Gaziantep Şehir Rehberi

gaziantep ili

Gaziantep Hakkında

İlin Adı: GAZİANTEP - (Gaziantep ilinin 9 adet ilçesi vardır.)

Gaziantep İlçeleri: Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil ve Yavuzeli

Gaziantep Plaka Kodu: 27

Gaziantep Telefon Alan Kodu: 342

Gaziantep Nüfusu: 2.028.563

Gaziantep Bölgesi: Güneydoğu Anadolu

Gaziantep Ekonomik açıdan Türkiyenin zengin şehirlerindendir. Gaziantep’te tarım, hayvancılık, ticaret, el sanatları ve enerji kaynakları ekonomi kaynağıdır. Geçmişten günümüze gelen halen halk arasında eski adıyla anılan Antep, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında bir şehirdir. İl Türkiye’de sanayi ve ticaret bakımından da birinci sırada yer alıyor. Kent köklü tarihiyle, dünya'nın ve Türkiye'nin hala yaşanılan eski kenti konumundadır. Antep, ülkemizde ve dünya çapında baklava ve antepfıstığıyla bilinen eşsiz lezzetleriyle ünlenmiş bir şehrimizdir.

Gaziantep Tarihi

Gaziantep Şehrin Adı Nereden Geliyor?

Gaziantep adının kaynağı, Arapların kentte verdikleri “Ayıntap" adıdır. “Ayn” Arapça da “göz” ve mecazen “kaynak” demektir.

1.Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizlerce 15 Ocak 1919’da işgal edilmiş ve 9 ay, 2 gün sonra İngilizlerin yerini Fransızlar almıştır. Fransızlar, Ermenileri silahlandırmışlar, bu yüzden de Antepliler hayli zulüm görmüşlerdir. 1 Nisan 1921’de silaha sarılarak başkaldıran halk, 10 ay, 6 gün Fransız işgalcileri ile savaşarak dünyanın ilgisiyle hayranlığını toplamıştır. Kentin “Gazi” ünvanını bu olağanüstü kahramanlığından gelmektedir. TBMM’nin kanunuyla şehrin adı Gaziantep olarak değiştirilmiştir. İlin adı Türkler de yüzlerce yıl bu adı kullanmalarına karşılık, halk kısaca Antep demektedir.

Gaziantep'in Tarihi

Maraş’tan Halep’e Bilecik’ten Akdeniz kıyılarına ve Diyarbakır’dan İskenderun’a giden eski yolların üzerinde bulunan kentin kimlerce ve hangi tarihte kurulduğu bilinmemekler beraber, yerinin Selçuklular tarafından seçildiği varsayılır. İlin üzerinde bulunduğu topraklar, eski Babil İmparatorluğu ve sonradan Hititlerin egemenliğindeydi. Tarihte bilinen ve ünlü olan asil kent (Aintap), bugünkü Gaziantep’in 12 km kuzeybatısında Nizip Çayının yukarı mecrasındaydı. Bizanslılar Döneminde sağlamlaştırılmış bir kale olarak adı geçmektedir. Maraş yolu üzerinde bulunan ve Delük (Düllük-Dolihe-Dolica, Dolicha-Doliheny) denilen bu tarihsel kentin kalıntılarında bir anıt bulunmuştur. Hititlerin Fırtına Tanrıçası olan Dolichenus, bir öküz üzerinde tasvir olunmaktadır.

Delük kenti XI. Yüzyılın ikinci yarısında Selçukluların 1097’de Haçlıların yönetimi altında kalmış; 1270’de Moğolların istilasında yıkılmış ve sonra sırasıyla 1272’de Mısırlıların 1389’da Dulkadiroğullarının ve 1400’de de Türk-Moğol Hakanı Timur’un eline geçmiştir. 1471 yılına dek Dulkadiroğulları’nda kalan kent, aynı yıl Mısır Memlukları’nın eline geçti. Yavuz Sultan Selim, Mercidabık Meydan Savaş’nı vermek üzere Merzeban suyu üzerinde konaklandığında 13 Ağustos 1516’da kendisine kalenin anahtarları getirilmiş. Ve o da 20-22 Ağustos tarihlerini kentte geçirmiştir.

1648 ile 1671’de iki kez yöreyi ziyeret eden Evliya Çelebi’ye göre burada 32 mahalle, 8000 ev, 100 kadar cami, medrese, han, hamam üstü kapalı bir çarşı bulunduğu anlatılır.

Kent, 1839’da bir süre Mısır’ın yönetiminde kalmış, 1913’te bağımsız sancak olmuş ve Cumhuriyet döneminde de adı il durumuna getirilmiştir.

XV. yüzyılda Eyyübilerle, Memluklardan kalma saraylar bulunuyordu. Çeşitli istilalardan zarar görmüş olan kent, tarih yapıtları bakımından zengin sayılmamaktadır.

 

Gaziantep'in Coğrafyası

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Şanlıurfa, batısında Adana, ve Hatay, kuzeyinde Adıyaman ve Kahramanmaraş, güneyinde de Türkiye sınırı yer alır. Gaziantep yüzölçümü 7.642 kilometrekaredir.

İlin doğu kesimlerinde topraklar 500-700 metre yüksekliğindeki yaylalar halindedir. Güneye ve doğuya yüksekliği giderek azalan bu yaylalar birçok akarsu vadileri de yarılarak az çok tepelik bir görünüm almıştır. Yaylanın batısında dağlık bir alan başlamaktadır. Yuvarlak sırtlar biçiminde bu tepeler, kentin batısında 1400 metreye kadar yükselirler. Adı geçen dağların hemen batısında da, güneybatı-kuzeydoğu doğrultulu oluk biçimli çukur bir alan bulunur. Bu oluk kuzeyde Kahramanmaraş, güneyde de Hatay illeri içinde devam eder.

Bölgenin doğal bitki örtüsü dağlık alanlarda ormanlık alanlarda ve yaylalarda da otlaklardır. Yıllarca sürülen bilgisizlik yüzünden ormanlar yerlerini çalılıklara bırakmıştır. İlin doruk noktaları Sof Dağı, Düdüklübaba Dağı ve Güreniz Dağı’dır.

En önemli akarsuyu Şanlıurfa ili ile sınır çizen Fırat kuzeydoğuya kıvrılır. Fırat’a Gaziantep Yaylasını yaran birçok küçük akarsular karışır. Bunların içinde; Nizip Suyu ve Karasu en büyükleridir. İlin güneyindeki Kuveyk Çayı, Suriye düzlüklerine girip burada son bulmaktadır. Tahta Köprü Baraj Gölü ilin tek gölüdür.

Gaziantep İklimi

Gaziantep ilinde Akdeniz iklimi ve Karasal iklimin karışımı bulunmaktadır. İlkbahar ve kış mevsimlerinde çok yağmur alan bu ilimiz yaz aylarını kurak geçirir. Rüzgarla çoğu kez batı yönünden eserler. Kışın doğu ve kuzeydoğu rüzgarlarının etkisinde kalır. Hava yılın 160 günü güneşli, 145 günü parçalı bulutlu ve 60 günüde kapalı ve yağışlıdır.

Gaziantep'in Ekonomisi

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu’nun en gelişmiş ili önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Halk gelirini tarımdan ve sanayiden sağlamaktadır. İl toprakları her türlü tarım ürünlerinin yetişmesine uygun biçimdedir. Antep fıstığının ve üzümün en çok yetiştiği bir il olmasıyla, Antep fıstığı tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Ayrıca ilde Pirinç, pamuk, susam, tütünde yetişiyor. Meyve ve sebzecilik de yaygın olmasıyla, patlıcan, salatalık, kabak, sivri biber, turp ve diğerleri olarak yaklaşık 250 bin ton sebze yetişmektedir. Ayrıca buğday, arpa, nohut, mercimek, pamuk, susam ve soğan da üretiliyor. Zengin erik, nar, incir, ceviz ve zerdali bahçelerinin olduğu verimli topraklara sahiptir.

Şehir sanayi bakımından gelişmiş bir yöredir. İrili ufaklı 500’e yakın sanayi işletmesi bulunmaktadır. Halk gelirinin bir çoğunu buradan karşılamaktadır.

Gaziantep Ulaşım

Gaziantep Karayolu Ulaşımı:

Gaziantep’e ülkemizin hemen hemen her yerinden otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Gaziantep Otogarı Telefon Numarası: 0342 328 92 46

Gaziantep Şehiriçi Ulaşımı:

Gaziantep’te otobüs, minibüs, tramvay ve Gazibis toplu taşıması bulunmaktadır.

Gaziantep Havayolu Ulaşım:

Gaziantep il merkezine 20 km uzaklıkta bulunan hava alanından ulaşmak mümkündür.

Gaziantep Havaalanı Telefon Numaraları: 0342 582 11 11

Gaziantep Demiryolu Ulaşım:

Gaziantep il sınırları içinde 325 km gibi uzun bir demiryolu bulunmaktadır.

TCDD Gaziantep İstasyon Telefon Numarası: 0342 323 29 43 (Çalışma saatleri: 08.30 - 12.00 / 13.00 - 17.00)

Sponsorlu Bağlantılar

 

Gaziantep Gezilecek Yerler

Akdeniz Bölgesi’nin kesişme noktasında bulunan Gaziantep, geçmişte Anadolu’nun ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Mezopotamya ile tarihin her döneminde önemini vardır. Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman ve Suriye’ye komşu olan şehir, tarih boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin ve inançların harmanlandığı bir yer olmuştur. Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye arasında kavşak nokta olmasıyla dış ve iç turizmi daima hareketlidir. Gaziantep, tarihi, yemekleri, ekonomisi, el sanatları bakımından zengin bir şehrimizdir. Gastronomi şehri olarak bilinen Antep, özellikle eşsiz lezzete sahip baklavasıyla dünya çapında tanınmaktadır. Antep mutfağının yanında tarihi ve turistik yerler bakımından da zengindir, dolayısıyla gezilecek yerleri oldukça fazladır.

