Diyarbakır Ulu Cami

 
diyarbakır ulu cami

Anadolu’nun En Eskisi: Diyarbakır Ulu Camii

Harput Kapısı ile Mardin Kapısı’nın birleşiminde kalan Sur ilçesindeki tarihi Diyarbakır Ulu Camii, 1000 yılı aşan tarihiyle ziyaretçilerini karşılamaya devam ediyor. Oldukça etkileyici cami sütunları ve var olan motifleriyle bir doğu medeniyeti sunuyor. Avlusu, Şadırvan alanı ve medrese bölümüyle beraber bir kompleks hüviyetinde uzun yıllarca kullanılmıştır. Özellikle avlusunda yer alan güneş saati çokça popüler olurken dış duvarlarında yer alan aslan ve doğa kabartmaları da görülmeye değerdir. Sizlerde Diyarbakır gezilerinizde ilk iş olarak Diyarbakır Ulu Camii ve çevresini görmek isteyeceksiniz.

 

Geçmişten Gelen Tarihiyle Diyarbakır Ulu Camii

Anadolu’nun en eski camisi unvanına sahip olan Diyarbakır Ulu Camii büyük bir geleneğin temsilcisidir. İslam Devleti’nin yayılması ve giderek gelişmesi sonrasında Diyarbakır’a egemen olması çok kısa sürmüştür. 639 senesinde şehrin en büyük mabedi olarak kabul edilen Martoma Kilisesi, bu fetih sonrasında camiye dönüştürülmüştür. Ardından ise 1091 yılına gelindiğinde Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından çeşitli bölümleri onarılmış ve yeniden yapılmıştır. Farklı kısımlarındaki eklentilerin oluşturulması o döneme dayanırken bugünkü yapı ortaya çıkmıştır.

Özellikle İslam Medeniyeti için büyük öneme sahip Şam Emeviye Camii ile arasındaki benzerliklerin sayısı ise fazladır. Bundan dolayı İslam’ın Anadolu’ya yansımış hali olarak da tasvir edilir. İslam Alemi açısından 5.Harem-i Şerif olarak kabul görmesi de değerini ortaya koyar. Son derece kutsal bölgeler arasında yer alan Diyarbakır Ulu Camii, çeşitli medeniyetlere ve devletlere ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı Sultanları tarafından da üzerinde durulan tarihi yapılar arasında olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Diyarbakır Ulu Camii Mimari Özellikleri

Güney kısmında Hanifiler Camii ile kuzeyindeki Şafiiler Camii ve Mesudiye Medresesi büyük bir yapıyı gözler önüne serer. Avlusu geniş olup ünlü bilim insanı El Cezire tarafından yapılmış bir güneş saati bulundurur. Hem dinsel hem de kültürel bir alan olduğu da bir gerçektir. Zinciriye Medresesi eğitimlerin devamlılığını uzun asırlar sağlamıştır. Kapı bölümleri küçük olurken tevazu temsilidir. Avlu cephelerindeki kabartmalar ise farklı dönemlere aittir. Aslan başta olmak üzere çeşitli hayvan motifleri yer alır. Bununla birlikte güneş simgesi de değerlidir. Aslan kabartmasının Leo takımyıldızını ifade ettiği belirtilirken boğa ise Taurus takımyıldızı belirtisidir. Ayrıca yaz ve kış mevsimleri olarak da sembolik anlamlara sahiptirler. 1000 yılı aşan tarihi yapının birçok bölümü yıkılmış olmasına karşın yine de Diyarbakır Ulu Camii bir kültürel aktarımı sağlamaya devam ediyor.

Diyarbakır Ulu Camii Ulaşım

Ulu Camii'ne ulaşım için Diyarbakır Havalimanı sayfamız ile Diyarbakır Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Diyarbakır Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.