Bursa'nın gözbebeği olarak bilinen Gölyazı, Nilüfer ilçesine bağlı bir köydür. Ulubat Gölü kıyısında yer alan Gölyazı, el değmemiş doğasıyla ülkemizin en güzel yerleşkelerinden birisidir. Eski ve şirin bir balıkçı köyü olan Gölyazı, yılın her ayında görülmeye değer saklı bir güzelliğe sahiptir. Gölyazı tümüyle sit alanı olan bölge organik madde bakımından oldukça zengindir. Kadınların da balıkçılık ile uğraştığı görülen Gölyazı'da 21 balık türü ve bir tür tatlı su ıstakozu olan kerevit yetişmektedir. Gölyazı'nın en sevilen bir diğer özelliği ise kuş cenneti olmasıdır. Pek çok farklı kuş türünü gözlemleyebileceğiniz Gölyazı’da eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Eski ismi ile Apolyont Gölü şimdiki ismi ile Uluabat Gölü kıyısında küçük bir yarımadada kurulan Gölyazı'nın tarihi Roma dönemine kadar gitmektedir. Apollon krallığının merkezi olarak da bilinen Gölyazı, birçok kaynakta Işık Tanrısı’nın Şehri ismi ile de anılmaktadır. Osmanlı döneminde Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı Gölyazı'da bugün bile ziyaret ettiğinizde Rum esintileri ile karşılaşabilirsiniz.
Muhteşem manzarasıyla kendisine hayran bırakan Gölyazı’da unutulmayacak bir gezi deneyimi gerçekleştirebilirsiniz. Köy sokaklarında dolaşırken sevimli kahvehanelerde oturup kahvenizi yudumlarken köy halkının sıcacık sohbetiyle bölgeyi bir de onlardan dinleyebilirsiniz. Kahvenizin ardından Gölyazı’da gezilecek yerler listenize bölgenin sembollerinden birisi olan Ağlayan Çınar'dan başlayabilirsiniz. Yemyeşil yaprakları ve görkemli gövdesi ile dikkatleri üzerine çeken Ağlayan Çınar, köyde karşınıza çıkacak ilk noktadır. Ağacın zaman içerisinde yan yatması ve gövdesinin bir bölümünden doğal kaynak suyu çıkması nedeniyle bu ismi almıştır. Ayrıca ağacın altında bir de doğal havuz oluşmuştur.
Aziz Georgias’a ithafen yapılan Aziz Panteleimon Kilisesi, Anadolu Rum Ortodoks kiliselerinin en önemli ve özgün örneklerinden birisidir. Üç nefli ve dikdörtgen planlı bir bazilika olan kilisede yuvarlak planlı 2 merdiven kulesi bulunmaktadır. Kuzey ve güney cepheleri payetlerle 5’er bölüme ayrılan kilisenin üzerini çift pahlı çatı örtmektedir. Ancak yapının üzerini örten çift pahlı çatının büyük bir kısmı restorasyon çalışmaları öncesinde yıkılmıştır.
Gölyazı'da muhteşem gün batımı manzarası seyretmek isteyenlerin adresi olan Zambak Tepesi, yarımadanın karaya bağlandığı noktanın karşısındaki tepede bulunmaktadır. Meydandaki çay bahçesinden yaklaşık 10 dakika yürüyerek ulaşabileceğiniz Zambak tepesinin ismi ise eski bir Rum geleneğinden gelmektedir. Mübadele öncesi yaşayan Rumlara ait mezar boşuna zambak dikme geleneği, Zambak Tepesine ismini vermiştir. Eskiden Rum Mezarlığı olarak bilinen bu tepe Antik Çağ döneminde amfi tiyatro olarak kullanılmıştır.
Gölyazı Köyü çevreleyen küçük adalardan biri olan Kız Adası’nda bulunan Apollon Tapınağı, turistlerin en çok merak ettiği noktalardan birisidir. Apollon Tapınağına sadece teknelerle gidilmesi de yerli ve yabancı turistler tarafından daha çok ilgi çekmesine neden olmaktadır. Mermerden görkemli duvarlara sahip olan Apollon Tapınağı’nın zaman zaman göl suları altında kaldığı bilinmektedir. Roma İmparatoru Caracalla döneminde para üzerine bastırılan kabartma figürü Apollon Tapınağı’dır. Figürden de anlaşılacağı üzere tapınağın ön yüzü eskiden 4 sütunlu ve 3 alınlıklıdır.
Bursa gezisi için planlama yaparken Bursa Otobüs Bileti sayfamızı inceleyebilirsiniz. Bu sayfa aracılığıyla Bursa otobüs firmaları ve otobüs bileti fiyatlarını görebilir, otobüs biletinizi online satın alabilirsiniz. Bursa Yenikapı Kadıköy feribot seferlerine bakabilirsiniz. Havayolu ulaşımı için ise Bursa Yenişehir Havalimanı sayfalarımızı kullanabilirsiniz.
Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu