İlin Adı: İSTANBUL – (İstanbul ilinin 39 adet ilçesi vardır.)
İstanbul İlçeleri: Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu
İstanbul Plaka Kodu: 34
İstanbul Anadolu Yakası Telefon Alan Kodu: 216
İstanbul Avrupa Yakası Telefon Alan Kodu: 212
İstanbul Nüfusu: 15,07 milyon
İstanbul Bölgesi: Marmara
İstanbul, Türkiye’de Marmara Bölgesinde yer almaktadır. En kalabalık, ekonomik, tarihi ve sosyokültürel açıdan en önemli şehridir. İstanbul, son yıllarda Yenikapı’da yapılan kazı çalışmasında bulunan tarihi kalıntılarla şehrin tarihinin 8500 yıl önceye kadar dayanan ve 3 imparatorluğa başkentlik etmesiyle birçok kültürün, dinin hoşgörü içinde yaşadığı ve birçok tarihi ana şahitlik etmiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453’te fethedilmesiyle Orta Çağ kapanıp Yeni Çağ açılmıştır. Bundan dolayı dünya tarihinde önemli bir yeri olan İstanbul gün geçtikçe önemini arttırmıştır.
Binlerce yıldır İstanbul'un sokakları, caddeleri, mimari yapılarıyla bilgi verir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakan taşı toprağı altın İstanbul, görülmesi gereken yerleri de oldukça fazladır.
İstanbul Tarihi
İstanbul Adı Nereden Geliyor?
Dünyanın en önemli ve en görkemli şehirlerinden olan İstanbul, tarihi geçmişiyle önemli bir şehirdir. Roma, Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış bu kent, tarihinde farklı isimlerle hitap edilmiştir.
Yakın tarihimizde, Yenikapı’da yapılan kazılarda bulunan tarihi kalıntılar sayesinde, İstanbul’un geçmişinin M.Ö. 8500 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.
M.Ö 667 yılında Yunanistan’dan bölgeye yerleşen Dor’lular kente ilk olarak kralları Byzas’a ithafen Byzantion adını vermişlerdir.
İstanbul’un tarihi kimliği ve coğrafi konumunun önemi, Roma İmparatoru olan Konstantin’in 330 yılında kente gelerek Roma İmparatorluğunun başkenti ilan etmesiyle başlamıştır. 337 yılında Konstantin’in ölümünden sonra, Roma halkı, krallarına ithafen Konstantinopolis (Konstantin’in Şehri) ismini vermişlerdir.
İstanbul, Osmanlı İmparatoru olan Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilene kadar Byzantion ve Konstantinopolis adları kullanılmıştır.
İstanbul'un Tarihi
İstanbul tarihi boyunca birçok dinden, dilden, ırktan insanlara ev sahipliği yapmasıyla tarih ve kültür şehridir. Tarihi olaylara şahitlik etmiş bu kent beş döneme ayrılmaktadır.
Tarih öncesi Dönemi,
Kuruluş Dönemi ve Byzantion Dönemi,
Bizans İmparatorluğu (Konstantinopolis) Dönemi,
Konstantiniyye Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’dir.
Tarih Öncesi Dönem (M. Ö. 3000 – M. Ö. 667)
Küçükçekmece Göl, çevresinde yapılan kazı çalışmasında Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı insanların yaşadığı izleri buluşmuştur. Bölgeye ilk yerleşenler Megaralılar’dır. Günümüzdeki konumu Kadıköy’e yerleşince ve adınıda “Khalkedon” vermişlerdir. Bunun yanında bugünkü Fikirtepe’de bulunan kalıntılardan orayada yerleştikleri bilinmektedir.
Kuruluş Dönemi ve Byzantion Dönemi (M. Ö. 667 – M. S. 332)
Bu dönemde adı Byzantion olan antik bir Yunan şehir devleti olarak kurulmuştur. Kısa süre içinde konum bakımından ekonomisi gelişip güçlenmiştir. Bu dönemin en güçlülerinden olan Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. Romalılar tarafından isim değişimiyle Byzantium olarak İmparatorluğun en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.
İstanbul’un temel taşları MÖ 7. Yüzyılda atılmaya başlanmış ve kent devlet yapısıyla yönetilmiştir.
Bizans İmparatorluğu (Konstantinopolis) Dönemi (330-1453)
Bizans İmparatorluğu’nda İstanbul’un adı Konstantinopolis olarak değişmiştir. İlk önce Roma İmparatorluğuna daha sonra Bizans İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır. Bizans başkenti olarak Konstantinopolis 1000 yıl boyunca Orta Doğu’ya egemen bir kent konumuna kadar yükselmiştir.
Bu dönemde Konstantinopolis erken ortaçağda da dünyanın en parlak ve zengin şehri olarak tarihe geçmiştir.
XII. yüzyılda kente Araplar Kostantiniyye adını vermişlerdir.
İstanbul topraklarına ilk ayak basan Hun Türkleridir. IV. Yüzyılda Hun İmparatoru Atilla 626’da Avar Türküleri 115 yılında Araplar, 813’de Bulgar Türkleri, 1090’da Peçenek Türkleri ve XI. Yüzyıl’da Selçuklu Türklerinin kendi kuşatmalarından sonra 1204’te Haçlılar Ordusu tarafından ancak yakılarak alınabilmiştir.
1204-1261 yılları arasında yaşayan Latin İmparatorluğu’nun başkenti sayılmıştır. İznik’te Egemen olan Bizans İmparatoru Paleolog tarafından kentin alınması ile İstanbul, yeniden Bizans başkenti yapılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi (1453-1922)
1400 yıllarında Yıldırım Beyazıt 1411’de 1. Mehmet’in oğlu Musa Çelebi, 15 Haziran – 24 Ağustos 1422 tarihinde II. Murat’ın yaptıkları kuşatmalarda İstanbul, Türklerce alınamamıştır.
Nisan 29 Mayıs 1453’te tarihlerinde geçen 53 günlük kuşatmanın ardından Bizans ve Ortaçağ’a son verip Yeni Çağ’ı açan Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet sonunda İstanbul’u zapt etmiş ve kent Türklerin olmuştur. Bundan sonra Osmanlı dönemi başlar. İstanbul 1453 – 1922 yılları boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun 469 yıl süreyle, 3 kıtaya yayılan toprakları ile dünya imparatorluğunun başkentliğini yapmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti dönemi (1923 - ~)
16 Mayıs 1919’da Atatürk yeni Türkiye’nin temelini atmak üzere Samsun yolculuğuna bu ketten başlamıştır. 16 Mart 1920’de İtilaf devletlerince işgal edilmiştir.
19 Ekim 1922’de İstanbul’a TBMM hükümeti adına ilk kez General Refet Bele girmiş. 2 Ekim 1923’te düşman orduları İstanbul’dan ayrılmış ve 6 Ekim 1923’te kentin kuruluşu ile Türk ordusu törenle ikinci kez İstanbul’a girmiştir. Aynı yılda il olmuştur.
İstanbul'un Fethi
İstanbul, bir çağ açıp bir çağ kapatan fetih tarihimiz ve dünya açısından dönüm noktası olmuştur.
Osmanlı Devleti tarihinde fethedilmiştir. Böylece Bizans İmparatorluğu son bulmuştur. Tarihte adından söz ettiren Oamanlılının gelmiş geçmiş en başarılı padişahı Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul'u fethetmesiyle Türkler Anadolu'ya hakim olmuştur.
Fetih Hakkında Hz. Muhammed’in Hadisi:
Hz. Muhammed’in bir hadisinde İstanbul’un alınışını “Kostantiniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” diyerek müjdelemiştir.
İstanbul'un Coğrafyası
İstanbul Marmara Bölgesi’nde ve İstanbul Boğazı’nın iki Yakası’nda yer alır. Doğusunda Kocaeli, batısında Tekirdağ ve Kırklareli, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Bursa ile çevrilidir. İstanbul’un yüzölçümü 5712 kilometrekaredir.
İl toprakları yaylalar ve tepeler karakterindedir. Birçok derin vadilerle yarılmıştır. Bunların bir bölümü yakın bir jeolojik dönemde deniz suları altında kalmış, Haliç ve Boğazlar oluşmuştur. Kentin en yüksek yerleri, Boğazın doğu kesimindedir. Bunlar arasında en ilgili değeri Aydos Tepesi dir. Diğerleri Anadoluhisarı doğusunda Alemdağ, Kadıköy’ün doğusunda Kayışdağı’dır. Üsküdar Şile yolu üzerinde Çatalca Dağı’nın yüksekliği ise 400 metredir. Beykoz ve Kanlıca arasında Karlıdağ, Göztepe ve Üsküdar’ın doğusunda da Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca tepeleri yükselir.
İl topraklarının % 17’sı dağlarla, % 10’u ovalarla, % 74’ü de platolarla kaplıdır. Başlıca akarsuları; Sazlı, Istranca, Nakkaş, Kağıthane, Alibeyköy, Riva, Sazlıdere, Karasu, Sarısu ve Göksu’dur. Gölleri; Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Terkos gölleri ile Alibeyköy ve Ömerli Baraj gölleridir.
İstanbul’un İklimi
İstanbul coğrafi konumu nedeniyle iklim olarak da çok zengindir. Karadeniz ve Akdeniz iklimlerine yakınlığı nedeniyle iki iklimin birleşim noktası gibidir.
İstanbul iklimi, genel yapısı itibariyle ılımandır. Yazları sıcak ve nemli, kışları ise yağışlı ve karlıdır. Zengin iklimi nedeniyle hava sıcaklıklarında ciddi farklar yaşanabiliyor. İstanbul’da bugüne kadar ölçülmüş en düşük sıcaklık 1929 yılında -16.1 derece olarak kaydedilmiştir. Öte yandan en yüksek sıcaklık ise 2000 yılında 40.5 derece olarak ölçülmüştür.
İstanbul'un Ekonomisi
Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan konumuyla ticaret kavşağı olmasıyla ekonomi, Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret ulaşım, reklam ve iktisadi kuruluşları İstanbul’da yer almaktadır.
Tarım: İstanbul nüfusuna göre arazinin az olmasına rağmen verimi yüksek modern tarım yapılmaktadır. Tarımın ekonomideki payı sadece % 1’dir. En fazla çiçek tüketen olmasıyla çevresinde yetişen çiçekleri almaktadır. Bu çiçekler Yalova ve Kanlıkavak – Emirgan’daki çiçek sıralarından alınmaktadır.
Hayvancılık: Türkiye’de yeni en fazla et, süt ve süt ürünleri tüketen bir ildir. Hayvan varlığı İstanbul’un ihtiyacını karşılamıyor fakat hayvan potansiyeli az da olsa vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Balıkçılık: İstanbul, Marmara Bölgesi’nin balıkçılık bakımından zengin bir ilidir. İstanbul Boğazı balık avlama yeridir.
Ormancılık: İstanbul orman bakımından zengindir ilin yakacak ihtiyacını da karşılamaktadır.
Maden: İstanbul maden bakımından zengin değildir az da olsa Linyit, Kuvars kumu, manganez ve kaolin çıkarılmaktadır.
Sanayi: İstanbul sanayi bakımından Türkiye ekonomisinin beyni konumundadır. Sanayi şehri olarak bilinen İstanbul’da 100 büyük sanayi kuruluşunun 42’si, en büyük 500 kuruluşun 250’si de İstanbul ilinde yer almaktadır.
Ulaşım: İstanbul ulaşım bakımından Türkiye’nin zengin bir ilidir.
Havayolu, karayolu ve denizyolu ulaşımında ise merkez konumundadır Türkiye ekonomisinin önemli bir kısmına katkıda bulunmaktadır.
Turizm: Binlerce yıllık tarihi ile geçmişten bugüne gelen İstanbul kültürü, tarihi kalıntıları, doğal güzelliğiyle her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Türk ekonomisine katkısı da oldukça fazladır. Gelen ziyaretçilerin İstanbul’u tercih etmelerindeki etkenler; tarih, tatil, kongre, sağlık ve dizi ziyaretleridir. Dünyaca tanınan İstanbul iki kıtayı birbirine bağlanması ile önemli bir konum noktasında yer almaktadır.
İstanbul’da Turizm
Türkiye’nin turizmi için büyük bir önem taşıyan İstanbul yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. İstanbul tarihi 3000 yıl öncesine kadar uzanması ve farklı medeniyetlerin başkenti olmasıyla iki kıtayı birleştiren bir dünya kentidir. Tarihi kültürün ve doğal güzelliklerinin zenginliğiyle tanınan cazibe merkezidir. Ülkemize gelen bütün turistlerin İstanbul’u tercih etme nedenleri; tarih, toplantı, tatil, sağlık ve dini ziyaretler olmasıdır. Türkiye ekonomisine turizm alanında büyük ölçüde katkı sağlayan İstanbul, tarihi güzellikleri, tarihi kalıntıları, tarihi kültürü ve doğal güzellikleri ile Türk dizilerinin de yabancı ülkelerde fazla izlenmesiyle ile ziyaretçi sayısını her yıl arttırmaya devam ediyor.
İstanbul Ulaşım
İstanbul Karayolu Ulaşımı:
İstanbul Avrupa, Anadolu ve Ortadoğu’yu birbirine bağlayan önemli bir konumdadır. Birçok otogarı ile ulaşım hizmeti vermektedir. İstanbul Şehiriçi ulaşımda metro, hızlı tramvay, marmaray ve belediye otobüsleri ile ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İstanbul Esenler Otogarı Telefon Numaraları: 0212 658 05 05 - 0212 658 00 36
İstanbul Harem Otogarı Telefon Numarası: 0216 333 37 63
Metro İstanbul Telefon Numaraları: 0212 568 99 70 - 0850 252 88 00
İETT Genel Müdürlük Telefon Numarası: 0212 372 22 22 - 0212 372 22 22
Çağrı Merkezi: 153
İstanbul Havayolu Ulaşımı:
İstanbul Türkiye’nin en yoğun havalimanı yurt içi ve yurt dışı ulaşımında transit merkezidir. Ülke ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
İstanbul Havalimanı Telefon Numarası: 444 1 442
İstanbul Havalimanı Whatsapp İletişim Hattı: 0549 563 34 34
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Telefon Numarası: 0216 588 88 88
İstanbul Demiryolu Ulaşımı:
İstanbul Ulaşım bakımından önemli bir kavşak noktasıdır. İstanbul’da Avrupa yakasında Sirkeci, Anadolu Yakasında Haydarpaşa istasyonu ve garları vardır. Türkiye’nin en büyük tren istasyonu Söğütlüçeşme’de yer alan Demiryolu Karayolu Yolcu Transfer Kompleksi ile yüzlerce kişiye hizmet vermektedir.
TCDD İstanbul Telefon Numarası: 0216 348 80 20
İstanbul Sirkeci Garı Telefon Numaraları: 0212 520 65 75 / 0212 520 74 85 (Çalışma saatleri: 07.00 - 21.00)
İstanbul Haydarpaşa Garı Telefon Numaraları: 0216 348 80 20 / 0216 348 44 85 (Çalışma saatleri: 08.00 - 19.00)
İstanbul Denizyolu Ulaşımı:
Karadeniz, Marmara ve Ege yi birbirine bağlayan İstanbul dünyanın Liman şehridir. İstanbul Boğazı, Türkiye’nin ithalat ve ihracatının sağlandığı bir liman kentidir. Şehir içi ulaşımında deniz yolu ile hizmet verilmektedir.
İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Telefon Numaraları: 0850 222 44 36 / 444 44 36
İstanbul Gezilecek Yerler
İstanbul, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yedi tepenin üzerine kurulmuştur. Bu tepelerin isimleri ise Topkapı Sarayı tepesi, Çemberli Taş tepesi, Fatih, Beyazıt tepesi, Edirne Kapı tepesi, Yavuz Selim tepesi ve Koca Mustafa Paşa tepesidir. İstanbul aynı zamanda Karadeniz ve Akdeniz’i birleştiren boğazı ile de ününe ün katıyor.
İstanbul, kültürel zenginliği, doğal güzellikleri, köklü tarihi, yapıları ve eşsiz boğazıyla Türkiye’nin ve dünyanın en önemli şehirlerinden biri olarak milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Jeopolitik konumuyla Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği yerde kalan kent bu özelliğiyle kültür başkenti olmuştur.
“Ömür biter, İstanbul bitmez” sözüyle gezilecek yerlerinin oldukça fazla olduğunu kanıtlamaktadır. UNESCO tarafından korunma altına alınan pekçok tarihi yapı ve alan vardır. Her geçen gün daha da değerlenen İstanbul’un doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle mutlaka gezilmesi gereken yerleri bulunuyor.
Galata Kulesi: Fatih ilçesinde yer alan İstanbul’un görkemli ve romantik yapısı ile yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor şehrin simgesi haline gelen yapının farklı hikayeleri bulunuyor.
İstanbul’da, Cenevizliler tarafından, 1348 yılında bölgelerini yabancılara karşı korumak amacıyla, surlarına ek olarak yapılmıştır. 16. Yüzyılda Kasımpaşa tersanesinde çalıştırılan esirler için zindan olarak kullanılmış, daha sonraları tersanenin ambarı haline getirilerek hizmet vermiştir.
Hezarfen Ahmed Çelebi, ünlü uçuşunu Galata Kulesi’nden yapmış ve Üsküdar’a kadar uçmayı başarıp tarihte ilk uçan Türk olarak adını geçirmiştir.
Roma inancına göre, Galata kulesine ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirmişsin.
Kız Kulesi: İstanbul boğazı’nı süsleyen adacık üzerine inşa edilmiş kule, Üsküdar’ın sembolüdür. Bizans döneminden kalan tek eserdir. Hakkında çeşitli rivayetler ve efsaneler olan kule görenleri mest etmektedir.
İstanbul'un simgesi haline gelen kule tarihi bir öneme de sahiptir. Bizans döneminde yaptırılan kule Osmanlı padişahları tarafından onarılıp kullanılmıştır. İçinde bir sarnıca sahip olan kule, gümrük istasyonu, karantina alanı, savunma kalesi gibi değişik alanlarda en sonunda da deniz feneri olarak kullanılmıştır.
Hakkındaki efsanelerle de tanınan Kız Kulesi en bilinen iki Efsanesi vardır.
Hero ile Leandros
Hero Kız Kulesi’inde yaşıyor ve rahibedir. Aşık olmamaya yemin eden Hero, bir gün tören için gittiği tapınağın yol üzerine yola çıkar ve gittiği her yerde hayatının aşkı ile karşılamaya başlamıştır. Aşık olduğu kişi ise Leandros’tur. İkisi aşık olmuşlardır, Bir gün kuleye kadar yüzmeye çalışan Leandros denizde boğularak ölmüştür. Bunun üzerine acıya dayanamayan Hero, kuleden atlayarak yaşamına son vermiştir.
Bir diğer hikaye ise; Padişahın kızı olmuş ve bu günü bayram ilan ederek her yıl çoşkuyla kutluyormuş. Fakat 18 yaşına basmadan bir yılan tarafından ısırılarak öleceğini söylemiş.
Bunun üzerine padişah denizin ortasındaki yapıyı onartarak, kızını kuleye yerleştirmiştir. Ancak kaderinden kaçmayan prenses meyve sepetinde adaya gelen bir yılan tarafından ısırılmasıyla ölmüştür.
Sultan Ahmet Camii: Sultanahmet Meydanı’ndadır. 1.Sultanahmet tarafından Mimar Mehmet Ağa’ya yaptırılan bu Cami 1616’da tamamlanmıştır. Özellikle mavi renkli çinileri ile tanınır. Yabancılar esere “Mavi Cami” adını vermişlerdir. Külliye halindedir. 6 minaresi vardır ve istif bakımından olağanüstüdür.
Yerebatan Sarnıcı: Ayasofya yakınındadır. VI. Yüzyılda İmparator Justinyen tarafından yaptırılmış büyük bir su sarnıcıdır. Son derece zarif sütunları ile sarayı andırır.
Sultanahmet Meydanı: Fatih ilçesinde yer almaktadır. Geçmişte Bizans döneminde Hipodrom, Osmanlı döneminde At Meydanı olarak bilinmektedir. Tarihi kültürel yapısıyla ve yerleşimi ile 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Firuz Ağa Camii, Alman Çeşmesi, Defter-i Hakani, Türk İslam Eserleri Müzesi, Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Örme Dikilitaş, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Arasta Çarşı, Sultanahmet Cami, Million Çarşı, Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı ve Ayasofya Müzesi yer almaktadır.
Süleymaniye Camii: Süleymaniye'dedir. 1550-1557 tarihleri arasında yapılmıştır. Mimari yönünden dünyanın sayılı yapıları arasında yer alır. Sultan Süleyman adına ünlü Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Çinlileri yazıları ve Renkli cam işleri çok güzeldir. Kıble yönünden Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbeleri vardır.
Haliç Piyer Loti: Eyüp ilçesinde İstanbul’un Ve Haliç manzarasının tadını çıkarıldığı birçok kişinin Uğrak noktasıdır.
Rumeli Hisarı: Boğazın en dar yerinde Anadolu Hisarı’nın karşısına Fatih Sultan Mehmet 1452’de yaptırmıştır.
Anadolu Hisarı: Boğazın sağ kıyısında Sultan 1. Beyazıt tarafından 1395’de yaptırılmıştır.
Ortaköy: Avrupa Yakası’nda Boğaziçi Köprüsü ayağının altında yer alıyor. Gece mekanları, restoranları, iskelesi, mağazaları ve ünlü kumpir dükkanları ile buluşma noktası konumundadır.
Yıldız Parkı: Beşiktaş ve Ortaköy arasında yer alan doğası ve renkleri ile şehir merkezinde yaşayanların en yakın piknik alanıdır.
Büyük Çamlıca Tepesi: Üsküdar ilçesinde İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası ile şehrin turistik yeridir.
Gülhane Parkı: Eminönü’nde yer alan park ağaç ve canlı türlerinin çeşitliliği ile oldukça zengindir. İstanbulluların önemli dinlenme yerlerindendir.
Eyüp Sultan Camii: Eyüp’tedir. Hazreti Muhammed’in bayraktar’ı olup Emeviler zamanında İstanbul kuşatmasına katılan Eba Eyyüb-ül Ensari burada ölmüştür. 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından mezarın üzerine derhal bir türbe ve yanına da bir cami yaptırılmıştır.
Aya İrini: Topkapı Sarayı birinci avluda yer alır. Yapı yine justinyanus tarafından Ayasofya’yı bitişik olarak yaptırılmıştır. İstanbul’un alınmasından sonra camiye çevrilerek Topkapı Sarayı topluluğuna eklenmiştir.
Emirgan Korusu: Sarıyer ilçesinde bulunan koru şehrin güzel yerlerinden olan rengarenk laleler ve çiçeklerle çevrili olması ile birçok kişinin uğrak noktasıdır.
Belgrad Ormanı: Avrupa yakasında bulunan doğasıyla kentin gürültüsünden sessiz ve huzurun birlikte olduğu eşsiz güzelliği ile dinlenme yeridir.
Yoros Kalesi: Beykoz ilçesinde Karadeniz tarafından İstanbul Boğazı’nın manzarasına sahiptir. Güzelce vakit geçirebileceğiniz yerler bulunmaktadır.
Galatasaray Beyoğlu Balık Pazarı: Taksim’de İstiklal caddesi üzerinde olan pazarda balık sevenler için bir yerdir.
Cemile Sultan Korusu: Üsküdar ilçesinde İstanbul Boğazı’nın manzarasına sahiptir.
Fethipaşa Korusu: Üsküdar ilçesinde yer alan koru İstanbul manzarasıyla gelen misafirlerini ağırlıyor.
Validebağ Korusu: Üsküdar ilçesinde yer alan Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanı ile bu zamana kadar tarihe tanıklık etmesi ile önemli bir yerdir.
Gözdağı Korusu: Pendik İlçesi’nde yeşillikler arasında deniz ve Adalar manzarası ile nefes alabileceğiniz bir yerdir.
Mihrabat Korusu: Beykoz ilçesinde bulunan yer, muhteşem manzarasıyla gelen ziyaretçilerini ağırlıyor.
Polonezköy: Beykoz ilçesinde sakin huzurlu ve yeşilliği ile bir kaçış noktasıdır.
İstanbul Boğazı: Dünyanın ve Türkiye’nin eşsiz köşesi olan İstanbul Boğazı tarihi ve turistik bakımından en güzel yeridir.
İstanbul Tarihi Çarşılar
Kapalıçarşı: Beyazıt Meydanı yakınındadır. İlk kez Fatih Sultan Mehmet yaptırmıştır. İçinde her çeşit eşya özellikle kıymetli antikalar, halılar, mücevher, altın gümüş ve diğer madensel eşyalar satılmaktadır. Dünya Kapalıçarşılarının en ünlüsü ve en ilgincidir.
Mısır Çarşısı: Yeni Cami yanındadır. 1666 yılında Hatice Sultan tarafından Yeni Cami’nin Vakfı olarak yaptırılmıştır.
Dünyaca tanınan ve gelenlerin uğramadan dönmediği kozmopolit bir yerdir. Burada her türlü giyim, tekstil, elektronik, teknolojik eşyaların, popüler mekanların bulunduğu bir caddedir.
Arasta Çarşısı: Sultanahmet Camii’nin arkasında yer alan çarşısında, mücevherden, halı ve kilim gibi birçok turistik eşyayı bulabilir ve satın alabilirsiniz.
Tarihi Bakırcılar Çarşısı: Beyazıt’ta bulunan kentin en eski çarşılarından olan Bakırcılar Çarşısı, el yapımı bakır objeleri ve işleriyle beraber hediyelik eşya satan dükkanlar da yer almaktadır.
Sahaflar Çarşısı: Beyazıt meydanı çevresinde bulunan çarşısı kitap dükkanı, ikinci el kitaplar, antika ürün satan mağazalar ve sokak seyyarları görebilirsiniz.
İstanbul Müzeleri
Ayasofya Müzesi: Sultanahmet Meydanı ile Topkapı Sarayı arasındadır. Şimdiki yapı İmparator Justinianus tarafından 532-537 yılları arasında yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in camiye verdiği yapıya Kocasinan ve Türk ustaları tarafından çok değerli İslam yapıları eklenmiştir. El yazması Kütüphanesi ile dünyaca ünlüdür.
İstanbul Arkeoloji Müzesi: Dünyanın en değerli müzelerinden sayılan 40 salonlu bu müze XIX. Yüzyılda kurulmuştur. İskender Lahdi, Sayda, Milet, Efes, Truva koleksiyonları ile dünyaca ünlü para koleksiyonunun sergilendiği müzede, ilk Hristiyanlık ve Bizans’tan kalma eserler de bulunur.
Topkapı Sarayı Müzesi: Dünyanın en değerli mimari anıtı sayılan bu gösterişli yapı IV. Yüzyıl’dan XIX. Yüzyılın ikinci yarısına dek sürekli olarak eklentilerle oluşmuştur. Bazı eklerinde Mimar Koca Sinan’ın yaptığı saray bugün müze olarak kullanılmakta olup için de çok değerli mücevherler, tahtalar, çini porselen koleksiyonları ve kutsal emanetler sergilenmektedir. Saray mutfaklarının ilgili çekiciliği yanında köşkleri Bağdat köşkü, Harem dairesi ve Revan Köşkü görülmeye değer.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi: Süleymaniye eski aşevinde bulunan bu müze, dünyanın sayılı müzeleri arasındadır. Yazı ve eski değerli ciltlere ayrılmış olan iki salonda Kufi yazılı en eski Kur’anlar sergilenir. 2 salonda ise eşi az görülen son derece güzel bir halı ve seccade koleksiyonu vardır.
Eski Şark Eserleri Müzesi: Gülhane Parkı’ndadır. Mısır, Pers, eski Arabistan, Mezopotamya koleksiyonları ile ilgili belgeleri ve 80.000 kadar parçası olan dünyanın ikinci çivi yazısı koleksiyonu’nun sergilendiği önemli bir müzedir.
Deniz Müzesi: Beşiktaş’tadır. Dünya çapında değerli belgeler bulunur. Tablo galerisi, kayıkları ile oldukça ilgi çekicidir.
Harbiye Askeri Müzesi: Türkiye’de kurulan en eski müze olup bir zamanlar Aya İrini Kilisesi’nde idi. Bugün Harbiye’ye taşınmıştır. Müze dünyada benzerleri arasında en zengin ve ilgi çekici eserlerle doludur.
Kariye Müzesi: Bizans mozaik ve kabartma sanatının en güzel örnekleri ile süslü olan yapım Türkler tarafından bir minare eklenerek camiye çevrilmiştir. Bizanslı bir zenginin hayrı olan yapının duvarları İncil’den bazı sahneler resmedilmiştir. Yani meydana çıkarılan kabartmalar ve mermer işleri çok güzeldir. Bütün eserleri ile çok iyi korunan bu Yapı bugün müzeye çevrilmiştir.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi: Gülhane Parkı içinde yer alan yüzyıllar boyu Müslüman bilim adamlarının icat ve keşifleri sergilendiği müze her gün ziyaretçilerini ağırlıyor.
Havacılık Müzesi: Türk Hava Kuvvetleri’nin günümüze kadar kullandığı tüm eşyaları, objeleri, kıyafetleri araç ve gereçleri sergilenmektedir.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi: Fatih ilçesinde yer alan müze Arasta park içerisindedir. Bizans hükümdarlarının yaşadığı bilinen saraya ait mozaikler sergilenmektedir.
Yıldız Sarayı Müzesi: XIX. Yüzyılın ikinci yarısında Sultan Abdülhamid yeni baştan yaptırmış bir çok köşklerden meydana gelmiştir. Korusu yüzyıllık ağaçlarla süslüdür, havuzlar arasında İstanbul Boğazı’nın görünümü çok güzeldir.
Beylerbeyi Sarayı: Beylerbeyi’nde Sultan Abdülaziz tarafından 1865 yılında iç kısmı ak mermerden yaptırılmıştır. Kat kat bahçeleri büyük ve küçük köşkleri ile Boğazı ayrı bir güzellik verir.
Dolmabahçe Sarayı: 1854 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. XIX. Yüzyılın en görkemli saraylarındandır. Türk ve Avrupa mimarisinin bir karışımına temsil eder belgami taşlı hamamı ünlüdür.
TCDD İstanbul Demiryolu Müzesi: Sirkeci ilçesinde yer alan müzede geçmişte Tcdd’ye ait tarihi okul ve hastanelerin bulunan objeleri sergileniyor.
Tekfur Sarayı: Fatih ilçesinde yer alan sarayda yapılan kazı çalışmalarında çini ve cam atölyelerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Müze haline çevrilerek ziyaretçilere açılmıştır.
Miniatürk Müzesi: Beyoğlu ilçesinde Türkiye’nin önemli mimari ve tarihi eserlerin sergilendiği müzedir.
İstanbul Modern Sanat Müzesi: Beyoğlu ilçesinde yer alan Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi kısa zamanda dünyada tanınan müzede birçok imkan gelen ziyaretçilere sunulmaktadır.
Rahmi M. Koç Müzesi: Beyoğlu ilçesinde yer alan ulaşım, iletişim ve endüstriyel arkeolojinin örneklerinin ve objelerin sergilendiği müzedir.
Adalar
Dünyada Prens Adaları adıyla anılır. İrili ufaklı 9 adadan oluşur. Bunların arasından 5'inde insan yaşar biri askeri tesisi olarak kullanılır.
Büyükada: Çamlarla kaplı olan ada da çok güzel köşkler ve gül bahçeleri vardır. Adadan Yörükali Plajı, Dilber Burnu, Viranbağ çok tutulan yerleridir. Bir adayı gezmek için fayton ya da merkep turu yapılır. Doğal bakımından en güzel adalarından biridir.
Kınalıada: Toprağın kızılımtrak renginden dolayı bu adı almıştır. Kurumsuz bir yazlık dinlenme yeridir.
Heybeliada: Ada'yı geniş bir şekilde kaplayan ve kıyıya kadar uzanan çamların dibinden denize girilir.
Burgazada: Bu adanın yamaçları çam ağaçları ile örtülüdür. Bizanslılar çağında sürgün yeri olarak kullanılırdı. Şirin bir dinlenme yeridir.
Sedef Adası: Büyük adaya yakındır. Sayfiye evleri vardır. Yazın oturulur ve kışın kimse bulunmaz.
Şehir Hatları Uzun İstanbul Boğaz Turu
İstanbul Şenlik ve Festivalleri
Türkiye Motosiklet Fuarı Moto Bike Expo: Her yıl Bakırköy ilçesinde tahminen Şubat ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali: Her yıl Beylikdüzü ilçesinde Tüyap Fuar Alanında tahminen Şubat ayında düzenlenmektedir.
Gezginler Zirvesi: Her yıl Kadıköy ilçesinde Caddebostan Kültür Merkezinde tahminen Mart ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Yoga Koreografi Turnuvası: Her yıl Kağıthane ilçesinde Yahya Kemal KEMAL Spor Kompleksi’nde tahminen Mart ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Uluslararası Dans Festivali: Her yıl Pendik ilçesinde The Green Park Pendik Hotel & Convention Center da tahminen Mart sonu ve Nisan başında düzenlenmektedir.
İstanbul Lale Festivali: Her yıl Fatih ilçesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde tahminen Mart sonu Nisan başında düzenlenmektedir.
İstanbul Film Festivali: Her yıl İstanbul ilinde Nisan ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Viski Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde IF Performence Hall’de tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Bira-Midye Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde Beyoğlu Sanat Performence’de tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Sokak Festivali: Her yıl Şişli ilçesinde KüçükÇiftlik Park’ta tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Çikolata Festivali: Her yıl Fatih ilçesinde Sirkeci Gar’ında tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Şiir Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Holifest: Her yıl Sarıyer ilçesinde Çatalca Milyon Beach Kilyos’da
tahminen Nisan ayında
düzenlenmektedir.
101 İstanbul Lezzeti: Her yıl Beşiktaş ilçesinde The Marmara Esma Sultan
Yalı’sında tahminen Nisan
ayında düzenlenmektedir.
Zorlu Psm Caz Festivali: Her yıl İstanbul’ da Zorlu Psm’de tahminen Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
Beauty Fest: Her yıl Sarıyer ilçesinde tahminen Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Orientalist Dans Festivali – Raviyan Dans Show: Her yıl Beşiktaş
ilçesinde The Marmara Esma Sultan
Yalı’sında tahminen Nisan ayında düzenlenmektedir.
Kelebek Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde Dilek Sabancı Engelliler
Parkı tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Kağıthane Belediye Başkanlığı Yağlı Güreşleri: Her yıl Kağıthane
ilçesinde tahminen Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
Bümed Hıdırellez Şenliği: Her yıl İstanbul’da tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Diyet Fest: Her yıl Eyüp ilçesinde tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Sweat Fest: Her yıl İstanbul’da Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Big Boyz Festival: Her yıl İstanbul’da tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Uluslararası İstanbul Çay Festivali: Her yıl Eyüp ilçesinde tahminen
Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Nicole Zeytinyağı Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Mavi Gece Karma Festivali: Her yıl İstanbul’da tahminen Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
Sahne Sanatlari Geleneksel Tiyatro Festivali: Her yıl Fatih ilçesinde
tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Etnospor Kültür Festivali: Her yıl Fatih ilçesinde Yenikapı Meydanı’nda
tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Rock Tech Müzik Festivali: Her yıl Şişli ilçesinde tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Üniversiteler Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Sokak Kültürü Festivali: Her yıl Fatih ilçesinde Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Offtown Festival: Her yıl Tuzla ilçesinde Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Yaşam Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Urban Picnic Fest: Her yıl Eyüp ilçesinde tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Müzik Festivali: Her yıl İstanbul’da tahminen Haziran ayında
düzenlenmektedir.
Kavaklı Yenice Mehmet Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Silivri ilçesinde
tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Kalthefest: Her yıl Kadıköy ilçesinde tahminen Mayıs ayında
düzenlenmektedir.
Beyoğlu Yerel Tatlar Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
Kadıköy Çevre Festivali: Her yıl Kadıköy ilçesinde tahminen Haziran
ayında düzenlenmektedir.
Yaratıcı Çocuk Festivali: Her yıl İstanbul’da tahminen Haziran ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul İkinci El Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde tahminen Haziran
ayında düzenlenmektedir.
Tmp Motosiklet Panayırı: Her yıl Kadıköy ilçesinde tahminen Haziran
ayında düzenlenmektedir.
Galatamoda Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Haziran ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Shopping Fest: Her yıl İstanbul’da tahminen Haziran ayında
düzenlenmektedir.
Galata Tasarım Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Haziran
ayında düzenlenmektedir.
Polonezköy Kiraz Festivali: Her yıl Beykoz ilçesinde tahminen Haziran
ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Coctail Festivali: Her yıl Sarıyer ilçesinde tahminen Temmuz
ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İstanbul Opera Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde Temmuz
ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Caz Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Klasik Otomobil Festivali: Her yıl Beylikdüzü ilçesinde Tüyap Fuar
Merkezi’nde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Sultangazi Bel. Bşyağlık. Pehlivan Güreşleri: Her yıl Sultangazi
ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Shopping Fest: Her yıl İstanbul’da Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Göl Festivali: Her yıl Küçükçekmece ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Beşiktaş Çiçek Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Silivri Yoğurt Festivali: Her yıl Silivri ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Şile ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Big Burn: Her yıl İstanbul’da Suma Beach’te Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Beylikdüzü Klasik Müzik: Her yıl Beylikdüzü ilçesinde Yaşam Vadisi’n de
Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Garanti Caz Festivali: Her yıl Sarıyer ilçesinde Sakıp Sabancı Müzesinde
Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Big Burn: Her yıl Silivri ilçesinde Suma Beach Kilyos’da Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Parkfest: Her yıl Sarıyer ilçesinde Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Electronica Festival: Her yıl Sarıyer ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Uluslararası Büyükçekmece Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Büyükçekmece
ilçesinde KordonboyuSahil Zeki Pekcan Parkı Önünde Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Beylikdüzü Bel. Bşk. Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Beylikdüzü
ilçesinde Temmuz ayında
düzenlenmektedir.
Milyonfest: Her yıl Sarıyer ilçesinde Ağustos ayında Milyon Fest Beach’te
düzenlenmektedir.
Dynamic Festival: Her yıl Küçükçekmece ilçesinde Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Retro Day: Her yıl Beşiktaş ilçesinde Boğaziçi Üniversitesi Mezunları
Derneği’nde Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Sokak Müzisyenleri Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Geleneksel Şile Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Şile ilçesinde Ağustos
ayında düzenlenmektedir.
İstanbul Sancaktepe Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl
Sancaktepe ilçesinde Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri: Her yıl Sancaktepe ilçesinde
Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Çatalca Belediye Başkanlığı Erguvan Festivali Yağlı Peh. Güreşleri: Her
yıl Çatalca ilçesinde tahminen
Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Arnavutköy Bel. Başkanlığı Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Arnavutköy
ilçesinde tahminen Eylül
ayında düzenlenmektedir.
Bahçede Yaz Festivali: Her yıl Sarıyer ilçesinde tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Silivri Motosiklet Kulübü Festivali: Her yıl Silivri ilçesinde tahminen
Eylül ayında düzenlenmektedir.
Altın Eller Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Rooftop Festival: Her yıl İstanbul’da tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Maçka’Da Buluşalım: Her yıl Şişli ilçesinde tahminen Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
Sports Week İstanbul: Her yıl İstanbul’da tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Chill-Out Festival İstanbul: Her yıl Sarıyer ilçesinde tahminen Eylül
ayında düzenlenmektedir.
İstanbul İkinci El Festivali: Her yıl Sarıyer ilçesinde tahminen Haziran
ayında düzenlenmektedir.
Kirklareli Bağbozumu Ve Pavli Festivali: Her yıl Şişli ilçesinde tahminen
Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Galata Sahaf Festivali: Her yıl Beyoğlu ilçesinde tahminen Ekim ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Coffee Festival: Her yıl Şişli ilçesinde tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Teknofest: Her yıl Arnavutköy ilçesinde tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Dragon Festivali: Her yıl Fatih ilçesinde tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Red Bull Music Festival: Her yıl İstanbul’da tahminen Eylül ayında
düzenlenmektedir.
Yeni Bi’fest: Her yıl Şişli ilçesinde Küçükçiftlik Park’ta tahminen Mayıs
ayında düzenlenmektedir.
Sultanbeyli Kitap Fuarı: Her yıl Sultanbey ilçesinde tahminen Ekim ayında
düzenlenmektedir.
Beykoz Bilim Şenliği: Her yıl Beykoz ilçesinde tahminen Ekim ayında
düzenlenmektedir.
Gurme Fest: Her yıl Sarıyer ilçesinde tahminen Ekim ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul Komedi Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde tahminen Kasım
ayında düzenlenmektedir.
Velotürk Granfondo Çeşme: Her yıl Gaziosmanpaşa ilçesinde tahminen Kasım
ayında
düzenlenmektedir.
Uluslararası Şefika Kutluer Festivali: Her yıl Beşiktaş ilçesinde
tahminen Aralık ayında
düzenlenmektedir.
İstanbul'da Ne Yenir?
İstanbul, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan benzersiz ve görkemli şehir, eşsiz tatlara da ev sahipliği yapmasıyla oldukça popüler bir konumdadır. Bu sebeple, pek çok kültürle harmanlanmış İstanbul mutfağı, dünya mutfakları arasında da önemli bir yere sahiptir. İstanbul’un zengin yemek kültürü, Osmanlı Mutfağına kadar uzanıyor.
Ülkemizin her şehrinde olduğu gibi İstanbul’un da kendine özgü yöresel lezzetleri vardır. İlin köklü tarihinde pekçok kültürle harmanlanmış yemek kültürüyle çeşitliliği de oldukça fazladır. Marmara Bölgesinde yer alan İstanbul, coğrafi konum itibariyle zengin bir mutfak kültürü bulunmaktadır.
İstanbul’da mutlaka tadılması gereken meşhur yöresel lezzetleri:
Beykoz Kebabı,
Beyin Kebabı,
Sütlü Simit,
Badem Ezmesi,
Eminönü Balık Ekmek,
Karaköy Baklavası,
Ayvalı Yahni,
Kavunlu Dondurma,
Mücver,
Tulumba Tatlısı,
Kanlıca Yoğurdu,
Sarıyer Böreği,
Arpacık Soğanlı Yahni,
Uykuluk,
İstanbul Pilavı,
Fatih Vefa Bozası,
Çengelköy Salatası,
Çengelköy Ayranı,
Terbiyeli Beykoz Paçası,
Silivri Tatlısı,
Süleymaniye Kuru Fasulyesi ve Sultan Ahmet Köftesi’dir.
İstanbul'dan Ne Alınır ?
Türkiye’nin kültür ve tarih başkenti olan İstanbul’da çok sayıda dünya çapında avm, mağazalar, geleneksel dükkanlar ve semt pazarları bulunmaktadır. Türkiye ve dünyanın metropollerinden olan İstanbul, her yıl yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. İstanbul’da sevdiklerinize ve kendinize alabileceğiniz eşyalar, tarihi dükkanlar ve mekanlar vardır.
Avrupa yakasında bulunan, Eminönü, Sirkeci, Sultanahmet, Beyazıt, Laleli, Aksaray, Taksim, İstiklal Caddesi, Bakırköy, Beşiktaş ve Ortaköy’de bilinen caddeleri ve alışveriş semtleridir.
Anadolu yakasında bulunan, Kadıköy, Üsküdar, Maltepe, Kartal ve Pendik çarşıları, Bahariye caddesi ve Bağdat caddesi en bilinen caddeleri ve alışveriş semtleridir. .
Semt Pazarları: En bilinen pazarlar; Kadıköy pazarı, Beşiktaş pazarı , Bakırköy pazarı, Feriköy pazarları, Ortaköy sosyete pazarı, Kasımpaşa İnebolu pazarı ve Yeşilköy sosyete pazarıdır.
Kapalıçarşı: Beyazıt’ta yer alan Kapalıçarşı İstanbul’un en bilenen çarşısıdır. Labirent sokak ve girişleriyle her türlü Türk el sanatları, Türk halıları, el boyaması seramikler, bakır ve pirinçten objeler, deri ve tekstil ürünlerinin satıldığı sayısız mağaza ve dükkanı içinde bulunduran Kapalıçarşı, turistlerin uğrak noktası olduğu bir yer ve İstanbul’un ticaret merkezi konumundadır.
Mısır Çarşısı: Eminönü meydanında yer alan Mısır Çarşısı da en bilinen çarşı konumundadır. Bu çarşıda çeşit çeşit baharat bulabilirsiniz.
Taksim: İstiklal Caddesi, dünyaca tanınan ve gelenlerin uğramadan dönmediği kozmopolit bir yerdir. Burada her türlü giyim, tekstil, elektronik, teknolojik eşyaların, popüler mekanların bulunduğu bir caddedir.
Arasta Çarşısı: Sultanahmet Camii’nin arkasında yer alan çarşısında, mücevherden, halı ve kilim gibi birçok turistik eşyayı bulabilir ve satın alabilirsiniz.
Tarihi Bakırcılar Çarşısı: Beyazıt’ta bulunan kentin en eski çarşılarından olan Bakırcılar Çarşısı, el yapımı bakır objeleri ve işleriyle beraber hediyelik eşya satan dükkanlar da yer almaktadır.
Sahaflar Çarşısı: Beyazıt meydanı çevresinde bulunan çarşısı kitap dükkanı, ikinci el kitaplar, antika ürün satan mağazalar ve sokak seyyarları görebilirsiniz.
Galatasaray Beyoğlu Balık Pazarı: Taksim’de İstiklal caddesi üzerinde olan pazarda balık sevenler için bir yerdir.
İstanbul Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ
Adres: Ankara Caddesi 34110 Cağaloğlu-Fatih / İstanbul
Telefon: 0212 455 59 00
Belgegeçer: 0212 512 20 86
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Adres: Kemalpaşa Mh. 15 Temmuz Şehitleri Cd. No:5 34134 Fatih / İSTANBUL
Telefon: 0212 455 13 00 / Alo 153
E-mail: halklailiskiler@ibb.gov.tr
İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
Adres: Adnan Menderes Bulvarı Vatan Cad. Hırka-i Şerif Mahallesi No:58 Fatih / İstanbul
E-mail: istanbul155@egm.gov.tr
Telefon: 0212 635 00 00 – 0212 635 00 69
Fax: 0212 636 14 44
İstanbul Devlet Hastaneleri
Arnavutköy Devlet Hastanesi
Adres: Merkez Mahallesi Fatih Caddesi No:3 Arnavutköy – İstanbul
Telefon: 0212 453 12 12
Bahçelievler Devlet Hastanesi
Adres : Kocasinan Merkez Mahallesi Karadeniz Caddesi No:48 Bahçelievler – İstanbul
Telefon : 0212 496 70 00
Bayrampaşa Devlet Hastanesi
Adres: İsmetpaşa Mahallesi Kenar Sokak No:22 Bayrampaşa – İstanbul
Telefon : 0212 567 67 74
Başakşehir Devlet Hastanesi
Adres: Başakşehir 4. Etap 1. Kısım Yunus Emre Caddesi İETT Son Durağı Başakşehir – İstanbul
Telefon: 0212 488 01 70
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Tevfik Sağlam Caddesi No:11 Zuhuratbaba İstanbul PK:34147 Türkiye
Telefon : 0212 414 71 71
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Merkez Mahallesi Mimar Sinan Caddesi 6. Sokak Bağcılar – İstanbul
Telefon: 0212 440 40 00
Beykoz Devlet Hastanesi
Adres: Saip Molla Caddesi Kısayol Sokak No:1 Beykoz – İstanbul
Telefon : 0212 322 22 10
Çatalca İlyas Çokay Devlet Hastanesi
Adres: Ferhatpaşa Mahallesi İstanbul Caddesi 34540 Çatalca – İstanbul
Telefon: 0212 787 19 12
Dr. Hüsamettin Kural Büyükada Devlet Hastanesi
Adres: Büyükada Nizam Mahallesi Pk:34970 Adalar – İstanbul
Telefon: 0216 382 82 89 – 0216 382 62 28
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Şemsi Denizer Caddesi E-5 Karayolu Cevizli Mevkii 34890 Kartal – İstanbul
Telefon: 0216 458 30 00 – 0216 441 39 00
Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Sinan Ercan Caddesi No:29 Kazasker Erenköy 34736 Kadıköy – İstanbul
Telefon: 0216 302 59 59 – 0216 360 91 64
Eyüp Devlet Hastanesi
Adres: Silahtarağa Caddesi No:53-55-57 Eyüp – İstanbul
Telefon: 0212 417 29 00
Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Karayolları Mahallesi Osmanbey Caddesi No:120 Gaziosmanpaşa – İstanbul
Telefon: 0212 945 30 00
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Millet Caddesi Aksaray – Fatih – İstanbul
Telefon : 0212 529 44 00
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Tıbbıye Caddesi No:40 Üsküdar – İstanbul
Telefon : 0216 542 32 32 – 0216 542 32 00
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Marmara Forum AVM Yanı Osmaniye Mahallesi Bakırköy – İstanbul
Telefon : 0212 543 63 75
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Samatya Polikliniği
Adres : Kasap İlyas Mahallesi Org. Abdurrahman Nafiz Gürman Caddesi PK:34098 Fatih – İstanbul
Telefon : 0212 459 60 00
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Zeytinburnu Polikliniği
Adres : Yenidoğan Mahallesi 41. Sokak No:3 Zeytinburnu – İstanbul
Telefon : 0212 582 68 68
İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi
Adres : Başıbüyük Mahallesi 34854 Maltepe – İstanbul
Telefon : 0216 421 44 00
İstinye Devlet Hastanesi
Adres : İstinye Caddesi No:98 34465 İstinye – Sarıyer – İstanbul
Telefon : 0212 323 44 44
Kağıthane Devlet Hastanesi
Adres : Sanayi Mahallesi Yavuz Sultan Selim Caddesi Şahinler Sokak No:23 Pk:34416 Kağıthane –
İstanbul
Telefon : 0212 280 22 22
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Altınşehir Turgut Özal Caddesi No:1 34303 Küçükçekmece – İstanbul
Telefon : 0212 404 15 00 – 0212 495 59 20
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Denizer Caddesi Cevizli Kavşağı No:2 Cevizli – Kartal – İstanbul
Telefon : 0216 500 15 00
Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi
Adres : E-5 Karayolu üzeri, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Arkası Bakırköy – İstanbul
Telefon : 0212 570 10 26
Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi
Adres : A Blok : 50.Yıl Mahallesi 2106 Sokak No:8 – B Blok : 50.Yıl Mahallesi 2107 Sokak No:6
Sultangazi – İstanbul
Telefon : 0212 594 12 53 – 54 – 55
Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Rumeli Hisarı Caddesi No:62 34470 Baltalimanı – Sarıyer – İstanbul
Telefon : 0212 323 70 75
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Darülaceze Caddesi No:25 Okmeydanı – Şişli – İstanbul
Telefon : 0212 314 55 55 – 0212 221 77 77
Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Adres : Eyüp Sultan Mahallesi Müminler Caddesi No:1 34885 Sancaktepe – İstanbul
Telefon : 0216 586 36 00
Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi
Adres : Dursun Fakıh Sokak No:1 Sarıyer – İstanbul
Telefon : 0212 242 06 65
Silivri Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesi
Adres : Yeni Mahalle Efrahim Öztürk Sokak No:1 Silivri – İstanbul
Telefon : 0212 727 21 00
Sultanbeyli Devlet Hastanesi
Adres : Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Cami Caddesi No:3 Sultanbeyli – İstanbul
Telefon : 0216 564 24 00
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Başıbüyük Mahallesi 34844 Maltepe – İstanbul
Telefon : 0216 421 42 00
Şile Devlet Hastanesi
Adres : Balibey Mahallesi Atatürk Caddesi No:1 Şile – İstanbul
Telefon : 0216 712 09 99
Adres : Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Halaskargazi Caddesi Etfal Sokak 34371 Şişli – İstanbul
Telefon : 0212 373 50 00
Tuzla Devlet Hastanesi
Adres : İçmeler Mahallesi Enise Sokak No:5 34947 Tuzla – İstanbul
Telefon : 0216 494 09 52 – 494 09 53 – 494 09 54
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres : Elmalıkent Mahallesi Adem Yavuz Caddesi No:1 Ümraniye – İstanbul
Telefon : 0216 632 18 18
Üsküdar Devlet Hastanesi
Adres : Barbaros Mahallesi Veysi Paşa Sokağı No:14 Üsküdar / İstanbul
Telefon : 0216 474 79 00
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Adres: Akşemsettin Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı No:56 Fatih/İSTANBUL
Tel: 0212 453 82 00
E-posta: istvdb.buro@gelirler.gov.tr
İSTANBUL TAPU VE KADASTRO II. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Adres: Binbirdirek Mah. Atmeydanı Sok. No 10 Sultanahmet Fatih / İSTANBUL
Telefon: 0212 518 17 00
Fax : 0212 516 59 44
İSTANBUL İL NÜFUS ve VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Adres: İstanbul Valiliği Ek Hizmet Binası Hırka-i Şerif Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı No:64 Pk:34093 (İl Emniyet Müdürlüğü Yanı)Fatih / İSTANBUL
Telefon : 0212 518 20 80 – 0212 518 05 77
Faks: 0212 518 20 82 – 0212 518 05 77
E-posta: istanbulilnufus@nvi.gov.tr
Pasaport İşlemleri Şefliği Faks: 0212 455 50 08