Gaziantep Tarihi Yerler

Almacı Pazarı: Gaziantep’te doğal ve yöresel ürünlerin bulunduğu bir müzedir.
Arkeoloji Müzesi: Zeugma antik kentinden çıkarılan farklı 1752 adet mozaik panolarla dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak, heykeller, steller sergilendiği bir müzedir.
Atatürk Anı Müzesi: Antep’in milli mücadele ve kurtuluş tarihi üzerine bilgi alınabilen müzesidir.
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi: İlin kültür, tarih ve dokusunu anlayacağınız bir müzedir.
Dülükbaba Tabiat Parkı: Antep’te piknik için herkesin gittiği bir mekandır.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi: Antep’in mutfak kültürünü ve zenginliğini öğrenebileceğiniz bir müzedir.
Gaziantep Botanik Bahçesi: Bahar aylarında herkesin gittiği güzel yerlerdendir.
Gaziantep Kalesi: Antep’i yüksekten izleyebilirsiniz.
Gaziantep Hamam Müzesi: Tarihi Paşa hamamı restore edilerek müze olmuştur.
Gaziantep Oyuncak Müzesi: Büyük küçük demeden herkesin gezebildiği oyuncak müzesidir.
Gaziantep Savaş Müzesi: Atalarımızın bu vatanı ne zor şartlarda kazandıklarını anlamak için mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Zeugma Antik Kenti: Çin'den başlayıp Avrupa'ya uzanan İpek yolunun geçtiği tarihi bir ticaret şehridir.
Zeugma Mozaik Müzesi: Türkiye’nin en iyi müzelerinin arasındadır.
Gümrük Hanı: 1870’li yıllarda Yolcu Hanı olarak yaptırılmıştır.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi: Geçmişte Antep’te yaşayan insanların kullandıkları eşyaları ve yaşayış biçimlerini anlatan bir müzedir.
Kavaklık Parkı: Anteplilerin yürüyüş yeridir.
Kurtuluş Camisi: Eskiden kilise olan daha sonradan camiye dönüştürülmüş o yüzden harika görünümü vardır.
Masal Park: Mükemmel bir tema parkıdır.
Medusa Cam Eserler Müzesi: Türkiye’nin ilk cam eserleri müzesidir.
Rum Kalesi: Kale, Nizip ilçesinde bulunuyor. Birecik Barajı gölünde teknelerle tur atabilirsiniz.
Sanko Park Alışveriş Merkezi: Alışveriş yeri olmakla birlikte ve Anteplilerin buluşma noktası olmuştur.
Sefer Pasa Konağı: Kaleye çok yakın görülmesi gereken yerlerden biridir.
Zeytin Han: Zeytinyağı, sabun, bin bir çeşit baharatın bir arada olduğu bir mekandır.
Tarihi Bey Mahallesi: Şahinbey ilçesinde bulunan Bey Mahallesi geçmişten günümüze bozulmadan gelmiştir.
Tarihi Millet Hanı: Burada Menengiç kahvesi içtikten sonra handa baklava yapımı canlı olarak izlenebilmektedir.
Tarihi Tahmis Kahvesi: Menengiç kahvesi ve nargile içmek için gelinen yerlerden biridir.
Tarihi Zincirli Bedesten: Hediye almak için uygun yerlerden biridir.

Tütün Hanı: Gaziantep gezisinde nargile sevenlerin uğrak noktasıdır.
Bakırcılar Çarşısı: Ustaların çekiç sesleri arasında gezinerek gezmenin keyif verdiği, hediyelik eşya alınabilen bir mekandır.
Yuşa Peygamber Türbesi: Hz. Yuşa hazretlerinin kabri bulunuyor.
Hz Yusa Peygamber Ve Pir Sefa Hz Turbeleri
Gaziantep Çarşı: Şehrin en eski çarşısıdır.

Gaziantep Şenlik ve Festivalleri

GastroAntep Festivali: Gaziantep ilinde tahmini tarihle her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir.
Üzüm Ve Biber Festivali: Gaziantep ili İslahiye ilçesinde tahmini tarihle her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Aşırtmalı Aba Güreşi: Gaziantep ilinde tahmini tarihle her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Gaziantep Opera Ve Bale Festivali: Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde tahmini tarihle her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Zeugma Film Festivali: Gaziantep ilinde tahmini tarihle her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir.
Gaziantep Kurtuluş Koşusu: Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde tahmini tarihle her yıl Aralık ayında düzenlenmektedir.

Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep, köklü tarihi, çok çeşitli yemekleri, gelişmiş ekonomisi ve zengin el sanatları bakımından meşhur bir ilimizdir. Gastronomi şehri olarak tanınan Antep'in oldukça zengin mutfağı ile 300 çeşide yakın yemeği vardır. Yemek çeşidi olarak da ülkemizde birinci sırada yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca çeşitli geleneklerin birbirine karışmasıyla yemekleri zenginleşmiştir. Gaziantep, 2015'te gastronomi dalında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na dâhil edilmiştir. Gaziantep’in mutfağı kebap ve et yemekleri ile meşhurdur.

Antep yöresel yemekleri;
Baklava,
Lahmacun,
Cağırtlak kebap,
Küşneme,
Alaca çorba,
Altı ezmeli kebap,
Arap köftesi,
Beyti,
Börk aşı,
Çağla aşı,
Doğrama,
Erik tavası,
Firik pilavı,
Kavurma,
Ekşili taraklı kebap,
Kuşbaşı kebap,
Patlıcan kebabı,
Sarımsak kebabı,
Simit kebabı,
Soğan kebabı,
Şiveydiz, Yuvarlama ve yeni dünya kebabı Gaziantep mutfağına has yemek ve tatlıların sadece en bilinenleridir.

Gaziantep’ten Ne Alınır?

Geçmişten günümüze Gaziantep el sanatları ile oldukça meşhur bir ilimizdir. Bakırcılık, dericilik, el işlemeciliği, kilimcilik, kuyumculuk ve yemenicilik başlıca el sanatları arasında yer alıyor. Antep’in kendine özgü motifleriyle kilim çeşitlerine işlenen, habbap ayağı, baklava dilimleri, kuş kanadı, parmak göbek, dirsek göbek, pençe göbek, çarkı felek, atom göbek ve zincir göbektir. Ayrıca Antep hanımlarının her evde yaptığı Antep işi, örgü ve dantel gibi başka el sanatları da vardır.

Gaziantep’te alınabilen hediyelikler:

Otantik ürünler,
Hediyelik eşyalar,
Takılar ve tekstil ürünler,
Bakır işlemeler,
Sedef kakmalı eşyalar,
Altın ve gümüş takılar,
Kutnu Kumaşlar,
Şallar,
Yemeniler,
El dokuması halı ve kilimler,
Antep fıstığı, Antep Baklavası ve Baharatları Gaziantep ilinde satın alınabilecek hediyeliklerdir.

Gaziantep Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Gaziantep Valiliği

Adres: İncilipınar Mahallesi Muammer Aksoy Bulvarı Şehitkamil/Gaziantep PK:27090
Mail: gaziantep@icisleri.gov.tr
Telefonlar: İl Basın: 0222 220 1347
İl Yazı İşleri: 0222 231 3516
Telefon İl Bilgi İşlem: 0222 231 8191
Açık Kapı Bürosu: 0222 220 20 58

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

Adres: İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkamil / Gaziantep
Telefon: 0342 211 12 00
Şikayet Masası: 444 27 00
Faks: 0342 211 12 53
E-Mail: iletisim@gaziantep.bel.tr

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: İncili Pınar Mahallesi, 36057. Sk. No:30, 27090 Şehitkamil/Gaziantep
Telefon: 0505 318 27 00 / 0342 230 18 30

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Eyüpoğlu Mahallesi, Hürriyet Cad. No:40, 27010 Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342 221 07 00
Faks: 0342 221 01 42

Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi

Adres: Sarigüllük Mah. Fevzi Çakmak Bulvarı No:38, 27090 Şehitkamil/Gaziantep
Tel: +90.342 338 2525
Faks: +90.342 338 8618
E-Mail: gaziantepdhs4@saglik.gov.tr

Gaziantep Şehitkamil Devlet Hastanesi

Adres: Pir Sultan Mah. Çetin Emeç Cad. Sehitkamil / Gaziantep
Telefon: 0342 324 67 67
Faks: 0342 324 18 52

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: İncilipınar Mah. Muammer Aksoy Bulvarı 20 nolu Cad. Kat:9 No:13 Şehitkamil/ GAZİANTEP
Tel: 0342 316 20 00
Faks: 0342 316 29 97
E-posta: info@gvdb.gov.tr

Gaziantep Kadastro Müdürlüğü

Adres: İncilipınar Mah. 36016 sok. Şehitkamil/Gaziantep
Telefon: 0342 220 16 69
Faks: 0342 231 31 87
E-mail: gaziantep-km@tkgm.gov.tr

Gaziantep İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: incilipınar Mahallesi, Muammer Aksoy Bulvarı Hükümet Konağı Valilik Binası No:3, 27090 Şehitkamil/Gaziantep
Telefon: 0505 352 53 86 - 0342 231 19 19
Mail: salihdogan@gmail.com

Gaziantep Haritası

Haritayı Göster