Adres Beyanı / Adres Değişikliği Bildirimi
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 nci maddesi adres değişikliği bildirimlerinin şahsen Nüfus Müdürlüklerine başvuru ile, posta yoluyla ya da elektronik imza yoluyla online yapılmasına izin vermektedir. Adres Beyanını, adres değişikliğini online yapabilmek için Elektronik İmza veya Mobil İmzaya sahip olmanız gerekmektedir. Bunlara sahip değilseniz bu işlemi online yapamazsınız. Bu işlemi aşağıdaki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü AKS web sitesi adresinden yapabileceğiniz gibi e-devlet üzerinden giderek de yapabilirsiniz. Elektronik/Mobil İmza ile Adres Beyanı yaparken beraber oturduğunuz kişiler adına da işlem yapabilirsiniz. (Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri, birbirleri yerine adres beyanında bulunabilirler.)
Kişiler adres beyanı sırasında isterse "diğer adres" bildiriminde de bulunabilir. (Yazlık, kışlık, 2. veya 3. konut gibi)
Adres Beyanı Cezası
Kanunun 68 inci maddesi gereğince, 2018 yılı için, kanunun 50 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülük süresi içinde adres bildiriminde bulunmayanlara 58,00 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara 1.188,00 TL idari para cezası uygulanması öngörülmüştür. 50 nci maddede sayılan adres beyanı ile yükümlü kişi ve kurumlar yerleşim yeri adreslerine ilişkin değişiklikleri yirmi iş günü içinde ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.
Yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanı esas alınır. İşleminizi online yapmanızı sağlayacak Elektronik/Mobil imzalara sahip değilseniz bildirim, Nüfus Müdürlüklerine ve dış temsilciliklere adres beyan formuyla yapılır. Nüfus Müdürlüğüne başvurduğunuz zaman ilgili personel bilgisayarda sayfada örneği olan formu doldurmaktadır. İşlem bittiğinde bastığı formun alt kısmında yer alan alındı belgesini (imzalı) keserek size vermektedir. Bu belge ile yeni adresinizin bulunduğu muhtarlığa gidebilirsiniz.