İlin Adı: KAYSERİ (Kayseri ilinin 16 adet ilçesi vardır.)
Kayseri İlçeleri: Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar
Kayseri Plaka Kodu: 38
Kayseri Telefon Alan Kodu: 352
Kayseri Nüfusu: 1.389.680
Kayseri Bölgesi: İç Anadolu
Kayseri Erciyes Dağı’nın heybetiyle göz kamaştırdığı bir şehirdir. Kayseri deyince aklımıza gelen dünyaya ün salmış pastırma ve sucuk gelmektedir. Erciyes ve Ali Dağ arasına kurulmuş kent, tarihin önemli kentlerinden olmuştur. Bölgede birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrin önemli tarihi yapıları ve doğal güzellikleri vardır. Eşsiz mimari yapıların ustası Mimar Sinan’ın doğduğu ve büyüdüğü mesleğine dair birçok bilgiyi burada kazandığı topraktır.
Kayseri Tarihi
Kayseri Şehrin Adı Nereden Geliyor?
Kayseri’nin eski adı Mazaka ve Evsebia olarak kullanılmıştır. İmparator, üvey babası Augustus’un anısına “imparator şehri” anlamına gelen Roma İmparatoru Tibetius tarafından İ.S. 17’de kent zaptedilince, adına Kayzer’in kenti anlamına gelen Caesarea denmiştir. Araplar da Kayserie demişlerdir. Daha sonra Türkler kenti fethedince “Kayseri” adı ile anılmaktadır.
Kayseri'nin Tarihi
İranlılar, (Pers) döneminden sonra İ.Ö. 380 – İ.S. 17 yılları arasında Kapadokya bölgesinin başkentidir. Roma İmparatoru Tiberius tarafından İ.S. 17’de kent zapt edilmiştir.
Roma (17-395), Bizans (395-1071) dönemlerini yaşarken dört kez kısa süreler için Arapların eline geçen kent, 1071 yılında Kutalmışoğlu Şah ve ordusunca fethedilmiştir. XII. Ve XIII. Yüzyıllarda en görkemli dönemini yaşamıştır.
1135-1142 yılları arasında Danişmendlilerin Niksar ve eski Malatya’dan sonra üçüncü başkenti olmuş. Ertena Devleti’nin de Sivas’tan sonra 1134-1380 yıllarındaki Kadı Burhaneddin Devleti’ne bağlanmıştır. 1398’de ilk kez Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlıların, 1402’de Karamanoğulları’nın 1419’da Memlukluların eline geçmiştir. Daha sonra Dulkadiroğullrı’na bırakılan Kayseri, 1436’da II. Murat tarafından yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Karaman Beylerbeyliğinin 7 sancağından biri, Tanzimat sonrasında da Ankara eyaletinin 5 sancağından biri olmuştur. Kurtuluş Savaşı zamanında Millet Meclisi’nin mecbur Kayseri’ye taşınmasıyla kısa bir süre Melis ve ikinci başkent olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra da il olmuştur.
Kayseri'nin Coğrafyası
Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Sivas ve Kahramanmaraş, batısında Niğde ve Nevşehir, kuzeyinde Yozgat ve Sivas, güneyinde de Adana illeriyle çevrilidir. Kayseri ilinin yüzölçümü 16.917 kilometrekaredir.
Kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu dağlar, arasında yer alan yaylalar ve ovalar ilin başlıca yer biçimlerini oluşturmaktadır. İl merkezinin güneyinde, yükselen Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek noktasıdır. Eski bir volkanik dağdır. Dağın doruk noktasında küçük bir buzul bulunmaktadır.
İlin diğer önemli yükseltileri; Bakardağ, Beydağ, Hoduk Dağı, Tahtalı Dağı, Akdağı, Hınzır Dağı ve Kocadağ’dır.
Seyhan Irmağı’nın yukarı çığırı, Zamantı Irmağı ve Kızılırmak’la sulanan ilde yükseltisi yaklaşık 1000 metre olan Kayseri Ovası ve Erciyes Dağı’nın güney eteklerinde uzanan Develi Ovalı, başlıca verimli tarım alanlarındandır.
Gölleri; Sultan Sazlığı, Sarı Göl, Tuzla, Yay, Engir Gölleri ve Sarımsaklı, Akköy baraj gölleridir.
Kayseri İklimi
İç Anadolu Bölgesi de oldukça şiddetli bir bozkır iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.
Kayseri'nin Ekonomisi
İç Anadolu Bölgesinde coğrafi açıdan kavşak noktası olan Kayseri’nin ekonomisi tarım, hayvancılık, ticaret ve sanayiye dayanmaktadır. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının 10 tanesi Kayseri ilinde bulunuyor.
Elverişli iklimi ve arazi yapısıyla üretim yaparak halk gelirini sağlamaktadır. Tarım ürünleri; mahlut, baklagiller, buğday, arpa, çavdar, şekerpancarı, patates, soğan, elma, erik, zerdali, kayısı, armut, ceviz, vişne ve üzümdür.
Hayvancılığın yapıldığı bölgede sığır, koyun, kıl keçisi ve manda beslenmektedir. Her sene dünyaca meşhur pastırma ve sucuk yapılır. İlde binlerce sucuk ve pastırma imalathaneleri vardır.
Kayseri Ulaşım
Kayseri Karayolu Ulaşımı:
Kayseri karayollarının kavşak noktası konumundadır. Kayseri'den ülkemizin her tarafına ulaşım sağlanmaktadır.
Kayseri Otogarı Telefon Numarası: 0352 327 45 00
Kayseri Havayolu Ulaşım:
Kayseri Erkilet Havalimanı il merkezine 6 km. uzaklıkta bulunmaktadır.
Kayseri Erkilet Havalimanı Telefon Numarası: 0352 337 54 94 – 0352 337 52 44
Kayseri Demiryolu Ulaşım:
Kayseri Demiryolu ilin Boğazköprü istasyonundan Ankara hattına bağlanmaktadır.
Kayseri Boğazköprü İstasyon Telefon Numarası: 0352 231 13 13 (24 saat açık)
Kayseri Gezilecek Yerler
Kayseri ili 5000 yıllık tarihi geçmişiyle Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmasıyla kentte çok sayıda tarihi eserler yer almaktadır. Demiryolu ve karayolunun kavşak noktası olması ile İç Anadolu’nun ticaret merkezi olarak hızla büyümektedir. En güzel şehirlerarasında yer alan Kayseri’nin gezilip görülmeye değer doğal güzellikleri ve tarihi yerleri vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Kayseri Tarihi Yerler
Mimar Sinan Evi: Eşsiz mimari yapıların ustası Mimar Sinan’ın Ağırnas kasabasında doğup ve büyüdüğü evin müzeye çevrilmesiyle ziyarete açılmıştır.
Kayseri Cumhuriyet Meydanı: Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyeti dönemlerinden kalan tarihi yapı ve yerlerin olduğu yerdir.
Kayseri Kalesi: Merkezde düz bir yere kurulmuş olan bir yerdir.
Kayseri Saat Kulesi: 10 metre yüksekliğinde olan saat kulesi 1906’da inşa edilmiş.
Bürüngüz Camii: Osmanlı mimarisini göreceğiniz bir camidir.
Kurşunlu Camii: Süslemeyeleri ile dikkat çeken cami görülmeye değer bir yapıdır.
Hunat Hatun Camii ve Külliyesi: I. Alaeddin Keykubat’ın eşi ve annesi tarafından yaptırılan Selçuklu mimarisinin örneklerinden olan külliyedir.
Alaca Kümbet: Şehrin sembollerinden olan Hunat Medresesinin ilerisinde bulunuyor.
Zeynel Abidin Türbesi: Geçmişte Kayseri’de İmam Sultan adı ile bilinen Zeynel Abidin’in adına türbe yaptırılmıştır.
Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane: Mimar Sinan Parkı içerisinde bulunan medrese Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak Selçuklu kültürü ile ilgili bilgiler sunulmaktadır. 800 yıl önce sağlık için gelenlerin olduğu bir yermiş.
Kapalıçarşı, Pastırmacılar ve Kazancılar Çarşısı: Kayseri ticaret merkezi olmasıyla, Osmanlı zamanından kalan yapının içerisinde çeşit çeşit dükkanlar bulunmaktadır. Alışveriş yapmak için en uygun yerlerdir.
Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi: Kayseri’nin ilk inşa edilmiş modern eğitim yapısıdır. Kurtuluş Savaşı’ı zamanında Millet Meclisi’nin mecbur Kayseri’ye taşınmasıyla meclis olarak kullanılmıştır.
Meryem Ana Kilisesi: 19. yüzyılda yapılmış kilise görülmesi gerek bir yapıdır.
Kayseri Atatürk Evi: Atatürk 1919 yılında Kayseri evinin örneği olan bu konakta kalmasıyla Atatürk evi ve Müzesi olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
Talas İlçesi: Erciyes Dağı’nın eteklerindeki tarih kokan Talas, tarihi yapılarının hala görülebildiği görülmesi gereken mekanlar vardır.
Tarihi Kayseri Mahallesi: Kayseri’nin kültür, gelenek ve göreneklerini görebileceğiniz tarihi yapılarıyla meşhurdur.
Erciyes Dağı: İl merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Erciyes Dağı’nda ülkemizin başlıca kayak merkezlerinden biri vardır. Kış turizminin merkezi konumunda olmasıyla her yıl binlerce turist ağırlamaktadır.
Ağırnas Yeraltı Şehirleri: Milattan öncesi yıllarına kadar uzanan tarihiyle gezilecek yerleri arasında yer alıyor.
Kapuzbaşı Şelalesi: Yahyalı ilçesi yer alıyor. Görülmeye değer manzarasıyla 7 adet şelalesi vardır. Yaz aylarında yerli ve yabanı turistlerin uğrak noktalarında biridir.
Sultansazlığı: Göç yollarında olan salık çeşitli kuş çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. Sazlıklardan görülen karlı Erciyes Dağı manzarası gelenleri büyülemektedir.
Soğanlı Vadisi: Peri bacalarının da bulunduğu eşsiz güzelliğiyle Hıristiyanlar birçok kilise yapılmıştır.
Kayseri Şenlik ve Festivalleri
Milyonfest: Her yıl Kayseri ili Kocasinan ilçesinde tahmini tarihle Nisan
ayında düzenlenmektedir.
Festivol Kayseri: Her yıl Kayseri ilinde tahmini tarihle Haziran ayında
düzenlenmektedir.
Festivol Kayseri: Her yıl Kayseri ilinde tahmini tarihle Ağustos ayında
düzenlenmektedir.
İncesu Geleneksel Kültür Ve Üzüm Festivali: Her yıl Kayseri ili İncesu ilçesinde
tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kayseri Erciyes Motosiklet Festivali: Her yıl Kayseri ili Talas ilçesinde
tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uzunyayla İnliören Festivali: Her yıl Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde tahmini
tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Festa2200 Bisiklet Festivali: Her yıl Kayseri ili Melikgazi ilçesinde tahmini
tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Yeni Yoğurt Bayramı Ve Kilim Festivali: Her yıl Kayseri ili
Akkışla ilçesinde tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Kayseri Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali: Her yıl Kayseri ili Talas ilçesinde
tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Yeşilhisar Kültür Ve Kayısı Festivali: Her yıl Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde
tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Engelsiz Erciyes Günleri: Her yıl Kayseri ili Malikgazi ilçesinde
tahmini tarihle Mart ayında düzenlenmektedir.
Kayseri'de Ne Yenir?
Köklü tarihiyle çok sayıda medeniyetlere ev sahipliği yapmış kent, Türk mutfağını oluşturan lezzetleri ile geleneksel yemek kültürüne sahiptir. Kayseri, dünyaca bilinen yöresine has lezzetleri ile tanınmaktadır.
Kayseri yöresel lezzetleri;
Mantı,
Kayseri pastırması,
Kayseri sucuğu,
Yağlama,
Kurşun Aşı,
Pöç,
Sucuklu Köfte,
Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması,
Kayseri Kadayıf,
Kayseri Katmer,
Nevzine ve Develi Cıvıklısı’dır.
Kayseri’den Ne Alınır?
Kayseri’ye gittiğinizde alışveriş yapabileceğiniz merkezde bulunan Kapalıçarşı, Pastırmacılar ve Kazancılar Çarşısı’nda dükkanların olduğu yerlerde istediğiniz her şeyi bulmak mümkündür. Eliniz boş dönmek istemiyorsanız gıda ve hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Bunlar;
Kayseri’ye ait magnetler, Bünyan ve Yahyalı halısı, pastırma ve sucuk’tur.
Kayseri Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Kayseri Valiliği
Adres: Sahabiye Mah. Sivas Bulvarı No:1 Kocasinan / Kayseri
Mail: kayseri@icisleri.gov.tr
Telefon: 0352 221 07 37
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Adres: Sahabiye Mahallesi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No: 15 Kocasinan / KAYSERİ
Santral: 0352 222 89 60
Çağrı Merkezi: 153
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü
Adres: Hisarcık Yolu Üzeri. Becen Mah. Erciyes Bulvarı 38100 Melikgazi/KAYSERİ
Telefon: Polis Evi Santral : 0341 34 15 - 0352 341 34 17
E-Posta: kayseripolisevi@egm.gov.tr
Kayseri Devlet Hastanesi
Adres: Sanayi Mah. Atatürk Bulvarı Hastane Cad. No:87 38010 Kocasinan KAYSERİ
Telefon: 0352 336 88 84 - 0352 320 57 43 - 0352 320 59 50
Fax: 0352 320 73 13
Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Adres: Şeker Mah. Molu Cad. Kocasinan / KAYSERİ
Telefon: 0352 315 77 00 - 01 - 02
Fax: 0352 315 79 86
Kayseri Defterdarlığı
Adres: Gevher Nesibe Mahallesi Tekin Sok.No:8 38010 Kocasinan/KAYSERİ
Telefon: 035 222 39 09
Posta: permd38 @maliye.gov.tr
Kayseri Kadastro Müdürlüğü
Adres: Kocasinan Belediyesi Hizmet Binası 3.kat KAYSERİ
Telefon: 0352 280 11 87
Faks: 0352 222 39 90
E-mail: kayseri-km@tkgm.gov.tr
Kayseri İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Kayseri Valiliği
Tel: 0352 222 65 75
E-posta: kayseriilnufus@nvi.gov.tr