Gaziantep Kalesi

Halen Gizemini Koruyan Gaziantep Kalesi

Türkiye'nin birçok kentinde tarihi şehir kaleleri büyük oranda yıkılmış olmasına rağmen Gaziantep Kalesi çok büyük bir oranda ayakta kalmayı başarmıştır. Büyük bir tepe üzerinde heybetli bir görünüme sahip olan ve gizemini de halen korumayı başaran bu kale, Gaziantep'in simge yapılarından birisidir.

Gaziantep Kalesi Tarihçesi

Gaziantep Kalesi'nin tarihine baktığımızda, hangi tarihte ve kimler tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre takriben 6000 yıl öncesine uzanan bir yapı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yaklaşık 2000 yıl öncesinde kale ve etrafında kurulu Theban isimli küçük bir kent yer aldığı da bilinmektedir. Tarihte M.S. 4. yüzyılda bir Roma gözetleme kulesi olduğu tespit edilirken, bugün bilinen haline ise M.S. 6. yüzyılda ulaştığı düşünülmektedir.

Gaziantep Kalesi Fotoğrafları

gaziantep kalesi
gaziantep kalesi
gaziantep kalesi
gazianep kalesi

Sponsorlu Bağlantılar

 

Gaziantep Kalesi Efsanesi

Gaziantep Kalesi'nin hem inşaatı hem de geçmişi ile ilgili çok önemli hikayeler yer almaktadır. Kentte dilden dile ulaşan bu efsanelerde çok zengin bir kadının isteği için inşa edildiği, bu inşaat sırasında da ilginç bir öykü yaşandığı ifade edilmektedir. İnşaat sırasında bu zengin kadın bir cenazenin taşındığını görmüş ve yardımcısına bu kalabalığın neden bir araya geldiğini sormuştur.

Hizmetçi ise hanımına; “Bir gün insanların öleceğini ve ölülerin de bu şekilde taşınarak toprağa gömüldüğünü, taşınmaları için kullanılan tabutların da bugün bizim canlı olduğumuz kadar dün canlı olan bir insanı taşıdığını ifade etmiştir.” Kaleyi inşa ettiren zengin hanım hizmetçisinin bu cevabından etkilendiği için kalenin inşaatını durdurduktan sonra “Bırakın bu kale yarım kalsın, ben ölüm olduğunu hiç aklıma getirmezdim…” gibi bir açıklama yapar. Başka bir yerel inanışa göre de bu zengin hanım kale inşa edilirken masrafları karşılamak adına çok değerli bir yüzünü sattığı için Gaziantep Kalesi, Yüzük Kalesi ve Kala-i Füsus gibi isimlere de sahiptir.

Gaziantep Kalesi Mimarisi ve Özellikleri

Heybetli bir yapı olarak şehir merkezinde yer alan ve Alleben Deresinin Güney kenarında yükselen Gaziantep Kalesi, yaklaşık 30 metre gibi bir yüksekliğe sahip bir tepede inşa edilmiştir. Geometrik yapısı bir daireyi andıran kale tarih boyunca birkaç kez restorasyondan geçse de son olarak 2000 yılların başında profesyonel bir restorasyon ile günümüze ulaşmıştır.

Çevresi 1200 metre gibi bir genişliğe sahip olan Gaziantep Kalesi'nin duvarları taş bloklardan olmak üzere, 12 farklı kulesi ve değişen sayıda burçları yer almaktadır. Günümüzde kale içerisinde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi gibi bölümler yer almaktadır. Bu sayede kale içerisinde bu açıdan hazırlanmış belgeseller ve görseller takip edilebilir. Ayrıca kalede daha önce yapılan onarımlar ve çalışmalar sonucunda bir Osmanlı dönemi hamamı, buhar odası, cami ve birçok farklı tarihi yapı tespit edilmiştir.

Gaziantep Kalesi Ulaşım

Gaziantep Kalesi kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için Pazartesi hariç haftanın altı günü sabah 08.30 ve akşam 17.30 arasında gezilebilecek bir konumdadır. Girişte Müzekart geçerli olmamak ile birlikte sadece 10 TL gibi bir ücret talep edilmektedir. Kaleyi görebilmek için Şahinbey ilçesi Seferpaşa Mahallesi'nde hemen çarşının yanı başındaki tepeye ulaşmanız gerekmektedir. Şehir merkezinde olması kaleyi herkesin görebileceği bir hale getirirken; şehir içi belediye otobüsleri ya da taksiler ilke kolayca kaleye ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde yürüyerek de kaleye keyifli bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Kalesini şehir dışından görmeye gelecekler karayolu ile Gaziantep’e ulaşabilirler. Bunun için Gaziantep Otobüs Firmaları sayfamızda online Gaziantep Otobüs Bileti alabilirler. Havayolunu tercih etmek isteyenler Gaziantep Havalimanı üzerinde şehre ulaşım sağlayabilir.

Gaziantep Kalesi nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster