Bankalar

 
banka

Bankalar Hakkında

Bankalar, para ve her türlü sermaye ile ilgili işlem yapan kuruluştur. Özelde ya da kamuda çalışan herkesin ihtiyaçlarına binaen ortaya çıkan para açığını karşılamak adına gerekli yardımı kredi ve mevduat hesapları ile sağlar. Bankalar; kullandırdığı kredilerde faiz uygulayan, faizle para alan, iskonto ya da kambiyo işlemlerine bakan, değerli eşya saklama gibi ekonomik faaliyetlerin tamamını yürüten resmi bir işletmedir.

Banka kelime manası itibari ile para bozma gişesi demektir. Dilimize İtalyanca banca’ dan gelmiştir. Bankacılık esasında tarihi itibari ile çok eskilere dayanır. İnsanlar tarih boyunca para alış verişi, sahip olduğu kıymetli eşyayı saklama gibi bir çok durumla karşı karşıya kalmışlardır. İlk bankanın ortaya çıkışı Mezopotamya Uygarlığında Hammurabi’ nin yasaları ile karşımıza çıkıyor. Bu yasalarda bankaya giden kişilerin nasıl işlem yapacağı ve nasıl başvuru yapacağı, borçlarının tamamının tahsili, komisyon oranlarının belirlenmesi gibi önemli durumların izahati yapılmıştır.

 

Bankalar Ne İş Yapar?

Bankalar birden fazla amaç doğrultusunda kurulmuşlardır. Her seferinde sermaye ya da maddi kazancın muhafazası ya da maddi varlığı ilgilendiren durumlar için yapılacak işlemlerin yürütülmesi gereklidir. İşte bankaların görevleri:

Aracılık Yapmak

Bankalar ekonomide ciddi bir role sahiptir. Bunun en önemli sebebi ise; kişi ya da kurumlardan aldıkları mevduat ile kredi kullanmak isteyenlere bir fon oluştururlar. Bu sayede kredi kullanmak isteyen kişilerin ihtiyacını karşılayacak parayı sunmuş olurlar. İhtiyacı olmayandan sağladığı sermaye ile ihtiyacı olanların para sorununu çözer ve bu sayede aracılık yapmış olur.

Kaynaklara Akıcılık Sağlama

Para ihtiyacı olan kişiye gönderilen tutarın ulaştırılmasını sağlar.

Kaynak Kullanımında İyileştirme

Bankalar ekonomiye destek olabilmek için yeni maddi kaynaklar edinmek zorundadır. Edindikleri bu kaynakların belirli yöre, kişi ve sektöre aktarılmasını sağlar. Bu sayede ülke ekonomisinde sektörlerin ya da piyasanın canlanması beklenir.

Süresi Kısa Fonların Süresini Uzatma

Bankalar kişilere ait süresi kısa fonların çeşidini uzun süreli yaparak yatırım yapmak isteyenler için finansa çevirmektedir.

Kişi ya da Kuruluşların Maddi Varlıklarını Rasyonel Şekilde Kullanımını Sağlama

Kişi ya da kuruluşların reel mal varlıklarının kullanımında bankalar kullandırdığı faiz türleri, kredi işlemleri, vade farkları gibi birçok konuda rol oynamaktadır. Nakit akışını sağlarken aldığı bu rol sayesinde işlemlerin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.

Hem Ulusal Hem de Uluslararası Ticaret Geliştirme

Ticari ilişkilerde ihtiyaç duyulan finansal kiralama, factoring, teminat mektupları, çekler, akreditif gibi çeşitli ödeme yöntemleri ile dünya çapında ticaret akışını sağlamaktadır.

Para Politikalarının Etkinlik Düzeyini Yöneterek Arttırma

Bir ülkede para politikasını etkileyen ve yöneten direkt bankalardır. Para piyasalarında doğru kaynak kullanımı ve değer artışlarının doğru orantılı arttırılması konusunda belirleyici merci merkez bankalarıdır. Tabi bu şekilde hareket edebilmesi için o ülkenin bankacılık sektörünün gelişmiş olması şartı aranmaktadır.

Bankaların Listesi

2020 Yılında ükemizde faaliyet gösteren kamusal ve özel sermayeli mevduat bankaların, Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankaların, Türkiye´de şube açmış olan yabancı sermayeli bankaların, kamusal ve özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankaların ve yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankaların listesi aşağıdaki gibidir.

Personel Alımı Yapacak Bankalar >

Kamusal Sermayesine Sahip Mevduat Bankaları

Özel Sermayeye Sahip Mevduat Bankaları

Ülkemizde Kurulmuş Yabancı Sermayeli Bankalar

Burada listesi olmayan diğer banka bilgileri için "Türkiye Bankalar Birliği" web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bankalar İle İlgili Faydalı Linkler

  • Alacağım Konutun Yüzde Kaçına Kredi Çıkar? >
  • ATM Kartımı Yuttu Ne Yapmalıyım? >
  • Borcu Olan Kredi Kartı İptal Edilir mi? >
  • Kredi Kartım Çalındı Ne Yapmalıyım? >
  • Kredi Kartımı Yurtdışında Kullanabilir miyim? >
  • Kredi Notu Nedir? >
  • Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir? >
  • Kredi Notu Öğrenmek (Ücretsiz) >
  • Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir? >
  • Para Biriktirme Yöntemleri >
  • Rotatif Kredi Nedir? >
  • Sahte Parayı Merkez Bankası Alır mı? >
  • Taşıt Kredisinde Hayat Sigortası Zorunlu mudur? >
  • Vefat Eden Kişinin Kredi Borcu Ne Olur? >
  • Yıllık Aidatı Olmayan Kredi Kartları >
  • YKS Ücreti Nasıl Yatırılır? >
  •