Prens Adaları’nın en resmedilmeye layık adasıdır ve Sait Faik Abasıyanık burayı ikinci evi olarak görür. Unutulmaz bir ada deneyimi yaşamak isteyenleri kendine has atmosferi ve dokusu ile büyülemeyi başaran Ada, kesinlikle görülmeye değerdir. Yeşilin her tonunu burada bulabilmeniz mümkün. Aynı zamanda berrak ve sakin denizi, martı sesleri ve daracık sokaklarında bisiklet süren çocukların sesleriyle sizi eskilere götürecek pek çok özelliğe sahip. Günümüzde sıcak bahar ve yaz aylarında denize girmek ve piknik yapmak isteyen İstanbulluların sıklıkla tercih ettiği rotalardandır. Genellikle kızılçam ormanlarıyla kaplı olan ada oldukça eski bir tarihe de ev sahipliği yapmış aynı zamanda. Peki, Burgazada’ya nasıl gidilir ve gezilecek yerler neresidir bir göz atalım.
Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden olan Sait Faik Abasıyanık ailesiyle birlikte burada yaşamını sürdürmüştür. Türkiye’nin en sık ziyaret edilen müzesi olan bu müze, 1959 yılından bu yana sanat tutkunları için kapılarını aralamaktadır. Yazarın da isteği üzerine bu müzenin geliri Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlanmaktadır. Buradan mektuplar, kişisel eşyalar, fotoğraflar, kartpostallar ve Sait Faik’e ait pek çok anı sergileniyor. Burayı gezmek sizler için unutulmaz bir deneyim olacaktır.
İskeleden yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan Kalpazankaya, eşsiz manzarada seyre dalabileceğiniz en ünlü destinasyonlardan biridir. Eski dönemlerde ise burada sahte para basılırmış. Restoranı ile halka hizmet veren ve ada kültürünü tam anlamıyla yaşatabileceğiniz bölgede gün batımına karşı oldukça keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Eski bir rivayete göre Antik Yunan dönemindeki bir tapınak kalıntılarının üzerine inşa edilen Manastır, bu özelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak dikkatleri üzerine toplamasındaki tek sebep bu değil. Aynı zamanda tepede olması itibariyle de masmavi olağanüstü bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. 865 yılında inşa edilmiş bu yapı 18. Yüzyılda terkedilmiş olsa da çok köklü bir mirası içinde barındırıyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Sait Faik Abasıyanık’ın müzesinde çalışma odasına bakan bu kilise 824 yılında inşa edilmiş olması ile Burgazada’nın en eski mimarisidir. Bir zamanlar Rum Ortodoks patriği olan Metodios için içinde zindan bulunduğu söylenir.
Yüksek kubbesi ile denizden dahi dikkat çeken görkemli bir yapıya sahiptir. Aya Yani Kilisesi, depremde hasar gördükten sonra yeniden inşa edilmiştir ve o günden bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam ederek görenleri büyülemektedir.
Esrarengiz bir hikayenin eşsiz bir manzarayla buluştuğu yegane yerdir. Dil merdivenlerden aşağı indiğinizde sizi o berrak deniziyle karşılar Madam Marta. Efsaneye göre Madam Marta adında bir kadının bu koyda intihar edişiyle son buluyor hikaye. O günden bu yana da pek çok insan tarafından her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.
Gençlerin ise sıklıkla kamp kurduğu koyun tepesi ise yeşilliklerle dolu. Burgazada hikayenize hikayesi olan bir yer eklemek isterseniz eğer burası sizin için kaçınılmaz olacaktır.
Daha çok ada halkının denize girmek için kullandığı yerlerden olan Süt Koyu, adanın en bakir noktalarındandır. Kışları lodos dalgalarına, yazları ise ada halkına ev sahipliği yapan Süt Koyu kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlere şahane bir deneyim fırsatı sunuyor.
Tüm bu gezilecek yerlerin dışında Ada’ya ilk girişinizde hemen iskelenin karşısında bulunan Ergün Pastanesi’ne mutlaka uğramalısınız. Ada’nın en cıvıl cıvıl ve ünlü duraklarından biridir. Ada’nın simgesi haline gelmiş. Oturacak yer bulamasanız dahi Ergün Pastanesi’nin meşhur milföy pastalarından yemeden dönmeyin.
İskeleden indiğinizde hemen sağ tarafta bulunan Barba Yani, adanın köklü bir sahil lokantasıdır. Bir Rum meyhanesi oluşuyla kesinlikle bir akşam yemeğini hakediyor. Rum müzikleri eşliğinde ve geniş yelpazeli meze seçenekleri unutulmaz bir ada deneyimi yaşamaya ne dersiniz? Bu restoranda gerçekten çok keyifli anlar geçireceğinizden şüpheniz olmasın. Ayrıca burada fayton ile de harika bir ada turu yapabilme şansına sahipsiniz.
İstanbul il sınırları içinde yer alan Ada, Marmara Denizi üzerinde yer almaktadır. Ada’ya Kabataş, Kadıköy, Bostancı ve Eminönü’nden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu (Can Erhamza)
İstanbul Burgazada'yı gezip görmek için İstanbul seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. İstanbul'a yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz İstanbul otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Harem Otogarı sayfalarımızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız Sabiha Gökçen Havalimanı sayfamızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu düşünürseniz Tren Seferleri sayfalarımızda güncel tren saatlerini bulabilirsiniz. Feribot Seferleri sayfalarımız ise deniz yolculuğu planlayanların hizmetindedir. İstanbul seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz İstanbul Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir İstanbul Burgazada ziyareti dileriz.