Bir Devrin Simgesi Olan İstanbul Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yıllarını içine alan dönemde Mimar Sinan tarafından İstanbul'da inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olarak tanımlanır. Ve Osmanlı mimarisinde en önemli eser olarak tasvir edilir. İstanbul Fatih semtinde olan Süleymaniye Camii,dört minareye sahip bir cami olup kubbesi tam 53 metre yüksekliktedir. 4 minare olması Sultan Süleyman'ın İstanbul Fethi sonrası 4.padişah olması; 10 şerefe olması ise Osmanlı İmparatorluğunun 10.padişahı olmasından ileri gelmektedir.
Cami 6000 m2 lik geniş bir alandadır. Ve 11 kapısı vardır. Bahçe etrafında Süleymaniye medreseleri vardır. Süleymaniye Kütüphanesi, Tıp medresesi mevcuttur. Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı İmparatorluğunun 10.padişahıdır. Ve bu cami de Sultan Süleyman'ın hem gücünü hem de Mimar Sinan'ın dehasını, farklılığını sunan en iyi örneklerden biridir.
Süleymaniye Camii Özellikleri
- Cami içinde yanan kandillerin isleri yapılan bir sistemle kendini temizleme özelliğindedir.
- Cami mihrabında pencereler yer almaktadır. Bu pencerelerde işlenmiş çini madalyonlar vardır ki,içlerinde Fetih suresi yazılıdır.
- Süleymaniye Camii ana kubbesi Nur Suresi işlenmiştir.
- Duvarlarında olan yazılar,tüm süslemeler kandillerden çıkan isin damıtılarak oluşturulan mürekkebi ile yapılmıştır.
- Oyuklardan içeriye bakıldığında birinde Allah diğerinde Muhammed yazılıdır.
- Ve bir başka özelliği ise caminin hangi köşesinden ölçüm yapılırsa yapılsın; Allah kelimesi ve katları görülür.
- Caminin akustiğinin sağlanması için kubbe etrafına 65 küp sıralanmıştır.
Süleymaniye Camii içerisinde en çok merak edilen bir bölüm Hürrem Sultan Türbesidir. Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın eşidir. Kanuni türbesi ile benzerlikleri olmasına karşılık taş işçilik çok daha ağırlıklıdır.
Ana Kubbe: Süleymaniye Camii ana kubbesinde Nur suresi ayetleri yer almaktadır. Allah herşeyi bilendir, insanlar için örnekler verendir.
Akustik Özellik: Mimar Sinan camii'nin akustik özelliği üzerinde çok fazla çalışmıştır. Vaaz caminin her tarafından rahatlıkla duyulmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
İs Odası Özellikleri: Cami 275 adet kandille aydınlatmak üzere çalışmalar yapılmıştır. Yanan mumlardan çıkan isin cami camlarına zarar vermemesi için is odasına çekilen pencereler yapılmıştır. Bu biriken isle de mürekkep elde edilmiştir. Bu mürekkeple de fermanlar yazılmıştır.
Süleymaniye Camii, tarihi ile, akustik özelliği ile, mimarisi ile İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken camiler dendir. Süleymaniye Camii bir gizemdir. Hem tarih hem dini açıdan Türk kültürü için önem taşır. Son derece ihtişamlı bir yapı olduğundan , İstanbul'u gezen , İstanbul'u tanımak isteyen herkes için olmazsa olmaz noktadır.
Süleymaniye Camii bir devrin güç simgesidir.