İlin Adı: KAHRAMANMARAŞ - (Kahramanmaraş ilinin 11 adet ilçesi vardır.)
Kahramanmaraş İlçeleri: Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık ve Türkoğlu
Kahramanmaraş Plaka Kodu: 04
Kahramanmaraş Telefon Alan Kodu: 344
Kahramanmaraş Nüfusu: 1.144.851
Kahramanmaraş Bölgesi: Akdeniz
Eski ve halk arasındaki adıyla Maraş, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan, dondurma, biber ve tarhanasıyla ünlü bir ildir. Maraş kurtuluş savaşının başladığı yer, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı sırasında dirilerek ayağa kalktığı, Fransız işgal ordularına karşı başkaldırıldığı öncü bir şehirdir.
Kahramanmaraş Tarihi
Kahramanmaraş Şehrinin İsmi Nereden Gelir?
Şehrin, önemli bir merkez olduğu Hitit devrinden beri hemen hemen pek değişmemiş olan adı Asur kaynaklarında Markası diye geçer. Roma egemenliği sırasında Germanicia diye anılmış, Bizans egemenliğinde yine eski adına dönerek Marasion denilmiş. Araplar bu adı kendi dillerine uydurarak Mar’aş biçimine dönüştürmüşlerdir. Türkler de Maraş demişlerdir.
Maraş’ın Tarihi
Kent, Hitit kentlerindendir. Asurlular, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar ve Araplar zaman zaman bölgeyi egemenlikleri altına almışlardır. XI. Yüzyılda Selçukluların XIV. Yüzyılda Dulkadiroğlu Beyliğinin ve XV. Yüzyılda da Memluk sultanlarının eline geçmiştir. 1516’da Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında alınarak Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Yöre Cumhuriyet döneminde 1919 yılında İngilizlerce işgal edilmiş ve aynı yıl, bu kez Fransızlara teslim edilmiştir. Kent, halkının başkaldırı ve direnişi ile 1922’de bu işgal boyunduruğundan kurtulmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda halkının gösterdiği olağanüstü kahramanlık nedeniyle il Kahramanmaraş adını almıştır.
Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi;
Maraşlı ‘’Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülizar Olmaz’’ diyerek, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı sırasında dirilerek ayağa kalktığı, Fransız işgal ordularına karşı başkaldırıldığı öncü bir şehirdir. Bu mücadeleden dolayı TBMM tarafından istiklal madalyası verilen tek ildir. Bu kararla eski adı Maraş olan, Kahramanmaraş Köklü bir tarihiyle Türkiye'nin mutfaklarına sahip olmuş, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği büyük başarılar nedeniyle Maraş ismini Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Kahramanmaraş'ın Coğrafyası
Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Adıyaman ve Malatya, batısında Adana, kuzeyinde Sivas ve güneyinde de Adana ve Gaziantep illeriyle çevrilidir. Kahramanmaraş yüzölçümü 3.017 kilometrekaredir.
İl toprakları oldukça dağlık ve engebelidir. İlin en yüksek noktasını Nurhak Dağı oluşturur. Sivas sınırındaki Hezanlı Dağı, Afşin’in kuzeybetısında Binboğa Dağları, iç kesimlerde Armutlu Dağı, Nurhak’ın güneybatısındaki Enzek Dağı ve ilin kuzeydoğusundaki Maraş Dağları ile güneyde Amanos Dağları’ndaki Karlık Dağı önemli yükseltileridir.
Ovaları arasında Elbistan Ovası, Afşin Ovası, Göksun Ovası ve Kahramanmaraş Ovası sayılabilir. Akarsuları; Ceyhun Irmağı ve Aksu Çayı’dır. Gölü; Kartalkaya Baraj Gölü’dür.
Kahramanmaraş iklimi;
Akdeniz iklimiyle beraber Orta Anadolu ve Doğu Anadolu iklim kuşaklarıyla sınırlıdır. Kışlar ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçmektedir.
Kahramanmaraş'ın Ekonomisi
Kahramanmaraş'ın ekonomisi, Cumhuriyet'ten sonra 1980'li yıllara tarım, hayvancılık ve küçük el sanatlarına dayalı olmuştur. Daha sonra ekonomik olarak sanayileşme ve çağdaş ticaret başlamıştır. Devletin, üretime ve ihracata yönelik geliştirdiği teşvikselliği iyi değerlendirerek girişimciler ilin sahip olduğu ekonomik yapıyı oluşturmuştur.
Pazarcık Ovası tarımsal yönüyle kente can vermektedir. Sebze ve meyve yetiştirmektedir. Üzümü ve kırmızı biberi ile meşhurdur. Tarıma dayalı bir sanayisi vardır. Maden bakımından da çok zengindir. Linyit, mermer, çimento toprağı, barit ve demir yatakları çıkarılmaktadır.
Kahramanmaraş Ulaşım
Kahramanmaraş Karayolu Ulaşımı:
Kahramanmaraş’a ulaşım Akdeniz'den gelen yolları doğuya ve kuzeye bağlayan önemli bir güzergahta yer almaktadır. İl merkezine 4 km uzaklıkta olan otogara birçok ilden otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Kahramanmaraş Otogarı Telefon Numarası: 0344 212 34 78
Kahramanmaraş Demiryolu Ulaşım:
Kahramanmaraş tren istasyonuyla demiryolu ulaşımı sağlanmaktadır.
Türkoğlu Tren Garı Telefon Numarası: 0344 618 10 45
Pazarcık Tren Garı Telefon Numarası: 0344 311 40 50
Kahramanmaraş Havayolu Ulaşım:
Kahramanmaraş'a Haftanın her günü havayolu ulaşımı sağlanmaktadır.
Kahramanmaraş Havalimanı Telefon Numarası: 0344 236 07 92
Kahramanmaraş Havalimanı Nöbetçi Sorumluları: 0344 236 50 51
Kahramanmaraş Gezilecek Yerler
Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Kahramanmaraş ve çevresi tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzun bir geçmişi vardır. Maraş, doğasıyla ve tarihi eserleri oldukça fazla olan bir ilimizdir. Köklü bir tarihe sahip olan Kahramanmaraş'ın kurtuluş savaşı döneminde birçok eserleri yok olmuştur. Kültürel zenginliğini bugünlere taşıyan kentin doğal güzellikleriyle birlikte görülmesi gereken yerleri oldukça fazladır.
Sponsorlu Bağlantılar
Kahramanmaraş Tekir Yaylası: Maraş’ın Tekir ilçesinde bulunuyor. Akarsuyun üzerine kurulmuş çardaklar vardır. Yaylanın meşhur balı, alabalığı, eti ve yoğurdunu tadabilirsiniz.
Gümüşkaya Mağarası: Göksun ilçesinde yer alıyor. İpek Yolu’nun üzerinde bulunmasıyla turistlerin uğrak noktası olmuştur. Gümüşkaya Mağarası kireç taşından oluşmuş ve sarkıt, dikitler, krater gölü görülmeye değerdir.
Savruk Mağarası: Mağara, Karamanlı Köyü ve Hacınınoğlu Köyü arasında yer almaktadır. Mağaranın içi sarkıt ve dikitlerde bulunur. Mağaranın içinde piknikte yapmak mümkündür.
Kumaşır Gölü: İl merkezine 9 km’lik bir mesafede bulunur. Göl, hem pikniğe hem de balık avlamaya elverişlidir.
Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri: Maraş-Göksun karayolunun 55. kilometresinde yer alıyor. Çam ormanlarının içerisinde hem piknik yapılabilir hem de Alabalık üretim tesisleri vardır.
Kazma Bağları: Maraş’ın oksijen deposudur. Bağların bahçeleri ve soğuk sularıyla keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Fırnız Mesire Yeri: Maraş’ın Fırnız Köyü’nde yer alır. Çam ormanları arasında piknik ve yürüyüşün yapıldığı keyifli vakitler geçireceğiniz bir yedir.
