Çanakkale Şehir Rehberi

çanakkale

Çanakkale Hakkında

İlin Adı: ÇANAKKALE - (Çanakkale ilinin 10 adet ilçesi vardır.)

Çanakkale İlçeleri: Ayvacık, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice' dir.

Çanakkale Plaka Kodu: 17

Çanakkale Telefon Alan Kodu: 286

Çanakkale Nüfusu: 540.662

Çanakkale Bölgesi: Marmara

Çanakkale, kıyılarıyla Avrupa ve Asya'yı birleştiren Marmara ve Ege Denizini birbirini bağlayan, eski uygarlık merkezlerinin geçiş noktası olan ilimiz, iç ve dış turizmde önemli bir yere sahiptir. Çanakkale şavaşlarının fazla sayıda olduğu geride kalan şehitlik, anıt ve mezarlıkların bulunduğu önemli kentlerimizden biridir. Dünyada savaş tarihinin en destansı ancak bir o kadar da çatışmalı muharebelerinden biridir.
Çanakkale’de seferberliğin en üst seviyede olduğu savaşta, Çanakkale Zaferi Türk milleti en önemli zaferlerinden biri olmuştur. Bu büyük zaferi bizlere kazandıran Mustafa Kemal Atatürk ve diğer komutanlarımız ile şehit ve gazi olan Mehmetçiklerimizi saygıyla anıyoruz.

Çanakkale'nin Tarihi

Kentle ilgili bilinen hikaye, tarihin kesin olarak ayrılamadığı çağlara dek uzanmaktadır. Bölge Truva ile İlk Çağ’ın karanlıklarından sıyrılarak gün ışığına çıkar.

İslamiyetten önce VI. Yüzyılda İranlıların eline geçmiş. IV. Yüzyılda Büyük İskender Anadolu topraklarıyla birlikte Çanakkale’yi de imparatorluğuna katmıştır. Onun ölümünün ardından Bergama ve Pontus Kralları aralarında yöre için savaşa tutuşmuşlardır. Bölgeye daha sonra Roma ve Bizans egemen olmuş, 1354 yılında Osmanlı şehzadesi Süleyman Paşa’nın fethiyle de Omanlı Devleti’ne katılmıştır.

Çanakkale, XIV. Yüzyılın ilk yıllarında Karesi Beyliği’nce ele geçirilerek Türkleştirilmiş, ardından Osmanlılar buradan Rumeli’ye geçmişlerdir. Kent o tarihten bu yana bir Türk kentidir.

Son yılların savaş tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Savaşı, 1914 Kasımında başlamış, 1915 yılının Ocak ayına dek sürmüştür. Türk kuvvetlerinin 251.309 ve itilaf kuvvetlerinin de 252.000 kişi kayetmesine yol açan Çanakkale Savaş’ı hem Türkiye’nin savaşı dört yıl sürdürerek Çarlık Rusya’sının yıkılmasına neden olmuş hem de Türk ulusunun daha sonra gerçekleştireceği Ulusal Kurtuluş Savaş’ına ilham kaynağı yerine geçmiştir.

Çanakkale Şehrinin Adı Nereden Geliyor?

Eski çağlarda Çanakkale Helles denizi anlamına gelen Hellespontos adı ile anılmakta idi. Fatih Sultan Mehmed’in Boğaz’ın doğu kıyısına yaptırdığı kaleden dolayı Türkler bölgeye Kale-i Sultaniye demişler. Kalenin yanında halkın yaptığı çanak ve çömlekler meşhur olunca kente Çanak kalesi adı söylenmiş ve bu zamanla bugünkü Çanakkale adını almıştır.

Başka bir tanıya göre; Marmara ve Ege denizlerini birleştiren Boğaz’daki il merkezi boğazın doğu kıyısında ve en dar yerinde kurulmuş ve denizin şekli bir çanağı andırıyormuş. Bugünkü Çanakkale ismini de buradan almıştır.

 

Çanakkale'nin Coğrafyası

Çanakkale ili, Marmara Bölgesi’nin güney Marmara bölümünde yer alır. Doğusunda Balıkesir, güneyinde Edremit Körfezi, batısında Ege Denizi, kuzeyinde Marmara Denizi ile çevrilidir. İl toprakları genel olarak dağlık ve tepeliktir. Ovalar az yer tutar. Önemli düzlükler ilin güneyinde eski Menderes Vadisi boyunca sıralanan Bayramiç ve Ezine ovalarıdır. İlin en yüksek noktası, Edremit Körfezi kıyılarında uzanan Kaz Dağ, Gürgen ve Tahtalı dağlarıdır. Çanakkale, yüz ölçümü 9.737,00 kilometre karedir.

Başlıca akarsuları; Tuzla Çayı, Menderes Çayı, Sarıçay , Kocabaş Çayı, Bayramiç Deresi, Bergaz Çayı ve Kavak Çayı'dır.
Başlıca Gölleri; Ece ve Tuzla’dır.

Çanakkale iklimi: Akdeniz ve Karadeniz geçiş iklimi hakimdir. Yaz ayları sıcak geçer. Kış aylarında genellikle yağışlıdır.

Çanakkale'nın Ekonomisi

Çanakkale ilinin ekonomisi çoğunlukla tarıma dayanır. Sanayi yeni yeni gelişmektedir. Turizm, balıkçılık ve ormancılığın ekonomideki yeri devamlı artmaktadır.

İl, Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin ikinci ili olmuştur.
Başlıca tarım ürünleri: Domates, buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, baklagiller’dir. Bağcılık ileri seviye de olup, Çavuş, hafızali, kozak, karadikenli, elhamra, karasakız ve mevrupalya üzümleri ile meşhurdur. Zeytin üretiminde de önemli bir yere sahiptir.

Çanakkale sınırları içinde hayvancılığın da önemli bir yeri olmasıyla koyun, keçi ve sığır besleniyor. Balı da çok güzel kokulu ve lezzetlidir.

Balık bakımından çok zengin olan il Türkiye’de balıkçılık merkezidir. Bunlar; Tekir, mercan, barbunya, sardalya, lüfer, palamut, kılıç ve kolyoz gibi balıklar en çok avlananlardır. Lapseki, Biga ve Gökçeada ilçelerinde yöre halkı geçimini balıkçılıkla sağlamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Çanakkale Ulaşım

Çanakkale Karayolu Ulaşımı:

Şehir merkezinde bulunan terminalde ülkenin hemen hemen her yerine seferler yapılmaktadır.

Çanakkale Otogarı Telefon Numarası: 0286 217 10 79

Çanakkale Havayolu Ulaşımı:

Çanakkale Havalimanından düzenli uçuşlar yapılmaktadır. İlçesi olan Gökçeada’da havaalanı bulunmaktadır.

Çanakkale Havalimanı Telefon Numarası: 0286 213 10 21 - 0286 213 12 43

Çanakkale Denizyolu Ulaşımı:

Çanakkale'den Gökçeada'ya feribot seferleri vardır. Çanakkale'den Bozcaada'ya ulaşım Ezine-Geyikliye oradan Yüklük iskelesine gidilerek gidiliyor.

Çanakkale Liman Telefon Numarası: 0286 814 12 63

Çanakkale'nin Gezilecek Yerleri

Çanakkale kenti, tarihî ve doğal güzellikleri bakımından oldukça zengindir. Buna rağmen bölge olması gerekenden az turist çekmekte çünkü, ilin her yeri sit alanıdır. Bu yüzden birçok alan yerleşime kapalıdır. Çanakkale beş bin senelik tarihiyle her köşesi tarih ve yaşanmışlıklarla doludur. Tarihi eserlerin yanında, yemyeşil tepeler, masmavi bir deniz ve tertemiz sahilleri ile turizme de müsaittir.

GÖKÇEADA

Gökçeada, Türkiye’nin sahip olduğu en büyük adadır. Doğal ve temiz su kaynaklarının olmasıyla birlikte ada kendi suyunu da karşılıyor. Türkiye de güneşin en son battığı yerdir. Adaya ulaşım, Çanakkale'den deniz yoluyla 50 dakika sürüyor. Araçlarıyla gelenler ise arabalı feribotlarla 1 saat 15 dakika süreyle ulaşabilirler. Belde de Rum Köylerinin kökeni yüzyıllar öncesine dayanan yerleşim yerleri vardır. Deniz ve güneşi sevenler için yaz aylarında güzel bir tatil beldesidir. Çınarlı, Bademli, Dereköy, Eşelek ve Kaleköy gibi güzel köylere sahiptir.

Gökçeada’da Gezilecek Yerler

Aydıncık Plajı: 1200 metre uzunluğundaki plaj altın sarısı kumdan oluşuyor.

Laz Koyu: Sakin bir denizin olduğu güzel bir yerdir.

Gizli Liman: Çam ağaçlarının önünde bulunan koyda incecik kumsalı ile plaj gelenleri karşılıyor.

Yıldızkoy: Koy, Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın içinde yer almaktadır. Rüzgar az estiğinden denizin sakin olmasıyla yüzmek keyiflidir.

Tuz Gölü: Aydıncık ve Kefalos Plajları arasında bulunmaktadır. Göl, Angıt, Suna ve Flamingo kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Gökçeada’da Yapılabilecek Aktiviteler

Sörf: Yılda 300 günün rüzgar sörfü için uygun olmasıyla, Türkiye’nin önemli sörf merkezlerinin başında geliyor. Son yıllarda Bulgar ve Romen sörfçüler tarafından tercih edilmektedir.

Dalış: Su altı dünyasının keşfe çıkmak için dalış yapılmaktadır. Saros körfezinden başlayarak Gökçeada’ya kadar uzanan bir fay hattının bulunmasıyla adanın kuzeyinde büyük bir çukur oluşturması sonucu dalış keyfi yaşatmaktadır.

Tekne Turu: Tepeköy altı, Şelale, Pirinçburnu, Mavikoy, Mağaralar, Batıklar, Yelkenkaya, Kaşkaval, Güzelcekoy, Marmaros, Su Altı Milli Parkı ve Kefalos Burnu koyları gezdiriliyor arada mola da verilmektedir.

BOZCAADA

Tarihin her döneminde herkesi kendine çeken Bozcaada, Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu dönemde ise sürgün yeri olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Tarihte eski çağlarda bile bağcılığın yapıldığı bilinmektedir.

Çanakkale’nin iki ada ilçesinden biri olan Bozcaada, köyü olmayan tek ilçedir. Adaya ulaşım, Çanakkale’den Geyikli beldesinden feribota biniliyor, 20 dakikalık yolculukla adaya varılmaktadır. Adaya yaklaşırken manzarası, kalesi ve limanıyla oldukça etkileyicidir.

Bozcaada, son yıllarda 30 binin üzerinde fidan dikilmesiyle ağaçlandırma ile sayesinde yeşillenmeye başlamıştır. Beldenin merkezinden geçen cadde, Bozcaada’yı Rum Mahallesi ve Türk Mahallesi olarak ikiye bölmektedir. İki yabancı kültürlerin birbirine kaynaşması kültürel bakımdan zenginleştirmiştir.

En meşhur plajı olan Ayazma, soğuk denizi ve eşsiz kumuyla güzel bir plajdır. Adaya gelen turistlerin her zaman ilgi odağı olmuştur.

ASSOS

Edremit Körfezi ile Lesbos Adası’nın (Midilli) karşısında, bir volkanın eteğinde, Andezit Kayalıkları üzerinde kurulmuş, Antik Çağların önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur.

Assos, sit alanı olmasıyla deniz, kum, güneş turizmi pek yoktur. Deniziyle göz kamaştıran belde hala yöre halkının yaşadığı nezih bir yerdir.

Assos denilince ilk aklımıza Behramkale köyü, Assos Antik Kenti ve Kandırga koyu gelmektedir. Antik Liman, Behramkale Köyü ve Assos Antik Kenti çok eskiden yerleşim yeridir. Behramkale tepesi, tarihi yapıları vardır. Antik Liman’da binalar azdır olan binalar ise tesis amaçlı kullanılmaktadır. Kadırga Koyu, kosmopolit insan çeşitliliğinin olduğu bir beldedir.

Çanakkale Gezilecek Diğer Yerler

Harp Eserleri Müzeleri,
Antik Yunan Şehirleri,
Kazdağı,
Kaplıca ve Termal Tesisler,
Anıtlıklar,
Kaleler,
Çimenlik Kalesi,
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı,
Çanakkale Boğazı ve Çanakkale Abideleri’dir.

Çanakkale Şenlik ve Festivalleri

Lapseki Kiraz Şenlikleri: Haziranın 2.Haftası
Sardalya Festivali: 15-16-17 Temmuz
Kültürlerarası Troia Sanat Şenliği: 01-07 Ağustos
Anafartlar Zaferi: 10 Ağustos
Umurbey Şeftali Şenliği: Ağustosun 2.Haftası
Gökçeada Film Festivali: 15-22 Ağustos
Kazdağı Doğa Yürüyüşü: Haziran
Troya Festivali: 09-16 Ağustos
Ezine Peynir Festivali: 7- 15 Temmuz
Bozcaada Bağbozumu Festivali: 8-9 Eylül
Ayazma (Kazdağı-İda) Güzellik Yarışması: 17-19 Ağustos
Yağlı Pehlivan Güreşleri: Lapseki / 26 Ağustos

Çanakkale'de Ne Yenir?

Çanakkale şehri, geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir. Yöresel yemekleri; Mevlevi Tatlısı, Asma Yaprağında Sardalya, Kağıtta Sardalya, Piruhi, Bakla Keşkeği, Gelibolu Böreği ve Balık Çorbasıdır.

Çanakkale'den Hediyelik Ne Alınır?

Seramik, çanak ve antika ürünleri, Ayvacık ve Bayramiç’ten el dokuması halılar alınabilir. Gıda olarak ise Peynir helvası, Bozcaada’dan; Gelincik şerbeti ve lokumu satın alınabilir.

Çanakkale Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Çanakkale Valiliği

Adres: Cevat Paşa Mahallesi, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi, No:26, 17019 Merkez/Çanakkale
Telefon: 0286 217 19 99
Belge Geçer: 0286 217 60 90
Mail: canakkale@icisleri.gov.tr

Çanakkale Belediyesi

Adres: İsmetpaşa Mahallesi Demircioğlu Caddesi No:132 17100 / ÇANAKKALE
Telefon: 444 17 17
Faks: 0286 212 39 91

Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Kemalpaşa Mahallesi Lise Caddesi No:13 Merkez
E-Posta: canakkale155@egm.gov.tr
Telefon: 0286 217 52 60 - 0286 217 52 64
Faks: 0286 217 37 63

Çanakkale Devlet Hastanesi

Çanakkale Devlet Hastanesi Ek Binası
Adres: İsmetpaşa Mah. İnönü Mad. No:123 / Çanakkale
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi
Adres: Hamidiye Mah. Rauf Denktaş Cad. No 17 -A Kepez /Çanakkale
Meriç Alemdar Ek Binası
Adres: Cevat Paşa Mah. Nara Yolu Sok. Merkez / Çanakkale
Santral: 0286 217 10 98
Başhekimlik: 0286 213 36 20
Faks: 0286 213 69 01

Çanakkale Defterdarlığı

Adres: Cevatpaşa Mah. İnönü Cad. Arıburnu Sok. No:42, 17100 Merkez/ÇANAKKALE
Telefon: 0286 217 05 09
Posta: canakkaledef@maliye.gov.tr

Çanakkale Tapu Müdürlüğü

Adres: İsmetpaşa Mah. Hüseyin Avni Baksı Sok. N0:4 ÇANAKKALE
Telefon: 0286 280 10 06
Faks: 0286 213 65 45
E-mail: canakkale-tsm@tkgm.gov.tr

Çanakkale Kadastro Müdürlüğü

Adres: İsmetpaşa Mah. Hüseyin Avni Baksı Sok. N0:4 ÇANAKKALE
Telefon: 0286 280 10 20
Faks: 0286 217 69 69
E-mail: canakkale-km@tkgm.gov.tr

Çanakkale İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Cevat Paşa Mahallesi, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi, No:26, 17019 Merkez/Çanakkale - 1. Kat
Telefon: 0286 217 19 99
Belge Geçer: 0286 217 60 90

Çanakkale Haritası

Haritayı Göster