Yoğurtçu Kalesi

 
yoğurtçu kalesi

Yoğurtçu Kalesi Hakkında

Türkiye’nin batısında, Ege Bölgesi’nin Manisa ili sınırları içerisinde inşa edilmiş tarihi kale. İzmir ve Manisa arasındaki il sınırına yakın mesafede bulunmaktadır. Yoğurtçu Kalesi, Manisa şehir merkezine ortalama 20km mesafede olup, Gediz Vadisini gören bir noktadaki Yunusemre ilçesine bağlı Uzunburun Köyü mevkiindedir.

 

Yoğurtçu Kalesi Tarihi

Yoğurtçu Kalesi hakkında yapılan tarihi araştırmaların sonuçlarına göre kale 13.yy’ın ilk yıllarında bu bölgeyi Türk akıncılarından koruma amaçlı olarak Bizanslılar tarafından “Neokastron” olarak inşa edilmiştir. Fakat yapılış amacında pek başarılı olamamış ki, kale Bizanslılardan sonra Türk Yörüklerinin yoğurt yapmak amacıyla kullandıkları bir mekan haline gelmiş ve bu yüzden halk arasında Yoğurtçu Kalesi adını almıştır.

Yoğurtçu Kalesi Özellikleri

Yoğurtçu Kalesi, Gediz Vadisi’ni yukarıdan gören manzaraya hâkim muhteşem bir konumda bulunmaktadır. Dış kısmında güney ve doğu-batı yönlerinde kale surları inşa edilmiştir. İç kale ise surların arasındadır. Kalenin kuzeye bakan cephesi, sarp kayalıklar üzerinde yükselmektedir. Kesme ve moloz taştan inşa edilmiş olan Yoğurtçu Kalesi, geçen zaman içerisinde iklim ve benzer nedenlerle oldukça hasar görmüş olup, dış surlarla iç kalenin bir bölümü maalesef yıkık durumdadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Yoğurtçu Kalesi Ulaşım

Yoğurtçu Kalesi, Manisa İzmir il sınırına yakın mesafede bulunmaktadır. Manisa il merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Kaleye ulaşım için, Manisa şehir merkezinden Menemen istikametinde doğru giderek yol üzerinde Akgedik kavşağından sapıp, Uzunburun köyüne doğru devam etmek suretiyle kaleye ulaşabilirsiniz.

Manisa'ya şehir dışından gelerek Yoğurtçu Kalesine ulaşım için karayolunu tercih edecek tarih severler Manisa Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Manisa Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirler. Manisa'ya bir diğer ulaşım şeklide tren yoludur, İzmir-Manisa-Uşak arası çalışan bölgesel tren seferlerini inceleyebilirler.

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı