Zincirli Bedesten

Geçmişten Günümüze Zincirli Bedesten

Gaziantep'te şehir hayatının hareketli bir şekilde sürdürüldüğü ve alışverişin nabzının attığı Zincirli Bedesten, bugün olduğu gibi yüzyıllar öncesinde de şehrin alışveriş noktalarından biri olmuştur. Bedesten kelimesinin anlamına bakıldığında da temel olarak Farsça değerli mal satışı için inşa edilen kapalı ve büyük yapı olduğu görülebilir. Bu şekilde inşa edilmiş Zincirli Bedesten içerisinde de bugün ticaretin sürdürüldüğü ve tarihi yapının aslına uygun bir şekilde korunarak günümüze ulaştığı görülebilir.

Zincirli Bedesten Tarihçesi

Günümüzde halen aktif bir şekilde her gün binlerce kişinin alışveriş gerçekleştirdiği Zincirli Bedesten, 18. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiştir. İnşaatı Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan bedesten, aslında bugün Gaziantep halkı arasında “Kara Basamak Bedesteni” şeklinde de adlandırılmaktadır. İnşaat sonrasında uzun bir dönem “Kasaplar Çarşısı olarak kullanılmış bu bedesten et hali şeklinde de bilinmektedir.

Yakın tarihte Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Zincirli Bedesten restorasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra genellikle 10-25 metrekare arasında boyutlara sahip olan 73 dükkanın yeniden temiz ve düzenli şekilde kullanılır hale getirilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmalar sonrasında bedesten içerisindeki dükkanlarda ticari faaliyet açısından turistik eşya satıcıları ve baharatçılar yerleşim gerçekleştirmiştir.

Zincirli Bedesten Fotoğrafları

zincirli bedesten
zincirli bedesten
zincirli bedesten
zincirli bedesten

Sponsorlu Bağlantılar

 

Zincirli Bedesten'de Neler Bulunmaktadır?

Zincirli Bedesten bugün restore edilmiş 73 farklı dükkanı ile birlikte 5 değişen kapıya sahiptir. Bu kapıların biri Güney, biri Kuzey, biri Doğu, biri batı ve biri orta kısımda yer almaktadır. Kapalı bir şekilde inşa edilmiş Zincirli Bedesten tek katlı olmak ile birlikte yakın konumda yer alan benzer bir yapı olan Kemikli Bedesten ya da diğer ismi ile Mecidiye Bedesteni ile komşu konumda şehre turistik ve ticari açıdan önemli bir katkı sunmaktadır.

Bedesten, bugün Gaziantep'te tarihi alışveriş merkezi olarak da bilinmekle birlikte halen çok büyük ilgi görmektedir. Hem şehir halkının hem de şehri ziyaret eden yerli/yabancı turistlerin bedesten içerisinde alışveriş yapabileceği birçok farklı kültürel ve yöresel işletme yer almaktadır. İşletmeler tarafından satılan ürünler içerisinde baharatlar, gümüş işçiliği ürünler, tespihler, kuru meyve sebzeler, geleneksel giysiler, süs eşyaları, hediyelikler ve kumaşlar gibi birçok ürün bulunmaktadır.

Gaziantep halkının esnafı kültürünü uzun yıllar öncesinden günümüze kadar ahlak, kültür ve gelenek ile sürdürdüğü yapı bugün Zincirli Bedesten içerisinde çok güçlü bir şekilde görülebilir. Çarşının şehrin çok merkezi bir konumunda bulunması sayesinde de bedestende şehri ziyaret eden herkes tarafından gezilerek alışveriş yapılması mümkündür.

Gaziantep Zincirli Bedesten’e Nasıl Gidilir?

Gaziantep'te halen en önemli alışveriş noktalarından biri olan Zincirli Bedesten, şehrin en merkezi noktası olarak Şahinbey ilçesinde yer almaktadır. İlçenin Şekeroğlu Mahallesi, Gümrük Caddesi üzerinde inşa edilmiş bedesten, kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde Kültür Yolu üzerinde de bulunmaktadır. Çarşıya ulaşmak için ilçe içerisinde yürüyüşü tercih edebileceğiniz gibi şehir merkezindeki herhangi bir noktadan hareket eden ilçe dolmuşları veya belediye otobüslerini de kullanabilirsiniz. Bedesten, sabah saatlerinde açılan işletmeler ile birlikte akşam geç saatlere kadar tüm işletmelerin alışverişle devam ettiği bir kültürel ortam sağlamaktadır.

Gaziantep'te yer alan Zincirli Bedesteni şehir dışından görmeye gelecekler karayolu ile Gaziantep’e ulaşabilirler. Bunun için Gaziantep Otobüs Firmaları sayfamızda online Gaziantep Otobüs Bileti alabilirler. Havayolunu tercih etmek isteyenler Gaziantep Havalimanı üzerinde şehre ulaşım sağlayabilir.

Zincirli Bedesten nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster