Gaziantep Gezilecek Yerler

 
gaziantep gezilecek yerler

Gaziantep Gezi Rehberi

Türkiye’nin en nadide kentlerinden biri olan Gaziantep, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı ziyaretçisini ağırlayan turistik kentlerden biridir. Gaziantep gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir kent olmasıyla bilinirken, gerek doğal güzellikleri gerekse tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Oldukça köklü bir tarihe sahip olması ve mimari açıdan kültürünü yansıtıyor olması da bu şehri cazip kılan özellikleri arasında yer almaktadır.

Tarihi, yemek kültürü, doğası ve mimari yapıları ile her zaman merak edilen kentlerden biri olarak değerlendirilen Gaziantep, ulaşımı oldukça kolay olan ve kent içerisinde toplu taşıma ile de gezilebilecek olan bir şehirdir. Genel olarak kentteki tarihi yerlerden ve görülmesi gereken mekanlardan bahsetmek gerekirse; Gaziantep Kalesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kent, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten Çarşısı, Almacı Pazarı ve Rumkale, bunlardan yalnızca bazılarıdır.

Gaziantep Gezi Fotoğrafları

çingene kızı mozaiği
gaziantep baklavası
gaziantep milli mücadele
küşleme ve simit kebabı
 
gaziantep kalesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep’te yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden biri Gaziantep Kalesi’dir. Hangi tarihte ve kimler tarafından inşa edildiğine dair net bir bilgi bulunmayan Gaziantep Kalesi, Roma Döneminde gözlem kalesi olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Türkiye’de yüzyıllardır ayakta kalabilen nadide tarihi yapılardan biri olarak karşımıza çıkan bu kale, kent merkezinde yer alan Allaben Deresi’nin güneyindeki bir tepe üzerinde yükselmektedir. Kentin birçok yerinden görebilmenin mümkün olduğu bu yapıya ulaşım ise oldukça kolaydır.

Gaziantep Kalesi detaylı bilgi için tıklayınız >

 
tarihi tahmis kahvesi

Tarihi Tahmis Kahvesi

Tarihi Tahmis Kahvesi, Gaziantep’in ve hatta ülkemizin en önemli yapılarından biridir. Tahmisin anlamı “kahvenin dövüldüğü yer” olarak bilinirken, Arasa Meydanında bulunan Tarihi Tahmis Kahvesi ise Sancak Beyi ve Türkmen Ağası olan Mustafa Ağa tarafından 1638 tarihinde inşa ettirilmiştir. Mevlevihane’ye gelir sağlaması amacıyla inşa edilen bu yapılan dükkanlar ve handan oluşurken, 1901-1903 yılları arasında çıkan büyük yangında ciddi ölçüde hasar görmüştür. Bu tarihten sonra Mevlevihane’de Şeyh olarak bilinen Feyzullahoğlu Şeyh Mehmet Münip Efendi Buğday Hanı, Tahmis Kahvesini ve toplamda 33 dükkanı yenilemiş ve Mevlevihane bünyesine vakfetmiştir. Anılarla dolu olan bu tarihi yapının Bağdat Seferi esnasında Sultan IV. Murat tarafından ziyaret edildiği de rivayet edilmektedir.

Tarihi Tahmis Kahvesi detaylı bilgi için tıklayınız >

 
emine göğüş mutfak müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep’te görülmesi gereken yerlerden biri de Emine Göğüş Mutfak Müzesi’dir. Kentteki onlarca müzeden biri olarak karşımıza çıkan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, kent mutfağı ve yöresel yemeklerin yapımında kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği, yıllara inat unutulmamak adına direnen yöresel lezzetlerin yeniden hatırlandığı bir müzedir.

Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olma niteliği taşıyan bu müzede, bu yöreye ait yemeklerden içeceklere, tatlılardan pişirme yöntemlerine varana kadar her konuda mutfak kültürü gözler önüne serilmektedir. Üstelik müzenin küçük bir bölümünde yine yöresel lezzetler, hediyelik ürünler ve baharatların satışı gerçekleştirilirken, haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi detaylı bilgi için tıklayınız >

Sponsorlu Bağlantılar

 
rumkale

Rumkale

Merzimen Çayı ve Fırat Nehrinin kesiştiği noktada büyük kayalıklar üzerinde bulunan Rumkale, kentin en önemli tarihi mekanlarından biridir. Antik Döneme dayandığı düşünülen Rumkale, bugün yalnızca mimari kalıntılar olarak görülmektedir. Görünen bu kalıntılar arasında ise Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, pek çok su sarnıcı, yapı kalıntısı, hendek ve kuyu bulunmaktadır.