Çokran Şelalesi: Maraş’ın Çokran Köyü’nde bulunur. Son zamanlarda turistlerin ilgisini çekmiştir. Dağ ve yayla turizminde önemli bir noktadır. Çokran Şelalesi de ilgi çekmektedir.
Kahramanmaraş Kapalı Çarşı: XI. yüzyılda inşa edilen çarşı, şehir merkezinde en çok ziyaret edilen noktalarındandır. Çarşı Bedesten ile Bakırcılar Çarşısı moloz taş ve kesme taştan oluşmaktadır. Osmanlı döneminin ilk çarşı örneklerinden biridir.
Kapıçam Tabiat Parkı: Maraş il merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mesire yeri olarak yıl içerisinde birçok turist tarafından ziyaret ediliyor.
Başkonuş Yaylası: Şehir merkezinden yaklaşık 45 dakikalık mesafededir. Konaklama tesisleri olan bölgede piknik ve doğa yürüyüşleri de yapılabiliyor.
Yavşan Yaylası Tabiat Parkı: Kahramanmaraş’ın il merkezine 36 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bölgede piknik ve doğa yürüyüşleri de yapılabiliyor.
Yavşan Yaylası Tabiat Parkı: Ülkemizin 39. Tabiat Parkı’dır aynı zamanda. Bu yeşil alanda piknik alanları mevcuttur.
Ekinözü İçmeleri: Şehir merkezine 150 kilometre uzaklıktadır. İçmeler, oluşan yukarı, aşağı ve orta içmeler olarak 3 kaynaktan oluşmaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiği tespit edilmiştir.
Büyük Kızılcık İçmesi: Göksun ilçesi, Büyük Kızılcık Köyü yakınlarında bulunuyor. İçmenin suyu, sindirim, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.
Bulut Deliği Mağarası: Maraş’ın Pazarcık ilçesindedir. Sarkıt ve dikitleri ile görülmeye değer bir yerdir.
Döngel Mağarası: Otobüs terminalinden her saat kalkan otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Piknik yapmak için ideal bir yerdir.
Elbistan Ulu Cami: Elbistan ilçesine bağlı Güneşli Mahallesi’nde yer alır. En eski tarihi ibadet yeridir.
Taş Medrese: Şehrin tarihine tanıklık etmiş tarihi bir mekandır.
Hurman Kalesi: Afşin ilçesinde Marabız Köyü’nde yer alır. Sarp bir kayalık üzerine kurulu görkemli yapısı ve köklü tarihiyle görülmeye değer bir mekandır.
Kahramanmaraş Kalesi: İl merkezindeki yığma tepenin üstünde yer alır. Kaleden bakıldığında Ulu Camii ve Kıbrıs Meydanı manzarası görülmektedir.
Direkli Mağara: Merkez ilçeye bağlı olan Döngel Köyü’nde yer alıyor. Yüzyıllar boyu önemli bir ticaret hattı olarak kullanılmıştır.
Kahramanmaraş Müzesi: İlk olarak Taş Medrese olarak bilinen binada kurulan Kahramanmaraş Müzesi, Kahramanmaraş’taki ilk müze olma özelliği taşımaktadır.
Kahramanmaraş Şenlik ve Festivalleri
Uluslararası Dondurma Kültür Ve Sanat Festivali: Kahramanmaraş ilinde tahmini
tarihle her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir.
Afşin Eshab-I Kehf Kültür Ve Karakucak Güreş Festivali: Kahramanmaraş ili Afşin
ilçesinde tahmini tarihle her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Keklikoluk Barış Festivali: Kahramanmaraş ili Göksun ilçesinde tahmini tarihle
her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Peynir Festivali: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde tahmini tarihle her yıl
Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Göksun Karakucak Güreş Festivali: Kahramanmaraş ili Göksun ilçesinde tahmini
tarihle her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.
İrişkit Festivali: Kahramanmaraş ilinde tahmini tarihle her yıl Mart ayında
düzenlenmektedir.
Geleneksel Kahramanmaraş Filo Güvercini Festivali: Kahramanmaraş ilinde tahmini
tarihle her yıl Şubat ayında düzenlenmektedir.
Kahramanmaraş'ta Ne Yenir?
Maraş denince akla gelen, Ahir Dağı'nın eteklerinde otlayan keçilerin sütü ile dünyaca meşhur Maraş Dondurması geliyor. Maraş dondurması, kendine has tadı ile dünya tatlı kültüründe çok önemli bir konuma sahiptir. Maraş önemli bir coğrafi konumu ve köklü tarihiyle ilde tarım ve hayvansal ürünleri zengin bir mutfak kültürüne sahip olmuştur. Bugün tatlı, ekşi, acı gibi tadları barındıran bir mutfağı vardır.
Maraş’ın tescilli yöresel lezzetleri:
Maraş Dondurması,
Andırın Tirşiği,
Çağlayancerit Cevizi,
Maraş Biberi,
Maraş Tarhanası,
Maraş Çöreği ve Maraş Sumak Ekşisi Akıtı’dır.
Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri;
Maraş tarhanası
Maraş köfte,
Maraş tava,
Eli böğründe,
Acem pilavı,
Kallili köfte,
Maraş paçası,
Un sucuğu,
Sömelek köfte,
Ciğerli bulgur pilavı ve Yoğurtlu dövme çorbası Maraş mutfağının eşsiz lezzetleridir.
Maraş’tan Hediyelik Ne Alınır?
Maraş’a geldiğinizde tarihi çarşılarından hediyelik alabileceğiniz gıda ve eşyalar vardır. Bunlar; Ahşap küçük oyma sandıklar, çarık, tarhana, fıstık ezmesi, kırmızı biber, şoklanmış dondurma ve Maraş çöreği alabilirsiniz.
Kahramanmaraş Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Kahramanmaraş Valiliği
Adres: İsmet Paşa Mah. Trabzon Caddesi Hükümet Konağı
E-Posta: valilik@kahramanmaras.gov.tr
Telefon: 0344 223 76 10 - 223 76 11
Fax: 0344 223 76 17
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi
Adres: İsmetpaşa Mah. Azerbaycan Bulvarı No: 25 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
KEP adresi: kahramanmarasbuyuksehirbelediyesi@hs01.kep.tr
Telefon: 0344 228 46 00
Faks: 0344 221 34 73
Çözüm Masası: 444 46 11
Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü
Adres: İsmetpaşa Mah. Azerbaycan Bulvarı No:25, 46100 Merkez/Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
Mail: kahramanmaras155@egm.gov.tr - kahramanmarasbilgi@egm.gov.tr
Telefon: 0344 221 1 155
Fax: 0344 223 00 79
Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi
Adres: Gaziantep Yolu 12. Km Karacasu Kırım Mah. Dulkadiroğlu / KAHRAMANMARAŞ
Tel: 0344 228 28 00
Fax: 0344 251 51 05
E-Mail: kahramanmarasdhs12@saglik.gov.tr
Kahramanmaraş Vergi Dairesi Müdürlüğü
Adres: İsmetpaşa Mah. Borsa Cad. No:13 Dulkadiroğlu / KAHRAMANMARAŞ
Tel: 0344 224 28 51-52-53-54-55-56-57-58 59 (pbx)
Faks: 0344 224 28 73
Kahramanmaraş Kadastro Müdürlüğü
Adres: İstiklal Mah. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bulvarı No:34 Onikişubat / Kahramanmaraş
Telefon: 0344 280 50 80
Faks: 0344 221 16 82
E-mail: kahramanmaras-km@tkgm.gov.tr
Kahramanmaraş İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Trabzon Caddesi Hükümet Konağı Kat:3 / Kahramanmaraş
Telefon: 0344 221 23 31
Fax: 0344 223 74 64