Finansal Kiralama

 
leasing şirketler

Leasing Şirketleri

Finans kurumları arasında yer alan Leasing şirketleri, BDDK izni ve yönetmeliğine uygun hizmet vermektedirler. Leasing şirketleri’nin görevi, firmaların ihtiyacı olan varlıkların satın alınması yerine kiralanması işlemidir. Bu tip kiralama işlemlerinde ise Leasing sözleşmesi kullanılmaktadır. 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu’nda belirtilen özel finans kurumları, yatırım ve kalkınma bankaları ile finansal kiralama şirketleri Leasing işlemi için gerekli yetkiye sahiptirler.

 

Finansal Kiralama Leasing İşleminin Avantajları

Leasing yani Finansal kiralama, gerek büyük ölçekli gerekse de küçük ölçekli işletmelerin oldukça sık başvurduğu bir yöntemdir. Şirketlerin faaliyetlerini yürütebilmesi için bilgisayardan, fotokopi makinasına, üretim hattı için gerekli makine parkurundan taşıta kadar hatta gayrimenkul de dahil olmak üzere birçok varlığa ihtiyaçları bulunmaktadır.
Tüm bu ihtiyaçların bir kısmını satın almaktan ziyade leasing yolu ile kiralamak ise maliyet ve alınabilirlik açısından çok daha avantajlı olmaktadır. Özellikle yeni kurulan işletmeler ya da üretim hattını büyütmek isteyen firmalar tarafından Leasing, mevcut sermayenin optimum kullanılmasını sağlayan iyi bir finansman aracıdır.

Finansman Şirketleri

Leasing işleminde Kiracı, leasing şirketi ve satıcı olmak üzere 3 taraf yer almaktadır. Yapılacak olan Leasing sözleşmesinde bu 3 taraf açıkça belirtilmiş olmalıdır.

Kiracı: Lessee olarak tabir edilen kiracı, Leasing işlemine konu olan varlığı kiralamak isteyen kişiyi tanımlamaktadır. Leasing işlemi sonrasında kiralanan olan malın her türlü sorumluluğu kiracının üzerindedir.

Leasing Şirketi: Leasing sözleşmesinde Lessor olarak tabir edilmektedir. Lessor Leasing işlemine konu olan malın satın alınması ve sözleşme koşullarına uygun kiracıya teslimi ile sorumludur.

Satıcı: Supplier olarak tabir edilen taraf satıcı veya imalatçıdır. Leasing şirketi, yurtiçinde ya da yurt dışında ki satıcıdan kiralamaya konu olan malı satın almaktadır.

Leasing şirketleri, tüketime konu olan mallar için finansal kiralama yapmamaktadırlar. Finansal kiralamaya konu olacak malın en az 1 yıl kullanım ömrü olması gerekmektedir. Bunun dışında istenen bir koşulda kiralanan malın özelliklerinin değiştirilmemesidir. Üretim hattında kullanılacak makinalar, bilgisayar, taşıt, imalathane ya da tesis gibi amortisana tabii olabilen her türde taşınır ya da taşınmaz mal için finansal kiralama yapılabilmektedir.

Finansal Kiralama- Leasing Sözleşmesinin İmzalanma Sürecinin İşleyişi;

Kiracı, kiralamaya konu olan malı ve kimden satın alacağını belirler ve satıcı ile iletişime geçer. Satın alma işleminin Leasing ile gerçekleştirileceği için satıcı tarafından ön satış anlaşması düzenlenir. Ön satış anlaşması ve diğer belgeler ile birlikte kiracı Leasing şirketi ile görüşme sağlayarak finansal kiralama talebinde bulunur. Leasing şirketi ile kiracı arasında leasing sözleşmesinin imzalanmasının ardından Malın satın alınma süreci başlar. Leasing şirketi satıcıdan malı satın alarak kiracıya teslimini gerçekleştirir. Leasing işlemine konu olan mal ile ilgili her türlü bakım ve hasar masrafları tamamen kiracının sorumluluğundadır.

Ülkemiz de Leasing Sözleşmesi Düzenlemeye Yetkili Şirketler

Leasing şirketlerinin hizmet verme ve finansal kiralama sözleşmesi imzalama yetkileri BDDK tarafından düzenlenmektedir. Şu an Türkiye de BDDK tarafından Leasing izni verilmiş 23 finans kuruluşu bulunmaktadır. Bu kuruluşların listesine BDDK adresinden ulaşabilirsiniz.

Yetkili Leasing Şirketleri

1. A & T FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
2. AK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
3. ALTERNATİF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
4. ANADOLU FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
5. ARI FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
6. BNP PARİBAS FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
7. BURGAN FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
8. DE LAGE LANDEN FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
9. DENİZ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
10. GARANTİ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
11. HALİÇ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
12. HALK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
13. ING FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
14. İŞ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
15. MERCEDES-BENZ FİNANSAL KİRALAMA TÜRK A.Ş.
16. PERVİN FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
17. QNB FİNANS FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
18. SİEMENS FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
19. ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
20. VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
21. VFS FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
22. YAPI KREDİ FİNANSAL KİRALAMA A.O.
23. YATIRIM FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.