Bir yarımada üzerinde konumlandırılan Rumkale, Gaziantep’in Yavuzeli içesinden 25 km kadar uzaklığında bulunmaktadır. Bu tarihi yapıyı görmek isteyenler karayolu ile bu güzergah üzerinden ulaşım sağlarken, ayrıca Şanlıurfa Halfeti’den de tekne ile ulaşım sağlayabilmek mümkündür.

Rumkale detaylı bilgi için tıklayınız >

 
zeugma mozaik müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Türkiye’nin en önemli ve en büyük müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, bünyesinde yüzlerce mozaiği barındıran bir müzedir. Kentin değerine değer katan bu müzede, Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılmış mozaikler sergilenmektedir. Gerek ülke genelinden gerekse dünya üzerinden yüzbinlerce insanın ziyaret ettiği, dünyaca ünlü arkeolog ve sanat tarihçilerinin ilgi odağı olan Zeugma Mozaik Müzesi, ayrıca Roma dönemine ait daha pek çok sanat eserini de bünyesinde barındırmaktadır.

zeugma mozaik müzesi
zeugma mozaik müzesi
zeugma mozaik müzesi
zeugma mozaik müzesi

Zeugma Müzesi detaylı bilgi için tıklayınız >

 
zeugma antik kenti

Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti ise Gaziantep’in en önemli simgelerinden biridir. Kent tarihini olduğu gibi yansıtan bu antik kent, dünya üzerindeki birçok arkeolog için önemli bir yere sahiptir. Nizip’in 10 km doğusunda yer alan Zeugma Antik Kent, M. Ö. 300 yılında Büyük İskender’in askeri Selevkos Nikalos tarafından kurulmuş olan bir kenttir. Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bu kentte hemen hemen her ayrıntıya hayran kalınırken, bugün milyonlarca insan bu tarihi mekanı ziyaret etmektedir.

Zeugma Antik Kenti detaylı bilgi için tıklayınız >

 
bakırcılar çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Pek çok kentte olduğu üzere Gaziantep’te de kentin simgesi haline gelen Bakırcılar Çarşısı, gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. pek çok el sanatının sergilendiği ve satışa sunulduğu bu çarşının tarihi oldukça eskilere dayanırken, kesin bir tarih bilinmemekle birlikte 19. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Üstelik Kültür Yolu Projesi kapsamında ödüle layık görülen bu çarşı, Başarı Ödülü’ne sahiptir.

Bakırcılar Çarşısı detaylı bilgi için tıklayınız >

 
zincirli bedesten

Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten de yine kentteki tarihi mekanlardan biri olurken, kent merkezinde yer alan kapalı mekan bir çarşıdır. 18. Yüzyılın ilk çeyreklik döneminde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından inşa ettirilen bu çarşı, o tarihten bu yana kullanılmaktadır. Üstelik günümüzde de oldukça sağlam bir şekilde ayakta kalan bu yapı, halk arasında Kara Basamak Bedesteni olarak da anılmaktadır.

Zincirli Bedesten detaylı bilgi için tıklayınız >

 
 
bey mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi Gaziantep ilinin merkez ilçesi Şahinbey sınırları içerisinde yer alır. Eski Antep evleri ve daracık sokakları ile Gaziantep Bey Mahallesi, geçmişten günümüze bozulmadan ulaşan ender yerlerden birisidir.

Bey Mahallesi detaylı bilgi için tıklayınız >

 
atatürk anı müzesi

Atatürk Anı Müzesi

Atatürk Anı Müzesi Bey Mahallesinin tarihi evlerinden olan iki yapının içerişinde bulunmaktadır. Hemen yanında oyuncak müzesi yer alır, gitmişken ikisini de görmenizi tavsiye ederiz.

Atatürk Anı Müzesi detaylı bilgi için tıklayınız >

 
hamam müzesi

Hamam Müzesi

1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilen Hamam Müzesi, Osmanlı mimarisinin günümüzdeki bir simgesi olarak bilinmektedir. Uzun yıllar boyunca Paşalara hizmet veren bu hamam, 2015 yılında yapılan restorasyonun ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir. Bugün milyonlarca ziyaretçisini ağırlayan Hamam Müzesi, Gaziantep Şahinbey’de yer almaktadır.

Hamam Müzesi detaylı bilgi için tıklayınız >

 
bayazhan avlu

Bayazhan

1909 yılında tüccar Bayaz Ahmet Efendi tarafından inşa ettirilen Bayaz Han, kentteki en eski tarihi yapılardan biridir. Günümüzde restoran olarak faaliyet gösteren bu han, Osmanlı mimarisine ait önemli eserlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Tarihte pek çok kez el değiştirmiş olan Bayaz Han son olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmış, restorasyonu tamamlanarak bir işletme haline getirilmiştir. Han’ın üst katında kentin tarihi ve kültürel zenginliklerini vurgulandığı bir Kent Müzesi bulunurken, alt katı ise restoran, cafe ve hediyelik eşya satan dükkanlar olarak hizmet vermektedir. Bayazhan bilhassa şehri gezmeye gelenlerin çok rağbet ettiği bir eğlence merkezidir.

Bayazhan detaylı bilgi için tıklayınız >

 
hışvahan

Hışvahan

Gaziantep kalesinin altında yer alan Hışva Han, 1563-1577 yılları arasında Lala Mustafa Paşa tarafından yapılmıştır. Gaziantep’te bulunan en eski han’dır. Hışvahan Restoran, Meyhane, Susamhane ve hediyelik eşya dükkanlarından oluşmaktadır.

Hışvahan detaylı bilgi için tıklayınız >

Gaziantep’te Tadılması Gereken Yöresel Lezzetler

En az tarihi, gezilecek yerleri ve kültürü kadar yöresel yemekleri ile de meşhur olan Gaziantep’te tadılması gereken birbirinden güzel lezzetler bulunmaktadır. Beyran Çorbasından Nohut Dürümüne, Baklavasından Katmerine, Küşlemesinden Menengeç Kahvesine varana kadar türlü türlü yiyeceklerin ve içeceklerin bulunduğu bu kent, aynı zamanda bu denli zengin lezzetleri ile de dikkat çekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra Alinazik Kebabı, Patlican Kebabı, Osmanlı mutfağını andıran Meyveli Et Yemekleri, Kıyma Kebabı, Antep Peyniri, Zahter Çayı ve Künefe de yine Gaziantep’te tadılması gereken lezzetler olarak gösterilebilmektedir.

Gaziantep yemekleri dünya genelinde büyük ün kazanmış yemeklerden oluştuğu için, günümüzde pek çok yeri ve yabancı turistte bu yöresel yemekleri nerede yiyebileceğini de merak etmektedir. Gaziantep yöresel yemekleri tadabilecek mekanlar arasında en iyilerine birkaç örnek göstermek gerekirse; Bayazhan Restoran, Çulcuoğlu Kebap, Aşina Gaziantep Mutfağı, Gaziantep Halil Usta, Katmerci Zekeriya Usta, Dürümcü Recep Usta, Orkide Pastanesi, Erçelebi ve Tahmis Kahvesi gibi mekanlar, bu yeme-içme kültürüne şahit olunabilecek ideal restoranlar arasında yer almaktadır.

gaziantep çarşı
almacı pazarı
gümrük hanı
gaziantep fıstıklı burma kadayıf

Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu

Gaziantep Seyahati İçin Faydalı Bilgileri?

Gaziantep Otogarında hizmet veren Gaziantep Otobüs Firmaları sayfamız aracılığıyla bu şehire sefer düzenleyen otobüs firmalarını, hareket saatlerini, otobüs bileti fiyatlarını öğrenebilir, dilerseniz Gaziantep Otobüs Biletini online satın alabilirsiniz. Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne yol tarifi almak için Gaziantep Otogarı sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Gaziantep'e sefer düzenleyen havayolu şirketlerini, iniş ve kalkış saatlerini, uçak bleti fiyatlarını öğrenmek çin Gaziantep Havalimanı sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz Ucuz Uçak Bileti sayfamız aracılığıyla havayolu şirketlerinin biletlerini karşılaştırıp online satın alabilirsiniz.

Gaziantep şehir içi ve çevresinde yapacağınız gezilerde dilerseniz araç kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Gaziantep araç kiralama şirketleri ve araç kiralama fiyatlarını görmek için Gaziantep Araç Kiralama sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Gaziantep otellerinin tüm özelliklerini ve sunduğu hizmetleri görmek, oda fiyatlarını arşılaştırmak için Online Otel Rezervasyonu sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Gaziantep Haritası

Haritayı Göster