Anadolu Hisarı ve Göksu Deresi

İstanbul Anadolu Hisarı

İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan Anadoluhisarı, boğaz kıyısında muhteşem bir semttir. İsmini bölgede bulunan Anadolu Hisarı’ndan alan semtin karşısında Rumeli Hisarı, hemen yanı başında ise Göksu Deresi bulunur. Gezilecek birçok tarihi yerin bulunduğu Anadoluhisarı’nda, Amcazade Yalısı ve Zarif Mustafa Paşa Yalısı mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.

Anadolu Hisarı ve Göksu Deresi Resimleri

anadolu hisarı
anadolu hisarı
anadolu hisarı
anadolu hisarı göksu deresi
anadolu hisarı göksu deresi
anadolu hisarı göksu deresi
anadolu hisarı
anadolu hisarı

Sponsorlu Bağlantılar

 

Anadolu Hisarı'nda Gezilecek Yerler

İstanbullular için hem hafta içi Hem de hafta sonu gezilebilecek en iyi alternatiflerden birisi Anadoluhisarı’dır. Tarihi bir gezintinin yanı sıra doğa ile iç içe bir atmosfer ile buluşmamızda sağlayan Anadoluhisarı’nda boğaz kenarında güzel bir sabah kahvaltısı yaptıktan sonra bölgenin muhteşem diğerlerini gezebilirsiniz. Anadoluhisarı semtinde gezebileceğiniz yerler şu şekildedir;

Anadolu Hisarı

1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa Ettirilen Anadolu Hisarı, aynı ismi Taşıyan semtte Göksu Deresi'nin İstanbul Boğazı'na döküldüğü yerde yer almaktadır. 7000 metrekarelik bir alana sahip olan Anadolu Hisarı, boğazın en dar noktası olan 660 metre mesafedeki bölgesine inşa edilmiştir. Cenevizlilerin Bizans’la birlik olup Kefe, Sinop Amasra'ya kolonilerin kurulması ile birlikte boğaz geçişi büyük önem taşımaktaydı. Aynı durumun Osmanlılar için de söz konusu olması nedeniyle karşı sahilde bulunan Avrupa yakasına 1451 - 1452 yılları arasında II. Mehmet tarafından Rumeli Hisarı inşa ettirilmiştir.

İç ve dış kareden oluşan Anadolu Hisarı’nın iç kale kısmı dikdörtgen şeklindeki 4 katlı bir kuledir. İlk yapıldığında giriş kapısı bulunmayan Anadolu Hisarı’nın iç kale surlarına asma bir köprü ile ulaşım sağlanmaktaydı. Yaklaşık 3 metre kalınlığında olan iç aynı zaman yapı Kuzeybatı ve Kuzeydoğu taraflarını birleştirmektedir. Ayrıca dış kaledeki surların üzerinde Kemer bulunmasının yanı sıra surları korumak amacıyla inşa edilen 3 kule yer almaktadır. Bunun yanı sıra topların yerleştirilmesi için ihtiyaç menfezler de dış duvarlarda bulunmaktadır.

1453 yılında gerçekleşen İstanbul Fethi sonrasında askeri önemini kaybeden Anadolu Hisarı, zaman içerisinde bir yerleşim bölgesi şeklini almıştır. Zaman içerisinde yıpranan Anadolu Hisarı'nın bir bölümü yok olurken günümüzde ortasından da yol geçmektedir. Ancak gördüğü tüm zorluklara karşı dimdik ayakta durmayı başaran Anadolu Hisarı halen görsel güzelliği ve denize hakim konumuyla görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Göksu Deresi

Anadolu Hisarı'nda gezilecek yerler listesinde yer alan Göksu Deresi, tarihin yaşandığı yerlerden biri olması nedeniyle çok fazla ziyaretçi almaktadır. denize uzanan kenarlarında kafeler ve parklar bulunan Göksu Deresi’nden tekneye binerek Anadolu Hisarı ve Küçüksu Kasrı’nı Ziyaret edebilirsiniz.

Küçüksu Mihrişah Sultan Çeşmesi (Küçüksu Kasrı Çeşmesi)

Sultan III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan için yaptırılan Küçüksu Kasrı Çeşmesi, ziyaretçilerine görsel bir ziyafet sunmaktadır. Üzerinde barok işlemeler bulunan çeşmenin III. Selim'e ait olduğu düşünülen tuğralar çeşmenin 4 yüzünde de bulunmaktadır.

Anadolu Hisarı Namazgahı

Özellikle yaz mevsiminde açık havada namaz kılmak için inşa edilen Anadolu Hisarı Namazgahı, Fatih Sultan Mehmet'in Kaleyi koruyan askerlerin rahatla ibadet edebilmesi için yaptırdığı bir yerdir.

Küçüksu Kasrı

İnşası Nikos Balyan tarafından 1856 yılında tamamlanan Küçüksu Kasrı, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Sultan Abdülmecid'in yaz aylarında vakit geçirmek ve Avlanmak için tercih ettiği Küçüksu Kasrı, Anadoluhisarı’nda gezilecek yerler arayanlar için alternatif bir seçenektir.

Anadolu Hisarı Ulaşım

Anadolu Hisarı İstanbul Anadolu Yakasında bulunur ve ulaşım açısından kolay bir konumdadır. İster otobüs ister tren ister havayolu ile İstanbul'a ulaşabilirsiniz. Havayolunu tercih edecek yolcular İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı sayfamıza göz atabilir. Üsküdar'da bulunan Harem Otogarı ile İstanbul otobüs bileti alarak kolayca ulaşım sağlanabilir. Yine keyifli bir tren yolculuğu tercih etmek isterseniz Ankara'dan ve Konya'dan Yüksek Hızlı Tren ile İstanbul'a ulaşım imkanı vardır.

Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu

Anadolu Hisarı ulaşım ve gezi haritası, nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster