Spil Dağı Milli Parkı

 
spil dağı milli parkı

Spil Dağı Milli Parkı Hakkında

Ege Bölgesinde Manisa ili ile İzmir ilinin arasında kalan Spil Dağı, Bozdağların kuzeybatı kesiminin bir uzantısıdır. Coğrafi açıdan yer aldığı iklim şartları nedeniyle çok çeşitli bitki örtüsü ve canlı çeşitliliğine ev sahipliği yapmakta olan Spil Dağı, 1968 yılından bu yana Milli Park statüsünde koruma altındadır. Manisa şehir merkezine 25km mesafede yer almakta olup, toplamda yaklaşık 6800 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

 

Spil Dağı Milli Parkı Tarihi

Spil Dağı ve çevresinin geçmişi, MÖ11.yy’da Anadolu’ya gelmiş olan Frig Medeniyetine kadar uzanmaktadır. Yapılan arkeolojik araştırmalar ışığında bu bölgede Friglere ait olduğu sanılan çok sayıda esere rastlanmıştır. Dağa adını verdiği düşünülen, Anadolu’da yaşamış en eski Tanrıça olan Kybele(Spilene)’e ait olan kabartması ve döneme ait kaya mezarları halen görülebilmektedir.

Spil Dağı’nın mitolojik bir efsanesi olduğu da halk arasında söylenmektedir.

Bu efsaneye göre; Frigyalı Tantalus’un kızı Niobe, 7 kız 7 erkek olmak üzere 14 çocuk dünyaya getirmiştir. Leto ise Phoibe’nin kızı ve aynı zamanda da Artemis ve Apallon’un annesidir. Leto, Niobe’yi kendinden daha doğurgan olduğu için içten içe kıskanmakta, Niobe ise her fırsatta kızları ve oğulları ile böbürlenmektedir. Leto bu duruma daha fazla katlanamaz ve Niobe’nin 14 çocuğunu Artemis ve Apollon’a öldürtür. Yaşadığı acıya dayanamayan ve durmadan gözyaşı döken Niobe ise Zeus tarafından acısına son vermek adına taşa dönüştürülüp, Spil Dağı eteklerine bırakılır. Günümüzde hala ağlayan kadın siluetini andıran Niobe Kayası ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir.

1513 metre yüksekliğindeki Spil Dağı 1369 yılında Saruhanoğulları döneminde İshak Çelebi’nin yaptırdığı mevlevihaneye yakın konumda olduğu için de oldukça ilgi çekmektedir. Ayrıca Osmanlı zamanında da Manisa şehri, şehzade sancağı konumunda olmuştur.

Spil Dağı 22.04.1968 tarihinde 6831 sayılı Orman Yasasının 25 nolu maddesi uyarınca Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Spil Dağı Milli Parkı Özellikleri

Spil Dağı Milli Parkı, çok çeşitli flora ve fauna ya sahiptir. Endemik canlı türleri ve zengin bitki örtüsü ile doğal yaşamın en güzel ortamlarından biridir.

Jeolojik açıdan da bulunduğu konum itibariyle kanyon vadiler, mağaralar, kalker kayalar, lapyalar ve dolin göllerine ev sahipliği yapmaktadır. Burada yetişen endemik bitki türleri arasında en dikkat çekici olan ünlü Manisa lalesidir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu laleler İstanbul’a götürüldüğü için dönemin adı Lale Devri olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Spil Dağı Milli Parkı Aktiviteleri

Milli Parkın içerisinde yer alan Sülüklü Göl, 600mt yüksekliktedir. Göle yakın konumda olan Bugolovlar konaklamanız için farklı ebat ve özelliklerde tasarlanmış olup, doğa içinde huzurlu tatil özleyen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Milli Park alanı çerisinde ayrıca kampçılık, trekking, kaya tırmanışı, dağcılık, yamaç paraşütü, zipline ve binicilik gibi aktiviteler de yapılabilmektedir. Ayrıca piknik için ayrılmış alanlar yer almakta olup, küçük çaplı bir market de hizmet vermektedir. Meraklıları için Gökyüzü Gözlem Kampı’da, Spil Dağı Milli Parkı içerisinde sayabileceğimiz ilginç aktivitelerden biridir.

Spil Dağı Ulaşım

Spil Dağına Manisa ve İzmir illerinden ulaşım oldukça kolaydır. Şehir dışından gelerek Spil Dağı Milli Parkıa ulaşım için karayolunu tercih edecek tarih severler Manisa Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Manisa Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirler. Manisa'ya bir diğer ulaşım şeklide tren yoludur, Manisa-Alaşehir arası çalışan bölgesel tren seferlerini inceleyebilirler.

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı