Anadolu’nun en gelişmiş mimari özelliklerine sahip olan cami, aslında Bayrami Tarikatı’nın gelişmesi sonucunda dikkat çekici bir konuma gelmiştir. Hem mimari özellikleri hem de manevi yönü açısından çok gelişmiş bir yer olan Hacı Bayram Veli Camii günümüzde çok fazla ziyaretçi ile karşılaşmaktadır.
Maneviyata önem veren kişilerin mutlaka bu camiyi ziyaret etmesi gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında sade bir görüntüsü olan cami, içeriden oldukça göz kamaştıracak detaylara sahiptir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu yapı adını aslında caminin bahçesinde bunun ve mutasavvıf şairi olan Numan – bin oyunluca Ahmed’den almaktadır. Ankara’nın Solfasol Köyü’nde doğan bu şair, Bursa ve Ankara’da eğitimini tamamladıktan sonra kendini geliştirip, kente dönmüştür. Bu şekilde kendini geliştirmesi, döndükten sonra çevresinde pek çok kişinin toplanmasına yardımcı olmuştur
Bu cami Mehmet Bey tarafından yapılmıştır. Caminin tasarımı sırasında dikdörtgen planlı olmasına dikkat edilmiştir. Mimarinin en önemli özelliği, kubbesiz olan çatısıdır. Güneydoğu kısmında ise bitişik minaresi olan bu caminin iki şerefesi bulunmaktadır.
Camiye adını veren Hacı Bayram Veli Anadolu’nun önemli mutasavvıf ve şairlerinden biridir. Kendisi Bayramîyye Tarikâtı'nın kurucusudur. Bilim ve tasavvufu bir arada kullanan bir sufi olan Hacı Bayram Veli, 1352 yılında Ankara’da doğmuş ve 1429 yılında memleketinde hayata veda etmiştir. Bilgisi sayesinde, pek çok öğrenci yetiştirdi ve hatta Fatih Sultan Mehmet’in babasına İstanbul’u fethedeceğini bildirdiği bile söylenmektedir. Ömrünün büyük bir kısmını bilgiye ve İslam’ı yaymaya adamıştır.
Eski dönemlerde tarikatlarda eğitim yapılması için aslında bir takım binalara ihtiyaç duyuluyordu. Bu binalara tekke adı veriliyordu. Hacı Bayram Veli’nin olduğu bu dönemde, bilginin daha fazla yayılması amacıyla, caminin olduğu kısma bir tane tekke yapılmış. Bu tapınak aslında Augustus Tapınağı olarak da adlandırılıyordu. Bu tekkenin içerisinde sürekli olarak burçak çorbası pişiriliyordu. Çorbanın amacı, gelen geçen, kadın, erkek ya da çocuk fark etmeksizin ihtiyacı olan herkesin tüketmesiydi.
Bayramilik konusunda, manevi olgunluğa erişilmesi amacıyla 40 gün boyunca kişiler, küçük bir çile odasında kalmaktaydı. Bu tekke içerisinde de bu oda bulunuyordu. Kişiler 40 gün boyunca az yemek yiyor, bolca Allah’ı anıyor ve ibadet ediyordu. Amaç ise kişilerin zihninin sürekli olarak Allah ile meşgul olmasını sağlamak. Bu kısım ise “Çilehane” olarak adlandırılıyordu. Burası, diğer kısımlara göre çok sadedir. Hiçbir şekilde süsleme yapılmamıştır. Günümüze kadar ulaşan bu kısımlar, şu anda ibadet amaçlı kullanılmaktadır. Birbirine bağlı olan 4 çilehane odası mevcuttur. Aynı zamanda kişilerin abdest alabilmesi için bir tane de abdesthane odası bulunmaktadır.
Caminin dış kısmı sade bir görünümdedir. Ancak bu iç kısmının da sade olduğu anlamına gelmiyor. Aksine iç kısmı oldukça gösterişi ve çini işlemeli bir şekilde düzenlenmiştir. Ustalıkla işlenen süslemeleriyle pek çok kişinin beğenisini kazanmıştır.
Hacı Bayram Türbesi de burada mutlaka ziyaret edilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Mimari yaklaşık olarak 1429 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Caminin mihrak duvarına bitişik olarak inşa edilmiş. Bu sebeple, camiyi ziyaret edenler, türbeyi de ziyaret ediyor.
Hacı Bayram Türbesi’nin yapısı da kurşundan yapılmaktadır. Kare çatılı bu yapı, son derece ilgi çekiyor. İç kısım yapısında da mermerler kullanılarak ziyaretçilerin beğenisine sunulmuş.
Hacı Bayram Veli Camii’nin bahçe kısmında ayrı bir türbe bulunmaktadır. Bu da Osman Fazıl Paşa’ya aittir. Eser, 18. Yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir. Tarihi, kültürü ve farklı mimarileri seven kişilerin, mutlaka Ankara’da Hacı Bayram Veli Camii’ni ziyaret etmelerini öneriyoruz.
Augustus Tapınağı caminin duvarına dayalı bir şekilde inşa edilmektedir. Sonradan camiye eklenen bu yapı, sivri kemerli taşlarla kaplanmaktadır. Geçmişi ile, tarihe ışık tutan bu yapı, Ankara’nın en önemli yapılarının başında gelmektedir 1555 yılında keşfedilen tapınağın tam olarak yapım tarihi bilinmemektedir. Ortalama 25. İla 30 yüzyılda yapıldığı, söylentiler arasındadır. Ancak 1930 yılında yapılan çalışmalar neticesinde, Augustus Tapınağı yeniden gündeme gelmiştir.
Görkemli olan bu yapının çevresinde evler bulunmaktadır. Geçmiş dönemdeki yerleşim şekline göre, tapınak ön planda – merkezde, ortasında da tapınak olacak şekilde tasarlanmıştır. Kısacası, yerleşim alanları, tapınağı merkeze almaktadır. Ülkemizdeki farklı mimari örnekler araştırıldığında (Efes, Pessinus ve Sardes) inşa edilen bu tapınak Aezanoi Zeus Tapınağı’nın öncüsü olduğunu ifade ediliyor.
Tapınak, belirli bir dönem, Hıristiyanlar için kilise olarak kullanılmıştır. Tapınağın belli bir kısmı da mezar odası olarak işlem görmüştür. Peki, bu tapınağın, Hacı Bayram Veli Camii ile bağlantısı nedir?
15. yüzyılda, Osmanlı Ankara’yı almıştır. Yapının bir kısmına ise, bu camiyi inşa ettirmiştir. Yani aslında sonradan inşa edilen tapınak değil, camidir. Osmanlı halkı daha sonra, kendi evlerini bu cami etrafında konumlandırmaya başlamıştır. Ancak günümüze orijinal hali ile gelen kısmı çok azdır. Caminin ve tapınağın büyük bir kısmı bozulmuş. Ancak buna rağmen, tapınak ve cami pek çok kişi tarafından ilgi görüyor.
Hacı Bayram Veli Camii, yukarıda da belirttiğimiz gibi Ankara’da bulunmaktadır. Konumu itibariyle de kolay bir şekilde bulabileceğiniz bu camiye hemen hemen her ilden ziyaretçi gelmektedir. Ankara’nın en bilinen semtlerinden biri olan Ulus’ta bulunmaktadır. Eğer Ankara’ya geldiyseniz, Ulus’a her ilçeden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Metro, Ankaray, otobüs ya da minibüs gibi pek çok toplu ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.
Ulus Meydanı’na geldiğinizde yürüyüş mesafesinde kalan bu camiye kısa süre içerisinde ulaşabilirsiniz. Camiye geldiğinizde ücretsiz bir şekilde yukarıda belirtilen kısımları ziyaret edebilirsiniz. Cami, ziyaretçilerden hiçbir şekilde ücret talep etmemektedir.
Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu
Hacı Bayram Veli Camii'ni gezip görmek için Ankara seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. Ankara'ya yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Ankara Otobüs Firmaları sayfamızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız Ankara Esenboğa Havalimanı sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu düşünürseniz İstanbul'dan, Konya'dan ve Eskişehir'den Yüksek Hızlı Trenler ile kolayca Ankara'ya ulaşabilirsiniz. Ankara seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz Ankara Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir Hacı Bayram Veli Camii ziyareti dileriz.