Ayasofya Camii (Hagia Sophia)

Ayasofya Gezi Rehberi ve Tarihi

Şimdi İstanbul'da yaşayanların çok iyi bildiği bir yapıttan söz edeceğiz; AYASOFYA. Ayasofya, müzeler içinde en çok ziyaretçi çeken müzedir. İstanbul'da Sultanahmet meydanında gözden kaçırılmayacak kadar pembe ve büyük bir yapı olan Ayasofya mimarlık ve sanat tarihi açısından dünyanın sayılı eserlerinden birdir.

İstanbul Ayasofya Fotoğrafları

ayasofya müzesi
ayasofya müzesi padişah türbeleri girişi
ayasofya müzesi imaret taç kapısı
ayasofya müzesi propylon parçaları
ayasofya müzesi yılan motifli havuz
ayasofya müzesi
ayasofya müzesi seraphim meleği
ayasofya müzesi
ayasofya müzesi desisis mozaği
ayasofya müzesi
ayasofya müzesi mermer kapı
ayasofya müzesi komnenos'lar mozaiği
ayasofya müzesi apsisdeki iki melek
ayasofya müzesi mihrap hat levhaları
ayasofya müzesi dilek sütunu
ayasofya müzesi hünkâr mahfili
ayasofya müzesi mihrap
ayasofya müzesi
ayasofya müzesi hünkâr mahfili
aAyasofya müzesi kubbesi
ayasofya müzesi büyük mermer küp
ayasofya müzesi büyük hat levhaları
ayasofya müzesi sunu mozaiği
ayasofya müzesi
ayasofya müzesi istanbul'un fethini müjdeleyen hadis-i şerif
ayasofya müzesi desisis mozaği
ayasofya müzesi apsis mozaiği
ayasofya müzesi

Ayasofya Nasıl İnşa Edilmiştir?

Ayasofya'nın inşaatına 532 yılında, yani yaklaşık 1500 sene evvel Bizans İmparatoru Justinyan tarafından başlandı. Yapımını o zamanlarda Anadolu'da yaşayan en ünlü iki mimarı olan Tralles'li Anthemios ile Miletos'lu İsidoros gerçekleştirdi. Her Mimarın emrinde tam beşer bin işçi çalışıyordu. Ayasofya, 10 000 işçinin emeği ile meydana getirilmiştir. İnşaat esnasında bugünkü inşaatlarda kullanılan iskele denilen dış cephe merdivenleri kullanılmamıştır. İnşaatın dışı kum yığını ile örtülü olup 10 000 işçinin birbirlerini engellemeden kum rampalarında koşarak, hızlı bir şekilde ördükleri duvarlara malzeme taşıma imkanı veriyordu. İnşaat bittikten sonra, etrafı kumla örtülü binayı kazıyarak tekrar gün ışığına çıkarıyorlardı. O dönemdeki işçiler korkunç bir hızla çalışıyorlarmış. Yapım esnasında imparator kendi bölümünü önce bitiren 5000 kişilik işçi grubuna para ödülü vaat etmiş. Bu vaat nedeniyle işçilerin rekabete girmesini de gayet doğal karşılamak gerekir. Bu yarış sayesinde koskoca Ayasofya 5 sene gibi kısa bir sürede bitirilip ibadete açılmıştır. O dönemlerdeki binaların dış cephelerini korumak için bugünkü gibi özel boyalar ve sıvalar kullanılmıyordu. O zamanlarda kullanılan tek bir yöntem vardı, o da su, kum, kireç ve yumurtadan oluşan koruyucu bir boyaydı. Bu karışım içindeki yumurtalardan dolayı zamanla pembeleşiyordu. Bugün Ayasofya'nın dış cephesinde gördüğümüz pembe renk ise eski halini hatırlatmak için yeniden boyanmış halidir.

Ayasofya’nın Tarihi ve Şu Anki Durumu

Ayasofya, 1500 yıl önce bir Bizans kilisesi olarak inşa edilmiş, tabii bugün gördüğünüz minareler o dönemde yoktu. Ayasofya, o dönemde dünyanın en büyük kilisesiydi. Ayasofya, eski yunanca da kutsal bilgelik anlamına gelir. Bugün binayı gezecek olursanız kubbesinin muazzam büyük olduğunu göreceksiniz. Yerden yüksekliği 56,5 metredir. O dönemlerde insanlar böyle bir yapıtın hayalini kuramazken İstanbul'da bu hayal gerçekleşmişti. Ayasofya yaklaşık 1000 sene boyunca kilise olarak kullanılmış ve İstanbul' un fetih edildiği gün, yani 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. Bugün gördüğümüz dört minaresi de o döneme ait. 1923 yılına kadar Ayasofya cami olarak hizmet ettikten sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle müzeye dönüştürülüp Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tüm izleri gün ışığına çıkarılmış ve tüm dünya insanlarının ziyaretine açılmıştır. Bugün Ayasofya’yı gezerken fark edeceksiniz ki hemen hemen hiçbir sütunu düz değildir. Hepsinin bir kaç dereceye kadar eğilmiş olduğu gözden kaçmıyor. Bunun nedeni de 1500 yıl boyunca atlattığı sayısız depremlerdir, fakat bu depremlere rağmen halen sapasağlam ayaktadır. Kubbesi bile depremlerden hafif nasibini almış durumda.

Eski merkezinden 12 santim kenara kaymış durumda, kubbeye doğru baktığınızda dört bir kenarında melek kanatları göreceksiniz. Bu melek kanatları Bizans döneminden kalma ve o zamanlarda kubbeyi sonsuza kadar taşısın diye yapılmış. (Mozaik, küçük taşların duvara yapıştırılarak bir şekil verilmesidir.) Ayasofya ilk yapıldığında iç duvarları ve kubbenin içi altından mozaiklerle bezeliydi. Binanın sol tarafında dilek sütunu bulunur, ortasında bir delik vardır, bu deliğe başparmağınızı sokup elinizi bir tur çevirdiğinizde dileğiniz yerine geliyormuş. Sütunun bulunduğu tarafta üst kata çıkan bir rampa vardır. Bu çıkış için merdiven yapılmamasının nedeni üst katın eskiden imparatoriçelere ait olmasındandı. Bu kişiler ayine geldikleri zaman tahtları ile üst kata taşınıyormuş. Bu yüzden de yukarı çıkarken fazla sarsılmamaları için rampalı bir çıkış yolu yapılmış.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Ayasofya Müzesi Ziyaret Saatleri

(Dikkat yeniden düzenleniyor) Ayasofya Müzesi Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır. Kış tarifesine göre, müzeye son giriş 16.00 olmak üzere 09.00-17.00 saatleri arasında; yaz tarifesine göre ise, müzeye son giriş 18.00 olmak üzere 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze Kartları müzekart gişesinden temin edilebilmektedir.

Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu

Ayasofya Müzesi Ziyareti İçin İstanbul'a Seyahat Bilgileri?

Ayasofya Müzesini gezip görmek için İstanbul seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. İstanbul'a yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz İstanbul otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Esenler Otogarı sayfamızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu tercih etmek isterseniz Ankara'dan ve Konya'dan Yüksek Hızlı Tren ile İstanbul'a ulaşım imkanı vardır. Feribot Seferleri sayfalarımız ise deniz yolculuğu planlayanların hizmetindedir. İstanbul seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz İstanbul Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir Ayasofya Müzesi ziyareti dileriz.

İstanbul Ayasofya Müzesi ulaşım haritası, Ayasofya nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster