İlin Adı: DÜZCE - (Düzce ilinin 7 adet ilçesi vardır.)
Düzce İlçeleri: Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca’dır.
Düzce Plaka Kodu: 81
Düzce Telefon Alan Kodu: 380
Düzce Nüfusu: 387.844
Düzce Bölgesi: Karadeniz
Düzce ili, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması ile köklü bir tarihten kalan antik kent olan tek il olma özelliğine sahiptir. Düzce yeşil ve mavinin buluştuğu doğal güzelliği ve bulunduğu konum ve 150’den fazla göçmen kuş barındıran Efteni Gölü ile ilgi çekmektedir. Turizmde büyük rol oynayan Akçakoca ilçesi deniz ve yeşilliğin harmanlandığı eşsiz plajlarıyla yaz aylarında gelen turistleri ağırlamaktadır.
Düzce Tarihi
Düzce Şehrinin Adı Nereden Geliyor?
Düzce'nin tarihi 14. yüzyıldan daha öncesine dayanmamaktadır. İlin kuzeyinde yer alan Konuralp kasabasının tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Konuralp'in arkeolojik eserlerden anlaşıldığı kadarıyla köklü bir tarihi vardır. Konuralp M.Ö. 74 yılına kadar Bilecik, Bolu, Kocaeli ve Sakarya bölgelerini kaplayan yerde egemenlik süren Bithania Devleti'nin önemli kentlerinden birisidir. Adı da “Prusias Pros Hypios (Melen Kenarındaki Prusias)” idi. Milattan önce kısa bir süre sonra Pontus istilasına uğrayan şehir aynı yıl Roma hakimiyeti altına girmiştir. Roma Döneminde kent Latin kültürünün etkisi altında kaldı ismi “Prusias ad Hypium” olarak değişmiştir.
Düzce'nin Tarihi
Karadeniz Bölgesi’nin ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yılları arasında hüküm süren Hitit (Eti) Medeniyeti’ne kadar uzanmaktadır. Bitinyalılar döneminde Prusias (Konuralp)’de yerleşim yeridir. Roma ve Bizans devrinde son kralın vasiyetince M.Ö. 74 yılında Roma İmparatorluğuna kalmıştır. Bitinyalılar devrinde bataklık halde olan Düzce Ovası, Romalılar zamanında temizlenerek tarım için elverişli hale getirilmiştir. Romalılardan sonra Bizanslıların eline geçmiş imparatorluğun son zamanlarında gelişmeye başlamıştır.
Düzce, 1323 yıllarında olan savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katıldı. Düzce’nin Konsapa adını alması bu zamandadır. Eskiden yerleşim yeri Gümüşabadı’dır. Daha sonra ilçe merkezine Üskübü denildi. Ticaret ve arazi bakımından ilk ilçe olan Gümüşabadı’yı geride bıraktı. Bu sebeple 1871 yılında yerleşim yeri Düzce’ye bağlanmıştır. 1869 yılına kadar Kastamonu vilayetinde olan Göynük Kasabası’na bağlı bir bucak olmuş ve 1869 yılında ise Bolu Sancağına bağlı kaza olmuştur.
Cumhuriyet Döneminden sonra Düzce
1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım unutulmayan acı depremlerini yaşayan 7 ilçenin de bağlanmasıyla 09 Aralık 1999 günü ve 23091 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 584 sayılı kanunla il olmuştur.
Düzce'nin Coğrafyası
Düzce, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz kısmında yer alan tek antik kenti olarak ayakta kalmıştır. İlin doğusunda Bolu, batısında Sakarya ve kuzeydoğusunda Zonguldak illeri ile komşudur. Düzce yüzölçümü 3.641 kilometrekaredir.
İl toprakları, kıyı kesimi hariç ortası çukur, çevresi dağlarla çevrili alanlardan oluşuyor. Bitki örtüsü olarak oldukça zengin ve yeşilin her tonunu görmek mümkündür. İlin dağları; Akçakoca Dağları, Bolu Dağları ve Abant Dağlarının uzantıları yer almaktadır. Denizden yüksekliği 120-180 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Çukur alanda tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası yer alır. Düzce Ovasında kavak, fındık ve çeşitli meyve ağaçlarına, yüksek kesimlerde kayın, meşe, köknar, kızılağaç, çam ağaçların bulunduğu zengin orman alanlarına sahiptir.
Düzce Akarsuları;
Büyük Melen Çayı, Küçük Melen Çayı, Asar Suyu, Uğur Suyu ve Aksu Deresidir. Tarım alanlarının sulanması ve taşkından korunması amacıyla Küçük Melen Çayı üzerinde yapılan Hasanlar Baraj Gölü ildeki tek yapay göldür.
Düzce İklimi
Düzce, Batı Karadeniz iklimi ile Orta Anadolu iklimi arasında geçiş yazlar sıcak, kışlar soğuk geçmektedir.
Düzce'nin Ekonomisi
Düzce ekonomisi daima aktif haldedir. Çünkü konum itibariyle İstanbul ve Ankara arasında geçiş güzergahı olmasıyla kentin ekonomisini yükseltmektedir. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetiştirilen tarım ürünleri; fındık, pancar, mısır ve buğdaydır. Ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan fındık üretimi de oldukça fazladır. Hayvancılık ise, büyük, küçük ve kümes hayvancılığı olarak yapılmakta olup yöre halkının geçim kaynakları arasındadır.
Sanayinin de ekonomide etkileyici rol oynadığı ürünleri sektörüdür. Önemli firmalar Düzce'de iş yaparak adından söz ettirmektedir.
Turizm bakımından Akçakoca ilçesi denizi ve doğal güzellikleri ile turist çekmekte ve ilin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
Düzce Ulaşım
Düzce Karayolu Ulaşımı:
Düzce ile Türkiye'nin en büyük iki ili olan Ankara ve İstanbul'u birbirine bağlayan yolun bulunmasıyla ulaşımı kolaydır.
Düzce Otogarı Telefon Numarası: 0380 -
Düzce Denizyolu Ulaşım:
Düzce İli Akçakoca İlçesi ile Karadeniz'e açılmaktadır. Akçakoca iskele barınağı sadece ticari amaçlarla kullanılmaktadır. Fakat Denizyolu ile yolculuk yapılmamaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Düzce'nin Gezilecek Yerleri
Düzce Karadeniz bölgesinin Batı Karadeniz kısmında yer almasıyla konum itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehrimizdir Kentin çevresi dağlarla kaplı olup yeşilin her tonunu görebileceğimiz eşsiz güzelliktedir. Düzce Karadeniz Bölgesinde bulunan tek antik kent olma özelliğiyle de bilinmektedir. Düzce’nin gezilecek yerleri;
Akçakoca: Karadeniz kıyısında yer alan Akçakoca (Diapolis), dünyanın en eski koloni kentlerinden biridir. Günümüzde yaz aylarında deniz ve karavan turizminin dinamik olduğu bir ilçedir. Yeşillik ve mavinin buluştuğu doğal güzelliğiyle görülmesi gereken yerlerdendir.
Aktaş Selalesi: Akçakoca’nın Aktaş köyü sınırları içinde yer alan şelale, doğanın muhteşem güzelliğiyle göz kamaştırdığı bir yerdir.
Tarihi Ceneviz Kalesi: Akçakoca’da bulunan kale falez üzerine inşa edilmiştir. Önemli bir konumda olmasıyla kale Cenevizliler tarafından düzenlenerek yeniden yapılarak kullanılmış olduğundan Ceneviz kalesi olarak biliniyor. Ceneviz Kalesi, 2013 yılında UNESCO Dünya mirası geçici listesine eklenmiştir.
Akçakoca Merkez Cami: Türk Otağ çadırından ilham alınarak yapılmıştır. Türkiye’de ve dünyada bir benzeri bulunmamaktadır.
Fakıllı Mağarası: Akçakoca’ya bağlı Fakıllı köyünde bulunan mağara, 1. derece sit alanı olarak ilan edilmiştir. Damla taş açısından zengin olana mağara, astım ve nefes darlığı rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Düzce Konuralp Müzesi: Halkın yörenin geçmişi hakkında bilgi sahibi olması için kurulan müze, 2003 yılında hizmete açılmıştır. Müzede 6237 civarı eser sergilenmektedir.
Kurugöl Kanyonu: Akçakoca’nın Kurugöl ilçesinde bulunan kanyon doğa turuna çıkmak için uygun bir yerdir.
Eftani Gölü: Düzce Ovası mevki ve Elmacık Dağı yamacında yer alıyor. Göl 150’ye yakın kuş çeşidini de ağırlamaktadır.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı: Gölyaka ilçesine bağlıdır ve işletmesi belediyeye aittir. Doğal ortamda kuş cıvıltılarıyla hoş vakit geçirip dilerseniz konaklama imkanıda mümkündür.
Prusias Ad Hypium Antik Kenti: Düzce’nin Konuralp Mahallesinde bulunur.
Düzce Şenlik ve Festivalleri
Düzce Gençlik Festivali: Düzce il merkezinde her yıl tahminen Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Düzce Belediyesi Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri: Düzce il merkezinde her yıl tahminen Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Off-Road Şenlikleri: Düzce ili, Kaynaşlı ilçesinde her yıl tahminen Haziran ayında düzenlenmektedir.
Akçakoca Uluslararası Kültür Turizm Ve Fındık Festivali: Düzce ili, Akçakoca ilçesinde her yıl tahminen Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Düzce Bisiklet Festivali: Düzce il merkezinde her yıl tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Düzce Aydınpınar Köyü Yağlı Pehlivan Güreşleri: Düzce il merkezinde her yıl tahminen Haziran ayında düzenlenmektedir.
Düzce Otları Tyche Bereket Festivali: Düzce il merkezinde her yıl tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Düzce'de Ne Yenir?
Düzce mutfak kültürün de Kafkasların ve Çerkezlerin yöresel lezzetlerinin harmanlandığı zengin ve geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Karadeniz de en güzel yemeklerinin yapıldığı Düzce’ye özgü yemekleri:
Düzce Yöresel Yemekleri:
Melengüççeği Tatlısı,
Dardar Pilavı,
Isırgan Yemeği,
Gözleme,
Kaymaklı Ekmek Tatlısı,
Laz Böreği,
Mancarlı Pide,
Karalahana Sarması,
Haluj (Çerkez Mantısı),
Mamursa,
İsli Balık ve Fındık Helvası’dır.
Düzce'den Ne Alınır ?
Düzce'yi ziyaret ettiğinizde alınabilecek şeyler yörenin en önemli tarımsal ürünü olan Fındık ve Tütün Kolonyasıdır.
Düzce Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Düzce Valiliği
Adres: Camikebir Mahallesi, İstanbul Caddesi H Blok No:45, 81010 Merkez/Düzce
Mail: info@duzce.gov.tr
Telefon: 0380 524 13 70
Belge geçer: 0380 512 33 13
Düzce Belediyesi
Adres: Cedidiye Mahallesi İstanbul Caddesi, Merkez, Düzce
Telefon: 0380 524 5821/22/23/24 - Beyaz Masa: 153
Faks: 0380 524 5825
E-mail: info@duzce.bel.tr
KEP: duzcebelediyesi@hs01.kep.tr
Düzce Emniyet Müdürlüğü
Adres: Fevzi Çakmak Mah. Eski Bolu Cad. Merkez / Düzce
Telefon: 0380 524 56 22 - 0380 524 57 29
Cep: 0505 318 81 00
Düzce Devlet Hastanesi
Adres: Aziziye Mahallesi, Şht. Ramazan Gel Cd. No:7, 81010 Düzce Merkez / Düzce
Tel: +90.380 529 13 00
Fax: +90.380 549 78 19
E-Mail: dadh@dadh.gov.tr
Düzce Defterdarlığı
Adres: Camikebir Mah. Rıhtım Cad. No:32 / Düzce
Telefon: 0380 512 17 03 (Defterdarlık – Santral)
Posta: permd81@maliye.gov.tr
Düzce Tapu Müdürlüğü
Adres: Camike bir mahallesi, İstanbul Caddesi / Düzce
Telefon: 0380 780 10 40
Faks: 0380 524 13 89
E-mail: duzce-tsm@tkgm.gov.tr
Düzce Kadastro Müdürlüğü
Adres: Camikebir Mah. İstanbul Cad. / Düzce
Telefon: 0380 780 10 00
Faks: 0380 514 31 61
E-mail: duzce-km@tkgm.gov.tr
Düzce İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: CamiKebir Mahallesi İstanbul Caddesi No:45 F Blok / DÜZCE
Telefon: 0380 514 46 47
Fax: 0380 524 29 23