Adalar topluluğu arasında yer alan ve en küçük ada olma özelliğine sahip olan Kınalıada, Kınalı adını kumtaşı uçurumlarının o eşsiz kızılımtırak renginden alır. İstanbul’a en yakın olan ada olması sebebiyle yabancı turistler kadar yerli turistlerinde sıklıkla ziyaret ettiği rotalardandır. Diğer ada topluluklarına oranla daha az sayıda ağaca ve daha sert bir iklim yapısına sahiptir.
Kınalıada’da gezilecek fazla bir alan olmamasına rağmen tarih kokan yapıları arasında oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Bizans döneminde Tophane Rıhtımı ve Haydarpaşa Limanı’nın inşası sırasında bu adada ki taşlardan yararlanılmıştır ve ayrıca Ada o zamanlar için oldukça önemli bir sürgün yeri noktasıdır. Tarihe damgasını vurmuş en önemli sürgünü ise Romen Diyojen’dir.
1800’lü yılların ortalarından itibaren Ada’ya pek çok Ermeni göç etmiş ve Ada’da Ermeni nüfusu yoğunluktadır. 1857 yılında inşa edilmiş olan Nersesyen Ermeni Mektebi ve Surp Krikor Lusovoriç Ermeni Kilisesi’ni de adaya gittiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bunun yanı sıra Rum İlkokulu ve Ortodoks Panayia Kilisesi de kesinlikle görülmeye değer. Farklı kültürlerden pek çok insanı bir arada barındıran ada kendine özel atmosferi ile yerli ve yabancı turistlerin ise oldukça dikkatini çekmekte. Eğer sizlerde bazı zamanlar şehrin karmaşasından uzaklaşmak istiyorsanız Kınalıada sizin için aynı zamanda yakın olma avantajı ile de harika bir seçenek. Yaz ve kış aylarında rahatlıkla tercih edebileceğiniz Ada, gelişinizde sizleri ilk olarak muhteşem doğası ve masmavi deniziyle buluşturuyor. Bu şirin ada da ister günübirlik geziler yapabilir isterseniz de Ada’nın sessiz, sakin ve huzurlu Rum evlerinde konaklayabilirsiniz.
Diğer adalara bakıldığında tam aksine Kınalıada’da fayton bulunmamaktadır. Gezip görmek istediğiniz yerlerde ister yürüyüş yapabilir isterseniz de bisiklet turu yapabilirsiniz. Her sokağın birbirine çıktığı Kınalıada’da gezerken tarihin o eşsiz kokusu arasında kendinizi kaybedeceksiniz. Peki, Kınalıada’da nereleri görmek gerekiyor;
Bilindiği üzere Ada nüfusunun çoğu Ermenilerden oluşmaktadır ve tek Ermeni kilisesi olma özelliğine sahip Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi kesinlikle görülmeye değer. 1857 yılında kurulan kilise Gregoryen Kilisesi’nin sahil yolunda yer alıyor. İçerisinde ortaçağ taş oymacılığının en güzel örneklerini görebilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Manastır Tepesi’nde bulunan bir diğer yapı ise Dönüşüm manastırıdır. Bizans manastırının yerine yapılan bu yapı 1. Dünya Savaşı sırasında boşaltılarak Türk ordusuna devredilmiştir. Savaş bittiğinde ise buraya Rus mültecileri yerleştirilmiş, daha sonra ise Rum çocuklarının yazlık yerleşkesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de hala yazlık yerleşke olarak kullanılmaktadır.
V. Leon’un mezarının bulunduğu yere inşa edilen Manastır, doğu ve batı tepelerinin birleştiği noktada yer alır. Pek çok kez yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Aynı zamanda Manastır önemli bir sürgün yeridir. Hristos Kilisesi’nde Nikoforos Votanyotis ve IV. Oiogenis sürülmüştür.
Bizanslı tarihçiler İmparator V. Leon’un burada yaşadığını kabul eder. Adanın doğusunda yer alır ve temel kazımı sırasında büyük mermer parçaları, şamdanlar, yazılı sütunlar ve zeytinyağı yapmaya yarayan aletler bulunmuştur. Kınalıada gezinizde kesinlikle uğramadan geçmeyin derim.
Bu arada Kınalıada’nın piknik yapmaya uygun bir yer olmadığını söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise sert iklim koşulları nedeniyle ağaç ve bitki örtüsünün azlığıdır. Ancak Ada içerisinde bulunan bahçeli cafe ve restoranlarda sakin ve dingin bir zaman geçirebilirsiniz. Eminim ki tarihi yapıların çokluğundan piknik yapmaya vakit bulamayacaksınız.
Ayrıca Kınalıada’da pek çok ücretsiz giriş yapabileceğiniz plaj bulunmaktadır. İskele’nin sağ ve sol tarafları ise özellikle bu amaca hizmet etmektedir. Bu nedenle yaz aylarında da İstanbul’dan ufak bir kaçamak yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Girişin tamamen ücretsiz olduğu bu plajlarda sadece şezlong, şemsiye ve duş için belirli bir ücret ödenmektedir. Ada’da bulunan özel plajlar ise başlıca Ülker plajı, Kınalı Ada plajı, Köseoğlu plajı, Kumluk plajı ve Ayazma plajıdır. Fiyatlar ise oldukça uygun yaklaşık olarak kişi başı 20 tl ve 50 tl olarak değişiklik gösterebiliyor.
Sizlerde şehrin keşmekeşinden sıkılıyor ve küçük bir kaçamak için gidecek bir yer arıyorsanız Bizans tarihini yansıtan muhteşem yapıları arasında kendinizi kaybetmeye ne dersiniz?
Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu (Can Erhamza)
İstanbul Kınalıadayı gezip görmek için İstanbul seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. İstanbul'a yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz İstanbul otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Harem Otogarı sayfalarımızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız Sabiha Gökçen Havalimanı sayfamızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu düşünürseniz Tren Seferleri sayfalarımızda güncel tren saatlerini bulabilirsiniz. Feribot Seferleri sayfalarımız ise deniz yolculuğu planlayanların hizmetindedir. İstanbul seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz İstanbul Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir İstanbul Kınalıada ziyareti dileriz.