Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii Hakkında

Eski adı At Meydanı olan Sultanahmet Meydanı'na adını veren Sultanahmet Camii Mimar Sinan'nın talebesi Mimar Sedefkar Mehmed Ağa'nın eseridir. 1603-1617 Yılları arasında tahta geçen ve 27 yaşında vefat eden Sultan I. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Sultanahmed Camii ve külliyesinin yapımına 1609 yılında başlanmış 1616 yılında yapımı tamamlanmıştır.

Sultanahmet Camii Fotoğrafları

sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii harem-i şerif tablosu
sultanahmet camii
sultanahmet camii
sultanahmet camii bahçesi

Sponsorlu Bağlantılar

 

Sultanahmet Camii Osmanlı coğrafyasındaki o dönemde altı minareli ilk ve orjinal inşaa edilen tek camidir. Camii ve külliyesi, türbe, medrese, imarethane, tabhane, hamam, kasr-ı hümayun, sıbyan mektebi, sebil gibi yapılardan oluşmaktadır. “Mavi Camii” olarakda anılan eserin bazı bölümleri günümüze ulaşmamıştır. Sultan Ahmet’in türbeside yapının içinde yer alır.

Sultanahmed Camii, harim ve avlu olmak üzere iki eş parçadan oluşur. Mimarisinden, taş işçiliğine, çinisinden, kalem işlerine, hat sanatından ahşap işleme ve maden sanatına kadar klasik Osmanlı sanatının pek çok örneğini bünyesinde barındırmaktadır. Sultanahmet Camisinin iç mekânı büyük bir bütün halinde inşa edilmiştir. Ana ve yan kubbeler geniş sivri kemerlerin dayandığı 4 büyük sütun üzerinde oturmuştur. Fil ayağı olarak adlandırılan bu sütunların birinin çapı 5 metredir. Yapının kubbesi 23,5 m. çapında ve 43 metre yüksekliğinde olup 260 pencere ile aydınlatma yapılmıştır. Caminin duvarlarında sayısı 20 bini aşan İznik Çinileri kullanılmıştır. Sultan Ahmet Camii'nde sergilenen Harem-i Şerif Tablosu hattat Mimarzâde Mehmet Ali Bey tarafından yapılmıştır.

Sultanahmet Camisi duvarların süslemesinde kullanılan İznik çinilerinden dolayı Avrupalılar tarafından ”Mavi Cami (Blue Mosque)” olarak anılmaktadır. İstanbul ve Sultanahmet Meydanına yapacağınız ziyaretlerde bu etkileyici Osmanlı eserini ziyaret etmeyi unutmayınız.

Resimler: E-Yaşam Rehberi özel koleksiyonu

Sultanahmet Camii Gezisi İçin İstanbul'a Seyahat Bilgileri?

İstanbul Sultanahmet Camii gezip görmek için İstanbul seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. İstanbul'a yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını İstanbul Otobüs Firmaları sayfalarımızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız İstanbul Havalimanı sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu düşünürseniz Tren Seferleri sayfalarımızda güncel tren saatlerini bulabilirsiniz. Feribot Seferleri sayfalarımız ise deniz yolculuğu planlayanların hizmetindedir. İstanbul seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz İstanbul Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir İstanbul Sultanahmet Camii ziyareti dileriz.

İstanbul Sultanahmet Camii ulaşım haritası, nere de? nasıl gidilir?

Haritayı Göster