Kocaeli Şehir Rehberi

Kocaeli ili

Kocaeli Hakkında

İlin Adı: KOCAELİ (Kocaeli ilinin 12 adet ilçesi vardır.)

Kocaeli İlçeleri: Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, İzmit, Körfez, Gölcük, Kandıra, Karamürsel ve Kartepe

Kocaeli Plaka Kodu: 41

Kocaeli Telefon Alan Kodu: 262

Kocaeli Nüfusu: 1,883 milyon

Kocaeli Bölgesi: Marmara

Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Kocaeli ili, ülkemizin ikinci büyük sanayi şehri olarak ekonomiye katkı sağlamaktadır. Pişmaniyesi ile ünlü şehrin, tarihi ve doğal güzellikleriyle gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Genelde hafta sonu gezi ve sakin yerleri bulunan şehre kafa dinlemek için İstanbul’dan birçok kişi gelmektedir.

Kocaeli Tarihi

Kocaeli Şehrin Adı Nereden Geliyor?

Kentin adı, klasik dönemde Nikomedia, Araplar tarafından da Nikumudiye ve Türklerce de İznikmmid denilmiştir. Nicomedia adı yüzyıllar boyu İznikumid ve İzmid biçimini almıştır. Bölgeyi Orhan Gazi’nin komutanlarından olan Akçakoca bütün çevreyi alıp Osmanlılar’ı Karadeniz’e ulaşırmıştır. Bu nedenle “Koca İli” olarak söylenmeye vermiştir. Zamanla isim dönüşerek “Kocaeli” adını almıştır.

Kocaeli'nin Tarihi

İstanbul’un en yakın komşu ili Kocaeli, İzmit ve çevresindeki çeşitli sanayi kolları ile Türkiye’nin bir endüstri merkezi olma yolundadır. İl merkezi İzmit kentindedir.

İslamiyetten Önce 712 yıllarında Megaralıların bugünkü İzmit kentinin 6 kilometre güneydoğusunda ve körfezin tam ucunda yerleştikleri ve buraya önderleri Astacus’un adını verdikleri sanılmaktadır. Bölge İslamietten önce III. Yüyılda Büyük İskender’in komutanlarından Trakya Kralı Lysimachos tarafından yıkılmış ve İslamiyetten Önce III. Yüzyılın yarısında Bithynia Kralı I. Nikomedes, kenti tapınak, anıt ve büyük yapılarla süsleyerek Nikomedina adını vermiştir.

Bergama Devleti’nin saldırılarına uğrayan kent İslamiyetten Önce 74’te Romalılara verilmiştir. Bir ara Gotlar ve İranlıların da istilasına uğramış, yakılıp yıkılmıştır. Roma İmparatoru Diokletian kenti yeniden onarmış, Büyük Konstantin’de bir süre buraları Bizans’ın merkezi yapmayı düşünse de sonra vazgeçmiştir. Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca yöre Bizans’ın payına düşmüştür. VII. Yüzyılda Arapların Anadolu’ya yaptıkları akınlarla buraya kadar sokuldukları bilinir.

Süleyman Şah bu bölgeyi zapt etmişse de Haçlı ordularınca geri alınıp tekrar Bizans’a verilmiştir. Orhan Gazi’nin komutanlarından Akça Koca bütün çevreyi alıp öylece Osmanlıları ilk kez Karadeniz’e ulaştırmıştır.

XVI. yüzyılda Anadolu Eyaletine, daha sonraları sırası ile Hüdavendigar (Bursa) ve İstanbul vilayetlerine bağlı bir sancak merkezi olmuştur. Kocaeli kenti, 1923 yılında il olmuştur.

Kocaeli'nin Coğrafyası

Kocaeli, Marmara Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Sakarya, batısında İstanbul, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Marmara Denizi ile çevrilidir. Kocaeli ilinin yüzölçümü 3.626 kilometrekaredir.

İlin kuzey kesiminin yer aldığı Trakya-Kocaeli dalgaları yüzeyinin yüksekliği 250-300 metre arasında değişen bir yayladır. Üzerinde Hisartepe, Karatepe, Çenedağ ve Ofaktepe gibi az yükseltili tepeler yer alır.

Bu dağlar üzerinde Karlık Dağı, Naldöken Dağı, Gebegöynüktepe ve Kaltee bailıca yükseltileridir. İldeki akarsuları küçük dereler oluşturmaktadır. Yalakdere güney kesimini, Sıcakdere ve Derindere de güney kesimini dolaşarak körfeze dökülür. Bunların dışında Kocadere ve Kaynarca deresi sayılabilir. Gölleri: Sapanca ve Hersek gölleridir.

 

Kocaeli İklimi

Kocaeli’nin iklimi Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında hüküm sürmektedir. Kışları ılıman ve yağışlı, yazları ise sıcak ve az yağışlı geçmektedir.
Şehir bol yağmur alan bir bölgedir. Yazın Temmuz ayında bile sağanak yağar.

Kocaeli'nin Ekonomisi

Kocaeli ili, Türkiye’nin en büyük sanayi merkezi konumundadır. İlin ekonomisi de büyük ölçüde buradan kazanılır.

İlin coğrafi yapısı ve havası tarıma elverişlidir ama tarım alanları sanayi olduğu için gün geçtikçe azalmaktadır. Üretilen tarım ürünleri mısır, ayçiçeği, şekerpancarı, buğday, yulaf, tütün ve ketendir. Sanayi ürünleri; lastik, plastik, oto parçaları, gemi, kağıt, kereste, kamyonet, tüpgaz ve tarım ilaçlarıdır. Kocaeli’nin pişmaniyesi ve fındığı dünyaca ünlüdür, İzmit çene suyu ve kirazıyla da meşhurdur.

Kocaeli Ulaşım

Kocaeli Karayolu Ulaşımı:

Kocaeli ulaşım bakımından Avrupa’yı Asya’ya bağlayan konumdadır.

Kocaeli Otogarı Telefon Numarası: 0262 311 63 15

Kocaeli Demiryolu Ulaşımı:

Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan demiryolu İzmit’ten geçiyor.

TCDD İzmit İstasyonu Telefon numarası: 0262 321 10 39 (24 saat açık)

Kocaeli Denizyolu Ulaşımı:

Derince ve İzmit limanlarından ihracat ve ithalat yapılmaktadır. İzmit Körfezinden yolcuda taşınmaktadır. İzmit - İstanbul arası deniz otobüsü seferleri düzenlenmektedir.

Kocaeli Deniz Ulaşım Şube Müdürlüğü Telefon Numarası: 0262 321 24 29

Kocaeli Havalimanı Ulaşımı:

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı Sakarya yolu üzerinde olup ulaşımı Tem Otoyolu üzerinden sağlanmaktadır.

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı Telefon Numarası: 0262 375 22 22

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kocaeli Gezilecek Yerler

Kocaeli kenti, Marmara Bölgesi’nde bulunan bir sanayi şehrimizdir. Doğal güzellikleri ve tarihi antik kentleri, yaylaları ve müzeleri ve göllerine kadar görülmesi gereken birçok yeri vardır. Kartepe Kayak Merkezi ile kış turizminin aktif olmasıyla ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Kocaeli Tarihi Yerler

İzmit Saat Kulesi: Sultan 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı için yaptırılmış ve şehrin simgesidir.

Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi: Sultan Abdülaziz'in Av Köşkü olarak bilinen sarayın en önemli özelliği İstanbul dışında yapılmış tek saraydır ve müze olarak hizmet vermektedir.

Gayret Gemi Müzesi: Yüzen bir savaş gemisi ve bir adet denizaltı müzeye dönüştürülmüş ve ziyaretçilere açılmıştır.

Kartepe Kayak Merkezi: Kartepe kış turizmin aktif olduğu bir yerdir. Çevre illerden gelenler orada bulunan otel ve kayak merkeziyle konaklama ve kayak hizmeti vardır. Her mevsim muhteşem doğasıyla gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Ballıkayalar Tabiat Parkı: 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Tırmanış ve yürüyüş yapanlar için uygun bir yerdir.

Kuzu Yaylası Milli Parkı: Kartepe ilçesinde yer alan güzel ve sakin zaman geçirebileceğiniz mükemmel bir yerdir.

Maşukiye: Sapanca Gölü kıyısında doğa ve huzurun birleştiği bir yerdir.

Yuvacık Barajı: Köy hayatının yaşantısını ve doğal güzelliklerinin göz kamaştırdığı kamp ve günübirlik ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Bağırganlı: Kandıra ilçesinde bulunan köy sahiliyle bilinmektedir.

Kerpe ve Kefken: Doğal güzellikleriyle koyları ve uzun kumsallarının olduğu yerlerdir. Kerpe, Kandıra ilçesinde bulunuyor. Kefken de Kumcağız Plajı ile bilinmektedir.

Osman Hamdi Bey Müzesi: Ünlü olan Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun eser sahibi Osman Hamdi Bey'in yazları zamanını geçirdiği ev, müzeye dönüştürülerek sanatsever ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Eskihisar Kalesi: Bizans tarafından yapılmıştır. Osmanlı zamanında askerler buraya yerleştirilmiş ve askerlerin torunları günümüzde burada yaşamaktadır.

Darıca Hayvanat Bahçesi: 1993 yılında halkın ziyaretine açılan 3000 farklı hayvana ve 500 farklı bitkiye ev sahipliği yapmasıyla gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Orhan Cami: Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa yaptırmıştır. Eskiden olduğu gibi hala günümüzde de camilerde hutbeler kılıçla okunuyor.

Harikalar Sahili: Derince ilçesinde bulunan içinde büyük boyutlarda masal kahramanlarının olduğu her yaştan insanın ve en çok çocukların eğlenceli zaman geçirebileceği bir yerdir.

Kocaeli Şenlik ve Festivalleri

Kocaeli Cumhuriyet Ve Gençlik Festivali: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Gölcük Belediyesi Büyük Yağlı Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili Gölcük ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Koli Fest: Her yıl Kocaeli ilinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Pişmaniye Festivali: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Eşme Ayvası Festivali: Her yıl Kocaeli ili Kartepe ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Koufest: Her yıl Kocaeli ili Kandıra ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
İzmit Belediye Başkanlığı Altınkemer Paşa Yağlı Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Karamürsel Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili Karamürsel ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Yeşil İhsaniye Elma Festivali: Her yıl Kocaeli ili Gölcük ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.

Taşköprü Hasat Sonu Festivali Ve Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili Derince ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Saraylı Örcün Kültür Ve Turizm Festivali: Her yıl Kocaeli ili Gölcük ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Sanatfest İzmit: Her yıl Kocaeli ilinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kocaeli Motosiklet Festivali: Her yıl Kocaeli ili Kandıra ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği: Her yıl Kocaeli ili Gölcük ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili Kartepe ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
41 Motosiklet Festivali: Her yıl Kocaeli ili Kandıra ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Başiskele Yayla Şenliği: Her yıl Kocaeli ili Başiskele ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Değirmendere Fındık Ve Kültür Sanat Festivali: Her yıl Kocaeli ili Gölcük ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Kandıra Namazgah Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili Kandıra ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Kartepe Yamaç Paraşütü Festivali: Her yıl Kocaeli ili Kartepe ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Körfez Belediyesi Altın Kiraz Festivali: Her yıl Kocaeli ili Gölcük ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali: Her yıl Kocaeli ili Kartepe ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.

Kartepe Off-Road Şenliği: Her yıl Kocaeli ili Kartepe ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Macera Ve Korku Kampı: Her yıl Kocaeli ili Gölçük ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı (Sekapark Altın Kemer) Yağlı Güreşleri: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Tai Chi Ve Qigong Festivali: Her yıl Kocaeli ili Darıca ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Sekapark Lale Festivali: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Kocaeli İndirimli Alışveriş Festivali: Her yıl Kocaeli ili İzmit ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.

Kocaeli'nde Ne Yenir?

Ülkemizin her şehrinde olduğu gibi Kocaeli ilinin de kendine özgü yöresel lezzetleri vardır. Marmara Bölgesinde yer alan Kocaeli, coğrafi konumu açısından zengin mutfak kültürüne sahiptir.

Kocaeli yöresel lezzetleri ve yemekleri; Yahni,
Kavurma,
Tavuklu Keşkek,
Çiğceli Kavurma,
Çiğceli Yumurta,
Cevizli Börek,
Gözleme,
Cizleme,
Lokum,
Kuru Helva,
Mantar Yemeği,
Ebe Gümeci,
Tarhana,
Umaç çorbası,
Bulamaç,
Mancar Yemeği,
Ev Makarnası,
Mantar Böreği,
Nazlı,
İrmik Helvası ve Kübe Tatlısıdır.

Kocaeli’nden Ne Alınır?

Kocaeli iline gelince eliniz boş dönmek istemiyor ya da hatıra amaçlı yöreye ait birçok hediyelik eşya ve gıda satın alabilirsiniz.
Karamürsel sepetleri,
Hereke halısı,
Saray helvası,
Pişmaniye’dir.

Pişmaniyenin Hikayesi

Yıllar önce İzmit’te ünlü bir tatlıcının yaptığı tatlılar oldukça meşhurdur. Bu tatlıcı ustasının, güzel ve şişman sevgilisi varmış. Onu o kadar çok seviyordur ki yaptığı yeni tatlısının adını “Şişmaniyem” koymuştur. Tatlı ustası sonunda sonunda muradına erer ve sevdiği ile evlenir. Ancak evlenince kadının kıskançlıkları ve huysuzlukları yüzünden anlaşamazlar ve ayrılırlar. Evlendiğine pişman olan ustanın tatlısına ve bu olayın duyulmasıyla tatlının adı “Pişmaniye” olarak söylenmeye başlanmıştır.

Kocaeli Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Kocaeli Valiliği

Adres: Körfez Mah. Ankara Karayolu Cad. No:129 41040 İzmit / KOCAELİ
Telefon: 0262 300 50 00
E-posta: kocaeli@icisleri.gov.tr
Belgegeçer: 0262 332 19 00

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Adres: Karabaş Mah. Salim Dervişoğlu Cad. No:80 41040 İzmit / Kocaeli
Santral: 0262 318 10 00 - Çağrı Merkezi: 153
Kep Adresi: kocaelibuyuksehirbelediyesi@hs01.kep.tr

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: İbni Sina Mahallesi İstiklal Caddesi No: 304 PK:41900 Kaşkaldere Derince/ Kocaeli
E-posta: kocaeliemniyet@egm.gov.tr
Telefon: 0262 315 72 72 - 0505 318 41 00 - 0505 318 41 01

Kocaeli Devlet Hastanesi

Adres: Güneş Cad. Cedit. Mah. Hastane Sokak İzmit/Kocaeli
Telefon: 0262 309 20 00
Mail: kocaelidh.bilgi@gmail.com

Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Tepecik M. İstiklal C. No:15 K:4 İzmit / KOCAELİ
Telefon: 0262 324 49 00/ 08
Faks: 0262 325 90 83

Kocaeli İzmit Tapu Müdürlüğü

Adres: Kaymakamlık Binası Yenişehir Mah. Ova Sokak No:38 Kat:1 İzmit/KOCAELİ
Telefon: 0262 280 10 95
Faks: 0262 323 06 20
E-mail: izmit-tsm@tkgm.gov.tr

Kocaeli Kadastro Müdürlüğü

Adres: Ayazma Mah. Gemici Sok. No:9 İzmit/Kocaeli
Telefon: 0262 329 41 03
Faks: 0262 329 41 04
E-mail: kocaeli-km@tkgm.gov.tr

Kocaeli İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Körfez Mahallesi Ankara Karayolu Caddesi No:129 /KOCAELİ
Telefon: 0262 321 17 15
Belgegeçer: 0262 321 13 44

Kocaeli Haritası

Haritayı Göster