Konya Vergi Daireleri Hacizli Araç Satışı
Aşağıdaki linkte, Konya Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Vergi Dairelerine olan vergi borçlarını kanuni süresinde ödemeyen vergi mükelleflerinin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre haciz edilmiş menkul malların hacizli araçların listesini içermektedir. Bu listedeki hacizli araçlar aynı kanuna göre açık artırma ile satışa çıkarılmaktadır.
Konya satışa çıkarılan hacizli araçlar listesinde, aracı satışa çıkaran vergi dairesinin adı, aracın cinsi, plakası, modeli, markası, rengi, kilometresi, anahtar ve ruhsatın olup olmadığı, motor - şasi numarası, sigorta poliçesi ve hasar kayıt bilgileri, kdv oranı (%), aracın muammen bedeli, 1.ihale ve 2. ihale tarihi - saati, aracın resimleri, satış şekli bilgileri görülüp incelenebilir.
Konya'da vergi daireleri tarafından 6183 Sayılı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun” 84 üncü maddesi gereğince “Açık Artırma Usulü” ve peşin para karşılığında satışa çıkarılan hacizli araçlarla ilgili ayrıntılı bilgi Hacizli Mallar Ortak Satış Deposu veya ilgili vergi dairelerinden alınabilir.
Araç Satışlarına İlişkin Usul ve Esaslar:
1- Vergi borçlarından dolayı haczedilen aracın, belirtilen satış yerinde, belirtilen gün ve saatte 6183 Sayılı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun” 84 üncü maddesi gereğince “Açık Artırma Usulü” ve peşin para karşılığında satışı yapılır.
2- İhaleye katılacaklar tarafından ihale saatinden en az yarım saat önceden “kimlik fotokopisi” ile “İhaleyeKatılımFormu(Formu tanzim edilerek satış ekibine teslim edilir.
3- Satış ekibi tarafından açık artırmaya ilişkin gerekli açıklamalar yapılıp, satış düzeninin sağlandığı anlaşıldıktan sonra satış işlemlerine başlanır. KDV, Damga Vergisi, Geçmiş Fenni Muayene ücreti ile muayene ücretine ilişkin aylık %5 fazlalar, otopark ve çekme ücreti alıcıya aittir.
4- 1 inci kez satışa çıkarılan aracın satış bedeli, satış değerinin %75 altında kalırsa veya hiç alıcı çıkmazsa, aynı adreste, belirtilen gün ve saatte ikinci defa satışı yapılır.
5- 2 nci artırmada verilen bedel ne olursa olsun satış yapılır. Ancak 2 nci satışta teklif edilen değerin, aracın 2 nci el fiyatının çok altında olması, satış bedelinin takip giderlerini karşılamaması veya tekliflerden hiçbirinin uygun görülmemesi halinde satış işlemi gerçekleştirilmez.
6- Aracın belirtilen 1 inci ve 2 nci satış günlerinde satılamaması halinde 6183 sayılı A.A.T.U.H.K’nun 87 nci maddesi gereğince “Pazarlık Usulü” ile satış işlemi gerçekleştirilir.
7- Araç üzerindeki şasi ve motor seri numaraları ile araç tescil belgesi ve motorlu trafik belgesindeki şasi ve motor seri numaraları birbirini tutmaması halinde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 27. Mad. istinaden yayımlanan, Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 61.mad.göre tescile tabi araçlarda şasi ve motor seri numaralarının zorunlu olup araçların şasi ve motor seri numaralarının bulunmaması, düşmüş veya tamir, tadil gibi nedenlerle silinmiş veya tahrip edilmiş olması veya çalınan bir araca ait şasi ve motor seri numarasının başka bir araca ait numaralar ile değiştirildiğinin ve şasi ve motorun orijinal ve bu araca ait olduğunun yetkili kurum veya kuruluşlarca tespit ettirilmesi ve trafik tescil işlemlerinin yaptırılması ihale alıcısına aittir.
Satış Komisyonu kararı kesindir.
Merkezimizde satılan hususi araçlardan %1, ticari araçlardan %18 KDV ayrıca ihale bedeli üzerinden %0.57 Damga Vergisi alınmaktadır. (İHALE BEDELİ+KDV+DAMGA VERGİSİ)
Merkezimizde satılan ancak muayene süresi geçen araçların muyane ücreti ile geriye dönük her ay için %5 gecikme zammı, muayeneyi yaptıracak olan yeni alıcısından tahsil edilir. Hertürlü harç ve tescil giderleri de alıcıdan tahsil edilir.
İhale bedeli ödenmediği takdirde 6183 sayılı kanunun ilgili maddelerine göre cezai işlem yapılmaktadır.
Alıcı satışın tamamlanması yada satış tutanağının imzalanmasından sonra satış iptalini isteyemez.