İlin Adı: ANKARA - (Ankara ilinin 25 adet ilçesi vardır.)
Ankara İlçeleri: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar, Yenimahalle
Ankara Plaka Kodu: 06
Ankara Telefon Alan Kodu: 312
Ankara Nüfusu: 5.510.450
Ankara Bölgesi: İç Anadolu
Ankara, en gelişmiş şehirlerimizden biri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentidir. Topraklarının büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi'nin yukarı Sakarya kesiminde yer almaktadır. Ülkemizin coğrafi merkezine yakın olduğu için, hem konum hem de vazife itibariyle Türkiye'nin kalbi benzetmesi yapılmaktadır.
Ankara Tarihi
Ankara şehrinin adı nereden geliyor?
Frigya dili ve Yunancada Anküra, gemi çapası anlamına gelmektedir. Frigler, Galatlar ve Romalılar tarafından Anküra şehrin adı olarak bilinmektedir. Latin harfleri ile batı kaynaklarına kentin adı Ankyra ve Ancyra olarak geçmiştir. İlin adı, Türklerin Anadolu'ya gelmesinden sonra Ankara, Engürü ve Engüriye olarak değişimlere uğramıştır. Batı dillerine ise Angora olarak geçti. Tarihte 16. yüzyıla ait resmî Osmanlı belgelerinde Ankara adı geçmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti devleti, 28 Mart 1930'da yabancı ülkelerden Türk şehirleri için Türkçe adların kullanılmasını resmen talep etmiştir. Daha sonra posta idaresi tarafından Angora olarak adreslenmiş mektupları Ankara'ya ulaştırılmadı. Böylece zamanla Ankara adı evrenselleşmiştir.
Ankara, 1923 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti'ne başkentlik etmektedir.
Cumhuriyet döneminde Ankara;
Ankara, Cumhuriyet ile beraber gelişmeye başlamıştır. İstiklal Savaşı’nda milli mücadelenin merkezi, karargahı olmuştur. 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’nin çalışma yeri ve tarih 13 Ekim 1923’de ise yeni cumhuriyetin başkenti olmuştur.
Balkan Savaşı sonunda Rumeli toraklarının çoğunun kaybedilmesiyle, batıdaki Türk sınırlarımız İstanbul’a kadar yaklaşmıştı. İstanbul Boğazı’nın ele geçirilmesi de olabildiğince kolaylaşmıştı. Bu yüzden devlet merkezinin İstanbul’da kalması tehlikeli olmasıyla başkentin Anadolu içinde farklı bir şehre taşınması düşünülmüştür. Savaş yıllarında en fazla saldırı batıdan gelmekteydi ve Ankara bu saldırılara uzak kalıyordu.
27 Aralık 1919 tarihinde, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesi” Ankara’ya gelerek 29 Aralık 1919’da yayımlanan bir tebliğ ile bütün mebuslara toplantının Ankara’da yapılacağını duyurmuştur. Bundan sonra TBMM Hükûmeti'nin merkezi Ankara olarak ilan edilmiştir. Şehir, İstiklal Savaşımızın hazırlanıp idare edildiği bir ana merkez olarak Millî Mücadelemizin sembolü haline gelmiştir. Tarih 13 Ekim 1923’te çıkarılan bir yasa ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.
Ankara'nın Coğrafyası
Ankara coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Batı Karadeniz Bölgesi'nde kalan kuzey kısımları hariç, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Ankara’nın yüzölçümü 2.516 kilometrekare olarak ülkenin üçüncü büyük şehridir.
Türkiye toprakları üzerinde yer alan en büyük nehir olan Kızılırmak ilin doğusunu, Türkiye'deki en büyük nehirlerden olan Sakarya Nehri ise, ilin batısını sulamaktadır. Sakarya Nehri'nin kollarından Ankara Çayı, ilden geçiyor. İlin güneyinde ise dünyanın en tuzlu ikinci gölü olan Tuz Gölü ayrıca ülkemizin en büyük ikinci gölü vardır.
Ankara'da Mevsimler ve Hava
Ankara’nın orta ve güneyinde karasal iklim görülüyor. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir. İlin Kuzeyinde ise Karadeniz iklimi ılıman ve yağışlı geçiyor.
Sıcaklık, yaz ayları ortalaması 25-30 derecedir. Mevsim genelde çok kurak ve sıcaktır. Ağustos aylarında derece 40 yörelerini bulur. Geceleri serindir. Yaz boyunca yağmur pek yağmaz. Rüzgarlar, kuzeydoğu ve güneybatıdan hafif olarak eser. Hava yılın 100 günü güneşli, 185 günü parçalı bulutlu, 80 günü de kapalı ve yağışlıdır.
Ankara'nın Ekonomisi
Ankara’da yapılan tarım daha çok tarla ürünlerine dayanıyor. Konya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük tahıl ambarıdır. Buğdayın yanında arpa, baklagiller, yulaf, şeker pancarı, yumru bitkiler, sebze sanayi bitkileri ve meyve çeşitleri, patateste yetiştiriliyor. Ankara’nın armudu ve üzümü de meşhurdur.
Ankara hayvancılık bakımından da önemli bir şehrimizdir. Ankara keçisi diğer adıyla “Tiftik keçisi” ile kümes hayvanı yetiştiriciliği de önemli bir yer tutar. Ayrıca Ankara’nın balı da çok meşhurdur.
İl sanayi ve ticaret bakımından yurdumuzun başta gelen merkezlerindendir. Sanayi, imalat ve gıda grubunda da oldukça gelişmiştir. İlin merkez ve ilçelerinde fabrika sayısı da oldukça çoktur. Ankara, 1956’dan itibaren “Enterkonnekte” enerji sistemine bağlıdır. İlin enerji ihtiyacının çoğu Hirfanlı, Sarıyar, Kesikköprü, Çatalağzı ve Çayırhan hidroelektrik santrallarından karşılanıyor.
Ankara Ulaşım
Ankara Şehiriçi Ulaşım:
İlin günlük ulaşımında belediye tarafından işletilen otobüsler ile özel işletilen dolmuşlar kullanılmaktadır. Kentte taksi 24 saat ulaşım hizmeti vermektedir.
Ankara Karayolu Ulaşım:
Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) ile sağlanmaktadır. İl içindeki devlet yollarının hemen hepsi Ankara’ya bağlıdır.
Ankara Aşti Otogarı Telefon Numarası: 0(312) 207 10 00
Ankara Havayolu Ulaşım:
Esenboğa Havalimanı şehir merkezine 35 dakikalık uzaklıkta yer almaktadır. Esenboğa'dan Türkiye'nin her iline, ayrıca Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu'nun çeşitli şehirlerine uçup seyahat etmek mümkündür.
Ankara Esenboğa Havalimanı Santral Tel: 0312 590 40 00
Ankara Tav Çağrı Merkezi: 0850 222 98 28
Ankara Demiryolu Ulaşım:
Günümüzde sadece Eskişehir- Ankara, Konya – Ankara arasında tren seferler düzenlemektedir.
Ankara Gar Tel: 0(312) 309 05 15 / 336 Danışma
Ankara Polatlı Yht Gar Tel: 0 (312) 625 59 99
Sponsorlu Bağlantılar
Ankara Gezilecek Yerler
İç Anadolu Bölgesinde, Orta Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Ankara’nın şehir merkezi Anadolu tarihinden esintiler taşıyan bir atmosfere sahiptir. Konumu ile tarih boyunca Avrupa ve Asya arasındaki geçişlerin odak noktasında yer alan Ankara, ülkemizin başkenti olmasıyla birlikte gezme konusunda da birçok yere sahip olan kent, Cumhuriyet tarihimizle ilgili yapı ve müzeler başta olmak üzere birçok gezilecek yerler bulunmaktadır.
Anıtkabir: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk‘ün kabristanının bulunduğu yerdir. Ankara’ya gelenlerin ilk uğrak noktalarının biridir. 1953 yılında yapımı tamamlanan Anıtkabir, ziyaret etmek için gelen bütün misafirlerine ücretsizdir. Anıtkabir ziyaretinin yanında Kurtuluş Savaşı Müzesi‘ni de ziyaret edilmektedir.
Augustus Tapınağı: Roma İmparatorluğu Galatya‘yı topraklarına katınca kutlamalar için İmparator Augustus‘a bağlılığını ispatlamak adına yaptırdığı bir tapınaktır.
Ankara Kalesi: Yıllardır şehre bekçilik etmiştir ve zamanla şehrin simgesi haline gelmiştir. Muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Soğuksu Milli Parkı: Kızılcahamam Belediyesi ile çeşitli otellere ait Termal tesisler şifalı kaplıca sularıyla olanak sunmaktadır.
Tuz Gölü: Melendiz ırmağı, pek çok küçük akıntı ve yeraltı tuzlu su kaynaklarıyla beslenmektedir.
Mogan Gölü / Parkı: Yaz aylarında deniz özlemini bir nebze olsa da gideren göldür.
Çubuk Barajı: Baraj etrafında ormanlık alan içinde gazinolar, piknik yerleri, yürüyüş alanları ve kır kahveleri bulunmaktadır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Müzede, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait kazılardan gelen tarihi kalıntılar, Osmanlı Dönemi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.
Roma Hamamı: Ulus’tan yaklaşık 400 metre uzaklıkta yolun batısında ve caddeden 2,5 metre kadar yükseklikteki bir plato üzerinde bulunuyor.
Teleferik Keyfi: Keçiören Belediyesi, tüm Ankara halkının kuş bakışı ile muhteşem bir manzaranın keyfinin sürüldüğü yerdir.
Aqua Vega Akvaryum: Birbirinden değişik binlerce canlı, saydam balıklar, devasa balinalar, suda yaşamın olduğu akvaryum gezilmesi gereken bir yerdir.
Atakule: Atakule’ye çıkabilir keşif yapabilirsiniz.
Kocatepe Camii: Kocatepe’de 1967’de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987’de inşaatı tamamlanan bir camidir.
Karagöl: Her iki tarafı da yamaçlarla ve çam ağaçları ile kaplı olan göl, gelenlere her mevsim farklı güzellikler sunmaktadır.
Estergon Kalesi: Macaristan’ın başkenti Budapeşte de olan Estergon Kalesi’nin bir kopyası Keçiören’de aslına uygun olarak inşa edilmiştir. 2005 yılında da Türk Kültür Merkezi adıyla ziyarete açılmıştır.
Kuğulu Park: Kavaklıdere semtinde yer alan park kuğuları ile meşhurdur. Havuzda kuğular ve ördekler parkın içinde geziniyor. Göl kenarlarında çocuk bahçesi ve kafeterya halka hizmet vermektedir.
Güven Park: Ankara ili Çankaya ilçesi Kızılay Meydanı içerisinde bulunmaktadır. Merkezi konumu itibariyle Ankaralıların buluşma noktasıdır. İlin yoğunluğunun ortasında yeşilliği ve tarihiyle güzel bir yerdir.
Gençlik Parkı: Ankara’nın simgelerinden biridir. Gençlik Parkı, lunaparkı, restoranları yeşilliği ile başkentin merkezinde eşsiz bir yerdir.
Keçiören Evcil Hayvanlar Parkı: 1999 yılı Nisan ayından itibaren akvaryumda üretim bölümü hayata geçmiştir.
Seğmenler Parkı: 1983 yılında açılmıştır. Çankaya Köşkü’nün hemen altında, İran ve Atatürk bulvarları arasında ilin merkezinde doğa özleminin giderildiği bir yerlerden biridir.
