İcradan Ucuza Nasıl Araba Alınır?

 
hacizli araç

Çevrenizde birçok kez duymuşsunuzdur, icralık arabalar çok uygun fiyatlara alınabilmektedir. Yapılan araştırmalarda her yıl yediemin otoparklarında bekleyen araçlar, talep görmemesi nedeniyle hurdaya kaldırılmaktadır. Küçük bir bilgi edinme ile bu araçlar icradan alınıp ekonomiye kazandırılabilir. Üstelik çoğu icralık arabalar gayet kullanılabilir durumda. Peki icradan araba nasıl alınır?

 

İcralık Araba Nasıl Alınır?

Korona virüs salgınını yaşadığımız şu günlerde 2.el araç fiyatları oldukça yükselmiş durumdadır. Adeta geçen yılki fiyatlarını ikiye katlayan 2.el otomobiller, tüketicileri başka yollar aramaya itmiştir. Bunlardan biride icradan araba almaktır. Öncelikle icradan araba almak sanıldığı gibi zor olmamakla birlikte eskisi gibide karanlık işlemler dönmemektedir. Tamamen devlet kontrolünde, ihale usulüyle isteyen istediği arabayı alabilmektedir. İhale süreci, bedel tespiti, açık artırma usulü gibi süreçleri kısaca açıklayacak olursak.
İhale ilanları takip edilmelidir. Üzerinde haciz bulunan aracı almak için yapılacak ihale web sitelerde, icra panolarında duyurulmaktadır. Genelde galericiler bu ihalelere rağbet gösterse de normal vatandaşında bu araçları alabilmesi mümkündür.

1. İhaleye Kimler Katılabilir?
18 yaşını doldurmuş fiil ehliyetine sahip her Türk vatandaşı, nüfus cüzdanı ile birlikte ihaleye katılım gösterebilecektir.

2. Teminat:
Belirli oranda belirlenen teminat(Muhammen bedelin %10’ u) ücreti yatırarak ihaleye katılım süreci tamamlanmış olmaktadır.

3. İhale Başlangıç Fiyatı Ne Kadardır?
İhale başlangıç fiyatı alınmak istenen aracın muhammen(Bilirkişi ile tespit edilen piyasa değeri) değerinin %75 olarak belirlenir. 1.ihalede teklif edilen değerlerin muhammen bedelin üzerinde olması durumunda yüksek teklifi veren ihaleyi kazanacaktır.

4. İhaleye Girmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
İhale ile satışa konulan araca ait tüm özellikleri veya eksiklikleri bilirkişi tarafından tespit edilmiştir. Bilirkişi raporları dikkatlice okunmalı ve hasar, borç durumu vs. iyice kontrol edilmelidir. Hatta aracın bulunduğu otoparka da ihale gününden önce gidilip araç kontrol edilebilir.

5. Kazanılan İhale Sonrası Bedel Ne Zaman Ödenir?
6183 numaralı kanuna göre ihale ile satılan malın bedeli ödenmeden teslim alınamaz. İhaleyi kazananlar bu bedeli, ihale gününü takip eden 3 gün içinde ilgili tahsil dairelerine yatırmak zorundadır. Dilerseniz ihaleye girerken yatırdığınız teminatı da bu bedele mahsup edebilirsiniz.

6. İhale Kazanılmazsa Yatırılan Teminat Bedeli Ne Olacak?
İhalenin olumsuz sonuçlanması ile birlikte teminatlar iade olarak alınabilecektir.