Başkentin önemli sembollerinden birisi olan Ankara Kalesi, eşsiz şehir manzarasıyla ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Eskimeyen mahalle kültürünü yaşatmaya devam eden Ankara Kalesi ve çevresinden unutulmayacak anlar yaşayabilirsiniz. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Ankara Kalesi’nin diri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Ancak bu düşünce arkeolojik verilere dayanılarak doğrulanmamıştır. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara Kalesi, Hititlerden bu yana hep aynı yerde bulunmuştur. Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklu döneminde Birçok Kez onarılan Ankara Kalesi iç kale ve çevresini kuşatan dış Kaleden oluşmaktadır. Yaklaşık 20’ye yakın Kulesi bulunan dış Kale eski Ankara şehrini çevirmektedir. 43.000 km2’lik bir yer kaplayan iç Kalede ise 14 16 metre yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule bulunmaktadır. İç kalenin Güneydoğu köşesinde Kalenin en yüksek yeri olan halk arasında Alitaşı olarak bilinen Akkale yer almaktadır. Dış kapı ve Hisar kapısı adını taşıyan iki büyük kapının yer aldığı iç kalenin kapılarının üzerinde İlhanlılara ait kitabe bulunmaktadır. Ayrıca Kuzeybatı kısmında dam Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır. Kuşatıldığı her dönemde Birçok değişikliğe uğrayan Ankara Kalesi, Osmanlılar döneminde onarım görmemiştir. Mısır valisi M.Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından 1832 yılında onarılan Ankara Kalesi'nin bazı yerlerinde toplama malzemelerden yararlanıldığı görülmektedir.
Bugün içinde değişik dönemlerden kalmış birçok eski Ankara evini barındıran Ankara Kalesi’nin bulunduğu bölge Kaleiçi Mahallesi olarak bilinmektedir. Eski Ankara evleri, sur duvarları ile çevrili dar ve dik bir alanda konumlanan Kaleiçi Mahallesi, sevimli sokakları, hediyelik eşya satan dükkanları ve nostaljik kafeleri ile yerli ve yabancı tüm turistlerin ilgisini çekmektedir. özellikle ahşap, Kerpiç ve tuğladan inşa edilen 2,3 katlı Ankara evlerinin dış cephesinin restore edilmesi ile birlikte Kaleiçi Mahallesi’nde tarihi buram buram hissedebilirsiniz. Çevresinde çocukların top oynadığı, ev hanımlarının el işi göz nuru ürünlerini sergilediği küçük tezgahlar kurduğu Kaleiçi Mahallesi’nin hala yaşayan bir yer olduğunu görebilirsiniz.
Tüm şehri ayaklar altına seren Ankara Kalesi, seyir zevkinin yanı sıra edilecek alternatif sunmaktadır. Hamamönü tarafından kaleye doğru çıkarken pek çok tarihi ev ve cami misafirlerin karşılamaktadır. Ayrıca Ankara Kalesi'ne doğru çıktığınız sırada hediyelik eşya dükkanlarından bakırcılara varıncaya dek küçük ve sevimli dükkanları gezebilirsiniz. Tepenin üst kısmında Kale kapısının hemen girişinde bulunan Rahmi Koç Müzesi’ni ziyaret ederek Ankara Kalesi'ne çıkmadan önce kendinizi tarihi atmosferi hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Ankara Kalesi'nin hemen yakınında bulunan Türkiye'deki tek ödüllü müze unvanına sahip Anadolu Medeniyetler Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'nin en gelişmiş Eser yelpazesine sahip medeniyetler Müzesi'ni gezdikten sonra Kardeşler sokakta bulunan Azize Tereza Kilisesi’ni gezebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra kalenin girişinde bulunan gerek nostaljik gerekse şehir manzaralı çay bahçelerine oturarak bölge halkının kendi yaptığım lezzetleri deneyimle bilirsiniz.
Ankara Kalesi'nde çıktınız yolun tam tersini kullanarak bu kez Hacı Bayram Veli Camii ziyaret edebilirsiniz. Kendinizi eşsiz bir atmosferin içerisinde bulacağınız Hacı Bayram Veli Camii'nde hem ibadet edebilir hem de eski uygarlıklardan kalan kalıntıları gözlemleyebilirsiniz.
Haftanın tüm günü ziyarete açık olan Ankara Kalesi’ne çıkmak için kullanabileceğiniz birçok farklı güzergah bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Ulus Hisarönü tarafından gerçekleşmektedir. toplu taşıma araçlarının çıkmadı Ankara Kalesi’ne ister 5 dakika taksi yolculuğuyla isterseniz 30 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Ancak araç ile Ankara Kalesi'ne çıkmak istiyorsanız, mutlaka Ulus Hisarönü yönünü kullanmanız gerekmektedir. Yaya olarak Ankara Kalesi'ne gitmek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği güzergah ise Hamamönü ve Samanpazarı’nın kesiştiği noktadır. Bölgede bulunan tarihi evlerin herhangi birinin yanından yukarı doğru çıkmaya başladığınızda yok sizi kalenin girişine çıkaracaktır. Oldukça keyifli ve kalabalık bir seçenek olan bu güzergah hemen herkes tarafından tercih edilmektedir. Ankara Otobüs Firmaları sayfamızda Ankara otobüs bileti fiyatlarını görüp online satın alabilirsiniz. Esenboğa Havalimanı sayfalarımızda Ankara havayolu ulaşımı ile ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz. Dilerseniz tren yolunu kullanarak İstanbul'dan, Konya'dan ve Eskişehir'den Yüksek Hızlı Trenler ile kolayca Ankara'ya ulaşabilirsiniz.
Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu