Topkapı Sarayı Gezi Rehberi - Topkapi Palace Travel Guide

Topkapı Sarayı’nın Tarihi

1460 Yılında Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmet) tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı Osmanlı sultanlarının aileleriyle yaşadığı, devletin yöneltildiği yer ve bir eğitim merkezi olarak kullanılmıştır. 1850 Yıllarında devlet protokolü ve merasimlerine cevap vermekte yetersiz kaldığından Boğazda yer alan Dolmabahçe Sarayı kullanılmaya başlanmıştır. Saltanat hazinesi, Mukaddes Emanetler ve imparatorluk arşivi Topkapı Sarayında saklanmaya devam etmiştir. Topkapı Sarayı 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür.

İstanbul Topkapı Sarayı Fotoğrafları

topkapı sarayı bab-ı hümayun kapısı
topkapı sarayı aya irini kilisesi
topkapı sarayı babüsselam kapısı
topkapı sarayı saray mutfakları
topkapı sarayı babüssaade kapısı
babüssaade kapısı tavan işlemesi
topkapı sarayı kubbealtı / divan-ı hümayun
topkapı sarayı kubbealtı / divan-ı hümayun
topkapı sarayı kubbealtı / divan-ı hümayun
topkapı sarayı adalet kulesi
topkapı sarayı arz odası
topkapı sarayı has oda / kutsal emanetler
topkapı sarayı 3. avlu
topkapı sarayı sofa camii
topkapı sarayı 4. avlu
topkapı sarayı 4. avlu'dan boğaz manzarası
topkapı sarayı esvap odası ve mecidiye köşkü
topkapı sarayı sofa köşkü
topkapı sarayı sofa köşkü
topkapı sarayı revan köşkü
topkapı sarayı bağdat köşkü
topkapı sarayı iftariye kameriyesi ve bağdat köşkü
topkapı sarayı sünnet odası
topkapı sarayı mermer sofa çeşme

Topkapı Sarayı Gezi Rehberi

I. Avlu (Alay Meydanı)

Bab-ı Hümayun kapısından girdikten sonra Topkapı Sarayı'nın 1. Avlusunda; Karakol Binası/Restoran, Aya İrini Kilisesi, Darphane-i Amire, Deavi Kasrı, Jandarma Binası, Enderun Hastanesi, Has Fırın, Kimyahane, Su Terazisi, Su Kültürü Açık Teşhiri, Dolap Ocağı ve 2. Avluya geçilen Babüsselam Kapısı yer alır. Bu avluyu gezmek ücretsizdir. Avluda yer alan Aya İrini Kilisesi ise ücretli gezilmektedir. 20 TL giriş ücreti (2016 Eylül) olan kilisede Müzekart geçerli değildir. Bu ücret saray girişinden ayrı ödenmektedir. Yine bu bahçede görev yapan süvarilerin fotoğrafını çekebilirsiniz.

Birinci avlu tarihte halka açık olan tek avludur. Bu avluda çeşitli tören ve alaylar yapılırdı. Bu bölümde yer alan ve günümüze kalıntıları ulaşan Deavi Kasrı halkın dilekçelerini Saraya ulaştırdığı yerdi.

Topkapı Sarayı’nın 1. Avlusunda ayrıca müze mağazası, kafe, restoran, sesli rehberlik hizmeti, bilet gişeleri, emzirme odası ve tuvaletler yer almaktadır. Salı günleri kapalı olan Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti 40 TL dir. (Eylül 2016)

Topkapı Sarayı Ücretsiz Giriş; 18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ile 12 yaş ve altındaki yabancı uyruklu çocuklar, 65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, T.C. Vatandaşı ve Yabancı Engelliler ile bir refakatçisi, Er ve Erbaşlar. v.b. Tam ve güncel listeyi görmek için lütfen Topkapı Sarayı Müzesi web sitesini ziyaret ediniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

II. Avlu (Divan Meydanı)

II. Avluya iki kuleli Babüsselam (Orta Kapı) dan girilir. Bu kapıdan sadece padişah atıyla içeri girebilirmiş. Girişte gişelerden geçince hemen sağ tarafta 2 adet maket yer almaktadır. Topkapı Sarayı'nın 2 farklı büyüklükte maketi mekanın büyüklüğünü ve güzelliğini çok çarpıcı şekilde yansıtmaktadır. Sarayı gezmeden önce bu maketleri incelemek daha bilinçli bir gezi yapmanıza katkı sağlayabilir. Bu avluda Babüsselamın solunda Sultan III. Ahmed döneminde yapılmış iki çeşme, sağında ise Sultan III. Selim dönemine ait bir namazgah ve erken Bizans dönemine ait devasa sütun başları bulunur.

Topkapı Sarayı II. Avluda bulunan bölümler girişin sağ tarafından başlayarak Aşçılar Mescidi, Saray Mutfakları / Matbah-ı Amire, Babüssaade Kapısı (III. Avlu Girişi), Dış Hazine / Silah Sergi Bölümü, Divit Odası / Saat Sergi Bölümü, Kubbealtı / Divan-ı Hümayun, Adalet Kulesi, Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu Girişi, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Has Ağırlar, Beşir Ağa Camii ve Hamamıdır. Harem Dairesini gezmek için ayrıca ücret ödenmesi gerekmektedir. Giriş ücreti kişi başına 25 TL dir (Eylül 2016) ve Müzekart bu girişte de geçerli değildir.

Topkapı Sarayı’nın 2. Avlusu devlet yönetiminin icra edildiği, devletin temsil edildiği, elçi kabullerinin yapıldığı ve ulufe dağıtım töreninin yapıldığı yerdi.

III. Avlu (Enderun Avlusu)

Babüssaade kapısından girilen III. Avluda girişin her iki yanında Küçük Oda Koğuşu, Akağalar Koğuşu ve Büyük Oda Koğuşu bulunur. Bu avluya “sarayın iç kısmı” anlamına gelen Enderun denir. Girişin tam karşısında ise arz odası yer alır. Arz Odasının giriş kapısı çevresinde yer alan çini ve süslemeler ile içinde tavanını incelemeyi unutmayınız. Arz Odası Divanda alınan kararların Sadrazam tarafından Padişaha iletildiği yer idi. Bu mekan devlet büyüklerinin, elçilerin ve ulemaların kabul edildiği yer olarak da kullanılmıştır. Arz Odasının hemen arkasında avlunun ortasında III. Ahmed Kütüphanesi yer alır. Giriş merdivenlerinin ortasında çok güzel bir çeşme bulunur. Enderun avlusunda yer aldığı için “Enderun Kütüphanesi” olarak da anılır.

Avluda yer alan en önemli bölüm ise Has Oda / Mukaddes Emanetler Dairesi’dir. Bu bölümde korunan mukaddes emanetlerin en önemlileri arasında Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izleri, mektupları, oku ve kılıcı yer almaktadır. Diğer peygamberlere ve ashabına ait emanetlerin arasında ise Hz. İbrahim'in tenceresi, Hz. Musa'nın asası, Hz.Davud'un kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, ashaba ait kılıçlar ile Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık bulunmaktadır.

III. Avluda yer alan diğer bölümler ise Seferli Koğuşu / Padişah Elbiseleri, Fatih Köşkü / Hazine, Kilerli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Has Oda Koğuşu / Padişah Portreleri, Ağalar Camii, Kuşhane, Harem Çıkışı / Kuşhane Kapısı. Avluda Has Oda kapısının önüne doğru duran ve birkaç basamakla çıkılan “Güneş Saati” namaz vakitlerinin belirlenmesi için Fatih Sultan Mehmed döneminde yapılmıştır.

IV. Avlu (Sofa-i Hümayun) 

III. Avludan bu bölüme geçerken kapı yoktur. 3 Ayrı aralıktan geçilebilir. Mermer Sofa ve etrafında yer alan yapılar köşkler çok çarpıcıdır. Bu köşklerin iç, dış ve tavan süslemeleri çok etkileyici ve çarpıcıdır. IV. Avluda yer alan bölümler Sofa Camii, Esvap Odası, Mecidiye Köşkü, Kule / Gülhane Kapısı, Hekimbaşı Kulesi, Kara Mustafa Paşa / Sofa Köşkü, Mermer Sofa, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, İftariye Kameriyesi, Sünnet Odası, Fıskiyeli Havuz, İncirlik ve Fil Bahçesidir. Mecidiye Köşkü önünde yer alan teras İstanbul Boğazı, Harem, Haydarpaşa ve Adalar manzarası, İftariye Kameriyesi ve Bağdat Köşkü terası da Haliç manzarasından dolayı bu son bölümde en çok resim çekilen selfi yapılan yerlerdir.

Resimler: E-Yaşam Rehberi özel koleksiyonu

Topkapı Sarayı Ziyareti İçin İstanbul'a Seyahat Bilgileri?

Topkapı Sarayını gezip görmek için İstanbul seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. İstanbul'a yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz İstanbul otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Esenler Otogarı sayfamızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız İstanbul Havalimanı sayfamızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu tercih etmek isterseniz Ankara'dan ve Konya'dan Yüksek Hızlı Tren ile İstanbul'a ulaşım imkanı vardır. Feribot Seferleri sayfalarımız ise deniz yolculuğu planlayanların hizmetindedir. İstanbul seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz İstanbul Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir Topkapı Sarayı ziyareti dileriz.

İstanbul Topkapı Sarayı ulaşım haritası, Topkapı Sarayı nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster