemli bir ayrıntı var ki, o da bazı ülkelerde olduğu gibi Yunan adalarında da uygulanan siesta zamanı. Siesta zamanı, gün içerisinde öğlen 12 ile 16 saatleri arasındaki tatil dilimidir. İşyerlerindekiler siesta süresinde çalışmayacağı gibi, bu saatleri denize girerek ya da dinlenerek geçirebilmektedirler.

Germe(Platani) Köyü

Adada yerleşmiş olan Türklerin çoğu Germe Köyü’nde yaşamaktadır. 2000’e yakın Türk nüfusun barındığı köyde bir de cami bulunmaktadır. Kos merkezine 3km mesafede bulunan Germe’de bir iki popüler restoran da hizmet vermektedir. Köyün tek pastanesinden, köydeki kadınların yaptıkları, yöresel bir ürün olan domates reçelini satın alabilirsiniz.

Zia Kasabası

Kos merkezine 15km uzaklıkta yer alan Zia, Dikeos Dağı yamaçlarına kurulmuş, yemyeşil ağaçlıklar içinde rengarenk çiçeklerle bezenmiş sokakları ile görülmesi gereken şirin bir yerdir. Turistler genellikle merkezden buraya gelirken tercihe göre araba, motor yada buggy adı verilen 4 tekerli atv tarzı araçlar kiralamaktadırlar. Burası son derece popüler bir kasabadır. Kafeteryaları, hediyelik eşya dükkanları ve restoranları beyaz badanalı, kapısı çerçeveleri rengarenk boyalı, duvarları ve kapı önleri çiçeklerle süslü evlerin bulunduğu sokaklarıda hayranlık uyandıran bir görsele sahiptir. En tepede Zia Ortadoks Kilisesi yanında muhteşem günbatımı manzarasına sahip Sunset Balcony denilen mekanı mutlaka görmeli, mis gibi kokan limonlarından hazırlanan limonatasını denemelisiniz.

Antimachia Kasabası

Kos merkezine yaklaşık 24km mesafede bulunan Antimachia, yöre halkının müzik ve dans gibi sanat dallarına eğilimli olduğu, festivalleri ve eğlenceleri ile ünlü bir yerdir. Antimachia Kasabasında, eski yel değirmenini, 19.yy’a ait yöresel köy evini, etkileyici bir manzarası olan Tarihi Venedik Kalesini, 8.Agis Paraskevi Kilisesini ve 16. Agios Nikolaos Kilisesini görebilirsiniz.

Kefalos

Kos merkezine 42km uzaklıkta bulunan Kefalos, sakin ve huzurlu bir sahil köyüdür. Dar sokaklar ve eski evler dışında antik kent kalıntılarının çoğunlukta olduğu yerlerden biridir. Kafe ve restoranlar, oteller ve eğlence yerleri bulunan Kefalos’un sahil şeridinde ise mavi bayraklı denize doğru uzanan plajlar yer almaktadır.

Kos Adası Plajları

Kos adasının kıyı şeridinde toplam 21 adet plaj bulunmaktadır. Bulundukları bölgeye göre bu plajların bazılarının yakınında lüks ve konforlu oteller yer alırken bazı kısımlarda ise daha mütevazi ama bir o kadar da başarılı ve iyi bir tatil için yeterli donanıma sahip oteller bulunmaktadır. Yine bazı plajlar organize ve su sporları, tüplü dalış, rüzgar sörfü, kitesurf, binicilik, beach club, eğlenceli aktiviteler gibi artılara sahipken, bazıları da tenha ve az keşfedilmiş türden plajlardır. Kos adasının en popüler plajlarından örnek verecek olursak; şehir merkezine 27km mesafedeki Mastichari plajı, 40km mesafedeki Kefalos plajı, 35km mesafedeki Agios Stefanos plajı, 30km mesafede Paradise plajı, 20 km mesafede Marmari Limnaria, 11km mesafede Tigaki plajı, 3km mesafede Psalidi plajı, 3km mesafede Lambi Mylos plajı, öne çıkan plajları arasında sayılabilir. Ayrıca merkezin güneyinde 12km mesafedeki Thermes plajı, kayalıkların arasında kalan bir koy plajıdır. Bu plajın en önemli özelliği, siyah çakıl taşlarının olması ve sıcak su kaynakları nedeniyle deniz suyunun sıcak olmasıdır.

Kos Adasında Yeme İçme

Kos adasının hem merkezinde hem de kasaba ve sahil kesimlerinde, çok sayıda restoran ve kafeler bulunmaktadır. Kos adasında restoran işleten Türklere de rastlayabilirsiniz. Adada balık menüleri, dönerciler veya kebap çeşitleri hazırlayan birçok Türk restoranı bulunmaktadır. Kos Adasında da diğer Yunan adalarında olduğu gibi Greek Salata çeşitleri , karides, kalamar, ahtapot, midye, balık çeşitleri, sigara böreği, cacık, Saganaki(kızartılmış peynir), yaprak sarması, makarna çeşitleri, ızgara çeşitleri ve baklava bolca tüketilen yemeklerdir. Ayrıca adadaki kahvecilerde sütlü, kremalı, sıcak ya da buzlu frappe içilmektedir. Dondurması meşhur olan Kos Adasında rengarenk hazırlanan meyveli dondurmalar damak tadınızı şenlendirecektir. Gece hayatı da oldukça renkli olan Kos adasında, eğlence yerleri ve barlarda ise Yunan rakısı, bira ve özel Yunan şarapları ağırlıklı olarak tüketilmektedir.

Kos Adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfasından yararlanabilirsiniz.

Seyahatiniz sırasında rahatça gezebilmek ve popüler yerlere kolaylıkla gidebilmek için Kos Adası’nda araç kiralama seçeneklerine Kos Adası Araç Kiralama sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kos Adası Ulaşım

Kos şehir merkezine 23km uzaklıkta bulunan Uluslararası Ippokratis Havalimanına, Londra, Manchester, Münih, Frankfurt, Berlin, Zürih, Kopenhag, Bürüksel ve Roma gibi Avrupa’nın önemli şehirlerinden uçak seferleri düzenlenmektedir.

Türkiye’den havayolu ile Kos adasına seyahat etmek isteyen yolcular içinse en uygun ulaşım şekli, Yunanistan’ın başkenti Atina üzerinden aktarmalı uçmaktır.

Kos Adası seyahatinizi Atina aktarmalı olarak planlayacaksanız Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Kos adasına seyahat etmenin diğer bir alternatifi de, karayolu ile Muğla ili istikametinden Bodrum limanlarına ulaşmaktır. Muğla Şehirlerarası Terminali’ne Türkiye’nin birçok ilinden otobüs firmalarının seferleri ile ulaşabilirsiniz.

Muğla’ya seyahat eden otobüs firmalarını görmek ve online bilet rezervasyonu yapmak için Muğla Otobüs Firmaları adresinden yararlanabilirsiniz. Kos Adası'na Muğla'nın turistik ilçelerinden biri olan Bodrum ilçesinden feribotla ulaşım sağlanabilmektedir. Bu ilçeye ulaşım için Bodrum Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Eğer, karayolu uzun sürer Muğla’ya havayolu ile gitmek benim için daha iyi diyorsanız Muğla Dalaman Havalimanı’na ya da Milas Bodrum Havalimanı’na uçup, havalimanlarından servis veya diğer ulaşım araçları ile Bodrum limanlarına kolayca geçebilirsiniz. Muğla havalimanlarına uçak seferlerini kontrol edebilir online bilet rezervasyonu yapabilirsiniz.

Daha sonra, Bodrum Kalesi veya Turgutreis Limanlarından da Kos Adasına feribotla yarım saat - 45 dk’da ulaşabilirsiniz. 

Kos Adası’na mevcut rotaların herhangi biri üzerinden denizyolu seyahati gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden sizin için en uygun feribot seferlerini görebilirsiniz.

Kos Adası Nerede?

Kos Adası Ege Denizi’nde Bodrum yarımadasına 8 deniz mili (yaklaşık 16km) uzaklıkta turistik bir adadır. Yunanistan’a bağlı on iki adalardan birisidir. Kos Adasının coğrafi konumunu aşağıdaki haritada görebilirsiniz.