Tatvan Gezi Rehberi

 
tatvan ilçesi

Van Gölü'nün Gerçek Kıyısı, Tatvan

Van Gölü adıyla müsemma bir şekilde Van ili sınırlarında bulunsa da aslında kıyısında yer alan Tatvan gibi önemli bir ilçe Van Gölü'nün keyfini sürmek için çok daha özel bir yer oluşturmaktadır. Üstelik Tatvan ilçesi, Bitlis iline bağlı bir ilçe olmakla birlikte ilginç bir şekilde yüzölçümü ve nüfusu Bitlis merkez ilçesinden daha da büyük bir ilçedir. Çünkü ilin turistik anlamda önemli bir konumunu oluşturmak ile birlikte aynı zamanda da Haydarpaşa Garından, İran'a kadar ulaşan demiryolu hattı Tatvan ilçesinden geçmektedir.

 

Tatvan Tarihçesi

Tatvan, Van Gölü'nün Batı kıyısında bulunmakla birlikte günümüzde Van Gölü'nü görmek isteyen kişilerin Van ili yerine seçebileceği en özel turistik topraklardan birisidir. Aslında yine Bitlis iline bağlı olan Ahlat ilçesi de bu özelliği sağlarken, Van-Erciş ilçesi ve merkez bölgesi de göl kıyısında yer almaktadır. Fakat Tatvan ilçesi tarih içerisinde de her zaman önemli bir konumda yer almıştır.

Yakın geçmişe kadar Tatvan tarihi hakkında çok geniş bilgiler bulunmasa da yine son yapılan araştırmalar sonrasında kentin 5000 yıla kadar dayanan bir tarihi bulunduğu tespit edilmiştir. İlçede ilk olarak Subarların yaşadığı düşünülürken, M.Ö. 2000 yıllarında Hurriler tarafından hakimiyet sürülmüştür. Ardından bu topraklarda sırasıyla Urartular, Ermeniler ve ardından Türkler medeniyet sürmüştür. Ancak yine de Cumhuriyet tarihinde dahi 1960'lı yıllara kadar ilçe sınırlarında bulunan neredeyse bütün köyler Ermenice isimleri ile tanınmıştır.

Tatvan ilçesi Anadolu'da Selçuklular ile birlikte Türk hakimiyeti kurulsa dahi Ermeni toprakları olarak yaşamaya devam etmiş ve 1514 yılında Çaldıran Muharebesi sonrasında Osmanlı egemenliği başlamıştır. Bugün kentin yıllardır bilinen ismi olan Tatvan dahi Ermenicede Dadik/Tatik memleketinin kasabası anlamında kullanılmaktadır.

Evliya Çelebi tarafından da bahsedilmiş olan Tatvan ilçesinde bir dönemler Van Gölü kıyısında bulunması ile birlikte Zal Paşa tarafından bir kale dahi inşa ettirildiği, İran şahı tarafından tahrip edilen bu kalenin kalıntılarının da halen bulunduğu ifade edilmektedir. Kent 19. asırda Osmanlı yönetiminde Küçüksu nahiyesine bağlı bir köy olarak kayıtlarda bulunurken, o dönemlerde yaklaşık 650 kadar Ermeni nüfusu yer almaktadır.

Tatvan Hakkında Güncel Bilgiler

Tatvan, turistik açıdan Van Gölü'nün kıyısında bulunması ile önemli ve keyifli bir ilçe oluştursa da aslında arazisinin çok büyük bir boyutu dağlık ve yayla arazisidir. Karasal iklim özelliklerinin görüldüğü Tatvan ilçesinde kışlar çok soğuk geçerken, karlı havadan dolayı turizm yılın kısa bir bölümünde Tatvan'a katkı sunmaktadır. Aslında sadece Van Gölü değil Nemrut Dağı'nın da Tatvan ilçesinden görünür olması ve dağın krater ağzında 3 farklı göl bulunması da ilçeye turistik özellik kazandırmaktadır.

Bugün merkezi olarak yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Tatvan ilçesinde, 2019 yılında gerçekleştirilen belediye seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayı Mehmet Emin Geylani belediye başkanı seçilmiştir. Ayrıca ilçe kaymakamlığı görevinde de Tekin Erdemir yer almaktadır. Bugün ilçenin güncel nüfusu içerisinde neredeyse tamamı Kürt halkından oluşmakla birlikte kısmen daha önceki yıllarda göç etmiş Türkmenler ve Laz aileler de yer almaktadır.

Tatvan, kültür ve turizm açısından kendini geliştirmiş ve il merkezi Bitlis'ten dahi büyük bir hale gelmiş bir ilçe olarak, özellikle demiryolları ve karayolları kavşaklarında bulunması sayesinde de büyük bir avantaja sahiptir. Bugün ilçede Nemrut Dağı sayesinde kayak turizminden başlamak üzere Van Gölü sayesinde de doğa turizmi imkanı yer alırken, coğrafi yapısı sayesinde de tarım açısından gerekli alanlar yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Tatvan İlçesi Ve Turizm

Tatvan'da turizm açısından ilk olarak Van Gölü üzerinde Tatvan ile Van arasında gerçekleştirilen feribot seferleri sayesinde önemli bir hareketlilik elde edilmektedir. İlçe gelişmiş yapısı ile birlikte Van Gölü kıyısında bugün sahip olduğu parklar, yeşil alanlar ve turistik rekreasyon alanlarıyla ziyaretçileri için keyifli noktalar oluşturmaktadır. Dört mevsim boyunca çalışan feribotlar ve gerçekleştirilen göl taşımacılığı sadece keyifli bir yolculuk açısından dahi tercih edilmektedir. Hele ki kış aylarında karlı havada feribot ile Tatvan-Van arasında yapılan göl seyahati ayrı bir görsel güzellik sunmaktadır.

Tatvan'da turistik açıdan özellikle Van Gölü kıyısından izlenebilecek gündoğumu ve aynı şekilde de gün batışı apayrı bir görsel manzara oluşturmaktadır. Özellikle fotoğrafçılar ve belgeselciler tarafından da dünya içerisinde gün doğumu için en güzel yerlerden biri olarak Tatvan’da Van Gölü kıyısı kabul edilmektedir. Güneşin son ışıklarının Göl üzerinde bıraktığı kızıllık ile birlikte muhteşem bir manzara ortaya çıkarken, bu manzara hem yaz hem kış mevsiminde çok romantik bir görüntü sağlamaktadır.

Tatvan Nemrut Kayak Merkezi

Nemrut Kayak Merkezi, Tatvan ilçe sınırlarında Nemrut Dağı zirvesinde bulunmak ile birlikte iklim şartlarına bağlı olarak neredeyse yılın yarısında kayak yapma fırsatı sağlamaktadır. Üstelik ilçe merkezine 2 kilometre gibi bir uzaklığı bulunan bu kayak merkezine çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanırken, takriben 2500 metre uzunluğunda bir telesiyej sistemi ve 4 farklı zorluk derecesine göre pist bulunmaktadır.

Nemrut Dağı zirvesinde yer alan krater Nemrut Gölü, kayak merkezinden izlenebilen Van Gölü manzarası ve spor imkanları ile birlikte Nemrut Kayak Merkezi, Türkiye'de de önemli kış turizmi destinasyonları arasında bulunmaktadır. Bölgede yer alan konaklama tesisi, restaurant işletmeleri ve kafeterya gibi işletmeler sayesinde de keyifli zaman geçirme fırsatları yer almaktadır.

Tatvan Demiryolu Turizmi

Aslında Tatvan açısından önemli turistik özelliklerden birini de İstanbul Haydarpaşa tren garından kalkan ve İran'da Tahran'a kadar ulaşan “Transasya Ekspresi” oluşturmaktadır. Aslında bu ekspres günümüzde yenilenmiş yolculuk sistemi ile birlikte Ankara-Tahran arası çalışırken, ekspresin önemli duraklarından birini de Tatvan oluşturmaktadır. Günümüzde hem Türkiye'den İran'a yolculuk etmek isteyen kişilerin durak noktalarından biri olan hem de İran'dan Ankara'ya gelen kişilerin durak noktaları arasında bulunan Tatvan, bu yolculuklarda Van Gölü kıyısında çok keyifli bir soluk sunmaktadır.

Bir diğer anahat treni olan Van Gölü Ekspresi (Ankara-Tatvan) arası çalışmaktadır.

Tatvan İlçe Mutfağı

Tatvan turistik ve tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Anadolu ilçelerinden biri olmakla birlikte mutfak açısından da eşdeğer şekilde Bitlis mutfağıyla çok önemli lezzetler sunmaktadır. Gelişmiş bir ilçe olması ile birlikte sınırlarında birçok önemli restoranı ve yöresel lezzetler sunan işletmeleri bulunduran Tatvan ilçesinde, özellikle bölgenin meşhur lezzetleri arasında bulunan Van kahvaltısı ve Büryan Kebabı tercih edilebilir. Ayrıca yine yörede geleneksel olarak hazırlanan Bitlis köftesi, katıklı dolma, çorti köftesi, keledoş, ayran aşı, kengerli pilav, şemşemok ve güzbez tatlısı gibi birçok yemek çeşidi yer almaktadır.

Tatvan Büryan Kebabı

Büryan kebabı, tarihi çok eskiye dayanmak ile birlikte Bitlis ve Tatvan mutfağında yer alan çok önemli bir lezzettir. Çünkü bu yemek özellikle keçi etinin kuyuda pişirilmesi ile hazırlanmaktadır. Kancalar vasıtasıyla yaklaşık 3 metre derinliğe sahip olan tandırlara sarkıtılan keçi eti, saatler boyunca bu tandırlar içerisinde piştikten sonra yörenin geleneksel pideleri, taze salata ve baharatlar ile sunulmaktadır.

Tatvan Ulaşım

Tatvan'a şehir dışından ulaşım için Bitlis Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek size en uygun Bitlis Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.