Duatepe Anıtı: Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Eylül 1921 tarihinde başlayan karşı taarruzda, düşmandan geri alınan ilk tepedir.
Türk Hava Kurumu Müzesi: Ankara`da tarihi Paraşüt Kulesinin yanında havacılık tarihine, Türk Hava Kurumunun çalışmalarına ilişkin evrak, fotoğraf ve maketlerin sergilendiği 19 Mayıs 2002`de ziyarete açılmış bir müzedir.
Rahmi M. Koç Müzesi: Ankara’nın ilk ve tek sanayi müzesidir. Ankara Kalesi’nin girişindeki binada sergilenmekte olan koleksiyon, minyatür modellerden başka sandal ve arabalar gibi birebir ölçülerde sergilenmektedir.
Etnografya Müzesi: Anadolu’nun birçok yörelerinden halk giysileri, süs eşyaları, halı ve kilim gibi ev eşyaları, yay, ok ve tabanca gibi silahlar, çini ve porselen gibi sanat eserleri sergilenmektedir.
Devlet Resim ve Heykel Müzesi: I. Ulusal Mimarlık Akımının en önemli örnekleri arasında sayılan Türk Ocakları Merkez Binası’nda faaliyet gösteren Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1980 yılında hizmete açılmış. Şeker Ahmet Paşa, Abdülmecid Efendi, Fikret Mualla, Abidin Dino, Hikmet Onat gibi bu alanda çalışmalar yapmış çok sayıda değerli sanatçının eserlerinin sergilendiği müzedir.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi: Siyasi mahkumların anısını unutturmamak adına restore edilerek 2011 yılında ziyaretçiye açılmış.
Harikalar Diyarı: Adını, harikalar diyarı adlı hikayeden alan ve bu hikayenin kahramanlarının da yer aldığı diyarın içerisinde yapacak çok fazla şey var. Ayrıca, birçok yetişkinin ve gencin izlediği Casper ve Redkit gibi çizgi filmlerin platolarının birebir kurulu olması, eskiyi anmak isteyenler için harika bir mekandır.
Dikmen Vadisi: Bahar aylarındaki manzarasıyla kendisine hayran bırakıyor. Vadiye ulaşım, Kızılay Meydanı’ndan hareket eden otobüslerle olmaktadır.
Altınköy Açık Hava Müzesi: Ankara da köy hayatı moduna girilen güzel bir yerdir.
50.Yıl Parkı: Çankaya ilçesinin Cebeci semtinde bulunuyor. Ankara’nın ”Seyir Terası” olarak bilinmektedir. Parktan Anıtkabir’i, Kocatepe’yi, Atakule’yi ve Çankaya ilçesinin bir çok noktasını seyredebilmek mümkündür.
Elmadağ Kayak Merkezi: Ankara sınırları içerisinde bulunan Elmadağ Kayak Merkezi, kış mevsiminde sürekli kar yağışı alan bir yerdir.
Atatürk Orman Çiftliği: Alanda hayvanat bahçesi, oyun ve gezi alanları gibi ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek bölümlere sahiptir.
Altın Park: Büyük bölümü yeşil alan ve gölet olarak düzenlenmiştir.
Göksu Parkı: Ankara büyük şehir belediyesinin Eryaman’ da inşa ettiği yeşil bir park yeridir.
Etnoğrafya Müzesi: Ankara’da Türk kültürünü geniş kitlelere tanıtan bir müzedir.
Tabiat Tarihi Müzesi: 1935 yılında maden arama genel müdürlüğü bünyesinde kurulmuştur.
Eymir Gölü: Ankara‘nın Gölbaşı ilçesinde bulunuyor. Görülmesi gereken bir yerdir.
Nallıhan Kuş Cenneti: Tarihi İpek Yolu üzerinde ve Sakarya Nehri havzasında bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, 1994 yılında koruma altına alınan bir bölgedir. En dikkat çekici özellikleri ise sarı, kahverengi ve kırmızı tabakalardan oluşan dağlarıdır.
Sorgun yaylası: Ankara’da kamp yapılacak yerlerden birisi Güdül’de olan Sorgun Göleti ve Sorgun Yaylası’dır. Doğal ve tarihi güzellikleriyle mükemmel bir kamp yeridir.
Ankara Şenlik ve Festivalleri
Gençfest: Müzik ve konser, Ankara / Gölbaşı
Ankara Dondurma Ve Tatlı Festivali: Ankara / Altındağ
Ankara Kahve Çikolata Festivali: Yeme içme, Ankara / Çankaya
Yörem Fest: Yöresel ürünler, Ankara / Etimesgut
Oxo Music Festival: Müzik ve konser, Ankara / Yenimahalle
Gölbaşı Uçurtma Şenliği: Ankara / Gölbaşı
Güdül Bahar Şenliği: Turizm kültür sanat, Ankara / Güdül
Tekfest Ankara: Üniversite festivalleri, Ankara
Holifest: Müzik, Ankara / Çankaya
Uluslararası Ankara Caz Festivali: Müzik – Jazz, Ankara
Majalis Festival: Müzik, rock, Ankara / Altındağ
Kampüsanat Festivali: Turizm kültür sanat, Ankara / Çankaya
Bahar Festivali: Ankara / Yenimahalle
Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali: Turizm kültür sanat, tiyatro, Ankara / Çankaya
Burn Sonance Festival: Müzik, konser, Ankara / Gölbaşı
Ankara Uluslararası Film Festivali: Turizm kültür sanat – film, Ankara /
Yenimahalle
Uluslararası Ankara Müzik Festivali: Müzik, konser, Ankara
Color Sky 5K: Spor, koşu, atletizm, Ankara / Çankaya
Engelsiz Filmler Festivali: Turizm kültür sanat, film, Ankara / Çankaya
Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali: Turizm Kültür Sanat, Film, Ankara / Çankaya
Çamlıdere Kar Festivali: Spor / Kayak Sporları, Ankara / Çamlıdere
Büyük Çamlıdere Festivali: Turizm Kültür Sanat, Ankara / Çamlıdere
Altınköy Hasat Festivali: Turizm Kültür Sanat, Ankara / Altındağ
Ankara Uluslararası Komedi Festivali: Turizm Kültür Sanat / Film, Ankara
Rock Station Festivali: Müzik / Rock, Ankara / Çankaya
Ankara Kahvaltı Festivali: Yeme-İçme, yöresel ürünler, Ankara / Altındağ
Ankara Coffee Festival: Yeme-İçme, kahve, Ankara
Enerji Fest: Müzik, konser, Ankara / Çankaya
Geleneksel Beypazarı Kızak Şenliği: Spor, kayak sporları, Ankara / Beypazarı
Büyük Ata'ya Saygı Anıtkabir Sürüşü: Motor Sporları / Motosiklet, Ankara /
Çankaya
Altındağ Yağlı Pehlivan Güreşleri: Spor güreş, Ankara / Altındağ
Beypazarı Festivali: Tarım, mevsimlik ürün, Ankara / Beypazarı
Ankara-Samsun Vezirköprüler Dernekleri (Bayram Ve Şenlik Güreşleri): Spor /
Güreş, Ankara
Geleneksel Beypazarı Tarihi Evler El Sanatları Havuç Ve Güveç Festivali: Turizm
kültür sanat, Ankara / Beypazarı
Uluslararası Çubuk Turşu Ve Kültür Festivali: Turizm Kültür Sanat, Ankara /
Çubuk
Uluslararası Büyük Ankaratuz Festivali: Ankara / Şereflikoçhisar
Uluslararası Beypazarı Ve Yöresi Tarih, Kültür Ve Turizm Festivali: Turizm
Kültür Sanat, Ankara / Beypazarı
Kızılcahamam Su Festivali: Turizm Kültür Sanat, Ankara / Kızılcahamam
Uluslararası Nallıhan İpek İğne Oyaları Kültür Ve Sanat Festivali: Turizm Kültür
Sanat, Ankara / Nallıhan
Çamlıdere Bld. Baş. Yağlı Güreşleri: Spor / Güreş, Ankara / Çamlıdere
Garmin Runfire Salt Lake Ultra Trail: Spor / Koşu – Atletizm, Ankara
Ankara'da Ne Yenir?
Ankara Kızılay Simidi: Ankara dışında başka bir yerde yapılamayan bu simit koyu renkli ve bol susamlı bir simittir.
Ankara Beypazarı Kurusu: Bir çeşit tereyağlı galeta olan Beypazarı kurusu odun fırınında pişer.
Ankara Balı: Sadece Atatürk Orman Çifliği’nde, sınırlı miktarda üretilen Ankara balı kentin en ünlü tatlarındandır.
Ankara Tavası: Koyun eti ve Kızılcahamam pirincinden yapılan pilavın karışımından meydana gelen bu eşsiz lezzetteki yemek Ankara’da mutlaka tatmanızı önerdiklerimiz arasında.
Ankara da Alışveriş ?
Ankara'da geleneksel ürünler, Çıkrıkçılar Yokuşu ve Saman Pazarı'nda
bulabilirsiniz. Müze, kale ve çevresi hediyelik almak için uygundur. Ankara
ilimizde satın alınacak hediyelikler şunlar olabilir.
Bakır, çömlek, hasır ve deriden yapılmış el sanatları,
Ankara Armudu,
Ankara Kedisi,
Ankara Keçisi,
Ankara Balı,
Kale Karası Üzümü,
Güdül Leblebisi,
Çubuk Vişnesi,
Ayaş Testisi,
Ayaş Dutu,
Ayaş Domatesi,
Beypazarı havucu ve lokumudur.
Ankara Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Ankara Valiliği
Adres: Hacı Bayram Mah. Hükümet Cad. No:4 P.k. 06050 Ulus-Altındağ/ANKARA
E-Posta: ankarabilgi@icisleri.gov.tr
Telefon: 0(312) 306 66 66
Faks: 0(312) 306 66 70
Ankara Büyükşehir Belediyesi
Adres: Hipodrom Cad. No:5 Yenimahalle / ANKARA
Telefon: 0 (312) 507 10 00
E-Posta: ankarabuyuksehirbelediyesi@hs01.kep.tr
Ankara Emniyet Müdürlüğü
Adres: Konya Devlet Karayolu Üzeri İskitler/Yenimahalle - ANKARA
Telefon: 0(312) 303 55 55
Faks: 0(312) 384 07 03
Ankara Sbü Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Sakarya Mh. Ulucanlar Cd. No:89 Altındağ / ANKARA
Telefon: 0 (312) 595 30 00
Faks: 0 (312) 363 33 96
Ankara Şehir Hastanesi
Adres: Üniversiteler Mahallesi Bilkent Cad. No:1 Çankaya/ANKARA
Telefon: 0 (312) 552 60 00
E-Posta: ankarasehir@saglik.gov.tr
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak No:5 (06530) Çankaya / ANKARA
Tel: 0(312) 509 10 00
Faks: 0(312) 309 22 18
E-posta: ankaravdb.mhak@gelirler.gov.tr
Ankara Kadastro Müdürlüğü
Telefon: 0(312) 551 3029
Faks: 0(312) 2304244
Adres: Esat Cad NO:44 Küçük Esat/Ankara
E-mail: ankara-km@tkgm.gov.tr
Ankara İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Varlık Mah. Tanzimat Cad. No: 67/D Yenimahalle/ANKARA
Telefon: 0(312) 311 45 64 – 0(312) 311 20 74
Faks: 0 (312) 310 80 20
E-Posta: ankara06@nvi.gov.tr