Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

 
yazılı kanyon tabiat parkı

Yazılı Kanyon Hakkında

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta ilinin Sütçüler ilçesindeki Çandır Köyü sınırları içerisinde bulunur. Kanyon Sütçüler ilçe merkezine 20km mesafededir. Tarihi Kral Yolu üzerinde kalan bölge adını kanyon üzerindeki Kral Yazıtlarından almakta olup, 1989 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. 600 hektarlık alanı kaplayan tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve doğal yaşam alanlarına sahiptir. Bizans dönemine ait ibadet yerleri tapınaklar ve kaya yazıtları içinde antik çağ felsefe düşünürlerinden Epikürus’ün “Hür İnsan” şiiri dikkati çekmektedir.

 

Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek:
Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir
Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur
Ve kararında içtenlikliyse hür kişi,
Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi
Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.
Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o
Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.

Yunanlı filozof Epikürus; MÖ 341 yılında Hierapolis’te doğmuştur. Hellenistik dönem felsefesinin en önemli değerlerindendir. O dönemde köle olarak Roma’ya götürülmüş fakat orada azat edilmiştir. Tanrının birliğine, tüm insanların aynı ve tek Tanrıdan geldiğine inanan bir filozof olduğu bilinmektedir.

Her sene ortalama 50bin ziyaretçisi bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, sahip olduğu bio çeşitliliği ve doğal yaşam ortamı nedeni ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma altındadır.

Yazılı Kanyon’a Nasıl Gidilir?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na çevre iller üzerinden ulaşım son derece kolaydır. Isparta –Antalya Karayolu üzerinde yer alan Sütçüler ilçesine ulaşmak için İstanbul’dan D650 karayolu ve O-4 otoyolu üzerinden 659km, Ankara’dan D695 karayolu üzerinden 395km, Antalya’dan ise D685 karayolu üzerinden 117km boyunca yolculuk yapmanız gerekmektedir. Isparta şehir merkezine ortalama 67km mesafede bulunan Yazılı Kanyon’a yaklaşık 70dk’da ulaşabilirsiniz.

Isparta'ya şehir dışından gelerek Yazılı Kanyonu gezmek isteyen tarih severler ulaşım için tren yolunu tercih edebilir, bunun için İzmir-Isparta arası sefer yapan Göller Ekspresini kullanabilir. Karayolunu tercih edecek yolcular ise Isparta Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Isparta otobüs bileti bilgilerine ulaşabilirler. Isparta'da havalimanıda vardır, bunun içinde Isparta Havalimanını kullanabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Yazılı Kanyon’da Ne Yapılır?

Ülkemizin saklı cennetlerinden birisi olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı doğanın insanoğluna en güzel armağanlarından biridir. İçerdiği canlı habitatı ile doğal yaşam alanları birçok ağaç çeşidine, rengârenk bitki çeşitlerine ve endemik türlerde yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon içinden akan Göksu Irmağı üzerinde kurulmuş alabalık çiftliklerinin lezzetli balıklarını kanyon restoranında tadabilir ya da gürül gürül akan nehir manzarası eşliğinde yöresel köy kahvaltısının keyfine varabilirsiniz.

Konaklama konusuna değinecek olursak Sütçüler ilçesinde yapılmış bungalov evlerden kiralayabilir ya da tabiat parkının 2km uzağında yer alan pansiyon veya otellerde kalabilirsiniz.

Doğa ile iç içe huzurlu birkaç gün dinlenmenin iyi gelmeyeceği kimse yoktur. Yazılı Kanyon dinlenirken keşfetmeyi ve macerayı sevenler için gözde yerlerden biridir. Manzara fotoğrafçılığı ile uğraşanlar, doğa sporları, trekking, kaya tırmanışı ve kampçılıktan hoşlananların mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerdendir. Olta balıkçılığını hobi edinenler için kanyon içinde avlanmak yasak olsa da 2km mesafede bulunan Çandır köyünde olta ile balık tutmak serbesttir. Piknik ve mesire yerleri için ayrılmış alanlar mevcut olup, ateş yakmak kesinlikle yasak olduğundan kanyon alanında hizmet veren büfeden mangal malzemeleri kiralayarak ağaçların altında kurulmuş tahta masalarda piknik yapabilirsiniz. Toros dağlarının yamaçlarından kekik kokan köylerine, antik kentlerin tarihi dokusundan yaylaların yeşilliğine keşfedebileceğiniz birçok çevreye sahip olan bölgede ayrıca, organize edilen jeepli safari turları ile muhteşem bir deneyime de ortak olabilirsiniz.

Yazılı Kanyon Giriş Ücreti Ne Kadar?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkına 2021 yılı tarifesine göre;
Giriş ücreti şahıs başına 8TL, bisikletle 8TL, motosikletle 16TL, otomobille 24TL olarak belirlenmiş olup sezona ve araç türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Tabiat parkı çalışma saatleri her gün 08:00-22:30 arasındadır.

Yazılı Kanyon İletişim: 0246 358 62 72

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı